Českotřebovský deník 88/2013 (10. dubna)                           

Dobří lidé odcházejí

V těchto jarních dnech, kdy nás deptá dlouhotrvající chlad, přichází také smutek z odchodu blízkých z našeho okolí. Nedávno zemřela paní Zdeňka Beranová, na kterou vzpomínám ráda jako na laskavou a pracovitou zdravotní sestru z dětského oddělení. Ráda jsem s ní sloužila i na pohotovosti v České Třebové pro její veselou a optimistickou povahu i statečnost,s jakou čelila zdravotním obtížím. Její rodina ji měla velmi ráda a poskytovala jí velikou podporu a proto jí patří  má úcta a obdiv.  Nedávno zemřel pan Jaroslav Mareš. Byl to velmi příjemný pacient a oblíbený obyvatel  "Červeňáku",  který byl dobrou duší tohoto domu, pomáhal mnohým, byl veselý a laskavý a velmi mnoho dobrého udělal pro zdejší organizaci diabetiků. Mnoha lidem bude scházet.  
Chci také splatit jeden dávný dluh. Nebyl čas, ale teď jsem si ho našla.  V mysli mám živou vzpomínku na paní Miloslavu Peterkovou. Je to už řada let, kdy není mezi námi. Já ji však velmi často vidím. Přichází do ordinace a ačkoliv už není žádná mladice, v každé ruce má těžkou tašku se zdravotními potřebami i potravinami pro nemocné v domě s pečovatelskou  službou. Nic jí není zatěžko. Jako bývalá zdravotní sestra, která v "Červeňáku" bydlí, pomáhá všem, kdo ji potřebují, je zvyklá promluvit s každým, komu je v té chvíli těžko a nezlobí se, když u jejích dveří  zazvoní někdo v noci, protože má problém..  Před časem nás opustily také zdravotní sestry, se kterými jsem spolupracovala - paní Drahomíra Fischerová a paní Zdeňka Fialová.  Kdybychom mohli promluvit s těmi.kteří už nejsou mezi námi, vzkázala bych jim: "Moc nám scházíte". Bylo by to adresováno i mým kolegům - Rudolfu Pečínkovi, Jánu Bučánymu a Miroslavu Spirmanovi, panu primáři Jiřímu Kroulíkovi a s nimi pak také samozřejmě mým rodičům.    MUDr. Hana Fialová 
Nemocnice hospodaří lépe. Kvůli úhradové vyhlášce to ale stále nestačí

Pardubice (10. 4. 2013) – Hejtman Martin Netolický dnes seznámil ředitele regionální pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Michala Provazníka s finančními propady nemocnic akutní péče na území kraje, které jsou v prvních třech měsících roku způsobeny nižšími úhradami za výkony od pojišťoven. Hejtmanství spatřuje problém především v neplnění slibů Ministerstva zdravotnictví a systému úhrad.
„Ministerstvo zdravotnictví nedodrželo slovo. Špatně nastavená úhradová vyhláška se negativně odráží v hospodaření našich nemocnic. I přes veškerá úsporná opatření se v krajských nemocnicích v prvním čtvrtletí propadly úhrady za výkony o osm procent. Jedná se o celostátní problém, který musí být řešen na úrovni vlády,“ vysvětlil hejtman Netolický.  Krajští radní analyzovali situaci na společném jednání s představiteli nemocnic zkraje tohoto týdne. „Pokud by nedošlo k negativní změně úhradového mechanizmu, byla by celková očekávaná ztráta za všechna naše zařízení v letošním roce ve výši přibližně padesát milionů, což by byl jednoznačně nejlepší výsledek za poslední léta. Za stávající situace však musíme počítat s výraznějšími propady. Opět se kumulují problémy, které si rozhodně nezpůsobily krajské nemocnice,“ konstatoval Netolický.
Hejtman se s ředitelem Provazníkem domluvil na pokračování v pravidelných setkáních, aby mohli průběžně hodnotit vývoj hospodaření v jednotlivých zařízeních a s tím související vývoj závazků i pohledávek.
 
 
Další velký úspěch žáků VOŠ a SŠ technické Česká Třebová.
Žáci maturitního oboru „Operátor dřevařské a nábytkářské výroby“ Vít Boštík a Lukáš Ptáček zvítězili kategorii jednotlivců i družstev v soutěži odborných dovedností, která se konala 18. a 19. 3. 2013  v Třemošnici. Zúčastnilo se celkem osm dvoučlenných týmů z 5 krajů (Libereckého, Královehradeckého, Olomouckého, Pardubického a Vysočina). Soutěž zahrnovala testy z teoretických
 

  •