Českotřebovský deník 106/2013 (2.5.)                                    

Hlasování se posunulo do druhého měsíce května, 24. 5. má být konec. Počet hlasů stále roste, ale už tak rychle pro Českou Třebovou jako v prvních dnech. Náš českotřebovský přechod Masarykova - Dr. Beneše byl předstižen přechodem v Hradci Králové, aktuální počty hlasů si zjistíte. Jsme sice stále na druhém místě, ale boj bude až do konce. Hlasujme tedy dál s větší intenzitou, vyzýváme další občany ke hlasování pro "náš" přechod. Potřebuje  úpravu, aby byl bezpečnější. Na přechodu u nás přechází také spousta dětí a mládeže dvou našich středních škol : gymnázia a VDA, tedy správněji Vyšší odborné a střední odborné školy technické. Gymnazisté chodí na Skalku na oběd....

 

Čarodějnice v Rose

Tak jako na mnoha jiných místech i v Rose rodinném centru se 30. 4. sešli čarodějnice a čarodějové.  Na letošní slet poprvé dorazili i ti nejslavnější.  Z Anglie Merlin, Morgana a nevynechal ani Harry Potter. Z daleké Rusy přiskákala v hmoždíři Baba Jaga, z Německa Ježibaba  i z pecí , no a z těch našich nechyběla Saxana, Bimbula s Malou čarodějnicí a pan Vigo. Všichni měli pro děti (a že se jich sešlo) připraveny nějaké ty úkoly.  V závěru odpoledne nechybělo ani opékání buřtíků. Nu, snad se všichni dobře bavili.
Za Rosa rodinné centrum Lenka Jelínková
 

Informace z 12. řádného jednání Rady Pardubického kraje 2. května 2013

Radní kraje rozhodli o centrálním nákupu zemního plynu a elektrické energie na komoditní burze. Slibují si od toho úspory. „Burzovní elektronický systém umožňuje nejotevřenější soutěž, kdy jsou efektivně v jeden okamžik osloveni všichni potenciální dodavatelé. Dosahujeme výrazné časové a ekonomické úspory,“ vysvětlila krajská radní zodpovědná za majetek a investice Ludmila Navrátilová. Do centrálního nákupu budou zapojeny také krajem zakládané a zřizované organizace. „Zapojením našich škol, nemocnic, ale i dalších subjektů šetříme další finanční prostředky,“ doplnila Navrátilová. Kraji se nákup těchto energií prostřednictvím burzy vyplácí již tři roky.
 
Městská policie Pardubice dostane zadarmo sanitku po záchrance. „Zájem o toto vozidlo projevilo statutární město Pardubice pro potřeby Městské policie Pardubice. Ford Transit, který dříve fungoval jako sanitní vůz Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, převedeme bezúplatně městu. Už dnes využívá vůz městská policie formou zápůjčky,“ informoval 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Městská policie Pardubice bude vozidlo používat k převozu podnapilých osob k lékařskému vyšetření.
 
Novým členem představenstva a ředitelem Svitavské nemocnice bude Pavel Kunčák. Rada Pardubického kraje dnes jmenovala do funkce člena představenstva Svitavské nemocnice, a.s., MUDr. Pavla Kunčáka. Potvrdila tak doporučení výběrové komise ze dne 25. dubna 2013. „Doktor Kunčák, dříve náměstek pro léčebně preventivní péči, vedl Svitavskou nemocnici dočasně poté, co se bývalý ředitel Pavel Havíř stal předsedou představenstev nemocnic akutní péče Pardubického kraje. V podstatě tedy bude pokračovat ve své práci. Jeho výhodou bezesporu je, že prostředí nemocnice velmi dobře zná,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Pavel Kunčák vystudoval všeobecné lékařství na Masarykově univerzitě v Brně a dříve pracoval na jednotce ARO a na záchranné službě. Má atestaci v oboru anesteziologie a resuscitace.
 
Kraj vybuduje nový depozitář Východočeské galerii v Pardubicích. Rozhodli o tom dnes radní Pardubického kraje. Investiční náklady by měly být 12 milionů korun. „V rámci připravované akce Zámek Pardubice - dokončení obnovy hospodářských budov spolufinancované z Norských fondů se uvažuje s rozšířením výstavních prostor na zámku. To si vyžádá přestěhování depozitářů maleb do jiných prostor. Východočeská galerie již žádnými vhodnými prostory nedisponuje. Proto jsme se rozhodli vybudovat nový depozitář. Jako nejvhodnější pro výstavbu se nám jeví areál bývalého středního odborného učiliště v Ohrazenicích, který je ve správě organizace Východočeského muzea v Pardubicích,“ objasnila Jana Pernicová, náměstkyně hejtmana zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči. Demolicí pavilonu školní jídelny vznikne 340 metrů čtverečních depozitní plochy.
Neziskovky mohou opět žádat o podporu svých projektů

Pardubice (2. 5. 2013) - Jen pár dní zbývá neziskovým organizacím z okresu Chrudim a Pardubice na přihlášení nových projektů do Burzy filantropie. V nich donátoři rozhodují po vzoru televizního pořadu „Den D“ o tom, který z projektů podpoří. Uzávěrka je už ve čtvrtek 9. května. Prostřednictvím burz filantropie putovalo v loňském roce na projekty neziskovek v Pardubickém kraji téměř 900 tisíc korun.
„Burzy filantropie začínají mít v Pardubickém kraji tradici. Daří se tímto způsobem propojovat komerční sektor s neziskovým a díky nově vzniklým partnerstvím se například vloni podařilo podpořit přes dvacet kvalitních neziskových projektů. A nemusí jít vždy o finanční prostředky. Neziskovým organizacím určitě pomohou i věcné dary nebo odborné poradenství. V minulém roce firmy kromě finančních darů věnovaly například tablety, tiskařské služby nebo na vlastní náklady provedly stavební práce,“ vzpomíná na loňskou úspěšnou sérii burz filantropie v kraji Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor. 
 „Letošní burzy filantropie se blíží. První se koná v Pardubicích 5. června a následuje v Chrudimi 10. června. Neziskové organizace, které působí v Pardubickém a Chrudimském okrese, si však musí pospíšit, příjem projektových žádostí končí 9. května těsně před půlnocí,“ uvádí ředitelka Jana Machová z pořádající Koalice nevládek Pardubicka. Projektové žádosti mohou neziskové organizace mohou posílat e-mailem na adresu pavlikova@konep.cz nebo poštou na adresu KONEP.
O výběru projektů, které postoupí do burzy filantropie, rozhodnou nejen tradiční donátoři – Pardubický kraj, firma eBRÁNA, Elektrárny Opatovice, Konzum, obchodní družstvo Ústí nad Orlicí, Iveco, VS Chrudim a Perník Janoš, ale také veřejnost. Ta může podpořit projekty svým hlasem prostřednictvím internetových stránek www.nevladky.cz. Z každého okresu tak postoupí díky hlasování jeden projekt navíc. Hlasování veřejnosti proběhne od 14. května 2013 do 27. května 2013.
„Příprava burz filantropie je doslova mravenčí práce, musíme stále hledat nové partnery a oslovovat nové firmy. A to je v dnešní době, kdy jsou společnosti doslova zavaleny desítkami různých žádostí o dotace a příspěvky a samy mnohdy řeší své existenční problémy, hodně složité,“ dodáva Jana Machová.
Burzy filantropie se budou konat v Pardubickém kraji již třetím rokem. Po pilotním odzkoušení v roce 2011 a loňských úspěšných čtyřech burzách se letos kromě červnové pardubické a chrudimské připravují ještě na podzim v Litomyšli, Ústí nad Orlicí, Svitavách a Letohradu.
 
Společně za novelu zákona o veřejných zakázkách

Pardubice (2. 5. 2013) – Hejtman Martin Netolický se dnes sešel s prezidentem Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Petrem Kuželem, členem předsednictva Jiřím Doležalem a předsedou představenstva Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Milošem Hurytou. Společným tématem byla mimo jiné i potřeba novely zákona o veřejných zakázkách.
Petr Kužel ocenil odvahu Rady Pardubického kraje a hejtmana Martina Netolického, že jako jedni z prvních v nedávné době nepodlehli při veřejné zakázce lákadlu podezřele nízké ceny a odpovědně vybrali dodavatele s reálným rozpočtem.
Dalším bodem diskuze bylo uplatnění absolventů škol.  „Na návštěvě v německém Tübingenu jsme se inspirovali duálním vzděláváním a rádi bychom ho rozvíjeli i u nás,“ uvedl jeden z příkladů hejtman. Prezident Hospodářské komory představil návrh mezistupně, který připravili vzhledem k současným podmínkám: „Chtěli bychom propojit školy se zaměstnavateli tak, aby byly otevírány obory, o jejichž absolventy bude už předem zájem.“ Hospodářská komora chce tento systém vyzkoušet v několika krajích a všichni účastníci schůzky se shodli na tom, že jedním z n