Českotřebovský deník  112/2013 (8.5.)                                   

DVOJKŘEST NOVÝCH KNÍŽEK  PAVLA KOVÁŘE  v rámci literárních večerů:

Radost z chůze (poezie, Oftis 2012)
Každou nohou v jiné době (prózy, Academia 2013)
Nahlédnutí do tvorby autora, který je profesí přírodovědec. Kromě textů ze světa spisky obsahují též inspirace z Českotřebovského mezihoří.
Autora uvede profesorka Jaroslava Víšová. Ukázky přečtou studenti gymnázia. K příjemné atmosféře přispějí hudebním vystoupením Mgr. Milada Hamplová a Pavla Strouhalová. V besedě k úryvkům poezie, rozhovorům, esejům či povídkám se dotazům meze nekladou.
V průběhu večera bude možné si uvedené publikace se slevou zakoupit přímo na místě
Místo konání v České Třebové: čítárna Městské knihovny, Smetanova 173, ve středu 15.5.2013 od 18:00 hod.

 

PRODÁM STAVEBNÍ BUŇKU  Rozměr cca 3*4,5 m. Dobrý stav. K napojení na elektřinu 380 V. Cena 16000 Kč, při rychlém jednání sleva. Možnost prohlídky v Č. Třebové. Odvoz s nakládkou mohu zajistit v ceně 30 Kč/km. Kontakt 731 421 952
CÍRKEV ČESKOSLOVENSKÁ HUSITSKÁ v ČESKÉ TŘEBOVÉ zve širokou veřejnost

V sobotu 11. května nás opět potěší Divadlo EXPEKUS -Duha-Praha představením NOVÉ APOKRYFY
Těšíme se na Vaši přítomnost v Husově sboru Mlýnská 900                                                             Lidmila Kukuczková
 
To už je dvacet let? Dvacet let, co přišel Miloš do Třebové?“

Zhruba tak jsem reagoval, když jsem se prvně doslechl o plánované oslavě, která oněch dvacet let kněžství Otce Miloše Kolovratníka v našem městě měla připomenout.
Pamatuju si na jeho příchod do Třebové. Já tehdy koketoval s jinými církvemi, ale on byl tak jiný, že se o něm mluvilo všude. Přehlédnout jeho příchod rozhodně nešlo. Potom čas plynul – a já se s ním potkal na křtinách mého švagra. Jistě, ještě jsme se potkávali na akcích více či méně oficielních, dokonce jsme „spolu“ byli v Itálii, v Agrate. Křtiny mi však uvízly v hlavě jako důležité setkání. Po křtinách totiž přišel k nám do rodiny na oběd. A já ho tam vlastně poprvé začal poznávat i z druhé, z jiné stránky. Bavili jsme se o kultuře a o filmech. Bylo to milé setkání, moc příjemné odpoledne.
Potom opět čas plynul. Já zestárl, snad trochu i zmoudřel, každopádně jsem se vrátil zpátky k matce církvi. A to už je doba vlastně nová, doba, kdy se s Milošem potkáváme pravidelně. Doba, kdy je mým průvodcem, kterému jsem upřímně vděčný. To je i doba, kdy mě oddával. Doba, kdy bude křtít mé dítě. Šťastná doba.
Milý otče Miloši, upřímně a z celého srdce ti přeju jen to dobré, abys byl stále takový, jaký jsi, přeju ti hodně štěstí, zdraví a Božího požehnání.
Srdečně vás zdravíme a posíláme informace ze schůzky, která proběhla 24. dubna 2013 v Kavárně Bella... Škoda, že se nás sešlo málo - doufáme, že příští setkání bude termínově vyhovovat většině a budeme se moct sejít zase všichni pěkně pohromadě :)

Lingvia Group pracuje naplno 
Na schůzce v závěru  dubna jsme zhodnotili Filmový týden, premiérovou akci našeho sdružení. Ačkoliv nebyla účast vysoká, hodnotíme akci kladně... Pro příští ročník chceme zapracovat na propagaci a taky plánujeme změnit termín (únor, max. březen) - tak, jako jsme to chtěli letos, ale bohužel se to s ohledem na kolizi akcí s Kulturním centrem nepodařilo uskutečnit... 
Aktivita na webu: webové stránky nového občanského sdružení jsou opravdu vydařené a čím živější budou, tím lepší... Takže pište, posílejte zajímavosti, ať to žije (webmaster: jarosl.jezek@seznam.cz)
Školní výlet:  Třináctičlenná skupina odletěla v tomto týdnu na sever Itálie, kde navštíví známá jezera a zároveň je též v plánu schůzka se zástupci měst Agrate Brianza a Seregno...
Výtvarná soutěž s názvem O SOLE MIO aneb Slunce mýma očima...
Do soutěže  bychom rádi zapojili všechny školy a školky v České Třebové a okolí. 
Zde jsou bližší informace: soutěžit budou jednotlivci v kategoriích předškolní děti - žáci I. stupně ZŠ - žáci II. stupně ZŠ - studenti do 19 let, díla mohou být zpracována libovolnou technikou, a to do formátu A3 (na každém výtvarném díle musí být uveden název díla, jméno autora, věk, škola). Předsednictví poroty se ujala naše členka Mgr. Marta Demelová, takže odbornost posouzení prací je zajištěna na 100% Všechny obrázky by měly být shromážděny do 7. 6. 2013 do 13 hod. v budově Gymnázia. Následně 10. června zasedne porota, která zhodnotí výsledky... (sraz poroty v 17 hod. ve sklepě Gymnázia). 
Zlatý hřeb celé akce - výstava všech soutěžních prací v Ekocentru na Podbranské ulici. 
Vernisáž výstavy (a vyhlášení výsledků) - 14. června 2013 od 17 hod., doufáme, že můžeme počítat s účastí většiny z vás :)Výstava potrvá od 14. do 23. června 2013, přístupná bude každý den od 10.00 do 16.00.
HLASUJTE O NEJLEPŠÍ SBĚRNÝ DVŮR A VYHRAJTE MOBILNÍ TELEFON! 

Od listopadu soutěžíme ve sběru elektra!  Milí spoluobčané, ve spolupráci s neziskovou organizací ASEKOL jsme pro Vás připravili hlasování o nejlepší sběrný dvůr a s ním spojenou soutěž o zajímavé ceny. Soutěž Sběrný dvůr roku probíhá od dubna do listopadu letošního roku. Cílem je najít nejlepší sběrný dvůr, který by měl být co nejdostupnější, uklizený, s ochotnou obsluhou, přívětivou otevírací dobou a širokým rozsahem odebíraných komodit. Zapojit se můžete snadno. Pomocí vyhledávače na www.sberne-dvory.cz najdete váš sběrný dvůr a ohodnotíte ho v každé z šesti kategorií takovým počtem hvězdiček, jaký si podle vás zaslouží.  Navíc se můžete zúčastnit slosování o hodnotné ceny. Stačí po oznámkování sběrného dvora vyplnit jednoduchý registrační formulář a budete automaticky zapojeni do jednoho ze tří slosování. V každém z nich můžete získat jeden z devíti USB flashdisků Maxell s kapacitou 32 GB nebo mobilní telefon Samsung Galaxy Pocket Black. Při závěrečném listopadovém vyhodnocení nejlepšího sběrného dvora bude kromě hlasování veřejnosti přihlédnuto také k počtu komodit, které sběrný dvůr sbírá (např. sklo, plasty, kovy, atd.), a k množství zpětně odebraného elektrozařízení. Vítězi se nakonec stanou dva sběrné dvory. Nejlepší sběrný dvůr v obci do deseti tisíc obyvatel získá finanční odměnu 30 tisíc korun, v obci nad deset tisíc obyvatel pak 70 tisíc korun. Zapojením do hlasování můžete nejen podpořit „svůj“ sběrný dvůr a soutěžit o mobilní telefon, ale pomůžete také dalšímu zlepšování či rozšiřování služeb sběrných dvorů a díky tomu i celé myšlence ekologického třídění odpadů.

 

BIKEMARATHON - veřejný závod horských kol v UO     

Rádi bychom vás pozvali na 6.ročník Sport Bárt BIKEMARATHONu, který se uskuteční v sobotu 18.5.2013. Start a cíl závodu je na letišti v Ústí nad Orlicí. Přihlásit k závodu se můžete od 9:00 do 10:30 hod. v místě startu nebo předem prostřednictvím internetu, případně na prodejně Sport Bárt. Trasy: 55km (hlavní závod – start v 11:30), 22km (hobby jízda – start 11:00). V rámci závodů proběhne dětský den (soutěže pro děti, skákací hrad, …) pod vedením Rodinného centra Srdíčko, cyklistický závod Velká cena p ro malé děti a testování kol Specialized.
Bližší Info a přihlašování na www.bikemarathon.cz, nebo na tel.: 603 526 307.
 
PROPOZICE – 6.ročník SPORT BART BIKEMARATHON

Pořadatel: Sport Bárt   Termín: 18.5.2013, sobota
Místo: Ústí nad Orlicí a okolí   Start a cíl: Ústí nad Orlicí letiště
Trasa A start 11.30
Trasa B start 11.00
Prezentace: 9:00 – 10:30
Trasy: A) 55 km – hlavní závod  B) 22 km – hobby jízda
Pozn.: Trať je převážně vedena po zpevněných i nezpevněných lesních a polních cestách
Kategorie hlavní závod:
I. muži I (roč. nar. 1984 – 1994)
II. muži II (1974 - 1983)
III. muži III (1964 – 1973)
IV. muži IV (1954 - 1963)
V. muži V (1953 a starší)
VI. junioři (1995 – 1998)
VII. ženy I (1979 – 1994)
VIII. ženy II (1978 a starší)
IX. juniorky (1995 – 1998)
Pozn.: Pokud bude méně než 5 závodníku (závodnic) v jedné kategorii, dojde ke sloučení kategorií. Závodníci mladší 18 ti let (narozeni 19.5. 1995 a mladší smí startovat jen s písemným souhlasem zákonného zástupce.
Kategorie hobby jízda:
I. chlapci (1995 a mladší)
II. dívky (1995 a mladší)
III. muži (1994 a starší)
IV. ženy (1994 a starší)
Přihlášky: předem na www.bikemarathon.cz, nebo v místě startu
Startovné: Trasy A 390Kč (290Kč při přihlášení předem na www.bikemarathon.cz),
Trasa B 290Kč (250Kč při přihlášení předem na www.bikemarathon.cz),
Č.ú. pro zaplacení startovného: 192543877/0600
Startovné obsahuje: triko závodu (se zárukou pro přihlášené do 1.5.), poukaz na oběd s nápojem, startovní číslo, změření času čipovou technologií, občerstvení na občerstvovacích stanicích
Doprovodný program: Testování kol zn. Specialized, prodejní stánky sponzorů
Doprovodný program pro děti: soutěže o drobné ceny pod patronací dobrovolníků  z Rodinného centra Srdíčko, skákací hrad Velká cena pro malé závodníky  Cyklistické závody pro děti v areálu startu
Více než 250 000 korun čerpaly loni obce Pardubického kraje z Motivačního programu ELEKTROWIN 

Celkem 255 262 korun obdržely v roce 2013 obce Pardubického kraje z Motivačního programu ELEKTROWIN na podporu zpětného odběru vysloužilých elektrospotřebičů a zabezpečení sběrných míst.  Tuto částku si rozdělilo celkem 9 měst a obcí. V rámci celorepublikového srovnání skončil Pardubický kraj na osmém místě. Nejvíc finančních prostředků získala obec Horní Ředice.
Obec Horní Ředice poslala celkem pět žádostí, díky nimž získala celkovou sumu 261 000 korun. „Tuto Částku z Motivačního programu jsme použili na dva domky pro sběr elektrozařízení a dále jsme postavili zpevněnou plochu a oplocení sběrného dvora,“ říká Monika Holečková účetní Obce Horní Ředice.
Program již šestým rokem podporuje obce v oblasti zabezpečení sběrných míst. V rámci všech ročníků bylo podáno více než 530 žádostí městy a obcemi, které tak získaly téměř 15,5 milionu korun.  Tato částka byla nejčastěji použita na zkvalitňování místa zpětného odběru vysloužilého elektroodpadu a na nákup stacionárních kontejnerů, za které obce v celé České republice jen v minulém roce utratily přes 2,1 milionu korun. „Vedle toho často investovaly i do zpevnění a rozšíření plochy sběrného místa. Pro vyšší ochranu objektu v daleko větší míře než v předchozích letech nakupovaly elektronické a mechanické zabezpečení,“ říká Tereza Ulverová, ředitelka provozního oddělení ELEKTROWINu. 
„Hlavním účelem Motivačního programu společnosti ELEKTROWIN je zajistit vyšší množství zpětně odebíraných spotřebičů a jejich kompletnost, podpořit vyšší zabezpečení sběrných míst a také zkvalitnit jejich obsluhu,“ uzavírá Tereza Ulverová a dodává: „Základním předpokladem pro čerpání finančních prostředků z Motivačního programu je uzavřená Smlouva o zajištění zpětného odběru.“ V letošním roce jsou pro zájemce z řad obcí připraveny  4 miliony korun.
Přehled čerpání obcí v Pardubickém kraji z Motivačního programu ELEKTROWIN 
Rok
Počet žádostí
Vyplaceno z Motivačního programu
2008
5
320 000 Kč
2009
13
337 000 Kč
2010
6
144 000 Kč
2011
14
406 042 Kč
2012
9
255 262 Kč