Českotřebovský deník 114/2013  (10.5.)                                 

Už nejsme první, ani druzí, ale již na třetím místě v regionu Východní Čechy, před námi je Hradec Králové, který se dožene jen stěží, ale ještě Trutnov. Ovšem i další města nejsou za námi  zase tak vzdálená, jde o vyrovnanou soutěž měst, soupeřících o to, kde bude za peníze energetické firmy ČEZ dán do pořádku jeden velmi frekventovaný přechod přes silnici I/14. Zatím to vypadá sice nadějně, ale v závěru hlasování mohou vznikat zázračné výsledky. Připravme se na to a posílejte proto hlasy pro náš přechod  u prodejny maso uzeniny ZD Sloupnice  na křižovatce Masarykova - dr. E. Beneše. !!!!

 

Červen v Orlických horách a Podorlicku

Vážení čtenáři,
Navštivte náš turistický webový portál www.mojeorlickehory.cz, kde najdete seznam slev a výhod, které můžete využívat na svých výletech, díky speciální slevové kartě, kterou získáte ve všech informačních centrech naší destinace.
Rádi bychom Vás pozvali na některé akce, které se u nás konají v červnu:

 

Za sportem, kulturou i zábavou:

Vrátit se do 20. - 30. let minulého století můžete již 1. 6. 2013 v Nebeské Rybné při lidové letní slavnosti Orlický sekáč a můžete si také zasoutěžit v disciplíně - pokos louky. Je to jen na vás!
Týden dobré pohody s profesionálními i amatérskými kapelami, sportem pro všechny věkové skupiny a zábavou pro celou rodinu vás čeká od 3. – 8. 6. 2013Ústí nad Orlicí na již 13. ročníku Města v pohybu.
Jablonném nad Orlicí se koná od 7. - 8. 6. 2013 XIX. ročník folkového festivalu Jablonský medvídek s bohatým kulturním programem a akcemi pro děti i dospělé.
Poslední víkend v červnu od 28. - 30. 6. 2013 určitě navštivte mezinárodní setkání krajkářek a to již při VII. krajkářských slavnostech ve Vamberku. Těšit se můžete na výstavu krajky, ukázky paličkování a budete si moci také zakoupit potřeby pro paličkování.                
                                                                                                             www.mojeorlickehory.cz        

 

 
Hasiči v Ústí nad Orlicí předvedli svou základnu hejtmanovi

Ústí nad Orlicí (10. 5. 2013) – Na pozvání Hasičského záchranného sboru (HZS) České republiky, územního odboru Ústí nad Orlicí, přijel na návštěvu jejich základny hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Prohlédl si hasičské vybavení i všechny budovy včetně garáží, jídelny nebo posilovny a přislíbil pomoc se zajištěním lepších podmínek pro trénink tamějších hasičů. „Potěšilo mě, že ústeckoorlická základna HZS je perfektně vybavena moderní technikou, především vozidly, vysílačkami a podobně,“ uvedl hejtman Netolický, který se nejdéle zdržel v garážích. „Trochu mě ale zarazily podmínky, v jakých zde hasiči trénují – posilovna zažila své nejlepší časy v 80. letech. Sbor potřebuje pracovat na své fyzičce na moderních posilovacích strojích. A trénuje tu i několikanásobný mistr světa a mistr Evropy v disciplínách nejtěžšího hasičského sportu Lukáš Novák. Slíbil jsem zdejšímu územnímu odboru, že zjistím možnosti, jak financovat nové vybavení,“ dodal hejtman. Spokojeni byli i zástupci HZS. „Návštěva se nesla v přátelském neformálním duchu. Byl jsem mile překvapen, s jakým zaujetím si hejtman prohlížel naši moderní techniku a také fundovaností jeho dotazů,“ komentoval prohlídku ředitel HSZ územního odboru Ústí nad Orlicí plukovník Roman Studený.
HZS územní odbor Ústí nad Orlicí je pořadatelem Ohnivé rozhledny, soutěže v nejtěžším hasičském sportu známém jako TFA (z anglického Toughes Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežívá), která se konala na rozhledně Andrlův chlum na konci dubna. Zvítězil v ní domácí Lukáš Novák. Orlická věž, další soutěž pořádaná územním odborem Ústí nad Orlicí, se koná už v pátek 17. května.
 
Kraje ze Severovýchodu si vyměnily zkušenosti. Prohloubí spolupráci

Hradec Králové (9. 5. 2013) – Poprvé v historii se sešli radní tří krajů ze Severovýchodu na společném pracovním jednání v hotelu Tereziánský dvůr. Rozpočty, grantová politika, dopravní obslužnost a stav silnic, ale i školství, zdravotnictví, to jsou některá z témat, kde si jednotlivé rady vyměňovaly zkušenosti. Dohodly se, že v nejzásadnějších otázkách je potřeba postupovat společně.
„S oběma regiony nás nespojuje pouze čerpání evropských peněz. Všechny krajské nemocnice se potýkají se špatně nastavenou úhradovou vyhláškou, s nedostatkem peněz od státu na opravy silnic II. a III. třídy a musí řešit harmonizaci sítě středních škol. To vše klade nároky na naše rozpočty a osobně považuji za velmi cenné, vyměnit si zkušenosti, jak se s tím kdo vypořádává,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a dodal: „Neustále hledáme cesty, jak být co nejefektivnější. Domluvili jsme se proto na tom, že při vzájemném porovnávání půjdeme ještě do větších podrobností našich rozpočtů, abychom byli schopni najít další úspory.“
Společně za změnu rozpočtového určení daní
Radní tří krajů se v řadě témat shodli na společném postupu. „Budeme prosazovat změny v rozpočtovém určení daní, abychom mohli financovat opravy silnic II. a III. třídy, které jsou v současnosti spíše danajským darem od státu a nejsou financovatelné. Dalším problémem, který máme společný, je přetěžování tratí na hlavních tratích dálkovými rychlíky, kde nám pak nezbývá téměř žádný prostor pro regionální dopravu,“ vysvětlil náměstek pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek.
V optimalizaci sítě středních škol je nejdále Pardubický kraj
„Radní Královehradecké kraje Táňa Šormová projevila zájem o naše zkušenosti s optimalizací škol z předchozích let. Stejně jako v našem kraji se potýkají s nedostatkem žáků, některé školy nejsou naplněné. Každý kraj musí vycházet ze svých potřeb. Bez úzké spolupráce se zaměstnavateli, úřadem práce, hospodářskou komorou, ale i řediteli škol není možné najít dobré řešení,“ inspirovala své protějšky náměstkyně hejtmana Pardubického kraje zodpovědná za školství Jana Pernicová.
Ta otevřela také otázku jednotných přijímacích zkoušek. V Libereckém kraji je mají také. „Zde opět suplujeme ministerstvo školství. Jde nám o kvalitu středních škol. Přijímací zkoušky jsou jedinou cestou, jak motivovat děti, aby na sobě pracovaly. Máme to podloženo konkrétními čísly. Úspěšnost uchazečů u přijímacích zkoušek roste, v tomto školním roce dosáhla 87 procent, předloni byla 62,4 procent. Mějte proto odvahu přijímačky zavést,“ vyzvala kolegy z Královéhradeckého kraje Jana Pernicová.
 
Zřizují společnou městskou policii 

Luže, Skuteč a Proseč na Chrudimsku se domluvili na zřízení společné městské policie, která by měla razantně zakročit proti zlodějům a narušovatelům pořádku. Města tak reagují na vzrůstající kriminalitu a vandalství, proti kterému chtějí začít okamžitě bojovat. Například v městě Luži dnes řada lidí díky absenci státní policie drobné krádeže a vandalství vůbec nehlásí, přestože ročně jde v součtu o stotisícové škody. „Po vyhlášení amnestie prezidentem Klausem má řada lidí v Luži strach. Často mi volají starší občané a upozorňují na různé neznámé lidi a vozidla,“ říká zkušenosti z posledních měsíců starosta města Luže Radek Zeman. „Evidujeme tu i stále agresivnější řádění vandalů, kteří poškodili plot na hřbitově, zničili automat na svíčky, rozbili lavičky i okna kostelíka nebo poničili například kontejnery na tříděný odpad. Celková škoda způsobená městu již v součtu přesáhla sto tisíc korun,“ vyjmenovává škody starosta Luže Radek Zeman, podle kterého by měla přítomnost městských policistů působit hlavně preventivně.
V kraji se rozmáhají nájezdové gangy
Podle zkušeností z měst Luže, Skuteč a Proseč se za poslední měsíce začínají rozmáhat nájezdové krádeže, kdy gangy s krajskou působností vyrabují během krátké chvíle několik míst ve městě. V Luži například v nedávné době vykradly najednou několik obchodů, větší část zdravotního střediska a školky, kde způsobily nemalé škody.
„Situace se po prezidentské amnestii určitě zhoršila. Jedině každodenní přítomnost policistů ve městech v různých denních dobách dokáže eliminovat kriminální činnost a vandalství,“ slibuje si od zavedení novinky starosta Radek Zeman, podle kterého spojení tří měst přinese výrazné úspory na nákladech.
„Je zapotřebí si také uvědomit, že máme v našem městě Hamzovu léčebnu, což představuje zhruba dvě stovky denně přijíždějících zaměstnanců, krátkodobé pobyty téměř 500 pacientů a zejména víkendové návštěvy těchto lidí. Naše město se zaměřuje také na cestovní ruch, což přivádí do města další cizí lidi a také zvýšení dopravy. Proto je nutné, aby tu bylo bezpečno a pořádek,“ uzavřel starosta Luže.                                      Kontakt:  Radek Zeman, starosta města, mob: 734 607 987, e-mail: starosta@luze.cz
 
10 dní florbalu v České Třebové 

Po roce je to opět tady!!! Již po šesté se uskuteční tato 10 denní florbalová akce. Těšit se můžete jak na tradiční turnaje škol a turnaj firem, tak na celodenní turnaj veřejnosti a nový turnaj rodin, kam se budou moci přihlásit florbalisti s rodinnými příslušníky. Touto akcí náš klub součastně oslaví 10 let od založení klubu, takže doufáme, že se akce vydaří a naši členové a příznivci si ji náležitě užijí
Kopečková pouť v Letohradě slaví 300 let 

Letohrad – Málokteré město se může pochlubit takovou tradicí. V Letohradě se takzvaná Kopečková pouť koná už tři sta let. Nad letošním ročníkem převzal záštitu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který se ve čtvrtek zúčastnil neoficiálního prologu před hlavním sobotním programem.   „Kopečková pouť patří v tomto kraji k zásadním společenským událostem a vážím si toho, že se město Letohrad k její tradici hrdě hlásí. Sjíždějí se sem rodiny a přátelé a město je vždy plné pozitivní energie,“ řekl hejtman, kterého už ve čtvrtek vzaly na autodrom děti z mateřské školy. Již několikátým rokem totiž pozval starosta města Petr Fiala společně s provozovateli Kopečkové poutě Františkem Lagronem a Jiřím Zvárou děti z mateřských škol, Domova pod hradem a  z dalších organizací k návštěvě pouťových atrakcí zdarma. Provozovatelé poutě tak dětem na své náklady dali možnost ozkoušet si všechny atrakce ještě před oficiálním začátkem. Jádrem oslav 300 let Kopečkové pouti bude sobotní program. Pouťové atrakce na Václavském náměstí a Bečvárně vyvrcholí večerním ohňostrojem. Kulturní program pak bude pokračovat celý další týden zajímavými koncerty různých kapel a zpěváků.  Letošní ročník poutě provází také veřejná sbírka na opravu kaple sv. Jana Nepomuckého na Kopečku, která dala pouti jméno. S její obnovou pomáhá farnosti i město Letohrad a ministerstvo kultury.