Českotřebovský deník 129/2013 (26.5.)                                  
Krátce:

Divadlo DS Hýbl Košilka - také další páteční představení 24/5 v KC bylo úspěšné
Festival pro děti Kohoutek - park Javorka sobota - přes proměnlivé počasí dobrá návštěva
Noc kostelů 24.5. vydařená jako loni
Učitelka Marta Cupalová oslavila v pátek  100 let, den po oslavě v sobotu večer zemřela
Řetůvanka  popět vystoupila v sobotu odpoledne v Domově pro seniory
Muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského v Kozlově - počasí se umoudřilo
 
Další akce uplynulých dnů budu postupně od pondělí na webu prezentovat  
Důvodem je příprava  tištěného vydání Českotřebovského zpravodaje na měsíc červen.

 
Bendl vystoupil na festivalu v Heřmanově Městci

V sobotu 25.5. se Bendl pod vedením Mgr. Josefa Menšíka a Pavly Skopalové účastnil 11. setkání pěveckých sborů v Heřmanově Městci. Festival každé 2 roky organizuje místní smíšený pěvecký sbor Vlastislav, který byl hostem Bendla na koncertě obou pěveckých sborů v Přívratě v rámci festivalu Antonína Bennewitze 13. dubna tohoto roku. Spolu s Bendlem přijalo pozvání na festival dalších 7 sborů - Dalibor Svitavy, Učitelský PS Tyl Kutná Hora, Doubravan Chotěboř, Záboj - Dvůr Králové nad Labem, Záboj - Pelhřimov a PS konzervatoře Pardubice. Dopolední program festivalu byl rozdělen na dvě místa. Koncerty pěveckých sborů se konaly v kostele sv. Bartoloměje a v heřmanoměstecké synagoze a jejich programem byly převážně duchovní skladby a spirituály.
Vyvrcholením celého festivalu byl ale odpolední program, který začínal po společné zkoušce sborů v 15.hod. V úvodu vystoupil Symfonický orchestr Konzervatoře Pardubice. Pod vedením dirigenta Tomáše Židka provedl předehru k opeře Nabucco Giuseppe Verdiho a koncertní předehru Můj domov Antonína Dvořáka. Po instrumentálním úvodu předvedly jednotlivé sbory svůj světský program,  převážně úpravy lidových a populárních písní. Bendl svým pestrým programem a kultivovaným vystoupením ukázal, že patří mezi regionální špičku, a úspěšně tak reprezentoval Českou Třebovou na regionálním festivalu. Jednoznačný úspěch měly nové ženské sborové šaty Bendla, které dodaly vystoupení patřičného lesku a výrazně odlišovaly Bendl od ostatních sborů. Jako jedna ze sbormistrů PS Konzervatoře Pardubice se představila českotřebovačka Jana Mimrová.  Zvolila si k dirigování nelehkou  skladbu Alleluja G.F. Händela za  doprovodu smyčcového kvarteta. Její dirigentský výkon jednoznačně předčil výkony jejích dvou kolegů z konzervatoře, kteří stejně jako ona absolvují  sbormistrovství jako jeden z předmětů při svémstudijním oboru dirigování.
Vrcholem odpoledního programu bylo společné provedení třech skladeb - Zpěvu Židů z Nabucca G. Verdiho, Svatebního pochodu z opery Lohengrin R. Wagnera a České písně B. Smetany. Všech 8 sborů, celkem asi 250 zpěváků, podalo spolu s orchestrem pod vedením T. Židka výborný výkon, kterým nadchlo početné publikum.  (ps)

 
Triárius: půlrok na cestách

Divadelní soubor TRIARIUS (a především jeho hybná síla - Josef Jan Kopecký) mají za sebou náročný půlrok, od Nového roku totiž odehráli bez jednoho 30 představení, to je 5 každý měsíc, což je na soubor, který nehraje v žádném repertoárovém divadle a se svými hrami tedy vlastně jen hostuje na jiných scénách, úctyhodné číslo. Říci je nutné také to, že téměř každý z herců TRIARIA hostuje i v jiných divadlech, představení, ve kterých se tedy jeho herci objevují, je mnohem více. Nejžádanější hrou TRIARIA je v současnosti Topolovo lyrické drama Kočka na kolejích, které mělo premiéru v prosinci roku 2012 a které zabodovalo také na krajské přehlídce v Červeném Kostelci.
„V posledních měsících jezdíme hlavně s Kočkou, která nás baví čím dál tím víc. Je to úžasně milé představení, které si pokaždé užíváme. Vliv na to jistě má i fakt, že si perfektně rozumíme i jaké lidé, že spolu rádi trávíme čas, rádi jezdíme, rádi hostujeme, rádi poznáváme nové lidi, nové prostory, nová města. Ta kombinace Stasiowská – Fikejz – Kopecký je odzkoušená už v Uchu, kde jsme s sebou měli vždy ještě Jirku Duchoně, dalšího bezvadného chlapíka. Nyní jsme tedy ještě trochu „zhubli“, jezdíme ve třech – a těšíme se na každou novou reprízu. Ponorku zatím skutečně nepociťujeme,“ říká k triariovským zájezdům režisér a herec Josef Jan Kopecký.
TRIARIUS se vydal, stejně jako mnoho dalších souborů, na sociální síť Facebook, zrušil své webové stránky a funguje už dnes pouze tam (www.facebook.com/divadlo.triarius). Podle Kopeckého je to dokonce efektivnější, než když měli vlastní doménu. Při studiu tohoto profilu člověk narazí na přehled hraní – Česká Třebová, Pardubice, Tábor, Chvaletice, Staré Město pod Sněžníkem, Trutnov, Náchod, Stříbro, Praha, Litomyšl, Ostrava, Brno, … To jen krátký výčet od ledna tohoto roku.
„Někdy vtipkujeme, že naši republiku poznáváme vlastně až teď – a díky divadlu,“ říká k zájezdům Kopecký, „nesmírně nás to ale těší. Teď máme za sebou krátce takové čtyřdenní miniturné, čtyři dny, které jsme strávili skutečně pouze spolu. A bylo to super. I když se člověk potom už samozřejmě těší domů, za rodinou, za dcerkou, tak si přesto takovýhle výlet užívá.“
Mezi hrami, s kterými jezdí TRIARIUS nejvíce, figurují nejčastěji Ucho a Kočka na kolejích, najdeme tu ale také například dokumentární divadlo To všechno z lásky. S touto hrou soubor také jezdí po školách. V těchto případech nezřídka po představení následuje i diskuse s diváky na téma hry – o domácím násilí. Na školy jezdí ale také s již zmiňovanou Kočkou na kolejích.
„Ta školní představení jsou pokaždé jiná. Zkušenost máme jak s vnímavým a pozorným publikem, tak i s žáky, kteří si to tam prostě přišli pouze odsedět. Rušili, nezajímalo je to – a nám se hrálo skutečně zle,“ vypráví o školních představeních Josef Jan Kopecký.
TRIARIUS nechce polevit ani v druhé půlce roku, pojede dokonce i přes prázdniny, kdy si většina souborů vybírá „prázdniny“ na oddech a načerpání nových sil. Již dnes má tak TRIARIUS nasmlouvaná hraní například v rámci Shakespearovských slavností, hudebních festivalů či zámeckých slavností. Narazit na jejich hry tak není náročné. Proto si je nenechte někde poblíž své domoviny utéct.

 

Příroda si někdy zašpásuje

V České Třebové před prodejnou Billa na parkovišti v úzkém záhonu s keři mezi parkovacími stáními  vykvetla jedna z našich domácích orchideí - bradáček vejčitý. Ačkoliv květenství je zelené, tedy pro nezasvěcené kolemjdoucí nezajímavé, jde o vzácnější druh, jehož výskyt na takto člověkem přetvořeném a frekventovaném místě je raritní.  David Smyčka

 

 
V České Třebové proběhla soutěž amatérských filmařů Zemského svazu FISAIC ČD 

Česká Třebová už není tím železničním uzlem jako kdysi, ale jsou obory pro které je stále centrem železničářů. Navíc jsou zde výborné podmínky pro konání některých akcí. V dopravním vzdělávacím středisku České Třebové je vše pod jednou střechou. Prostor pro promítání, pro občerstvení, stravování i nocleh. Vzdálenost od nádraží asi 150 metrů. Zkrátka ideální prostor.
Protože jsem zde v minulosti působil jako lektor při několika akcích svazu FISAIC, tak mne i letos pozvali k porotování výše uvedené soutěže, která vybere nejlepší filmy na mezinárodní soutěž FISAIC do Německa.   Více ve zvláštním článku ZDE