Pracovní den hejtmana Pardubického kraje
v České Třebové

  • V úterý 21. května  se uskutečnila pracovní návštěva hejtmana Martina Netolického na českotřebovských institucích a závodech. Navštívilo postupně čtyři školské instituce, českotřebovskou radnici,  železniční stanici a CZ LOKO a v závěru odpoledne ještě odjel na Pastvinskou přehradu, kde za přítomnosti Ing. Aleše Boňatovského podepsal smlouvu o spolupráci s vedením vodní záchranné služby ČČK Pastviny. Besedovalo se také na téma rekapitulace činnosti loňské sezóny 2012 a o plánu činnosti na rok letošní.
  • 1. zastavení: Základní škola praktická v Borku.   Ředitelka školy Mgr. Iva Fikejsová a zástupkyně P. Kumpoštová seznámili hejtmana s aktuálními problémy. Spočívají v úbytku počtu žáků díky upravené legislativě, která podstatně zpřísnila podmínky pro vstup žáků na ZŠ praktickou. Pedagogicko-psychologická poradna prakticky všechny, kteří se na ni obrátí, posílá do normální základní školy. Zde však mají tyto děti velké problémy a jsou nešťastné a problémy těchto žáků ztěžují výuku na základních školách, které nejsou pro práci s těmito žáky nijak navíc vybaveny. V současné době má škola 63 žáků, včetně 15tičlenné přípravné třídy, která je při škole otevřena druhým rokem. Zkušenosti s přípravnou třídou jsou dobré, všichni její absolventi se následně na ZŠ dobře zabydleli a v závěru 1. třídy neměli čtyřky ani pětky. O přípravnou třídu mají rodiče rostoucí zájem, to je důležité sdělení. Škola má dobré vybavení venkovního hřiště, na škole nově pracuje keramický kroužek (díky vybavení zakoupenému Pardubickým krajem). ZŠ praktická spolupracuje s DDM Kamarád  i s mateřským centrem ROSA. Pro žáky školy je zajišťován k plné spokojenosti dovoz obědů z centrální jídelny z města.
     
     

    2. zastavení: Vyšší dopravní akademie.  Martin Netolický besedoval s ředitelem Vyšší odborné školy a střední odborné školy technické jednak o výsledcích a trendech  probíhajícího přijímacího řízení. Počet uchazečů o maturitní obory vyučované na škole se zvětšil, sice ne podstatný, ale  úbytek, nastal v učňovských oborech. Škola má 1000 žáků, stabilizované obory a přáním je pokračovat ve výuce všech dosud otevíraných oborů. Přijímací zkoušky na VOŠ budou až koncem června, v minulých ročnících zájem třídy tohoto studia zcela naplnil. Prodloužení akreditace VOŠ je spíše administrativní krok, VOŠ je dobře zavedena, má kreditový systém a všechny předpoklady, aby  nabídka tohoto studia pokračovala.  V budově na Skalce je školní jídelna, ve které se stravují také žáci gymnázia. Její kapacita je 1200 obědů denně a řadě měsíců roku se využití kuchyně blíží kapacitě. Přesto bude třeba v rámci připravované investice provést v kuchyni některá technická zlepšení a obměny zařízení. Na kvalitu obědů v jídelně nejsou žádné stížnosti.  Každý rok se na škole připravují některé stavební úpravy, letos se týkají ubytovací části školy v budově na Skalce. Škola se připravuje na vstup do projektu  dotovaného z programu EU za snížení energetických úniků z hlavní budovy školy v Habrmanově ulici. Zateplení pláště budovy potřebuje především přístavba školy, postavená  z panelů v závěru osmdesátých let. Vykazuje řadu závad (také vzhledových) a montovaná budova tělocvičny v areálu Na Skále. V současné době se připravuje energetický audit, na jehož základě škola podá u svého zřizovatele žádost na zařazení do letos v létě otevírané projektové výzvy. Je to velká šance získat pro školu velké investiční prostředky v hodnotě desítek milionů korun.

    3. zastavení: českotřebovské gymnázium.  Návštěva byla poznamenána probíhajícími maturitními zkouškami, neboť ředitel školy podle předem stanoveného programu v době návštěvy právě u maturit zkoušel. Hejtman se tak mohl přesvědčit o úrovni maturitní zkoušky přímo ve třídě. Navštívil také kvintu, kde se studenti v rámci dlouhodobého programu právě věnovali ve čtyřech vyučovacích  jednotkách problematice tzv. finanční gramotnosti. Po dobrých zkušenostech z předchozích let využili i letos služby osvědčeného lektora z Brandýsa nad Orlicí. Žáci se ve třídě rozdělili do skupin a vytvořili tak fiktivní rodiny (Čtverečkovi, Novákovi....) a  navrhovali, jak finančně zajistí nejen běžný život rodiny, ale také spoření na pořízení domu, chaty, auta, na dovolenou, jak a kde uspořit a jak investovat volné prostředky. V ředitelně se pak hostu věnoval zástupce ředitele Dr. Kupka. seznámil hejtmana se školní  "tabulí cti", kde je letos zaznamenáno opravdu hodně úspěchů žáků školy v soutěžích, přehlídkách či olympiádách.  Žáci se nejen dostali do krajských a  celostátních kol, ale i zde uspěli a ve dvou případech si tak zajistil účast na mezinárodních akcích pro studenty v Kolumbii a ve Spojených státech amerických. Takových úspěchů dosud škola nikdy nedosáhla.  Nad takovými výsledky vzdělávání jistě není možné jen mávnout rukou. Jak velkou radost by z nich měl  jistě bývalý student Prof. Karel Holbik, který se na školu z USA rád jezdil, a věnoval škole velké finanční prostředky, které budou právě v letošním roce využity na zřízení studovny a knihovny. Lze říci, že se  tyto úspěchy, stejně jako systematická a trpělivá práce učitelského sboru, projevily i ve všeobecném povědomí o dobré úrovní  českotřebovského gymnázia a tedy i ve zvýšeném zájmu na studium ve škole. Počet  přijatých uchazečů jak do primy, tak do čtyřletého studia se proti minulým letům podstatně zvýšil.

    4. zastavení: Geopark na Července.  Zajištění provozu základních škol ve městě patří do povinností města Česká Třebová, nikoliv Pardubického kraje. Nicméně i zde na zahradě ZŠ Habrmanova  vzniklo v rámci projektu "Škola hrou v kraji Komenského"  dílo, které si zaslouží celokrajskou publicitu. Proto byla účast hejtmana na otevření geoparku samozřejmostí. "Geopark na školní zahradě" bude sloužit nejen pro ZŠ Habrmanova, ale i pro další školy ze města či okolí a bude také otevřený pro veřejnost. Myšlenka byla přetavena na skutečnost po čtrnáctiměsíční práci. Výsledek opravdu stojí za to, takový geopark nemá žádná jiná škola v našem kraji.   To, že vznikl právě zde není náhoda, neboť mineralogie byla vlajkovou lodí školy již řadu po dobu působení Mgr. Milana Michalského. Právě dnes v den otevření geoparku se na této škole konala "Mineralogická olympiáda" , která také nemá žádnou obdobu v jiných krajích republiky. Na 40 zájemců o tento vědní obor soutěžilo v učebně přírodopisu, nejlepší získali diplomy. Nikam sice nepostupují, nejde to, žádná nadřazená soutěž tohoto druhu neexistuje, tu bychom museli sami vytvořit. Není také bez zajímavostí, že se na škole schází k přednáškám a besedám Mineralogický klub s celorepublikovou působností,  který má ve svých řadách skutečné mineralogické kapacity.   Investice do Geoparku by nebyla možná bez  spolupráce s Regionem Orlicko-Třebovsko, který celý projekt "Škola hrou v kraji Komenského", realizovaný na více školách zaštítil. Díky tomu se slavnostního zahájení činnosti geoparku zúčastnil  předseda svazku obcí p. Tomášek, starosta města Brandýs nad Orlicí.  Na slavnosti také promluvil hejtman  Martin Netolický, starosta Jaroslav Zedník a především  autor a odborný lektor projektu Mgr. Milan Michalski.  (O geoparku více ZDE)

    Návštěva hejtmana na českotřebovské radnici. I zde byla projednána poměrně velká řada problémů: Byly to jednak problémy regionu, tedy chystaných změn krajského zdravotnictví, kde bude vytvořen z pěti krajských nemocnic společný subjekt řízený jedním představenstvem a jednou dozorčí radou. Pro Českou Třebovou mají význam především některé předpokládané změny v zaměření speciálních oddělení nemocnic např. v Litomyšli (dětské oddělení, porodnice) či Svitavách. Martin Netolický hovořil také o potřebě pomoci obměně přístrojového vybavení nemocnice prostřednictvím letos vytvořeného nadačního fondu. Jak potvrdil i starosta města Jaroslav Zedník, tak se  příspěvkům do tohoto fondu nevyhýbá ni město Česká Třebová.  Hejtman informoval o situaci v krajem řízeném školství.  Hovořil o výsledcích přijímacího řízení na českotřebovské gymnázium, které dopadlo velmi dobře a příští první ročníky školy budou slušně naplněny, zejména díky zájmu studentů od studium z Litomyšlska. Důležité bude potvrdit tyto výsledky i v dalších letech.  Informoval také o chystaných  projektech na VDA, které využijí evropské peníze. Jde o téměř desetimilionový projekt na zlepšení vybavení odborných učeben a dílen školy i to, že kraj podporuje také účast školy v projektu, který zajistí celkové zateplení budovy školy v Habrmanově ulici (zejména panelová přístavba dostane nový plášť) a montované tělocvičny VDA na Skále. Tento projekt by změnil celkovou tvář budovy školy a byl by  finančním přínosem ve výši desítek milionů korun. Rozhodnutí o účasti školy v tomto projektu padne ještě v letošním roce. Jednalo se také o optimalizaci dopravní obslužnosti v našem regionu, zastavování vlaků vyšší kvality a problematice nutnosti dopravně vyřešit napojení nového logistického terminálu Metrans na  silnici I/14 prostřednictvím silnic v majetku kraje a městských komunikací. Je skutečností je cca 10% manipulací je rozváženo z terminálu Metrans po silnicích i místních komunikacích, což je cca 500 kamionů týdně.

    Odpolední program: Po společném obědě s  radou města se pak  uskutečnilo ještě jednání u vrchního přednosty uzlové železniční stanice Ing. Zd. Kudrny, na kterém byl přítomen také vrchní přednosta depa kolejových vozidel Ing. Jiří Slezák.  Jiří Slezák informoval o stávající stabilizaci  DKV v personální oblasti, dále se má zlepšovat  vybavení novými vozovými soupravami, do České Třebové mají přijít další  soupravy Stadler pro regionální dopravu a mají být nasazeny na tratích v naší oblasti. „Mluvili jsme o možnostech dalšího rozvoje Depa kolejových vozidel a zvýšené zátěži silnic II. a III. třídy kvůli plně spuštěnému provozu kontejnerového terminálu Metrans. Situaci je potřeba řešit urgentně, protože při dalším rozvoji areálu se zátěž bude dále zvyšovat. Probrali jsme také přestavbu nádraží v Ústí nad Orlicí a vybudování podchodu u Korada,“ shrnul jednání hejtman.

    Závěrečná návštěva  hejtmana v České Třebové se pak uskutečnila v areálu úspěšné českotřebovské  akciové společnosti CZ LOKO, která prošla v minulých letech velkým technickým i stavebním rozvojem a která prudce zvýšila svůj vývoz do řady destinací. Martin Netolický zde jednal s generálním ředitelem společnosti Ing. Josefem Bártou a Petrem Zemkem, ředitelem nákupu a logistiky. Zajímal se o zakázky firmy zejména ze zemí na východ od naší republiky, které plní produkci firmy ve stále vyšším podílu. „CZ LOKO je významným zaměstnavatelem v regionu. Jsem rád, že se tu setkávám se spokojenými zaměstnanci v dobře vybavených halách, které umožňují firmě další rozvoj. Navíc jsem potěšen výsledky, jakých firma dosahuje v soutěžích,“ komentoval návštěvu podniku hejtman. „Nadchla mě motorová posunovací lokomotiva řady 744, která loni získala cenu ACRI v kategorii nákladních kolejových vozidel. Je dobře, že se firma věnuje inovacím – technologický vývoj znamená perspektivní budoucnost,“ dodal Netolický. Perspektivním trhem pro CZ LOKO je zejména Rusko, pro který CZ LOKO chystá lokomotivy i se širokým rozchodem. Zde by v proniknutí na tamní trh mohla napomoci iniciativa prezidenta Miloše Zemana. Pokud se tedy uskuteční předběžně domluvená letošní návštěva prezidenta republiky v České Třebové, neměl by návštěvu CZ LOKO vynechat.  (mm)