Pokračujeme v seriálu příspěvků k letošnímu 16. týdnu sportu v České Třebové ohlédnutím Martina Šebely. V I. části ukazujeme hru RINGO, která se hraje běžně jako součást tělesné výchovy  na základních i středních školách. je výhodná zejména proto, že dokáže do hry zapojit všechny žáky sportujícího kolektivu a hraje se na běžném volejbalovém kurtu.  Také turnaj ve hře RINGO se hrál v rám,ci Týdne sportu na volejbalových kurtech na Skále. Martin Šebela si  v reportáži všímá nejen vlastní hry, ale také diváků, během sportovního dopoledne  byli sportovci nejen na hřiští, ale také  ve funkci diváků....  Podle propozic měla hrát ve čtvrtek 20.6.  na kurtech čtyřčlenná družstva dívek 8. a 9. tříd, každá škola měla možnost postavit dvě čtyřčlenná družstva.

Fotografická dokumentace každého ročníku Týdne sportu, jeho sportovní i kulturní části je na stránkách Českotřebovského deníku pravidlem.  Pravda nejsme zcela aktuální, ale děláme to všechno jen ve volném čase a zdarma a nikdo nás o tuto práci ani nepožádal. Nebyli jsme akreditováni jako "oficiální fotografové Týdne sportu."   Na druhé straně zatím nejsou nikde k dispozici např. na webové stránce Týdne sportu žádné jiné tzv. "oficiální fotografie", pouze z minulých ročníků, avšak bez jakýchkoliv popisek  a dalších informací a nejsou zde k dispozici ani jakékoliv výsledky. Sport je přece o výsledcích, byli odměněni ti nejlepší a nikde se nemůžeme dočíst, kteří to byli, i kdybychom je měli na fotografiích. Na podobném principu vznikla před více než dvěma lety publikace Týden sportu s mnoha pěknými fotografiemi, ale  bez všeho dalšího, co bychom u sportovní události čekali, tedy s přehledem programů jednotlivých ročníků Týdne sportu a komentářem. Týden sportu se změnil na velkou zábavní show, která pomáhá žákům škol  usnadnit přechod ze školní docházky do prázdninového volna, pravda za velkého finančního přispění z městského rozpočtu.

Další  soubory s tematikou Týdne sportu 2013 najdete ZDE

Zahájení TS bylo na Pekláku
Ohlédnutí Martina Šebely č. 1 (pondělní a středeční sporty)
Sport mládeže na Týdnu sportu - sportovní program TS 2013 zaměřený na sportovní disciplíny mládeže
Oficiální program Týdne sportu - z 2. června
Fotoseriál ze závodu Železný kohout

Velmi si vážím práce Mgr. Milany Soukupové, která se od vzniku soutěže pravidelně věnuje dokumentaci závodu "Železný kohout", letos se konal především díky iniciativě "Peklák týmu" již pátý ročník.   Její vybrané snímky z tohoto závodu dokážou popsat celou jeho atmosféru, byť se odehrává prakticky současně na Pekláku, v krytém bazénu, na vodní nádrži v Srnově a také všude jinde mezitím na trati, a také v cílovém prostoru na Starém náměstí. Na od ní zaslané snímky se vždy těším a rád je přednostně zařadím také na své webové stránky. bylo tak tomu i letos.  Samozřejmostí tohoto závodu je také rychlé zveřejnění výsledků závodu, to zase díky profesionálnímu přístupu Peklák týmu. Je třeba říci, že to jsou jediné veřejné výsledky, které se mi podařilo získat z letošního Týdne sportu. Pokud má však týden sportu svoje webové stránky, považují z samozřejmé, že zde budou také zveřejněné výsledky z každého sportovního dne.  To ovšem platilo pouze pro několik prvních ročníků  Týdne sportu, kdy bývaly výsledky zveřejňovány  i v tehdejších Orlických novinách.  

V samotném závěru Týdne sportu se  konal tolik propagovaný Aqautlon, jako součást seriálu závodů World triatlete 1.  Ještě za loňský ročník se mi po určité  době podařilo zajistit na webu WT1 i  publikované výsledky. Jenže tento seriál se vyvíjí tak nějak "do ztracena", letos nelze dohledat ani kalendář zařazených závodů (ani na požádání mi nebyl pořadatelem seriálu WT1 zaslán). Před závodem byl na webové stránce Týdne sportu pouze publikován dopis autora projektu  Mgr. Romana Jaroše, prezidenta  World triathlete 1  a organizátora pražského  letního závodu CZECH BIGMAN jako "pozvánka ke spolupráci".  Roman Jaroš je také v propozicích (resp. v některých zveřejněných souborech) uveden spolu s Lubomírem Vašinou jako pořadatel závodu. Záštitu nad závodem podle webu Týdne sportu převzali  člen MOV, olympijský vítěz Jan Železný světová rekordmanka v běhu na 400 m Jarmila Kratochvílová, podle webu www.worldtriathlete1.cz/ lze ale doložit tuto záštitu pouze pro II. ročník světové série v r. 2011. To ovšem neznamená, že by pořádání aquatlonu v rámci Týdne sportu bylo chybou, naopak, na Týden sportu je třeba zařadit i další takové závody. Jde-li však o zajímavý závod  umožňující i mezinárodní srovnání a bodování, (navíc dotovaný z rozpočtu města), očekával bych jeho větší publicitu od samotných organizátorů projektu také po realizaci závodu. 
Osobně mi připadá, jako by pořadatelům Týdne sportu po jeho ukončení tak nějak spadl "kámen ze srdce" a  velkou práci spojenou s jeho přípravou a realizací  rychle ukončili. Od  té doby se totiž již na webu Týdne sportu nezměnilo již ani písmenko. Tuto skutečnost srovnávám např. s prací organizátorů  květnové akce "10 dnů florbalu v České Třebové", tak zde byly zveřejněny každý den výsledky z předešlého dne na facebookovém profilu této akce a bezprostředně po ukončení vyšlo díky Renatě Drvoštěpové celkové hodnocení akce "Suma sumárum"  s výsledky i fotografiemi. Něco takového u Týdne sportu chybí.  Podobně je třeba vyzdvihnout  pravidelnou mnohaletou mravenčí práci členů týmu ČTBK Iscarex, kde vždy po jakémkoliv závodě máme zveřejněné výsledky ještě tentýž den, také informace o českotřebovském cyklomaratonu. Díky spolehlivé mravenčí práci členů Peklák týmu máme také vždy pravidelně k dispozici výsledky lyžařských "čertovských " závodů na Pekláku, i když jde "jen" o sportování mládeže  Sport je přece nejen o penězích, ale také o výsledcích, o možnosti porovnávání výkonů.  (mm) 
 
Fotografie ze čtvrtka 20. června 2013 

e

  • A ještě dění ve sportovním areálu gymnázia (atletický víceboj I. stupně ZŠ)   
    Atletický víceboj  organizoval ŠSK gymnázia
     

     

    1. stupeň

    2. stupeň

    1.

    běh 60 m

    běh 60 m

    2.

    skok daleký

    skok daleký

    3.

    šplh 4 m (3 m) – tyč

    šplh 4 m – tyč

    4.

    driblink kolem met – 1min.

    skákání přes švihadlo –  1min.

    5.

    2 kola na pilinovce

    2 kola na pilinovce

    6.

    --------

    hod medicinbalem

                      

               

                                      

     

    Martin Šebela fotografoval ve čtvrtek 20.6.  víceboj žáků I. stupně ZŠ