Českotřebovský deník 191/2013  (13.8.)                                     
Kostel v parku

V neděli 22. září 2013 od 15 hodin bude v parku Javorka veřejná bohoslužba. Pořádající českotřebovská Církev bratrská každého srdečně zve. V případě nepříznivého počasí vše proběhne od 15 hod. v Církvi bratrské v Tykačově ul. 1183 (vedle kolejí pod Jelenicí). Obvyklá dopolední bohoslužba v 9:30 tuto neděli mimořádně nebude. Do Javorky jste upřímně zváni. Můžete se zúčastnit bohoslužby věřících, i když nepatříte do církve. U hudebního pavilonu budou připraveny lavičky k sezení. Můžete zažít křesťanské modlitby, moderní písně křesťanské mládeže, dramatickou scénku, osobní příběh o Božím jednání v životě a výklad o Bohu, který k nám mluví. Po skončení bohoslužby můžete využít příležitost požádat pověřené (označené) členy této církve o diskrétní okamžitou modlitbu za Vaši osobní nebo zdravotní situaci.
Během bohoslužby bude v parku probíhat paralelní program pro děti (zdarma). Můžete proto do „kostela v parku“ vyrazit i se svými dětmi, bude o ně dobře postaráno. Veřejnou bohoslužbu pod širým nebem pořádala českotřebovská Církev bratrská loni poprvé. Po bohoslužbě stvrdila svou víru křtem ponořením do vody v kaskádách Javorky mladá dívka. Akce se veřejnosti líbila a přišlo asi 130 lidí.
Církev bratrská v České Třebové je společenství lidí různých generací, převážně mladých rodin s dětmi. Spojuje je zkušenost víry v Krista, kterou každý přijal osobně, protože víru nelze zdědit ani koupit, ale každý je před Bohem vítaný osobně.
Kdo nemůžete na připravovanou bohoslužbu v Javorce, srdečně Vás zveme na obvyklou bohoslužbu každou neděli (kromě 22. 9.) v 9:30 v Tykačově ul. 1183. Tyto bohoslužby jsou otevřené každému, kdo má zájem. Více o našich aktivitách najdete na www.cbctrebova.cz.
Ing. Tomáš Pospíchal  (fotografie z loňské akce)


Cvičení po pěkně prožitém létě, zahajujeme  v pondělí 2. září  hodinou tajči v 17.00, 
v úterý 3. září začíná jóga od 18.00,  a ve čtvrtek 5. září od 17.00hod.  Mějte se a smějte se, nic to nestojí.  
Oddíl  jógy  TJ Lokomotiva – cvičíme :  VDA  Habrmanova, gymnastický sálek.

K PODZIMNÍ ROZHLEDNĚ PO OSMNÁCTÉ

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí připravil na neděli 15. září 18. ročník podzimní  cykloakce „K rozhledně Andrlův chlum“. Start je od 8,00 do 10,00 hodin z Mírového náměstí v Ústí nad Orlicí, cíl všech tras je u rozhledny na Andrlově chlumu do 20 hodin. Nejkratší osmikilometrová trasa je vypsána pro pěší i cyklisty, pro vzdálenější účastníky je vhodná i cílová jízda. K rozhledně dojedou po vlastní ose a svoji trasu doloží několika razítky. Nejdelší trasa 175 kilometrů je určena zkušeným cykloturistům, vede z Ústí nad Orlicí do České Třebové, Litomyšle, dále přes Choceň, Doudleby nad Orlicí, Vamberk, Slatinu nad Zdobnicí, Rychnov nad Kněžnou, Týniště nad Orlicí, Albrechtice, Borohrádek, Dobříkov, Sruby, Jehnědí, Sloupnici do cíle k rozhledně. Ostatní cyklotrasy 45 – 60 – 80 – 120 – 140 kilometrů jsou od nejdelší odvozeny. Pro obzvlášť otrlé jedince bude v cíli připraven výstup po 183 schodech na čtyřiatřicet metrů vysokou vyhlídkovou plošinu, ze které lze shlédnout čtvrtinu „Království českého“ s překrásnými partiemi Krkonoš, Orlických hor a Jeseníků. Výška Andrlova chlumu je 559 metrů nad mořem. Každý účastník obdrží vkusně řešený diplom. Akce se doposud zúčastnilo 13856 turistů. Pozor – mládež do 15 let se může akce zúčastnit pouze v doprovodu dospělé osoby. Dodržuj zákon 361/2000 o pozemních komunikacích! Akce se koná za finančního přispění Města Ústí nad Orlicí.  Zdrávi došli i dojeli.  MR Foto: M. Richter
 
Zemřel Prof. Ladislav Rob, významný český vědec, absolvent českotřebovského gymnázia. Více ZDE


14. ročník Ceny firmy Iscarex vyhrál Jiří Magál, rekord však nepadl.

Podrobnější informace o závod D. Morava - Králický Sněžník budou až zítra, po dovolené je třeba zpracovat více materiálu. Závod se běžel po stejné trati, ale z využil jiného zázemí. Počasí přálo, ukázalo se, že noční déšť, který vydatně pokropil Králický Sněžník znamenal  po předchozích vedrech ochlazení, které bylo tou největší vzpruhou pro všechny běžce, kteří se vydali zdolat tradiční běh na Králický Sněžník.
Na 13 km dlouhou trať s převýšením 963 m se vydalo 219 závodníků a dalších šest desítek běželo kratší pětikilometrovou strmou trať od Tvarožných děr na vrchol (Lidový běh + juniorky).  Nejrychlejší ženou byla Táňa Metelková před Milesovou (obě zařazené v kategorii Ženy B), když nejrychlejší závodnicí v kategorii Ženy A byla Adéla Stránská.
Celkové výsledky najdete zde: http://www.iscarex.cz/vysledky.php?zavodindex=2179
 
Třebovská běžkyně ISCAREXu Miloslava Keprtová vybojovala na WMG Torino v Itálii zalou medaili

Ve dnech 6. až 11. srpna 2013 se v italském Torině konal od 2. do 11. srpna světový šampionát sportovních her pro "Masters - veterány" - WMG Torino, kterého se za naše město zúčastnila běžkyně ISCAREXu Miloslava Keprtová. Poprvé se zde sportovci sešli v Torino již v roce 1985, potom v dalších šesti městech světa, naposledy v roce 2009 v australském Sydney. Nyní se po čtyřech letech opět  toto světové klání sportovců všech věkových kategorií vrátilo opět do Itálie, obrovská účast více než 28 000 sportovců.  Miloslava Keprtová soutěžila ve čtyřech náročných sportovních disciplinách a vždy byla velmi úspěšná:  v běhu na 5 km získala páté místo, v osmistovce na dráze byla sedmá a v půlmaratónu získala desáté místo. Zlatá medaile na ni čekala v samém závěru šampionátu, kdy v sobotu 9.8.2013 zvítězila ve štafetě 4x400 metrů.  Na městském webu  děkuje vedení města za vzornou  reprezentaci a upřímně blahopřeje. Věřím, že bude možné napsat o tak významném závodě na stránkách Čt. zpravodaje více. Více informací o tomto sportovním klání TORINO 2013 MASTERS GAMES najdete na webových stránkách závodu v angličtině ZDE
Letohradští ratifikují partnerskou dohodu s krajany z Daruvaru  

Dohoda o přátelství mezi chorvatským městem Daruvar a českým městem Letohrad bude ratifikována v pátek 16. srpna 2013 ve 12 hodin na letohradském zámku. Podepsána byla před rokem v Daruvaru při návštěvě Letohraďanů.  Slavnostnímu stvrzení dohody o partnerství, s níž vyslovila souhlas zastupitelstva obou měst,  budou v obřadní síni přihlížet zástupci chorvatských a  letohradských spolků.  Dohoda o partnerství završuje dlouholeté podnikatelské vztahy firem z Letohradu a Daruvaru, které se úspěšně rozvíjejí od devadesátých let minulého století.   „Nápad, aby byla podepsána partnerská smlouva, vyplynul  z toho, že Letohrad má desítky aktivních spolků a  Daruvar, jako správní centrum  české menšiny v Chorvatsku, udržuje českou řeč, zvyklosti i národní tradice v řadě sdružení, zejména  v České besedě,“ objasňuje starosta Petr Fiala, proč se zrodila myšlenka na uzavření partnerství právě s chorvatským Daruvarem.  Starosta je přesvědčený, že dohoda posílí  uzavřená přátelství mezi oběma městy a podnítí vzájemnou výměnu informací mezi spolky, zvláště když je spojuje stejný jazyk. Svá slova dokládá na příkladu svého kolegy  Dalibora Rohlíka: „Starosta pochází z rodiny, kde mateřský jazyk svých předků  udržují z generace  na generaci. Navíc příjmení mého kolegy je bez pochyby velmi české.“ Krajané zůstali věrni i pivní tradici své původní vlasti. „V Daruvaru postavili první český pivovar. Staročeško pivo se dnes prodává po celém Chorvatsku,“ dodává starosta. V Daruvaru je  nejpočetnější národnostní menšina Čechů. „Jejich předkové  se přistěhovali do Chorvatska za  vlády Rakousko-Uherska. Dnes  jich žije v Chorvatsku přes 10 tisíc  a jejich správním sídlem je právě naše partnerské město Daruvar,“  přibližuje  radní pro partnerské vztahy Jana Zamazalová na základních faktech  dobu, kdy  Češi opouštěli rodnou zem a odcházeli do Chorvatska. Partnerskými městu Letohradu jsou vedle chorvatského Daruvaru polská  Niemcza a švýcarský Hausen am Albis. 

Prodám dům 4+1 s větší zahradou v Pazuše k okamžitému bydlení nebo k rekreaci. Tel. 605 124 605.

Program NÁVŠTĚVY PARTNERSKÉHO MĚSTA DARUVAR (Chorvatsko)  VE MĚSTĚ LETOHRAD (50 osob)

1. den návštěvy  PÁTEK 16. SRPNA  2013 
  8.00 – 9.00         Příjezd - ubytování: Domov mládeže PSŠ Letohrad
  9.00 – 10.00       Snídaně
10.00  - 11.00       VYCHÁZKA ZÁMECKÝM PARKEM  s výkladem 
11.00 – 11.30        PROHLÍDKA ZÁMKU
12.00 – 12.20        RATIFIKACE PARTNERSKÉ SMLOUVY
12.25                    odjezd chorvatským autobusem na oběd k ZŠ U Dvora
12.30 - 13.30        Oběd    
13.30 – 14.00        PROHLÍDKA ZŠ U Dvora - prezentace školství v Letohradě
14.05                     odjezd chorvatským autobusem na tvrz
14.15 – 16.30        TVRZ ORLICE - prohlídka  středověké tvrze - rozhledna Neviditelný periskop
16.30 – 18.30        Osobní volno – možnost využití koupaliště
19.00 – 23.00        SETKÁNÍ SPOLKŮ PARTNERSKÝCH MĚST  zámecká terasa
21.45 - 22.00        STRAŠIDELNÁ PROCHÁZKA PARKEM  
 
2. den návštěvy   SOBOTA 17. SRPNA 2013 
8.00 – 9.00           Snídaně PSŠ
9.00 – 9.30           Zlatá ulička –ukázka řemesel
9.30 – 11.30         PROHLÍDKA PROSTOR SPOLKŮ 
11.30 – 12.30       Oběd Nový Dvůr   
12.30 – 13.30       MUZEUM ŘEMESEL  (největší soukromé muzeum v ČR)                                
14.00 – 15.30       PASTVINY  prohlídka elektrárny
16.00  - 18.30       Osobní volno – možnost využití koupaliště
19.00 – 23.00        SPOLEČENSKÝ VEČER U HASIČŮ Letohrad                          
O transformaci ústavů se školili v Londýně 

Pardubice/Londýn (12. 8. 2013) - Radní Pardubického kraje pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola a řada zástupců sociálního odboru Pardubického kraje byla celý minulý týden na školení v Londýně, které zajišťovala mezinárodní organizace pro ochranu dětí Lumos. Školení bude kraji nápomocné v rozvoji pěstounské péče a v transformaci kojeneckých ústavů, dětských domovů a dalších ústavů v Pardubickém kraji, v kterých žije přibližně čtyři sta dětí.
Školení vedla ředitelka organizace Lumos Georgette Mulheir, která má bohaté zkušenosti s transformací ústavů pro děti v řadě zemí ve střední a východní Evropě.
„V Evropě stále žije více než milion dětí v ústavech, včetně více než deseti tisíc dětí v České republice. Těmto dětem je upřena šance vyrůstat v rodině a s tím šance na individuální péči, lásku a pozornost, které jsou velmi důležité pro, aby mohly děti růst a rozvíjet se. To, že vyrůstají v ústavní péči, výrazně ovlivňuje životní šance těchto dětí,“ uvedla Georgette Mulheir.
Na školení se postupně probíralo deset kroků, které je třeba podniknout při rušení ústavů. Hovořilo se například o přesunu pracovníků a finančních prostředků z ústavů do služeb, které pomáhají rodinám s obtížemi přímo u nich doma tak, aby dítě z rodiny nemuselo být vůbec odebráno. Pardubická delegace také navštívila tým, který vybírá a připravuje a pěstouny a dětský domov, kde žije pouze šest dětí.
„Na školení zazněly cenné a důležité informace, které můžeme využít u nás. Jak během semináře, tak při exkurzích v tamních službách bylo zřejmé, že systém péče o ohrožené děti v Anglii dobře funguje, funguje ve prospěch dětí, a řada prvků je určitě aplikovatelná i v našich podmínkách,“ chválil výjezd radní Pardubického kraje pro sociální věci Pavel Šotola.
Kromě delegátů z České republiky se v Londýně vzdělávali i politici a úředníci z Bulharska, Chorvatska, Ukrajiny a Haiti. „Na tomto školení jsme přivedli dohromady zástupce z mnoha zemí střední a východní Evropy, abychom jim pomohli s plánováním a realizací transformace ústavů, tak aby rušení ústavů proběhlo bezpečným a řízením způsobem, a aby to proběhlo tak, že potřeby dětí budou při rozhodování o jejich životě na prvním místě,“ řekla Georgette Mulheir.
Organizace Lumos, která podporuje nahrazování ústavů jinými způsoby pomoci rodinám, působí kromě České republiky v Bulharsku, Moldavsku a na Ukrajině. V České republice má svou pobočku od roku 2006. Pomáhá například českému ministerstvu práce a sociálních věcí s definováním postupů, kterými se musí řídit sociální pracovníci, pokud chtějí dítě odebrat z rodiny. Na regionální úrovni dlouhodobě spolupracuje s dvěma kraji – Pardubickým a Karlovarským.
Jan Klusáček