Českotřebovský deník 213/2913 (3.9.)                                   
Slovanská ulice: ČEZ pracuje jen na chodnících, silnici je možné upravovat
Na rekonstrukci úseku Slovanské ulice se podílí řada subdodavatelů, kteří zde řeší vlastní investiční projekty. podle informace odboru rozvoje města a investic  byl v srpnu časový úsek vymezený pro dokončení  kabelizace elektrické energie, kterou zajišťuje ČEZ. Nyní je již září, ale ČEZ zde ještě pracuje. Podle informace stavbyvedoucího Petra Poláška nastoupil ČEZ po dohodě na staveniště jako poslední, tedy později než měl podle původního harmonogramu, umožnil, aby nejdříve dokončili práci plynaři.  Také příprava  staveniště pro kabelizaci měla nějaké mouchy. To je důvod proto, že se zde ještě na kabelizaci pracuje.  Kabelizace el. vedení však nijak nezasahuje do silničního tělesa, kde je již nyní možné pracovat. To by mohlo při dobré vůli celkovou dobu rekonstrukce zkrátit.  Je tedy třeba napsat, že ČEZ v žádném případě nezpůsobuje jakékoliv zpoždění při rekonstrukci úseku Slovanské ulice. Jde o úsek frekventovaný, pro chod města důležitý a každé zbytečné prodlužování uzavírky přináší občanům potíže.  (mm)  (Dolní fotografie ze zahájení rekonstrukce byly pořízeny 14.4. 2013)
 
 
Rekonstrukce silnice Česká Třebová - Semanín bude mít 2 etapy
Již během prázdnin jsem napsal první informaci o přípravě kompletní rekonstrukce silnice III. třídy v úseku Česká Třebová (křižovatka u Korada) - Semanín  tak, aby umožňovala jízdy rozměrných nákladních vozidel, které po otevření  logistického terminálu společnosti Metrans zejména v úseku Metrans - Silnice I/14, která již je pro jízdy nákladních vozidel dostatečně dimenzovaná. První impuls k tomu, aby investice do rekonstrukce komunikace připojující terminál Metrans na  kapacitní silniční síť vznikla již při slavnostním otevření  terminálu, které se uskutečnilo 4. května t.r. Ve svém vystoupení tehdy krajský hejtman Martin Netolický  ukázal na to, že nový terminál neúměrně přípojovou dopravou zatíží krajskou silnici a vyžaduje, aby se i firma Metrans nějak podílela na řešení.  Netolický pak následně jednal s tehdejším ministrem dopravy Stanjurou při jeho návštěvě Pardubického kraje. Ukázalo se, že jediným řešením bude využít ještě (poslední) možnost dotace z ROP Doprava. Současné rozpočtové období letos končí a nyní na podzim bude bude ještě vyhlášena poslední výzva k podávání připravených projektů.   Pardubický kraj schválil investiční záměr na rekonstrukci této silnice, koncem června se na českotřebovské radnici konalo první setkání zainteresovaných.  Následují nyní projektové práce. Stavba byla rozdělena na dvě části, každá má jiného investora. Zvláštní stavbou je rekonstrukce "tunelů", postavených pro současné podoby právě před 50 lety.  Investorem této části je SŽDC a projektovou dokumentaci zajišťuje a financuje společnost Metrans.   Samostatnou druhou částí je pak rekonstrukce silnice od křižovatky za tunely (dokumentace uvádí mosty) až za obec Semanín. Investorem bude Pardubický kraj a využije proto "evropské peníze" z regionálního operačního programu, kde má být 85% financováno z prostředků EU a 15% z vlastních prostředků investora.  Úsek silnice  tunely - Metrans má být důkladnější, širší, neb je určen pro intenzivní nákladní dopravu, další část na Semanín  dostane také nový povrch, ale bude mít parametry, které již nebudou odpovídat extrémnímu zatížení vozovky. Letos se projektuje, příští rok se má stavět, nutné je připravit náročné výběrové řízení na dodavatele. Musí se spěchat, pro realizaci stavebních prací je vhodná jen letní část roku.  Na podzim 2014 musí být práce hotovy, v souladu s požadavky na financování staveb z ROP  EU.
Rekonstrukce tunelů bude náročná, bude třeba snížit vozovku, zatrubnit Semanínský potok středem vozovky, vytvořit novou spodní i vrchní stavbu komunikace i s chodníkem, nové osvětlení. Na tuto stavbu bude navazovat navíc výstavba dalších komunikací v budoucí průmyslové zóně. Jejich příprava  zatím není ve fázi, která by umožňovala psát nějaké podrobnosti, i když i zde již na konci tunelu "svítí světélko". (mm)
 
Volejbalové soustředění hráčů a hráček Říčky 2013

Opět jako v loňském roce, uspořádal volejbalový oddíl Sokola Geodézie Česká Třebová letní sportovní soustředění v Říčkách v Orlických horách. V termínu od 11. 8. - 25. 8. 2012 se na chatě Karosa a přilehlém penziónu pana Macháčka vystřídalo 9 ligových žen, 69 dětí ve věku 6-14 let. Tréninkový proces zajišťovalo celkem 11 trenérů - Hanzelka, Fišar, Renčín K.a Renčín A., Bělková, Janďourková, Kouba, Adam, Dvořáková, Benešová a Koubová. Ke sportování jsme používali antukové hřiště u chaty Karosa, sjezdovku, travnaté hřiště, bazén a krosovou trať u penziónu pana Macháčka. Více ZDE
 
Mykologická vycházka bude 15. září

Vzhledem k charakteru počasí a časovým možnostem jsem se rozhodl uskutečnit mykologickou vycházku v neděli 15.9. 2013. Sraz u hříbku v Javorce v 9:00 hodin. Cíl Na horách. Martin Mička.
 
Výsledky přívratského "Guláš festivalu" 2013

Odborná porota:
1. Meat choppers, guláš Santa Muerte
2. Los mujeres de la gulasos ranchos, guláš hovězí bota
3. Pravěká tlupa, mamutí guláš
Laická porota:
1. Chilli papričky, chilli guláš
2. Amatéři (250), amatérský guláš
3. Holky z porcelánu, babí šavle
>Vyhodnocená družstva mají možnost účasti na dalším ročníku festivalu 2014. Celková kapacita je 12 týmů, další družstva budou vybrána ze zájemců na základě jejich přihlášek, případně i losem. Obvykle je zájemců více než prostor na přívratské návsi umožňuje.
 
Ad "Rada města uděluje výkonnému řediteli Eko Bi...mimořádnou odměnu"

V Kozlově se nám mnohým nejeví práce Eko-bi tak dokonalá. Konkrétně jde o oplocení kozlovského hřbitova z tújí. Už dávno to není živý plot, ale spíše masivní hradba proti nepřátelům. Plot se každým rokem zvyšuje a mohutní i do šířky tak, že zarůstá do pomníků na hrobech, které s plotem sousedí. 
Také náletové dřeviny v serpentinách na více místech zasahují do vozovky a auta se o ně dřou. Nehledě k tomu, že výhled do většiny zatáček (a že jich tam je!) křoviny již léta zakrývají.
Pěkná dřevěná deska zasazená před pár lety u vodárny k silnici, která upozorňuje na Alej Maxe Švabinského vedoucí na Kozlov, je celé léto poškozená a utržená a dělá městu ostudu. J. Vejdovská
ODDÍL GYMNASTIKY PŘI ŠSK ČESKÁ TŘEBOVÁ
HLEDÁ DO SVÉHO TÝMU ŠIKOVNÁ DĚVČATA  NAROZENÁ V ROCE 2007.

NABÍZÍME: VŠESTRANNÝ POHYBOVÝ ROZVOJ V KOLEKTIVU ZAMĚŘENÝ NA FLEXIBILITU, ROZVOJ SILOVÝCH, OBRATNOSTNÍCH A KOORDINAČNÍCH SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ

Trénink: úterý 16,30-18   pátek 15,30-17 v tělocvičně gymnázia
Kontakt: Mgr. Pavlína Vomáčková  iel. 605 717 350
e-mail: pavlina.vomackova@seznam.cz  http://www.gymnastikact.estranky.cz/

 

KDU-ČSL dává přednost otevření kandidátek nezávislým osobnostem před spoluprací s jinými politickými subjekty

KDU-ČSL v posledních dnech oslovilo více subjektů ke spolupráci. Např. Hnutí pro sport a zdraví Josefa Dobeše nebo nově vznikající politická strana LES Martina Bursíka. Vedení KDU-ČSL tyto možnosti spolupráce intenzivně diskutovalo.
„Závěrečná diskuze o možné předvolební spolupráci proběhla na zasedání Celostátního výboru KDU-ČSL dne 27. srpna 2013, který rozhodl, že spolupráce KDU-ČSL s politickou stranou LES Martina Bursíka by především v programových oblastech byla velmi nečitelná a nesrozumitelná. KDU-ČSL je jedinou politickou stranou, která u nás reprezentuje křesťanskodemokratickou politiku s programem sociálně tržního hospodářství, které se velmi úspěšně realizuje v sousedním Německu nebo Rakousku. Před touto možnou centrální spoluprací s jiným politickým subjektem dáváme přednost otevření našich kandidátek nezávislým osobnostem,“ vysvětluje předseda strany Pavel Bělobrádek.
Pro KDU-ČSL je důležité ucházet se o důvěru voličů s jasně definovaným programem a prioritami, které budeme chtít prosadit. „KDU-ČSL od roku 2010 prošla významnou generační obměnou a nabízí, jak ve svém vedení, tak na kandidátkách do Poslanecké sněmovny, novou generaci politiků. Jsme přesvědčeni, že je čas na skutečnou generační výměnu politiků. Všichni, kteří mají dnes rozhodující slovo, ať už jde o prezidenta či vedení ČSSD, ODS i TOP 09, začali sbírat zkušenosti v celostátní politice již od 90. let. Současná KDU-ČSL proto nabízí novou generaci politiků nezatížených politickým balastem a marasmem minulých let a čitelný program pro Českou republiku,“ uzavírá 1. místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.
 
Do (ústecké) Malé scény za poznáním

Ústí n. O. – Pořádnou porci poučení, navíc přitažlivou formou, nabídne vždy jeden úterek v měsíci ústeckoorlická Malá scéna. Její program totiž obohatí přednáškami odbornice na slovo vzatá – pedagožka místní Střední školy uměleckoprůmyslové Mgr. et Mgr. Jitka Kuběnková. O jejím nebývalém přehledu v oboru dějin umění se mohli přesvědčit už návštěvníci červnové přednášky Matyáš Bernard Braun a jeho následovníci ve východních Čechách a Na Moravě. Nyní se Jitka Kuběnková rozhodla „podívat na zub“ našemu stavitelství. Cyklus deseti přednášek s názvem Česká architektura v proudu času startuje v úterý 24. září od 18 hodin, první téma nese název Kamenná architektura raného středověku v našich zemích.
V nadcházejících devíti měsících čeká návštěvníky historický exkurz do těchto oblastí:
říjen: Gotická architektura za Lucemburků a Jagellonců
listopad: Renesanční sakrální prostory v Čechách a na Moravě
prosinec: Zrození baroka v české architektuře
leden: Barokní radikálně dynamická architektura v našich zemích
únor: Klasicismus a historismus v české architektuře
březen: Slavní architekti české secese
duben: Kubismus a rondokubismus v české architektuře
květen: Obytná funkcionalistická architektura a netradiční Adolf Loos
červen: Skryté kvality architektury reálného socialismu
Vstupenky lze zakoupit nejen na jednotlivé přednášky, k dispozici bude zájemcům rovněž zvýhodněná permanentka na celý kurz. (jp)