VÝSTAVA HUB V EKOCENTRU PODORLICKO

Návštěvy školních tříd v pátek 3. října

Výstava hub, která se konala v ekocentru Podorlicko v České Třebové o víkendu 3.-5.10.2014, byla výjimečná.  Nejenže tu bylo vystaveno přes 200 druhů hub, ale byla zde řada doprovodných vzdělávacích programů. Páteční dopoledne bylo věnováno návštěvám žáků ze škol. Nejdřív se jim zasvěceným výkladem věnoval ve výstavní síni mykolog M. Mička. Získané vědomosti si žáci ověřili v křížovkovém kvízu M. Heptnerové a pak je čekala skupinová soutěž o ohrožených houbách. Na závěr je před budovou J. Grund informoval o způsobech sbírání, zpracování a ukládání jedlých hub.

Další informace o výstavě hub a její přípravě najdete také zde

Lysohlávky 

Páteční večer se konala přednáška geochemika RNDr. Jana Borovičky Ph.D na téma „Lysohlávky a jiné halucinogenní houby“. Tento vědec z Ústavu jaderné fyziky AV a Geologického ústavu AV je pracovně velmi vytížen.  Do ekocentra Podorlicko byl zván již třetí rok, proto byl o jeho přednášku velký zájem a přijeli na ni mykologové ze širokého okolí. Hovořil zasvěceně o historii a determinaci psychoaktivních hub. Záznam přednášky lze nalézt na https://slideslive.com/38889591/halucinogenni-psychoaktivni-houby

Víkendová výstava hub s poradnou

V sobotu 4.10.2014 probíhala hojně navštívená výstava s mykologickou poradnou. Lidé přinášeli vzorky plodnic k určení, zkoumali v ekocentru odbornou literaturu, diskutovali  a obdivovali výstavu paličkovaných hub.

Kde bydlí houbový skřítek

V neděli byla výstava doplněna o výtvarnou dílnu pro děti na téma „Kde bydlí houbový skřítek“.  Dílna zaujala hodně dětí a i rodičů, takže zde bylo celý den plno. Lektorka A. Kubištová měla plané ruce práce. Hotové dřevěné chaloupky pro houbového skřítka si děti odnášely domů jako pozvánku na akci Rodina na stezce. Ta se bude konat v neděli 12.10.2014 od 14,00 v Rybníku – Srnově a na jednom ze stanovišť si děti vyrobí skřítka do chaloupky.