Českotřebovský deník 293/2014 (16/12)                                
Linka důvěry Ústí nad Orlicí děkuje a informuje
V letošním roce došlo v souvislosti s novým občanským zákoníkem k transformaci občanského sdružení na obecně prospěšnou společnost KONTAKT Ústí nad Orlicí, která zřizuje Linku důvěry Ústí nad Orlicí. Chtěli bychom poděkovat městu Česká Třebová za finanční podporu, kterou nám v roce 2014 poskytlo a které si velmi vážíme. Dále bychom chtěli informovat, že jsme také změnili logo Linky důvěry a další propagační materiály.  Všem občanům města Česká Třebová přejeme krásný rok 2015.
Jarmila Hrušková  ředitelka KONTAKT Ústí nad Orlicí, o.p.s.
 
Motokros  v České Třebové stále existuje !

Opravdu, motokros v Č.Třebové stále je, i když už asi nikoho nezajímá ani staré závodníky, které  pozval  p.Jirka Synek na posezení a vzpomínání na staré závodnické časy. Neměli to lehké,všichni víme, takový materiál jako dnes nebyl.O to větší úsilí a srdíčko
museli tomu dát,jinak to nešlo. Proto jim všem musíme poděkovat za takový příklad. 
O to víc mrzí, že snad  nikdo z nich nejede povzbudit na okruhy tak blízko  města naše mladé závodníky. Je taky smutné že si pořadatelé  nevzpoměli,nebo nebylo místo pro naše  mladé kluky? Zdali tito pozvaní motoristé vůbec vědí, že ve měste se vůbec někdo  motokrosu věnuje a rád by si poslechl jejich zážitky a zkušenosti.  
Tak alespoň jim je vyjmenuji ty, kteři jezdí dobře, ve svých třídách jsou  stále na předních místech: K. Melichar, M.Eliáš ml., D.Herclík, D. Dvořák,  R. Havránek a příležitosntě i ti starší. Přes ošklivé pády i drahý materiál to nevzdávají a reprezentují město. Do nové motokrosové sezony přejeme mnoho úspěchů, zdraví, umístění  na bedně a hlavně bez pádů.  J.D.
 
                               Motokros v Opatově                                                                           Motokros v Dalečíně

Nové plíce pro ústecké Roškotovo  divadlo 

Orlickoústecká městská společnost TEPVOS nedávno provedla kompletní výměnu technologie teplovzdušného vytápění a přetlakového větrání v budově Roškotova divadla v Ústí nad Orlicí. Významnou součástí této úpravy je rovněž zařízení pro filtraci vzduchu. V divadle byla instalována sestava filtrů, které ze vzduchu v divadle zachycují pevné částice do velikosti 5 mikrometrů. Následuje sestava  jemnějších filtrů, schopných zachytit částice až do velikosti 1 mikrometru. Pro představu: mikrometr je tisíckrát menší, než milimetr. Vzduch takto zbavený pevných částic je dále filtrován přes 128 patron s aktivním uhlím, které zbavují vzduch nebezpečných organických látek, plynných škodlivin a pachů. Filtrační systém automaticky indikuje svůj aktuální stav a dálkově upozorňuje dispečery TEPVOSU, že se blíží potřebná výměna či regenerace. Ta první proběhla právě nyní, po prvním roce provozu.

 

V Ústí nad Orlicí zdražují vodu méně než ve Třebové

Cena vody pro rok 2015  tedy cena za dodávku pitné vody a odvádění odpadních vod pro domácnosti a ostatní odběratele ve městě Ústí nad Orlicí a jeho místních částech pro rok 2015. Cena vodného a stočného je cenou věcně  usměrňovanou, je určována podle pravidel stanovených zákonem o cenách a výměrem Ministerstva financí, a byla stanovena  takto:

 

                                              Cena bez DPH      Cena s DPH
Voda pitná (vodné)              25,80 Kč/m3          29,67 Kč/m3
Voda odpadní (stočné)         38,50 Kč/m3          44,28 Kč/m3                   Celkem 64,30 Kč/m3            73,95 Kč/m3 s DPH

U vodného ke zvýšení ceny nedochází z důvodu udržení výše nákladů v součtu na  stejné úrovni jako v roce 2014, a to i přes přetrvávající pokles spotřeby pitné vody.  U stočného dochází ke zvýšení ceny o 6,9 %. Stočné musí generovat dostatek finančních  prostředků na splácení úroků úvěru, jistiny úvěru a zajistit finanční prostředky na další obnovu kanalizační sítě vyplývající z platné legislativy. Na výši stočného se rovněž podílí zvýšené náklady na technologicky  náročnější a účinnější proces čištění odpadních  vod (zejména energie a chemikálie).  Hlavním důvodem je téměř dokončená investiční akce „Ústí nad Orlicí – kanalizace  a ČOV“ s náklady stavby ve výši cca 694 mil. Kč bez DPH, což pokrývá: 

 

516 mil. Kč dotace z fondů EU                      • 57,3 mil. Kč půjčka SFŽP 
86,9 mil. Kč úvěr ČSOB                                33,8 mil. Kč vlastní prostředky TEPVOS

 

Ceny vodného a stočného se tedy v Ústí nad Orlicí pro příští rok celkově zvýší o 4,05 %  včetně DPH, tedy o 2,88 Kč/m3. U čtyřčlenné domácnosti při spotřebě cca 140 m3/rok  tak dojde ke zvýšení nákladů na spotřebu pitné vody a odvedené odpadní vody o cca  34 Kč/měsíčně.
 
PRODÁM RD 1+5 V DLOUHÉ TŘEBOVÉ NA KLIDNÉM, SLUNNÉM MÍSTĚ - NEJVYŠŠÍ NABÍDCE.  VÝMĚRA POZEMKU 2800 m2. TEL.: 723036456
 
Městská karta Ústí n.O. získala ocenění 

Při devátém slavnostním večeru soutěže Egovernment The Best 2014 - MasterCard, který se konal 24. 11. 2014 pražském Obecním domě, získal jedno z předních ocenění projekt městské společnosti TEPVOS, spol. s r.o. „Městská karta Ústí nad Orlicí“. Porota vybírala z 32 nejzajímavějších  projektů elektronizace veřejné správy a projekt Městská karta Ústí nad Orlicí získal „Speciální ocenění v kategorii projekty měst, městských částí“. Certifikát převzal jednatel městské společnosti TEPVOS Ing. Václav Knejp a vedoucí úseku Rekreační služby Bc. Veronika Krajová. Městská společnost TEPVOS si váží samotné možnosti účasti v této soutěži a zejména získaného ocenění, které vnímá jednak jako potvrzení správnosti zvoleného řešení.
 
Chrudim jako historické město roku ocenil i Pardubický kraj

Pardubice/Chrudim (16. 12. 2014) – Titulem historického města roku se pyšní Chrudim. A to nejen v krajském srovnání, ale také v celostátním kole. Starostovi Chrudimi Petru Řezníčkovi k tomu poblahopřála na setkání se starosty historických měst a obcí kraje v Regionálním muzeu v Chrudimi náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. Jako odměnu mu předala šek od Pardubického kraje na 50 tisíc korun.
Cena je udělována za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón a pořádají ji Ministerstvo kultury, Ministerstvo pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.
„Účast v prestižní soutěži historických měst má v Pardubickém kraji dlouhou tradici,“ uvedla náměstkyně hejtmana a pokračovala: „V letech 1994 a 2000 získala města Svitavy a Litomyšl titul historické město roku v rámci celé České republiky. Po třinácti letech se k nim přiřadila Chrudim.“ Za celorepublikové vítězství obdrželo město od Ministerstva kultury prémii v hodnotě  jednoho miliónu korun.
„Tímto úspěchem bylo korunováno dlouholeté úsilí při postupné regeneraci historického jádra města označovaného jako české Benátky. Důležitou roli sehrálo provedení rekonstrukce klášterních zahrad a kostela sv. Josefa, ve kterém vzniklo Muzeum barokních soch, ale rozhodujícím faktorem byla dlouholetá úspěšná práce při péči o kulturní památky ve městě,“ vyzdvihla práci chrudimských náměstkyně hejtmana.
V Chrudimi mají jednu z největších městských památkových zón v republice. Rozkládá se na ploše 52 hektarů a obsahuje na 70 nemovitostí. Chrudim do ní za pomoci různých projektů a grantů investovala za posledních 20 let na 700 milionů korun. „Podle mne je důležité přitom zachovat ducha památky a také ji zabydlet životem. Prázdné, byť opravené památky, by městu nijak nepomohly,“ řekl na setkání starosta Petr Řezníček.
Náměstkyně Pernicová na závěr setkání popřála všem přítomným starostům, aby další prací na obnově svých historických center dosáhli úspěchů, které budou prezentovat také Pardubický kraj jako místo s rozmanitou historií, které stojí za to navštívit.
Seč bez vodního květu? Pomohla by výstavba kanalizací

Pardubice (16. 12. 2014) – Vodní nádrž Seč je se svými 220 hektary největší vodní plochou v Pardubickém kraji a také jednou z nejoblíbenějších rekreačních oblastí. Bohužel má také jeden nepříjemný primát – patří mezi vodní plochy nejvíc postižené výskytem vodního květu. Tímto problémem se už tři roky zabývá Ústav experimentální botaniky Akademie věd České republiky v rámci spolupráce s Pardubickým krajem. V pondělí nejnovější výsledky zkoumání prezentovali jeho zástupci na Krajském úřadě Pardubického kraje.
Výzkum potvrdil, že i když rozvoj sinic je závislý na mnoha okolnostech, rozhodujícími faktory jsou především teplota a koncentrace rozpuštěného fosforu, respektive fosfátu. Jeho hlavním zdrojem jsou odpadní vody ze sídel nad nádrží Seč a zřejmě také přímo z rekreační oblasti samotné. Cestou k čistší Seči je tedy vybudovat chybějící kanalizační systémy a doplnit je o čistírny odpadních vod s technologií odstraňování fosforu,“ shrnul spletitý problém a zjištěné výsledky krajský radní Václav Kroutil, který má v gesci životní prostředí.
Akademie věd prováděla v průběhu roku 2014 každých deset dní opakovaná měření vybraných ukazatelů. Na rozdíl od předchozích dvou let, kdy se vodní květ nerozmnožil tak masivně, panovaly letos standardní podmínky pro výskyt sinic. Ačkoliv v průběhu letošní koupací sezóny nebyla kvalita povrchových vod ve dvou koupacích oblastech na Seči výrazněji postižena a zákaz koupání z důvodu nadměrného výskytu sinic nebyl vydán, potvrdilo se očekávané zjištění z minulých dob – rozvoj vodního květu byl viditelný v srpnu a zcela se projevil v  září. Při vyhodnocení sledovaných dat byla potvrzena v průběhu září až 80procentní koncentrace sinicového chlorofylu z celkového množství zjištěného chlorofylu. 
Výskyt a rozvoj sinic je kromě vhodných teplotních poměrů vázán na přísun využitelného fosforu v jeho rozpustné formě na přítoku do nádrže. Vzhledem k tomu, že fosfátová hnojiva ze zemědělsky obhospodařovaných pozemků nevytváří rozpustnou formu fosforu, jedná se tedy především o fosfor z odpadních vod.
Pardubický kraj by chtěl pokračovat ve výzkumu i v příštím roce. Dohoda o pokračování studie ale závisí na možnosti spolupráce Akademie věd s Povodím Labe, s. p., který se vyjádří do konce roku 2015.