Českotřebovský deník 80/2014  (31.3.)                                  
Slavnostní večer s Ondřejem Havelkou & Melody Makers  levnější

Vstupné na koncert Ondřeje Havelky&Melody Makers "Perly Swingu", který se bude konat 18. dubna 2014, bylo sníženo na 150 Kč jak v předprodeji tak na prodeji na místě před koncertem
 
Návštěva Českotřebováků v Agrate Brianza  

Ve dnech 20. – 23. března 2014 navštívila naše italské družební město  Agrate Brianza skupina Českotřebováků, která navázala na výměnu zkušeností v oblasti sociální práce z loňského roku. Vzhledem k tomu, že mnozí byli v Agrate Brianza poprvé, uskutečnila se vedle pracovních setkání i prohlídka města zaměřená na návštěvu polikliniky, kde vedle lékařů má sídlo i několik dobrovolnických organizací. Samozřejmostí  je již tradiční návštěva rekonstruované městské knihovny, které sídlí v části Vily Corneliani.  Oboustranným přínosem byl večer v sídle dobrovolnické organizace AVULLS, kde došlo vedle výměny zkušeností také k navázání osobních přátelství mezi účastníky české a italské strany.
Kromě pracovních jednání zástupců českotřebovské katolické církve byly projednány i praktické otázky výměnných pobytů  žáků Základních škol Habrmanova a Ústecká, neboť na jednání přijela i bývalá ředitelka Základní školy z Agrate Brianza, která v současné době působí v Peschieře Borromeo a která byla jednou z iniciátorek výměn školních dětí.
Italští přátelé by měli navštívit naše město ve dnech 9. – 14.  dubna 2014. Při této příležitosti jim česká strana moci oplatit pohostinnost v rodinách, které se naši delegaci v Agrate Brianza dostalo.
 
PRODÁM CHATU SE ZAHRADOU V HLINÍKÁCH
Prodám podsklepenou chatu se zahradou v zahrádkářské kolonii Hliníky na vlastním pozemku. Krásné slunné místo, dobrý přístup ze silnice, chata je vybavena, udržovaná, voda, záchod i elektřina v chatě. Cena 240 000 Kč.
731 421 952
Česká křesťanská akademie,  místní skupina Česká Třebová a  Městské muzeum Česká Třebová  zvou na přednášku

POSLUŠNOST ZÁKONU NEBO ŠŤASTNÝ ŽIVOT?

(Etika Tomáše Akvinského) -
Přednáší: Doc. Tomáš MACHULA, Ph.D., Th.D,
děkan Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
V úterý 22. dubna 2014  od 17.00 
v přednáškovém sále Městského muzea Klácelova 11, Česká Třebová

 

Docent Tomáš Machula (nar. 1971) působí jako vysokoškolský pedagog a autor desítek odborných článků (Teologické texty, Communio, Filosofický časopis), ale též jako publicista (blogger, komentátor v Katolickém týdeníku, pořady v České televizi), autor odborných knih a překladatel (W. N. Clarke, T. Akvinský). Má dar srozumitelného výkladu, v knize Filosofie přírody např. stručně porovnal moderní vědecké teorie s přístupy středověké metafyziky. Dlouhodobě obohacuje českou filosofickou literaturu o překlady Tomáše Akvinského (například Kompendium teologie, O stvoření, Otázky o ctnostech).
Více ZDE
Radovan Švarc  pojede v červenci do Kapského Města

Českotřebovský gymnazista Radovan Švarc (bydlící v Dlouhé Třebové) je opět mezi nejlepšími českými mladými matematiky. Rozhodlo se o tom minulý týden v Ostravě minulý při řešení teoretických a praktických úloh v Ústředním kole Matematické olympiády 2014. Radovan Švarc z Gymnázia Česká Třebová obsadil třetí místo za soutěžícími z Olomouce a z Prahy. Nejúspěšnější účastníci budou reprezentovat Českou republiku na Mezinárodní matematické olympiádě, která se uskuteční v červenci v jihoafrickém Kapském městě. Podobně Radovan Švarc patřil mezi nejlepší matematiky již v loňském ročníku matematické olympiády a reprezentoval pak ČR a Českou Třebovou  na mezinárodní olympiádě v Kolumbii, kde získal bronzovou medaili.
 
PRONAJMU PÁRTY STAN
Ideální na svatbu, rodinné oslavy a párty s přáteli pro období s nejistým počasím. Rozměr 3x6 m, s bočnicemi. Cena na týden 500 Kč. 731 421 952
 
PRODÁM POUŽITÝ KOČÁREK
Prodám používaný kombinovaný kočárek V-Travel - hluboká korba, sportovní korba s nánožníkem v barevné kombinaci tmavě šedá s šedobéžovými kruhy, včetně autosedačky s adaptérem, nánožníkem a novorozeneckou vložkou a dalšími doplňky (taška na rukojeť, síťka proti hmyzu, 2x pláštěnka, slunečník béžové barvy - nutno opravit, oboustranná deka do kočárku žlutobéžová zn. Emitex). Foto zašlu emailem na vyžádání. Cena 1500 Kč. 734 780 601
 
Příprava zpoplatněného parkování v Ústí nad Orlicí od 1. července   

1. ZÓNA – STŘED MĚSTA /provozní doba: po – pá 7:00 – 17:00 hod. / so 8:00 – 12:00 hod.
Mírové náměstí, ul. Kostelní (před kostelem), ul. Sychrova, ul. Malé Hamry, ul. Velké Hamry, ul. Komenského, ul. Balcarova, ul. Hakenova (u Pošty), parkoviště ul. Hakenova
Ceník parkovného: první hodina, za každou další započatou hodinu, min. platba, celodenní
10,- Kč 20,- Kč 10,- Kč 100,- Kč
Parkovací karty:
rezident 600,- Kč / abonent 5.000,- Kč
Každá další karta pro stejného žadatele ve stejné cenové úrovni.
Parkovací kotouč:  část Mírového náměstí a ul. Hakenova u Pošty = max. doba parkování 20 min. (zdarma)
2. ZÓNA – OSTATNÍ
/provozní doba: po – pá 7:00 – 17:00 hod. / so – ne zdarma
parkoviště u ZUŠ, veřejné prostranství Kociánka, parkoviště OSSZ, ul. Na Štěpnici, ul. Dělnická, parkoviště Galen, vyhrazená plocha Galen, parkoviště u nemocnice, ul. Jana a Josefa Kovářů, ul. Čs. armády, parkoviště u dětské polikliniky
Ceník parkovného: první hodina, za každou další započatou hodinu, min. platba, celodenní:
10,- Kč 10,- Kč 5,- Kč 50,- Kč
5,- Kč 10,- Kč (parkoviště Galen, u nemocnice, u dětské polikliniky = 30 min. zdarma)
Parkovací karty:
rezident 300,- Kč / abonent 3.000,- Kč
Každá další karta pro stejného žadatele ve stejné cenové úrovni.
Parkovací kotouč: část ul. Na Štěpnici (ZŠ) a ul. Dělnická (MŠ) = max. doba parkování 20 min. (zdarma)
PROVOZ
parkovacího systému bude zahájen 1. 7. 2014. Parkovací systém umožní platbu v hotovosti nebo městskou kartou.
Po uplynutí zkušební doby cca 3 měsíců bude vyhodnocen.
 
Kraj pokračuje v přípravách fúze nemocnic. Upraví jejich základní jmění

Pardubice – Radní Pardubického kraje dnes projednali aktualizovaný harmonogram fúze pěti nemocnic poskytujících akutní lůžkovou péči v regionu. Nezbytným krokem k úspěšnému provedení fúze je vynulování kumulované ztráty. Toho chtějí radní na návrh představenstev docílit snížením základního jmění nemocnic, vyjma Pardubické krajské nemocnice.
„Jedná se o jeden z nezbytných a plánovaných realizačních kroků. Díky této účetní operaci dostaneme kumulovanou ztrátu na nulu. Splníme tak zákonné podmínky pro zápis nástupnické společnosti do obchodního rejstříku,“ vysvětluje 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek. V původním plánu, který v únoru schválili zastupitelé kraje, se počítalo se snížením základního jmění i v Pardubické krajské nemocnici. „Zpřesněné výsledky ukázaly, že nemocnice dosáhla výrazného kladného hospodářského výsledku. Svoji kumulovanou ztrátu si tak sníží sama. U ostatních čtyř nemocnic je ale tento účetní krok nezbytný,“ shrnuje náměstek Línek. Snížení základního jmění musí ještě odsouhlasit zastupitelé na dubnovém jednání.

 

Další pomoc půjde do Chrudimské nemocnice
Druhé zvýšení základního kapitálu o deset milionů korun navrhuje rada v Chrudimské nemocnici. Tentokrát přímou peněžitou formou. „První navýšení o deset milionů, které už proběhlo, pomohlo vyřešit akutní potřeby. Vzhledem k tomu, že vlastní zápis nové společnosti je posunut až na konec roku, je nutné původní částku o dalších deset milionů korun navýšit,“ konstatuje Línek. Kraj na to použije přebytky ze svého rozpočtu z roku 2013. Finanční injekce Chrudimské nemocnici nic nemění na záměru schváleném na únorovém zastupitelstvu kraje. Samospráva tehdy rozhodla o fúzi pěti nemocnic do jedné společnosti, ale zároveň také o navýšení základního jmění nástupnické organizace o 250 milionů korun v průběhu příštích dvanácti měsíců. Zmíněné navýšení v Chrudimské nemocnici již spadá do tohoto finančního rámce. „Po dokončení fúze bychom měli mít jednu společnost – Nemocnice Pardubického kraje, a. s., se základním jměním přesahujícím půl miliardy korun a žádnou či minimální kumulovanou ztrátou,“ uzavřel Línek.
 
Žáci střední školy vyvíjejí technologii na pomoc postiženým

Pardubice (31. 3. 2014) – Na Střední průmyslové škole elektrotechnické a vyšší odborné škole Pardubice vyvíjejí v rámci kroužku robotiky pomocí technologie Kinect zařízení na pomoc postiženým dětem nebo epileptikům. Přesvědčil se o tom v pátek i hejtman Martin Netolický. Čtyřměsíční projekt žáků III. ročníku Jakuba Fibigara a Jana Škody pod odborným vedením učitele Pavla Čápa začnou již v červnu klinicky testovat ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.
„Je úžasné, když se podaří propojit teoretickou výuku s praxí. V tomto případě žáci školy tvoří něco, co by mohlo reálně usnadnit život hendikepovaným lidem, ale i pomoci lékařům při léčbě pacientů. Studenti dokazují, že náš projekt na podporu přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji probíhající na 16 středních a 95 základních školách má jednoznačně smysl,“ řekl hejtman Martin Netolický. Řediteli a pedagogickému sboru se díky finanční podpoře z projektu podařilo ve škole vytvořit širokou nabídku zejména technicky zaměřených kroužků. „V současnosti nabízíme jako nadstavbu ke studiu 12 zájmových kroužků. Jakub Fibigar a Jan Škoda se praxi učí v kroužku pokročilé robotiky. Navíc úzce spolupracujeme se základními školami. Podařilo se nám také uzavřít dohodu i se dvěma fakultami Univerzity Pardubice, kde se výzkumné projekty mohou posunout ještě dále,“ uvedl ředitel Ladislav Štěpánek.
Hra pomůže postiženým i lékařům
Studenti předvedli hejtmanovi, ale i zástupcům Fakulty elektrotechniky a informatiky a Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice svou práci s technologií Kinect. „Pomocí vytvořených souřadnic snímáme jednotlivé body lidského těla, které jdou formou dat do počítače. Tam námi vytvořený software data zpracuje a odesílá v podobě souřadnic do robotů. V tomto případě například bagr přesně reagoval na pohyby mého těla,“ vysvětlil Jakub Fibigar.
Pro Honzu i Jakuba je hlavní motivací skutečnost, že je programování prostě baví a mohou někomu usnadnit život. Projektu se věnují několik hodin týdně. „Technologie by mohla umožnit dětem i hendikepovaným rehabilitovat formou zábavné hry, každý jejich pohyb by se přenesl do pohybu robota a prakticky ihned by viděli výsledek. Lékař vedle toho dostane přesná data o míře pohyblivosti,“ upřesnil učitel Pavel Čáp.  Podle hejtmana je to cesta, kterou by se mělo vydávat odborné školství v kraji. „Duální vzdělávání totiž neotevírá prostor pouze pro praktickou výuku, ale také pro výzkum a vývoj. S větším zapojením zaměstnavatelů a finanční podporou evropských fondů, o kterou budeme v novém programovém období usilovat, má elektrotechnika v regionu velký potenciál,“ doplnil hejtman Netolický.