Českotřebovský deník 122/2014 (15/5)                                   

Den Země se slavil ve větru a dešti 

Jako by se letos planeta Země na organizátory oslav jejího svátku nějak zlobila. zatímco loni bylo krásné slunečné a teplé počasí, letos tomu bylo právě naopak a poznamenalo to jak průběh tak rozsah nabízených atrakcí. Fotografie jsem pořídil až cestou ze školního vyučování v Ústí nad Orlicí kolem 13. hodiny, kdy už školní mládež odešla. Nepršelo, ale začal foukat nepříjemný vítr a tak řada stánků již měla sbaleno. Více na snímcích - věřím, že dostanu i další fotky z jiných zdrojů.
 

  • Dlouhodobě pronajmu byt 2+1 na Trávníku v Č. Třebové. Byt i dům po celkové revitalizaci. Zděné jádro, kuchyńská linka včetně spotřebičů. Náklady na bydlení včetně všech záloh na energie do 8000,-Kč. Max. 2 dospělí a 1 dítě.  Tel: 604 294 730, e-mail: j.dobroucky@seznam.cz


    Informace z jednání rady Pardubického kraje dne 15/5 

    Rada Pardubického kraje projednávala také hospodaření kraje v prvním čtvrtletí. Konstatovala, že
    zatímco příjmy v tomto období dosáhly 29,86 procent upraveného ročního rozpočtu kraje, výdaje pouze 21,52 procent.
    Nejlépe hospodařil ústav v Brandýse. Stejně jako v ostatních odvětvích, tak i ve zdravotnictví, předložily příspěvkové organizace radě kraje ke schválení svoje účetní závěrky a výroční zprávy za rok 2013.
     
    Rada kraje také hodnotila výsledky pěti nemocnic akutní lůžkové péče za první čtvrtletí roku  2014. I tady byl konstatován pozitivní fakt, že v součtu jsou nemocnice mírně ziskové (+3,6 mil. Kč), zejména díky výsledkům Pardubické krajské nemocnice a Orlickoústecké nemocnice. Vedením pracovního týmu byl za dosavadní vedení nemocnic schválen ředitel Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gottvald. Rada kraje se zabývala vyhodnocením organizačních změn ve Zdravotnické záchranné službě Pardubického kraje provedených k 1. lednu 2014.
     
    Cílem klastru, který má zkratku ETIK, je čerpat a smysluplně využívat evropské dotace na inovace a vývoj zejména v energetice a dalších oblastech.
     
    Pardubický kraj zahájil přípravu projektů pro Operační program přeshraniční spolupráce České republiky s Polskem na období 2014-2020. Pro náš kraj byla ve spolupráci s polskou stranou vybrána modernizace několika silnic v pohraničí poblíž Mladkova a Pastvin.

    Podrobněji najdete ZDE


  • Koho volit? Přece Bambiriádu  

    Za týden vypukne kolotoč okolo voleb do Evropského parlamentu, zcela jinou zábavu nabízí Občanské sdružení Altus, které pořádá další ročník největší přehlídky aktivit pro děti a mládež v Pardubickém kraji s názvem Bambiriáda. Ta se uskuteční již po třinácté v Chrudimi v parku Střelnice od čtvrtka 22. a potrvá do pátka 23. května 2014.
    Pořadatelé z Občanského sdružení Altus slibují pro i letošní rok velice zajímavý program. Prezentovat se zde bude téměř 30 organizací z celého Pardubického kraje. „Těšit se můžete například na již tradiční deskové hry v rámci projektu Hrajeme si s Chrudimkou, zdolávání lanových překážek u Zálesáků nebo vyzkoušet první pomoc s Českým červeným křížem,“ říká Martin Benák, koordinátor Bambiriády.   Akci pro školy z okresu Chrudim si připravila akciová společnost České dráhy, která je celostátním partnerem Bambiriády. Pro všechny organizované skupiny nabízí přepravu zdarma regionálními vlaky. Více informací získáte na stránkách chrudimské Bambiriády.  Jako každý rok nezůstane pozadu ani program na pódiu. „Opět se představí Ultimate Ramp Show se svou freestyle BMX exhibicí. Nebudou chybět ani tradiční bambiriádní vystupující Jan Honza Lušovský, Loutkařský soubor Ahoj, žákovský taneční soubor ze ZUŠ Luže – Galaxis či mladý nadějný rapper D.O. Svou premiéru si odbyde mladá nadějná pop-rocková kapela Daydreams,“ říká Matěj Zelinka, koordinátor pódiového programu.
    O program se starají nejen organizace, ale také dobrovolníci, kteří rok co rok pomáhají se stavbou bambiriádního městečka nebo o spořádaný chod akce. „Každý, kdo by měl zájem podívat se na Bambiriádu i z druhé strany a pomoci s přípravami, má možnost,“ dodává za pořadatele koordinátora dobrovolníků Kateřina Zelenková.
    Chrudimská Bambiriáda probíhá za přispění Pardubického kraje, města Chrudim a dalších partnerů. Hlavním organizátorem je ČRDM.Další informace získáte na webové adrese www.bambiriada.cz nebo www.bambiriada.chrudimka.cz, kde naleznete i fotogalerie z loňských ročníků.