K výtvarné Svinné 2014  - co bylo řečeno                            


Úvodní slovo PhDr. Ludmily Kesselgruberové

Rok od roku je charakteristika dvouodpolední výstavy ve Svinné těžší. Vloni se do sálku školy podařilo vecpat práce pětaosmdesáti vystavujících, letos jich je  87. Mám-li ale přeci jen ten letošní soubor nějak představit,  tak chtíc nechtíc  dostávám se zase ke statistice. Tady je:

 

Počet vystavujících – 87   (není zcela přesný)

         - nejmladší:  Vendulka   Válková , 2 a tři čtvrtě roku

- nejzralejší: pan Jaroslav Doležal, pilný a neúnavný

dokumentátor podoby okolní krajiny, osmdesátník v plné síle

-  profesionálních výtvarníků (tedy ti, kteří mají specializované vzdělání a nebo je výtvarno  živí) je  10, ostatní jsou buď ještě předškoláky, nebo žáky či studenty, nebo ušlechtilými diletanty v nejlepším slova smyslu

- vystavených prací je asi 300

-         z hlediska techniky: Malířské – malby, kresby, grafika, enkaustika (pojivem barev je vosk, maluje se za tepla)

-         sochařské – dřevořezby, keramika, kované kusy, instalace z rozmanitých materiálů

-         fotografie – těch se nám letos mimořádně urodilo, vystavuje 15 fotografů, dokonce ve zvláštní místnosti, které říkáme KABINET FOTOGRAFIE

-         koláže

-        užité umění či rukodělné práce – patchworkové práce, textilní hračky, originální bižuterie, originální šaty, háčkované práce, pletené výrobky, ručně malovaný textil a možná ještě něco

 

Letošní výstava má vícero zajímavostí, vzpomenu alespoň dvě:

 

1/ už zmíněná existence nikoliv jedné, ale dvou výstavních místností. Ta, kterou jsme označili jako KABINET  FOTOGRAFIE naznačuje, s jakým typem prací se v něm diváci setkali. Konkrétně šlo o 15 souborů barevných nebo černobílých fotografií rozmanitých námětů i formátů a ovšem rozsahu. Jména autorů nebyla místním neznámá (většina ve Svinné vystavovala letos v lednu), vlastní fotky pak ukázaly jak  zvolna a jistě fotografové vyzrávají. Tato fotografická kolekce je doplněna několik a trojrozměrnými kousky.

 

2/ Ojedinělým výstavním počinem je prezentace realizovaná ve škole  pod názvem  ZÁTIŠÍ  MOŘEPLAVCOVO. Jde o sestavu jen zdánlivě nesourodých předmětů a objektů - svršků, fotografií, textů, knihy, map a dřevorytových štočků. Cestovatel Ivan Orel (místním také známý ze zimní přednášky) poskytl zajímavé a zejména autentické předměty, které ukazují stavbu plachetnice Victoria, se kterou se tento muž plavil kolem světa. V průběhu cesty vytvářel mapky, ale i vlastnoručně tištěné pohlednice, které posílal rodině. K vidění tu máme nejen ty otisky – jak nevzpomenout na slavného Josefa Váchala! – ale i dřevěné štočky, ze kterých Ivan Orel obrázky tiskl.

 

A protože v sobotu i v neděli 12. a 13. července přálo i počasí, užili si návštěvníci tří koncertů (Ondřej Sychra, Trio de Janeiro, Adept BB), divadelního představení (Triarius Česká Třebová) i výtvarna. Ten víkend měla totiž obec Svinná dvě fungující galerie a to se nedalo přehlédnout.       


Fotoreportáž z festivalu Výtvarná Svinná 2014 najdete ZDE

Fotoreportáž z loňského ročníku Výtvarná Svinná 2013 najdete ZDE

Další rok výtvarné Svinné a další pokrok, tedy VELKÝ krok dopředu.
 Přesto Výtvarná Svinná zůstává svá, taková, jako jinde není. I kdybychom to všechno uspořádali "dole" ve Třebové, nikdy by to nebylo ono.  Letos  bylo také velkým pokrokem vkusně řešené a přitom jednoduché  kryté jeviště, nebylo třeba již vystupovat pod plachtou nákladního přívěsu.- To dávalo akci pod otevřeným nebem na důstojnosti, Výtvarná Svinná dostala tvář festivalu, který také baví.