Českotřebovský deník 208/2014 (3.9.)                                    

Česká Třebová  objevila po mnoha letech svého významného rodáka


Vzpomínkový večer na Vladimíra Pácla


 

V pondělí 1. září přijela do České Třebové delegace z "Údolí slunce", "Val di Sole" a především z městečka Malé, aby poznali rodné město svého uctívaného spoluobčana Vladimíra Pácla. V čele delegace byl i starosta města Malé Bruno Paganini další členové "Výboru Vladimíra Pácla", který  letos v zimě vznikl, aby zorganizoval oslavu nedožitých devadesátin našeho rodáka, který však naše město s koncem II. světové války prakticky opustil a vracel se sem  již nejdříve jako student vysoké školy, sportovec a potom  i funkcionář. Od roku 1971 pak spojil  svůj osud s italskými městy Ronzone a Malé.

Město Malé má asi 2160 obyvatel.

Životopis Vladimíra Pácla, doplněný o spoustu zajímavých dat z jeho života uvádím zde.

V úterý 2. září podvečer se v malém sále Kulturního centra konal za účasti italské delegace Vzpomínkový večer na Vladimíra Pácla.

Byl to opravdový česko-italský večer, veškeré dění bylo vzorně překládáno Erikem Pelattim do italštiny a naopak do češtiny, hovořili členové italské delegace, především  starosta Malé. Italové přivezli do České Třebové řadu dokumentů z italské části života Vladimíra Pácla, dokumentů, které ukazovaly nejen na jeho velkou aktivitu a význam, ale i to, jak moc si Italové Vladimíra Pácla  váží, i když od jeho úmrtí uplyne letos v závěru roku již deset let.

Českotřebovský Skiklub letos připomněl 90 let od počátků lyžování v České Třebové. K tomu nestor třebovských lyžařů Oldřich Stránský připravil uspořádané dokumenty k výročí, mezi kterými objevil i nové snímky mladého Vladimíra Pácla. Fotografie byly prostřednictvím předsedy SKi klubu p. Zapletala předány vedoucímu italské delegace. S "objevem" Vladimíra Pácla jako významného rodáka našeho města "objevilo" svého významného absolventa také naše českotřebovské gymnázium. Zde Vladimír Pácl maturoval v roce 1943. (Z tohoto roku se bohužel školní kronika nedochovala). Ředitel gymnázia Mgr. Josef Menšík  převzal od dlouholeté přítelkyně (a také každodenní pečovatelky v době nemoci) Vladimíra Pácla Antonie Pini složku fotografií a dokumentů. "Je to jen část toho, co po Vladimírovi opatruji, mám toho několik beden, byl aktivním organizátorem mnoha významných akcí  mnoho si pak schovával," řekla Antonie při předání. Materiály budou  uchovány na gymnáziu  a budou k dispozici pro zájemce o středoškolskou  odbornou činnost. Vladimír Pácl se řadí mezi další významné absolventy školy kterými jsou jistě Prof. Dr. Karel Holbik nebo Prof. Ladislav Rob, nositel Desartovy ceny.

Simona Podzimková přečetla rozšířený životopis Vladimíra Pácla,  velmi emotivně působila také vzpomínka Dr. Josefa Zavřela, Třebováka a býv. redaktora České televize, také vynikajícího fotografa, který mluvil o více setkáních s Vladimírem Páclem ještě v době působení doma ve Třebové, také při pořádání MS v lyžování v Slovensku v r. 1970, člena výkonného výboru FIS  a potom pak také emigrant v severoitalském Malé.  Josef Zavřel si dal nelehký úkol, napsat o životě a odkazu Vladimíra Pácla publikaci. Na její přípravě pracuje  a má v plánu ji v České Třebové právě za rok na jeho výstavě fotografií věnované jeho putování po ostrově Bali a po Indonésii, plánované na září 202 "pokřtít" a tím uvést do života.   Díky tomu by se mohl vzpomínkový večer na Vladimíra Pácla ještě v nějaké jiné podobě zopakovat.....  Prvním materiálem připomínajícím Vladimíra Pácla byl česko-italský text připravený v podobě skládačky, se kterým se českotřebovská delegace prezentovala na "Festivalu Vladimíra Pácla", který se pod názvem "Přes hory nahoru a dolů" konal v závěru července v italském Ronzone a Malé. Tento propagační materiál je občanům k dispozici v informačním centru města a bude jistě i součástí prezentace města na veletrhu cestovního ruchu.

 

Na vzpomínkový večer přijel do České Třebové z Prahy také syn Radvan Pácl a vnuk Štěpán (zase z Ostravy), velkou účast zaznamenali českotřebovští lyžaři a další sportovci a také členové zdejšího česko-italského sdružení Lingvia Group, které má další motivaci do česko-italské spolupráce. Ukazuje se, že česko-italských spojení je v České Třebové  stále více, škoda, že se nepodařilo vybudovat již dříve připravovaný nějaký "Italský dům", kde by bylo možné tuto spolupráci  zahájenou  na více frontách soustředit. Mohl by mít i regionální charakter, neboť italské kontakty mají nebo hledají hledají i další města a obce v okolí.  Možná by to byl typický projekt pro regionální spolupráci v rámci MAS Orlicko pro nové evropské dotační období, kde mají dostat přednost  menší regionální projekty.  (mm)

 

Film a beseda o slovenském arcibiskupovi Bezákovi Posledné zbohom 

Česká Třebová měla jako málokteré město v Čechách možnost shlédnout zajímavý slovenský film  režisérky Olgy Záblacké "Posledné zbohom" o arcibiskupovi Bezákovi. Na film přišlo cca 60 lidi, což lze považovat za velký úspěch a projev zájmu o problémy, o kterých se hovoří zejména na Slovensku a ve slovenských sdělovacích prostředcích a k nám  mnoho neproniknou. Pozvaní hosté bohužel nedorazili, a tak besedu po filmu vedl David Smyčka a Ing. Jiří Vencl.  Téměř všichni diváci po filmu zůstali sedět na svých místech a téměř hodinu diskutovali..
Není to film jen pro zasvěcené ani jen pro „posvěcené,“ ale je to film pro všechny diváky, kteří hledají Pravdu a Spravedlnost. Roberta Bezáka jmenoval papež Benedikt XVI. 18. dubna 2009 trnavským arcibiskupem. Své biskupské působení  Robert Bezák pojal v otevřeném duchu, čímž si získal mnoho sympatizantů. Na Slovensku mimo jiné propagoval i u nás známou akci Noc kostelů, kterou v dnešní době již ve slovenských kostelech nezažijete (mohli jste ho mimo jiné vidět i na známém hudebním festivalu „Pohoda“ v Piešťanech, nebo při jeho turistických projížďkách na horském kole). V roce 2010 nechal Robert Bezák provést ve své diecézi audit s tím, že upozornil své nadřízené na problémy svého předchůdce Jána Sokola. Reakce však byla zcela opačná, v lednu 2012 pověřil Svatý stolec litoměřického biskupa Jana Baxanta k vykonání vizitace (kontroly) Trnavské arcidiecéze. Na základě závěrů této vizitace byl R. Bezák vyzván k odstoupení s tím, že žádné konkrétní nedostatky  nebo chyby nebyly nikdy R. Bezákovi ani veřejnosti sděleny. Robert Bezák žádal o setkání se svými nadřízenými a o vysvětlení, proč by měl rezignovat, což mu nebylo umožněno. Když odmítl sám rezignovat, tak byl 2. 7. 2012 odvolán. Od té doby je v podstatě v pozici emeritního biskupa (Bezákovi je 54 let, ale emeritní biskupové jsou běžně mnohem starší) bez diecéze a jeho nadřízení mu doporučují, aby se vyvaroval veřejných vystoupení.  Nyní Robert Bezák žije v klášteře v italském  Busselengu.  Film se zaměřuje na období po Bezákově odvolání a končí nedobrovolným opuštěním Slovenska.  I v České republice má Robert Bezák mnoho sympatizantů a podporovatelů.
 
Akademie Libchavy učí umění respektující komunikace ve školách 

Nové umění v přístupu vedení lidí při řízení školy a při vytváření plnohodnotného vztahu pedagogů s žáky a rodiči může přinést do prostředí 23 škol v Pardubickém kraji nová inovativní metoda – koučovací přístup.  93 ředitelů a učitelů základních a středních škol a školských zařízení se metodě učí v Koučink akademii Libchavy již od začátku roku 2013 díky projektu s názvem „V zemi Komenského v Pardubickém kraji“, který je financovaný z evropských fondů a ze státního rozpočtu České republiky v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt má za cíl posílení přirozených hodnot člověka – učitele, aby se stal silným ve své roli a přijímanou autoritou i životním vzorem,“ uvedl zakladatel a majitel Akademie Libchavy Zdeněk Štěpánek.
Vzdělávací programy jsou určené pro řídící a pedagogické pracovníky škol a školských zařízení, kteří tvoří cílovou skupinu projektu. „Přínosem projektu je mimo jiné zvýšení schopnosti sebe-vnímání ředitelů škol v jejich roli, která je zaměřena na řízení školy a vedení lidí a může být posílena právě koučovacím přístupem,“ říká vedoucí projektu lektor Jiří Šmejkal. Důležitým přínosem vzdělávání pro všechny zúčastněné je umění vytvářet plnohodnotný vztah s žáky a rodiči a umění otevřené a respektující komunikace. V neposlední řadě jsou přínosem také nové kreativní a poutavé doplňující edukační dovednosti, které pedagogové využijí pro poutavou výuku.
Ředitelé škol Pardubického kraje mají už za sebou základní osmimodulový výcvik v koučovacím přístupu „Ředitel koučem“. V první polovině letošního roku prošli výcvikem v typologii, personalistice a účinných poradách a nyní je ještě čeká kurz vedení týmů učitelů. Učitelé absolvovali taktéž výcvik v koučovacím přístupu „Učitel koučem“ a typologii.  V programu mají ještě Etiku naživo a Skupinové koučování ve školách.  Akademie Libchavy připravuje pro ředitele, učitele a další pedagogické pracovníky následné programy po tomto projektu, např. Zavedení koučovací kultury ve škole, Dílny  pro další rozvíjení koučovacího přístupu, Práce s emoční inteligencí a Výuka s koučovacím přístupem v rámci obsahů.
 
Hudební projekt Ekompilace koncertuje v Čechách s Vypsanou fiXou

Ekompilace je hudební projekt, který už třetím rokem podporuje nejen myšlenku správného třídění odpadu a recyklace, ale také podporuje mladé zatím méně známé kapely.
Šest křtů hned s pěti kapelami během jednoho večera v čele s Vypsanou fiXou se rozezní postupně vždy od 15:30 hodin ve městech Uherské Hradiště, Mariánské Lázně, Poděbrady, Strakonice, Vysoké Mýto a Česká Lípa.
Turné koncertů pořádá Samosebou.cz a i letos je pro všechny návštěvníky zdarma. Samosebou.cz je hudební portál, kde najdete zajímavosti z českých festivalů, videa, filmy ale i netradiční klipy známých kapel jako například Wohnout, Tata Bojs, Divokej Bill nebo právě Vypsaná fiXa. Ta spolupracovala s portálem Samosebou už začátkem roku při vydávání LP Krásný smutný den a společně letos připravili pro fanoušky zajímavou soutěž s originálním trsátkem z alba. Všichni, kdo si koupili vinyl Vypsané fixy našli trsátko, které se jim bude hodit právě na koncertech Ekompilace. Vyplatí se tedy sledovat pozorně například facebook Ekompilace. Na facebookovém profilu je také možné vyhrát spoustu zajímavých cen, například vinylové album Vypsané fiXy, podepsané čepice, či trička. Každý návštěvník koncertu si odnese domů zdarma nově vydané CD Ekompilace 2014 s bonusově vydanou skladbou od Vypsané fixy „In memoriam otrava“, kterou není možné nikde jinde slyšet ani koupit, pouze právě na koncertech Ekompilace.
V letošním roce byly vybrány tyto nadějné skupiny: Bára Zemanová & Band, Bags, Cookies, Disconnexion, Exil 51, Interpret Neznámý, Natřije a The Spankers. Všechny kapely společně z originální bubenickou formací Recyklas podporují svým vystoupením třídění odpadu, stejně tak jako všichni návštěvníci Ekompilace, kteří si přijdou užít celý festival.
 

Termíny křtů Ekompilace 2014:

5. 9. – Poděbrady    6. 9. – Strakonice   7. 9. – Vysoké Mýto