Českotřebovský deník 238/2015 (7/10)                                  
České radiátory slaví 50 let

V sobotu 17. října se otevřou dveře přímo do výroby české společnosti KORADO, a.s. u příležitosti 50 let od prvního vyrobeného radiátoru, a to od 9 hod. do 16 hod. v České Třebové. K této události je spuštěna registrace na webu www.korado.cz, kde si rezervujete exkluzivní téměř hodinovou prohlídku závodu. Uvidíte novinky a inovace ve vytápění a nahlédnete do prostor i zákoutí jedné z nejmodernějších výrobních linek v Evropě, kde vznikají radiátory pro celé generace. Poslední akce se zúčastnilo více jak 1100 návštěvníků. Pokud nechcete čekat, registrujte se předem na přesný čas prohlídky. V každou celou hodinu je zařazena i trasa pro pohybově znevýhodněné, neboť standardní trasa vede i po schodech. Během akce bude pro zájemce zajištěno občerstvení a dárek pro každého. Pro malé návštěvníky je připraven dětský koutek, soutěže a skákací hrad.  Více informací na www.korado.cz.

Burzu středních  škol v České Třebové zahájila náměstkyně hejtmana Ing. Pernicová, přijel i hejtman

Burza pokračuje ještě ve čtvrtek 8. října a je důležitým místem pro získání informací o spoustě středních škol na jednom místě a ještě doma bez nutnosti kamkoliv cestovat. Využijme ji. Koná se tradičně v sále a dalších prostorách VOŚ a SŠT na Skalce 1692 po celý den!   Více ZDE

Nadace ČEZ podpořila domácí hospic

Nadace ČEZ poskytla v r. 2015 Oblastní charitě Ústí nad Orlicí příspěvek ve výši 200.000 Kč v rámci dotačního programu  „Podpora regionů“. Finanční prostředky budou použity na zajištění dostupnosti Domácí hospicové péče v okrese Ústí nad Orlicí, zejména na Lanškrounsku, Letohradsku a Choceňsku.
Tato služba umožňuje těžce nemocným lidem strávit poslední dny života doma, v kruhu svých blízkých. Vychází z doporučení lékaře a přání a potřeb pacienta i pečující rodiny. Profesionální tým tvoří vedle speciálně vyškolených zdravotních sester hospicový lékař, sociální pracovník a psycholog nebo duchovní. V r. 2014 doprovodily sestry této služby ke konci života 120 pacientů z okresu.
Oblastní charita Ústí nad Orlicí Na Kopečku 356 561 51  Letohrad   www.uo.charita.cz
 
Dolní Újezd přivítá nejlepší české oráče

Pardubice (7. 10. 2015) – 42. Mistrovství České republiky v orbě se blíží. Na poli u Dolního Újezdu se uskuteční již tuto sobotu 10. října. Kromě samotné soutěže se mohou návštěvníci těšit také na bohatý doprovodný program včetně výstavy zemědělské techniky, ukázky ručního mlácení a čištění obilí, jarmarku s představením některých řemesel, vystoupení skupiny Dolnovanka, či letů vrtulníkem.
„Náš kraj je se zemědělstvím historicky spjatý, a to nejen pro svoji úrodnou půdu, která byla jedním z důvodů osídlení této oblasti, ale také proto, že z něj pochází vynálezci ruchadla bratranci Veverkové, kteří tímto vynálezem provedli revoluci v orbě a významným způsobem jí tehdejším zemědělcům usnadnili,“ uvedl radní pro oblast zemědělství Václav Kroutil. „Věřím, že si návštěvníci soutěž užijí i díky bohatému doprovodnému programu, který jistě zaujme velké i malé příznivce českého zemědělství,“ dodal radní Kroutil.
"Mistrovství se zúčastní nejvíce účastníků v historii. Pojede 50 souprav a z toho 28 dvouradličných soutěžně upravených pluhů, 7 koňských souprav, 7 veteránů a po čtyřech konvenčních pluzích čtyřradličných a víceradličných," přibližuje Lukáš Staněk, učitel ze Střední zahradnické a technické školy v Litomyšli. Již při červnovém mistrovství Pardubického kraje ve Vidlaté Seči mohli diváci vidět v akci traktor Svoboda z roku 1939. Tento stroj byl před několika dny k vidění na mistrovství Evropy veteránů a orat bude i v Dolním Újezdu. Početné zastoupení budou mít také junioři, tedy studenti středních škol. "Při práci se představí 17 juniorů do 21 let, přičemž hned deset bude z Litomyšle," dodal Lukáš Staněk.
Slavnostní zahájení se uskuteční na návsi v Dolním Újezdu od 8 hodin. Před budovou základní školy u pomníku selského povstání  budou představeni všichni soutěžící a součástí malé slavnosti bude rovněž připomenutí 335. výročí selských bouří na Litomyšlsku. Kolona všech účastníků se poté vydá na pole. Zahájení na poli se koná v 10 hodin a oráči se pustí do práce v 11 hodin. Pro vesnici znamená republiková soutěž prestiž a toho, že volba padla právě na Dolní Újezd, si místní váží. "Jsme zemědělskou obcí, kde právě práce v zemědělství zaměstnávala vždy nejvíce obyvatel a i dnes patří k největším pracovním příležitostem. Snoubí se tu činnost zemědělského družstva se soukromým sektorem," podotkl dolnoújezdský starosta Stanislav Hladík.
 
Brněnec a Bor u Skutče se zbaví nebezpečných odpadů

Pardubice (5. 10. 2015) – Pardubický kraj bude vybírat dodavatele zajištění a odstranění odpadů v areálu bývalého závodu Vlněna Brněnec – Vitka Brněnec a odstranění skládky pneumatik v Boru u Skutče. Rada Pardubického kraje na svém dnešním jednání schválila zadávací podmínky a odůvodnění veřejné zakázky.
„Vedle přípravných prací zajištění a odstranění odpadů v areálu bývalého závodu Vlněna Brněnec – Vitka Brněnec je předmětem veřejné zakázky zabezpečení sanace havarijního stavu na této lokalitě. Předpokládaná hodnota této zakázky je 1,6 milionu korun bez DPH. Pardubický kraj na tuto akci získal od Státního fondu životního prostředí rozhodnutí o dotaci ve výši 80 procent skutečných nákladů,“ vysvětlil krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
Zchátralý areál v Brněnci tvoří bývalé výrobní haly, přidružené výrobny a torza administrativních a výrobních budov. Jejich vlastnické vztahy jsou komplikované. V areálu se nacházejí nezabezpečené sklady a haly s nebezpečnými látkami a chemikáliemi, které jsou volně dostupné. Volně uloženy jsou zde také sudy se zatím neznámým obsahem a potenciálně hrozí nebezpečí úniků těchto látek do okolního prostředí. Areál je umístěn v záplavovém území řeky Svitavy, částečně i v její aktivní zóně a hrozí i reálné nebezpečí vyplavení závadných látek povodňovými průtoky. Nalézají se zde například anorganické a organické kyseliny, zásadité látky a soli anorganických kyselin, dusičnany, koncentrované práškové textilní barvy na bázi chromu a epoxidová lepidla. Množství nezajištěných nebezpečných odpadů je odhaduje na 30 tun.
„Na skládce v Boru u Skutče je uloženo 2770 tun nebezpečných a nezabezpečených odpadů. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 24 milionů korun bez DPH,“ uvedl krajský radní. V areálu bývalého zemědělského družstva jsou uloženy odpadní pneumatiky a gumová těsnění dveří automobilů, zbytky ocelových kordů pneumatik, zbytky kovů obsažných v tomto těsnění. Na místě je také velké množství popela, který vznikl při požáru skládky v roce 2011, dále jsou zde uloženy obrazovky starých televizorů, stavební suť, komunální odpad a azbestové části střechy. V současné době je skládka volně přístupná a odkrytá. Obrazovky televizorů obsahují řadu nebezpečných a toxických látek, jako například olovo, ytrium, europium, kadmium, molybden, berylium, kobalt, rtuť a další. Ohroženo je jak horninové prostředí a podzemní voda, kam se zplodiny mohou dostat při srážkách, tak ovzduší, kam se dostává prach a popel.
 
Pronajmu obchodní prostory v centru města,  231 m2, cena dohodou. Tel.: 736 759 808
 
Firma Vysokozdvižné vozíky pomáhá králickému učilišti při zajištění praxe

Králíky/Červená Voda (5. 10. 2015) – Deset žáků Středního odborného učiliště opravárenského v Králíkách našlo podmínky pro svoji odbornou praxi ve firmě Vysokozdvižné vozíky s. r. o. v Červené Vodě. Díky vstřícnosti vedení této společnosti se škola vyrovnala s následky živelní katastrofy, kdy se chybou stavební firmy v době letní průtrže mračen podmáčely zdi a elektroinstalace v odborných dílných a učebnách. Ty jsou nyní pro výuku nezpůsobilé. Bez této pomoci by žáci neměli kde vykonávat povinnou praxi, navíc se jim tu dostává skutečně skvělého vedení a učni jsou tak ještě lépe připravováni pro budoucí zaměstnání.
Mezi pracovníky firmy zavítala 1. října náměstkyně hejtmana Jana Pernicová, která se setkala s manažerem prodeje Tomášem Rýcem, ale také s mistrem odborného výcviku a jednotlivými žáky. „Havárie v budově školy paradoxně pomohla vytvořit tolik potřebnou vazbu mezi učilištěm a progresivním zaměstnavatelem v regionu. Žáci zde vykonávají praxi, která odpovídá vzdělávacímu programu a předpokládanému budoucímu profesnímu uplatnění učňů. Věřím, že škola nalezne mezi firmami v této části kraje další podobné partnery,“ řekla po své návštěvě Jana Pernicová, která při té příležitosti zástupcům firmy Vysokozdvižné vozíky poděkovala za operativní vyřešení svízelné situace, do které se škola dostala.
Přestože někteří z žáků chtějí pokračovat ve vzdělávání v oboru formou nástavbového studia, řada z nich najde již po složení závěrečné učňovské zkoušky uplatnění ve výrobních podnicích či zemědělských farmách v širokém okolí. Zástupci firmy Vysokozdvižné vozíky vyzdvihují dobrou zkušenost s praktikujícími žáky z králického učiliště. Spolupráce podle nich pomůže připravit kvalitní absolventy, z nichž někteří mohou najít uplatnění přímo v této firmě. Jak se Jana Pernicová přímo z rozhovorů s žáky přesvědčila, odborná praxe ve firmě je v mnoha ohledech efektivnější. Mladí lidé si po rychlém zapracování zvyknou na skutečný pracovní režim a pracují se technikou a na zařízení, s nimiž se setkají v praktickém životě.
Svoji návštěvu regionu Jana Pernicová zakončila ve Středním odborném učilišti v Králíkách, kde se na vlastní oči seznámila s postupem oprav učeben a dílen, sanačních prací a nezbytných revizí elektrických zařízení v celém areálu školy.