Českotřebovský deník 244/2015(14/10)                                
Zastávky dálkových vlaků vyšší kvality v České Třebové DOŘEŠENY ?
Kompromis: navíc zastaví jen jediný pár dálkových vlaků.  Další snahy jsou už marné?

Teprve v úterý se ministerstvo dopravy rozhodlo definitivně, jak vyřeší zastavování EC vlaků směr Brno - Bratislava- Budapest resp. Berlín/Hamburg . Oproti původnímu návrhu, který počítal se zastavováním dálkových vlaků linky Ex3 mezi Prahou a Břeclaví každé dvě hodiny, zastaví v České Třebové ještě ranní vlak EC 273 do Budapešti a večerní vlak EC272 do Prahy. 
Orlický deník pak píše ještě o tom, že cestující mohou dále počítat s vlaky: Ex 571 Zdeněk Fibich (6.17 na Slovensko), Ex 574 (7.40 do Prahy), IC 577 Leoš Janáček (21.17 na Brno), Railjet 372 (21.40 na Prahu. Ovšem jejich zastávky  již v návrhu GVD 2015/16 byly obsaženy, nikdo je nezpochybňoval, nelze je proto do vytvořeného "kompromisu" zařadit. Navíc se zde nesprávně píše, že EX 571 Zdeněk Fibich zaveze cestující na Slovensko. Končí však v Brně a jezdí navíc jen v pracovní dny. Pro takový vlak je zřejmě zastávka v České Třebové naopak velmi potřebná. Předmětem diskuzí byly především dálkové vlaky a ty se podařilo "uhádat" jen dva: (EC272/273).
Hlavním vyjednávačem kompromisu byl podle všech informací poslanec Martin Kolowratník (ANO), který se do sporu regionu se státem vložil a přemluvil nakonec ministra dopravy Dana Ťoka (též ANO), aby původní škrty nepatrně omezil. Z původně odborné debaty se nakonec stal politický spor, který skončil výše popsaným kompromisem. Ministerstvo dopravy chtělo zastavování vlaků v České Třebové omezit údajně kvůli pravidelnosti spojů a jejich zrychlení, uváděly se také fiktivní úspory. Proti tomu ovšem vychází současný bezproblémový provoz těchto vlaků, údaje o nepravidelnostech způsobených zastávkou v České Třebové lze považovat za vymyšlené. Vlaky vždy do Brna přijíždí s velkou rezervou, používají se moderní soupravy, ztráty zastávkou z nařízené "čtyřicítky" jsou minimální a nijak nejsou započteny tržby nastupujících cestujících. Jde o veřejnou službu, region ji potřebuje a je na to připraven. Takže důvody jsou nakonec vymyšlené, vlastně politické. Je také ke zvážení, proč  je třeba omezit právě tyto vlaky. Uvádí se také, že v příštím roce bude velká výluková činnost, proto není jisté, jak velkých zrychlení vlaky dosáhnou. Spor o zatsávky EC vlaků v České Třebové údajně opozdil i vydání nových jízdních řádů.  Tvůrcem jízdních řádů je SŽDC. Data nového grafikonu dostala od státu se zpožděním (prý dva týdny), podepsaly se na tom i (zbytečné) problémy v České Třebové. Teprve nyní je možné zadat tisk jízdních řádů a komplikuje situaci při objednávání jízdenek dopředu právě na dobu vánoc.  Ovšem v případě autobusů je běžné, že jízdní řády bývají zveřejněny až v úplném závěru listopadu. Nicméně se o jízdních řádech bude ještě jednou u ministra jednat 26.10. Zde již zřejmě nemůže jít o stanovení úprav v novém grafikonu, ale jde o princip a výhled dopředu. Lze se pokusit i o případné zlepšení od některé průběžné změny jízdního řádu - grafikon by to neohrozilo. (mm)
 
10 let českotřebovského fotoklubu

Vernisáž výstavy prací členů českotřebovského fotoklubu se uskutečnila ve středu  7. října 2015 podvečer za slušné účasti českotřebovské kulturní veřejnosti. S úvodním slovem vystoupil ředitel Kulturního centra Mgr. Josef Kopecký, který citoval Čapkova slova, vybral skutečně výborný text. Potom jsme všichni věnovali pozornost projevu Mgr. Milany Soukupové, ve kterém přestavila jednotlivé členy fotoklubu i s jejich zaměřením, pochválila je za jejich činnost a  spolupráci při vytvoření jubilejní výstavy.
Fotoklub Česká Třebová je volným sdružením českotřebovských fotografů a milovníků fotografie, kteří projevili vůli po společné práci, i když ne naprosto pravidelné. Fotoklub má ve svých řadách také "odchovance" fotografického kroužku "Spoušť" českotřebovského gymnázia, kteří pod vedením Mgr. Milany Soukupové dosáhli zajímavých výsledků. Fotokroužek pracuje již řadu let s novými a novými členy a je potěšující, že absolventi gymnázia pak jako bývalí členové fotokroužku pokračují v práci v oboru, mnozí také ve fotoklubu. Vystavované fotografie svědčí nejen o dobré úrovni technické, o fotografiích získaných vyspělou technikou ale hýřící také zajímavými nápady. Bylo by velmi zvláštní na výstavě fotografovat vystavené fotografie, protože nemohou se originálům ve výstavní síni vyrovnat. Nezbývá, než pozvat milovníky zajímavých fotografií k návštěvě výstavy, je otevřena až do 18. října 10 - 12 a 14 - 17 hodin. Výstavu zorganizoval českotřebovský fotoklub ve spolupráci s Kulturním centrem Česká Třebová za podpory Města Česká Třebová. Více ve zvláštním  článku ZDE

SONS pořádá 5. listopadu Den otevřených dveří 

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR a
Středisko integračních aktivit SONS ČR Česká Třebová
pořádá pro občany zrakově postižené a širokou veřejnost
dne 5. listopadu 2015 od 9.00 - 15:00
Den otevřených dveří
PROGRAM DNE:
Výstava kompenzačních pomůcek a poradenství pro zrakově postižené
prezentace pomůcek – SPEKTRA v.d.n. Praha
poradenství pro sluchově postižené – AUDIOHELP Ústí nad Orlicí
Těšíme se na Vaší návštěvu.
Bližší informace na těchto kontaktech:  Tel:   465 535 325. mobil 607 657 188
Adresa:   Mlýnská 900, 560 02 Česká Třebová e - mail:   ceskatrebova-odbocka@sons.cz
 
V sobotu opět na varhanní festival 

Zajímavý koncert čeká návštěvníky festivalu v sobotu od 19 hodin v kostele sv. Jakuba v České Třebové. Na 2. festivalovém koncertu vystoupí slovenští umělci: Peter Čapó, Jozef Štrbka, Jana Králíková  (varhany, zpěv) a komorní orchestr LAUIDAMUS
Vstupné 100 Kč. Věříme, že umělci připraví posluchačům dokonalý zážitek, podobně jako francouzský varhaník Pascal Marsault na Zahajovacím koncertu letošního  XI., ročníku mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka.
Kohouti v Hlinsku nevyhráli, získali ale bod

HC Hlinsko - HC Kohouti 5: 4 (SN).  Hrálo se na ZS v Hlinsku dne 14/10 od 18:30 hodin
Přehled utkání Krajské hokejové ligy hrané ve středu 14. října 2015:

Chotěboř HC Chotěboř

4  -  6

HC Moravská Třebová Mor. Třebová

   

Hlinsko HC Hlinsko

5  -  4

HC Česká Třebová Česká Třebová

   

Světlá n. S. Světlá n. Sázavou

8  -  2

HC Ledeč nad Sázavou Ledeč n. Sáz.

   

Litomyšl HC Litomyšl

8  -  6

HC Choceň Choceň

Zápas Polička - Chrudim - se hraje 15/10.  
                                 
Tabulka ke 14/10 2015
Tým                          Z Body
1 Světlá n. S. 3 9
2 Česká Třebová 4 9
3 Mor. Třebová 4 8
4 Hlinsko 4 8
5 Chotěboř 4 7
6 Chrudim 2 6
7 Litomyšl 4 6
8 Choceň 4 1
9 Polička 3 0
10 Ledeč n. Sáz. 4 0
 
Hejtman Netolický: Financování silnic nižších tříd by mělo být systémové

Pardubice (14. 10. 2015) - Do silnic letos Pardubický kraj investuje více než miliardu korun. Největší část této sumy tvoří prostředky z Regionálního operačního programu. Nezanedbatelnou částku přesahující 283 miliony korun získal kraj z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury a vedle vlastních prostředků kraje byly využity na opravy a rekonstrukce silnic a mostů také prostředky zbývající z dotace na odstranění povodňových škod.
Rok 2015 je prvním rokem, kdy do silnic v majetku krajů, tedy do silnic II. a III. tříd, zamířily významné státní peníze. Státní fond dopravní infrastruktury letos uvolnil přibližně 4,4 miliardy korun, které se mezi jednotlivé regiony rozdělovaly podle délky jejich silniční sítě. „Pardubický kraj má ve svém vlastnictví přes tři tisíce kilometrů silnic II. a III. tříd. Modernizace silnic se nám v minulosti dařila především díky finanční podpoře Evropské unie, což až na výjimky nebude v následujícím programovém období možné. Chceme proto jednat se státem o systémovém zajištění financování silnic nižších tříd a domníváme se, že je nutné, aby Státní fond dopravní infrastruktury stejně jako letos počítal pro kraje alespoň s obdobnou částkou jako letos. Omezení financí by znamenalo postupné zhoršení technického stavu těchto komunikací. Nebudeme schopni zajistit ani jejich prostou reprodukci, natož pak celkovou obnovu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Pardubický kraj z celkové sumy získal 283 miliony korun, které se mu už z větší části podařilo účelně vynaložit, a to i přes to, že smlouvu na poskytnutí ministrem slíbených finančních prostředků SFDI podepsal až v průběhu stavební sezóny. „Už dopředu jsme připravili zásobník akcí, které byly projekčně i stavebně připravené tak, aby bylo možné okamžitě čerpat peníze,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu Jaromír Dušek. „Díky tomu jsme také v případě problémů mohli konkrétní projekty vyřadit a nahradit je jinými.“ Čerpání poskytnutých prostředků tak běží bez problémů a Pardubický kraj veškeré tyto peníze řádně využije. Hladký průběh celého procesu dokonce umožnil kraji požádat Státní fond dopravní infrastruktury o případné další peníze, pokud by v některém jiném regionu nastaly s čerpáním dotace potíže.
Připravit zásobník projektů ovšem nebylo bez rizika. „Vloni v prosinci jsme kvůli tomu nasmlouvali projekční práce v celkové hodnotě 34 milionů korun. Ovšem jistotu, že prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury skutečně přijdou, jsme měli až po podpisu smlouvy na konci letošního května,“ přiblížil složitou situaci ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.
 
Hejtman chce přispět ke zklidnění napětí v Časech

Pardubice (14. 10. 2015) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal se starostou obce Časy Zdeňkem Seidlem kvůli problémům souvisejícím s plánovanou stavbou silnice R35. Hejtman slíbil naplnění některých požadavků obcea další jednání s představiteli státu.
„Přislíbil jsem panu starostovi, že uděláme vše, co je v našich silách, abychom obci finančně ulehčili situaci po dobudování rychlostní silnice R35. Z toho důvodu si kraj i po výstavbě této páteřní komunikace ponechá ve svém vlastnictví silnici III. třídy číslo 32252, která se měla původně stát místní komunikací a přejít tak do vlastnictví obce,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Další požadavky směřující především k finančním nárokům na údržbu zelené plochy v okolí silnice R35 budu tlumočit ministrovi dopravy, jelikož jsem přesvědčen, že je nutné najít systémové řešení tak, aby převodem těchto ploch do majetku obce nevznikala finanční zátěž v podobě nutné pravidelné údržby,“ dodal hejtman Netolický.
 
Evropský parlament požaduje rozsáhlejší výměnu daňových informací než členské státy

Výbor EP pro hospodářské a měnové záležitosti (ECON) včera schválil návrh na rozšíření povinné výměny informací u daňových rozhodnutí. Jedná se o jednu z prvních norem, která by měla směřovat ke zlepšení výběru podnikových daní. Problémy s obcházením daní naznačil například skandál Luxleaks a odhady hovoří o mnoha desítkách miliard euro, o které různými způsoby státní rozpočty na této dani přicházejí.
Předmětem návrhu je povinnost daňových úřadů států informovat své protějšky (a Evropskou komisi) o daňových rozhodnutích (tedy dohodách o způsobu danění), které uzavírají s podniky. Některé z těchto rozhodnutí v minulosti totiž vedly ke snížení daňové povinnosti podniku v jiné zemi a země “dobrovolnou výměnu informací” příliš neprováděly. Lepší přístup k informacím, který tato norma založí, by měly daňové úřady využít k tomu, aby byly sto identifikovat plátce, kteří se snaží svou daňovou povinnost snížit. A zjistili, zda postup neodporuje jejich daňovým pravidlům.
Návrh bude v následujících týdnech projednán plénem a poté, co svou oficiální a definitivní pozici zaujme Rada, vstoupí v platnost. Evropský parlament přitom podporuje rozsáhlejší a důslednější úpravu, která například podřizuje úpravě větší okruh daňových rozhodnutí. Členské země v Radě minulý týden ovšem zaujaly slabší a opatrnější pozici. Mimo širšího spektra daňových rozhodnutí jde i o pověření Evropské komise vedením ucelené database těchto daňových rozhodnutí a o to poskytnout veřejnosti přístup k části informací, které nejdou za rámec firemního tajemství.
Na tuto zprávu EP budou v následujících měsících navazovat další parlamentní inciativy, zejména pak zpráva Zvláštního výboru pro daňová rozhodnutí (TAXE) a návrh legislativních kroků směřujících proti problému obcházení podnikových daní, který by se na plénum parlamentu měl dostat na přelomu roku.   Luděk Niedermayer, europoslanec (TOP09)
 
K problematice zveřejňování osobních údajů v zápisech a usneseních zastupitelstva a rady města

Osobní údaje vyskytující se v zápisech z jednání zastupitelstva jsou dle názoru Úřadu pro ochranu osobních údajů (dále jen „Úřad“) v převážné míře výstupem z různých předchozích zpracování osobních údajů obecními úřady a jejich ochrana tedy podléhá zákonu č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o OOÚ“). Je však samozřejmé, že některé osobní údaje se musí v zápise se zasedání zastupitelstva, jakož i v přijatých usneseních, objevit.
Uvádění osobních údajů v zápise a v přijatých usneseních je tedy jedna věc, druhá věc je jejich poskytování a zveřejňování. Zápis, který se ze zasedání zastupitelstva pořizuje (vč. přijatých usnesení), musí být podle zákona o obcích k nahlédnutí na obecním úřadě pro občany obce, jakož i pro vlastníky nemovitostí na území obce a cizí státní příslušníky s trvalým pobytem na území obce. Jiné osoby mohou získat informace z jednání zastupitelstva na základě zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o svobodném přístupu k informacím“).
Poskytování zápisů občanům obce se uskutečňuje na základě zákona a dle názoru Úřadu tedy není v rozporu se zásadami ochrany osobních údajů stanovenými v zákoně o OOÚ. Při poskytování zápisů jiným osobám je však třeba být opatrnější a postupovat v souladu s ust. § 8a zákona o svobodném přístupu k informacím, které stanoví, že informace týkající se osobnosti, projevů osobní povahy, soukromí fyzické osoby a osobní údaje povinný subjekt poskytne jen v souladu s právními předpisy, upravujícími jejich ochranu (tj. občanským zákoníkem a zákonem o OOÚ). Běžným postupem je tedy anonymizace zápisu a přijatých usnesení, přičemž v některých případech bude přípustné uvedení pouze iniciál jmen a příjmení. Obdobné pak bude platit také pro zveřejňování zápisů a usnesení neomezenému okruhu osob - například prostřednictvím internetových stránek obce.
Výše uvedené ovšem platí pouze pro informace šíření přímo radnicí, jejími úředníky či funkcionáři. Jednání zastupitelstva je ovšem veřejné a přijde-li občan na veřejné jednání, slyší všechna usnesení i se jmény konkrétních osob a nikdo mu nemůže nakázat, aby o tom co viděl a slyšel zachoval mlčenlivost a veřejně prezentovaná jména osob dále nepoužíval, případně je nezveřejňoval. (re)