Českotřebovský deník 257/2015 (29/10)                                
Hudební vzpomínka na městském hřbitově v České Třebové

Jako každý rok, tak i 24.10.2015 byla uskutečněna vzpomínková akce na městském hřbitově k uctění památky zesnulých kamarádů a hudebníků. Hrála malá dechová kapela, která se vždy zastavila u jednotlivých hrobů našich kamarádů, kde zahrála smuteční skladbu.Ostatní přihlížející kamarádky a kamarádi zapalovali svíčky.Hraní dechovky bylo slyšet široko daleko, ostatní návštěvníci se s údivem zastavovali, někteří si na nově zřízené lavičky sedli a se zájmem si vyslechli hudební produkci.Vypadalo to jak na lázeňské kolonádě, bylo pěkné počasí,hudba hrála, někdo seděl, jiní se procházeli, občerstvení měl každý svoje.Velký dík patří hlavnímu sponzorovi panu Janu Broulikovi, kapelníkovi panu Jiřímu Tölgovi i všem 12ti hudebníkům a dalším přítomným k uctění této památky. Alois Vyroubal.
 
Památka zesnulých - uklizený hřbitov, výzdoba, nová orientační tabule, opravený plot

Městský hřbitov  je nejvíce navštěvován právě v těchto dnech a snad ještě na Vánoce. V té době si nejvíce připomínáme památku našich nejdražších, se kterými jsme se před lety rozloučili.   Dny se podstatně zkrátily také tím, že jsme přešli na zimní (tedy správný středoevropský) čas, na hrobech hoří stovky, možná tisíce světýlek.  přijíždí návštěvy také zdaleka, protože spousta  Třebováků byla nucena hledat práci mimo dom,ov, kde již zůstali a založili zde rodiny. A tak se vrací zpátky do rodného města míří právě na hřbitovy.   Je třeba poděkovat správci hřbitovů, že se mu podařilo zajistit, aby  byla upravenost a schůdnost cest na dobré úrovni a to jak na městském hřbitově v České Třebové, tak na Parníku nebo třeba na Lhotce. Město spravuje ovšem ještě také hřbitůvek v Kozlově a ve Svinné, pouze ve Skuhrově se nepohřbívá. každý, kdo přichází na městský hřbitov, který si letos připomíná 110 let od jeho otevření, si určitě všimne nové orientační tabule s vyznačením hrobů významných občanů našeho města. Do této doby  jsme se museli spokojit se starou ručně malovanou orientační skizzou p. Míči  ze začátku devadesátých let.  Počet vyznačených hrobů se také zvýšil, vše je názornější, byla použita moderní technika. Navíc je dobře, že byla orientační deska nasměrována tak, že nebude sluncem ozařována a měly by vydržet více než vybledlé orientační tabule vyznačující po městě mapu českotřebovských sportovišť které po několika letech volají po obnově. Pokud se budou předělávat, mělo  by se myslet na jejich ochranu před UV zářením.  Občané s povděkem kvitují instalaci nového oplocení v severní části hřbitova, předchozí laťkový plot byl již starý a navíc zřejmě zlomyslně poničený tak, aby se tudy  dalo chodit a zkracovat si cestu do zahrádek směr Hliníky. Podle informace ředitele Ekobi by se postupně mělo opravit či rekonstruovat oplocení hřbitova také v dalších úsecích tak, aby během pár let bylo oplocení opět v perfektním stavu.
 
Listopadové vydání Českotřebovského zpravodaje v prodeji

Během čtvrtka 29/10 bylo na stánky a prodejny distruibuováno listopadové číslo Českotřebovského zpravodaje.  Provádí se také distribuce předplatitelům  ve Třebové i v okolních obcích, postupně tak, aby v sobotu 31/10 byly všechny výtisky v poštovních schránkách. Díky tiskárně Václava Fikejse ve Zhoři je nyní tisk zpracován v rekordní době dvou  až tří dnů, proto byl tis, dokončen vlastně již ve svátek 28/10. Tiskárna Fikejs Zhoř také nezná soboty,. neděle či svátky, pracuje vždy, když je to potřeba. Takové podmínky pro práci nenabídne v širokém okolí nikdo jiný.
 
Finální podoba vlakového jízdního řádu zveřejněna

Zatímco ještě dnes ve čtvrtek 29/10 proběhlo na Ministerstvu dopravy v Praze druhé jednání  ministra dopravy Dana Ťoka  s delegací Pardubického kraje vedenou  hejtmanem Martinem Netolickým, ve které byli také Starosta Jaroslav Zedník a radní Ing. Dalibor Zelený, tak ve stejný den již bylo možné na webových stránkách SŽDC studovat zveřejněnou finální podobu GVD 2015/2016. uskutečněné jednání tedy již nijak nemohlo podobu grafikonu ovlivnit.  Z rychlíků směr Budapešť opravdu staví v České Třebové pouze jediný Csardas EC 273 v 7:22 hodin, ostatní budapešťské a bratislavské spoje projíždějí. Pomsta pracovníků MDČR se tedy vůči České Třebové a okolnímu regionu podařila. Jediný pár spojů EC 272/273 již ve stejném čase v České Třebové pravidelně stavěl i v době, kdy ostatní spoje projížděly, jen měl jiný název.  Vybojování tohoto spoje je tedy pouze návratem do minulosti.  Jsou zde v grafikonu ještě další změny. přibyl noční rychlík Moravan  vyjíždějící z Prahy v 0.01 hodin  do Přerova, který přijede do České třeboví v 1:50 hodin a který umožní návrat domů i z později zakončených kulturních akcí v Praze, tedy např. z divadel. Je to rozhodně dobrý krok, který můžeme využít. Dále u nás opravdu zastaví v 8:11 "Košické pendolino" , tedy vlak kategorie supercity "SC241/242", to dosud nebylo, snad aby vyrovnalo skutečnost, že obdobný ranní spoj Praha - Košice (vyjíždějící asi o hodinu později) provozovaný společností Regiojet p. Jančury Českou Třebovou (jako jediný spoj této společnosti) projíždí. ostatní pak zastavují v pravidelném taktu dvou hodin a v jednom případě i každou hodinu.
 
Stanovisko poslanců české národní delegace
poslaneckého klubu Evropské lidové strany k reformě Soudního dvora Evropské unie

Poslanci zvolení do Evropského parlamentu za TOP 09/Starostové a KDU-ČSL včera nepodpořili reformu Soudního dvora Evropské unie v navrhované podobě.
Reforma je motivována snahou reagovat na zvýšení počtu případů, a tedy i počtu probíhajících řízení, s nimiž se zejména Tribunál Soudního dvora musí vypořádat.  Poslanci české národní delegace nezpochybňují, že reforma reagující na změněné okolnosti je nutná, jsou však přesvědčeni, že navýšení počtu soudců o 28, tedy na dvojnásobek dnešního stavu, je přehnané.
Je třeba říci, že sám Soudní dvůr EU požadoval v roce 2011navýšení o pouhých 12 nových soudců. S tím souhlasil Evropský parlament v rámci prvního čtení v roce 2014.  Členské státy ovšem na půdě Rady nenašly shodu na způsobu jmenování těchto 12 soudců, jelikož tato shoda předpokládá dohodu na rotačním mechanismu, který určí pořadí jednotlivých států při nominaci kandidátů.
Tato neschopnost dohody ze strany členských států je nakonec pravděpodobně tím pravým důvodem, proč Soudní dvůr nakonec navrhl zvýšení počtu o 28 nových států, protože v takovém případě problém týkající se rotačního mechanismu odpadá.
Pavel Svoboda (KDU-ČSL), předseda Výboru pro právní záležitosti, který návrh projednával, k tomu uvádí: „Nikdo mi zatím nevysvětlil, proč se v případě navýšení soudců Tribunálu nenašel podobný kompromis, jaký se našel v případě mechanismu jmenování 11 generálních advokátů.“ 
Dle názoru poslanců české národní delegace tak neexistují přesvědčivé důvody pro navýšení počtu soudců o dalších 28. Statistiky zvýšeného nápadu (počtu nových případů)  neodpovídají takto razantnímu navýšení počtu soudců, které se jeví i jako nehospodárné v situaci, kdy náklady na jednoho soudce jsou zhruba 1 mil. euro ročně.  Přijatelným důvodem není ani deklarovaný úmysl zajistit genderovou vyváženost mezi soudci Tribunálu. Kritéria pro jmenování soudců jsou uvedena ve Smlouvě o fungování EU a nelze je měnit změnou Statutu Soudního dvora. Prohlášení o záměru zajistit genderovou vyváženost schválené dnes Evropským parlamentem je tak pouze deklaratorním prohlášením, jehož existence automaticky nezajišťuje splnění tohoto záměru, a nelze jej tak použít jako argument ve prospěch reformy.  Jan Tlamycha, kancelář poslance EP L. Niedermayera
 
Z I. kuželkářské ligy žen  – 5. kolo soutěže - Chvála pro Johnovou

Hráčky Slovanu Rosice ztratily první ligové body v domácím prostředí. Slavie Praha bodovala v Zábřehu.
Bilance pátého kola – dvě výhry hostujících celků a čtyři domácích. Největší překvapení kola se zrodilo na kuželně v Rosicích, kde domácí hráčky, zatím  výborně hrající, po slabším výkonu přenechaly oba body TJ Valašskému Meziříčí. Oba týmy uhrály tři body ze  hry. Rozhodly body za poražené kuželky a těch mělo na svém kontě o 36 víc  TJ Valašské Meziříčí. Slavia Praha se konečně dočkala výhry. Po výborném výkonu v Zábřehu sebrala domácím oba body a opustila poslední post ligové tabulky. Domácí hráčky se propadly na předposlední příčku tabulky. Zbývající utkání bodovaly domácí celky a dopadly dle papírových předpokladů. Spartak Přerov si poradil poměrně jasně s Konstruktivou. Výborný výkon opět zahrála domácí hráčka Gabriela Helisová, která porazil 614 kuželek. Jediná šestistovka kola. Sokol Duchcov hostil nováčka KK Rokycany. Hostující hráčky měly po dvě třetiny utkání mírně navrch. V závěru utkání na domácí hráčky nestačily a po prohře 5,5:2,5 se propadly na poslední příčku tabulky. Lokomotiva  Česká Třebová opět doma nezaváhala. Po slušném výkonu jasně přehrála KC Zlín. Dobrý výkon předvedla Ludmila Johnová, které chyběly dvě kuželky na šestistovku. SKK Náchod pokračoval v dobrých výkonech i v tomto kole. KK Blansko bylo více jak rovnocenným soupeřem, ale v závěru na své soupeřky nestačilo. Náchod se po tomto kole usadil na čele tabulky s náskokem tří bodů na své soupeřky. Má však jedno předehrané utkání k dobru. Náchodské hráčky zatím neokusily hořkost porážky a jsou jediným celkem, který zatím neprohrál.
Do čela pořadí jednotlivkyň se propracovala přerovská Gabriela Helisová. Po domácí šestistovce vede průměrem 594,6. Druhá Naďa Dobešová ze Slovanu Rosice má průměr 594,4 a třetí Natálie Topičová rovněž ze Slovanu Rosice drží průměr 586,5. V pořadí dle získaných bodů pro družstvo má na svém kontě při odehrání všech utkání 100% úspěšnost stále šest hráček. Pořadí určuje počet získaných pomocných bodů. Vede Naďa Dobešová před Gabrielou Helisovou a Romanou Švubovou z KK Zábřeh.
 
 Připomeňme si ještě premiéru nové inscenace DS Hýbl  (foto Martin Šebela). Více ZDE