Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová sedmdesátiletá, ale stále mladá        

Kulatá výročí třebovské „průmyslovky“ věrně kopírovala výročí ukončení druhé světové války. Listopadové datum ve spojitosti se vznikem školy není zcela obvyklé. Je však na místě, protože 81 žáků dvou prvních ročníků „Státní mistrovské školy strojní v České Třebové“ se začalo učit  5. listopadu 1945.
První léta existence školy byla dobou hledání. Měnil se nejen název školy, ale i umístění školy, školních dílen a internátu, měnilo se částečně i zaměření. Už ve druhém roce existence školy byl otevřen první speciální železniční obor a škola na mnoho let spojila svou cestu se železnicí. Po různých provizóriích škola získala v roce 1952 po zrušení živnostenské, resp. Základní odborné školy vlastní budovu, prvorepublikovou "Habrmanovu školu práce". O tři roky později v roce 1955 se postavil "železniční studentský domov", resp. internát na Skalce. Zde již vlastně začala úzká spolupráce se zde působícím železničním odborným učilištěm, která nakonec skončil nedávnou fúzí škol. Název střední průmyslová škola železniční, pod kterým se škola zapsala do povědomí několika generací, nalezneme v záhlaví třídních katalogů až od září 1960.  Podrobnou historii školy popsala před deseti lety v Českotřebovském zpravodaji Mgr. Drahoslava Schovánková. Všimneme si proto jen letmo nejdůležitějších událostí.
V roce 1981 byla  v akci Z zahájena stavba tělocvičny Na Skále a žáci a učitelé tu odpracovali tisíce hodin. Tři roky trvala přístavba severního a jižního křídla hlavní školní budovy zahájená na konci osmdesátých let - od 11. listopadu 1992 se poprvé v historii školy všichni žáci učili v jednom objektu. Jako jedna z prvních škol v republice zahájila od 1. září 1992 experimentální výuku vyššího odborného studia oboru logistika a management. Od roku 1995 tak vznikla Vyšší dopravní akademie VDA, která se jako dobrá značka ujala (škola ji užívá jako webovou doménu dodnes). Po pěti letech však po sloučení s VOŠ sociální musela škola název opět změnit, vznikla VOŠ a SOŠ Gustava Habrmana. Posílilo vyšší odborné studium. A to ještě není současnost. Na školu čekala ještě další integrace a s tím i poslední, v historii již 12. název školy. Roku 2011 došlo ke sloučení školy se Střední odbornou školou a Středním odborným učilištěm technických oborů Česká Třebová (dříve Integrovanou střední školou technickou a ještě dříve SOUŽ), působící "v internátě" na Skalce. Vznikla tak ve své historii škola největší co do počtu žáků i učitelů, která zahrnuje nabídku od učebních oborů přes maturitní studium až ke vzdělávání ve dvou oborech terciárního studia na vyšší odborné škole. Škola s názvem Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová působí ve dvou oddělených areálech: Areál Habrmanova a Areál Skalka.
 
Na současný stav školy jsem se zeptal ředitele Ing. Milana Kmenta:
"Oba areály prošly v posledních letech modernizací. V letošním roce 2015 byl v areálu Habrmanova dokončen projekt "Realizace úspor energie" spolufinancovaný Evropskou unií v hodnotě přes 19 mil. Kč (dodavatel OLSPOL, s.r.o. Svitavy). Obdobný projekt zateplení pro Areál Skalka byl realizován ještě před sloučením škol a měl více než dvojnásobný rozsah. Navíc letos během letních měsíců byl v areálu Skalka kompletně modernizován stravovací provoz (výměna technologie a vzduchotechniky) nákladem 7,9 mil. Kč (bez DPH), financovaný plně z rozpočtu Pardubického kraje. Od poloviny srpna je opět v provozu a slouží pro stravování žáků a učitelů obou českotřebovských středních škol a také nemalého počtu strávníku z řad firem a veřejnosti." 
 
Celý rok se (nejen) v České Třebové mluví o přípravě stavby nové tělocvičny na Skalce.
Problém rekonstrukce naší tělocvičny na Skále z r. 1981 je akutní a jsem rád, že byl vyřešen výstavbou nového objektu, který navíc architektonicky do našeho školního areálu dobře zapadne a nahradí stávající nevyužívanou kotelnu. Stavba je připravena a ještě letos bude zahájena poněkud netypicky bouráním starých objektů. Nová tělocvična přinese vysokou přidanou hodnotu nejen pro naši školu, ale i pro řadu sportovních odvětví pěstovaných ve městě. Investice v hodnotě cca 52 mil. Kč (opět z prostředků Pardubického kraje) bude rychle postupovat a ještě v příštím roce bude dokončena. Chtěl bych poděkovat Pardubickému kraji za vstřícnou spolupráci, poděkování patří i Městu Česká Třebová, které se zavázalo dotvořit sportovní areál na Skalce tím, že v příštím roce vybuduje potřebnou příjezdovou komunikaci s dostatečným parkovištěm. Okolí sportovišť a našeho Areálu Skalka tak bude daleko upravenější, než dosud.
 
Samotný název i zaměření školy na technické obory vás předurčuje mezi školy, které je potřeba rozvíjet. Týká se i potřeby modernizace vyučování.
Naše škola byla zapojena do projektu "Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji." Projekt byl úspěšně dovršen. Díky němu byla realizována inovace odborných učeben a dílenských provozů pro obory elektro, ICT, zpracování dřeva a navázána spolupráce se šesti základními školami v České Třebové a v Litomyšli, pro které jsme zajistili školní exkurze a výuku žáků v našich prostorách. Projekt byl sice ukončen, ale spolupráce se školami pokračuje dále, nové moderní vybavení pomáhá ve výuce i motivaci žáků.  
Jak hodnotíte spolupráci s podnikatelskými subjekty, ve firmách nedostatek technicky vzdělaných absolventů velmi pociťují.
Mohu říci, že spolupráce s podniky se v posledních letech rozšiřuje. Výborná je spolupráce se společnostmi CZ LOKO, Elektrizace železnic, rozšiřuje se také spolupráce se společnostmi dalšími, např. SOMA Lanškroun, Bühler Žamberk, Rieter Ústí nad Orlicí. Tradičně rozsáhlá je naše spolupráce s Českými drahami, která zahrnuje i poskytování stipendií vybraným žákům školy. Firem, se kterými škola spolupracuje na bázi praxí, je několik desítek. 
Počet žáků maturitních i učebních oborů se stabilizoval, ovšem kapacita školy umožňuje zvýšení.  Volbu studovat technické obory se snažíme ovlivňovat vlastní iniciativou a úzkou spoluprací s výrobní sférou. Jsme pořadateli celostátních soutěží (např. Jablotron cup v oblasti zabezpečovací techniky), dalších celostátních soutěží se účastníme. Ukazuje se, že naši žáci patří v celostátním srovnání mezi nejlepší. 
 
Mimo studijní nabídku působí Vaše škola také v oblasti dalšího vzdělávání
Naše škola je uznána jako autorizovaná osoba pro tyto profesní kvalifikace:
truhlář nábytkář,
stavební truhlář,
montér elektrických instalací,
montér elektrických rozvaděčů,
montér elektrických sítí,
montér hromosvodů,
montér slaboproudých zařízení,
správce operačních systémů,
správce sítí.
V uvedených profesních kvalifikacích budeme poskytovat zájemcům možnost vykonání zkoušek k získání osvědčení o odborné kvalifikaci. Zároveň ke zkoušce v případě potřeby umožníme teoretickou a praktickou přípravu.
 
----------
Co na závěr? Po celou dobu své existence je Vyšší odborná škola a střední škola technická úzce spjata se svým městem s Českou Třebovou. Vždyť mnozí obyvatelé jsou jejími absolventy. I v současné době jsou kontakty s představiteli města hojné a velmi užitečné a škola si velice váží jejich zájmu, vstřícnosti a všestranné podpory, stejně jako podpory svého zřizovatele, Pardubického kraje.  I po sedmdesáti letech od svého založení je škola v neustálém pohybu a rozvoji. To je dobrá vizitka a naděje do budoucna. Nebylo možné se tak dlouhému vývoji školy věnovat v článku tohoto rozsahu podrobněji, na to by byl potřeba celý almanach.
 
Sluší se uvést alespoň přehled ředitelů školy:
Ing. Josef Sedláček - 1945, Ing. Arnošt Jindřich, CSc. - 1946, Antonín Bouchal - 1956, Ing. Josef Brdíčko - 1969, Ing. Oto Tichý - 1984, Ing. Jaromír Urban - 1990, Ing. Milan Kment - 1996.  
Přehled studijních oborů školy a Dnů otevřených dveří v roce 70. výročí založení školy najdete ZDE
Článek Mgr. Drahoslavy Schovánkové s podrobnější historii  školy do roku 2005 (k 60. výročí školy) najdete ZDE
Ukázky nově rekonstruovaných odborných učeben a dílenských provozů:      


  •  

  •