NA VELKÝ PÁTEK SE NÁMĚSTÍ PROMĚNÍ V MÍSTO NASLOUCHÁNÍ

Pozvání na Veřejné čtení Bible a Velikonoční cestu
 
Naslouchání v dnešní době
Snad nepřeháním, když řeknu, že s málokterou věcí se naše současnost tolik míjí jako s nasloucháním. Slova už nic neznamenají. Není čas se zastavovat nad někým, kdo nám chce něco říci. Ale tím se zároveň míjíme se základní knihou evropské civilizace, o které Voskovec s Werichem prohlásili: „Tam to všecko je.
 
Naslouchání v Bibli
Už mnohokrát bylo opakováno, že biblická kultura nestojí na rychlých obrazech, nýbrž na slyšení. Izrael je národ, který slyší: „Slyš, Izraeli, Jahve, náš Bůh, je jediný. Ať tato slova zůstanou ve tvém srdci!“ (Dt 6,4nn.). Takto se modlí zbožní Židé každý den. „Kdo má uši, ať slyší!“ říkával často Ježíš ve svých promluvách (Mt 11,15). A právě on je ten, který podle autora čtvrtého evangelia nehovoří jen svými slovy, ale také každým činem, ba dokonce sám sebou, neboť Ježíš je Slovo, jež bylo na počátku a které přebývalo mezi námi (Jn 1).
 
Místo naslouchání v České Třebové
A protože věříme, že bez naslouchání Slovu nelze naslouchat ani druhému člověku, opět na Starém náměstí rozbijeme stan jako Židé na poušti a oddáme se čtení a naslouchání. Naslouchat ovšem budeme nejen slovům Bible, ale můžete si také přijít s námi jen tak popovídat, a to o čemkoli, co vám leží na srdci nebo třeba i v žaludku. Modlíme se za to, aby se město proměnilo v místo naslouchání.
 
Velikonoční cesta - setkání s Ježíšem
Tak jako v předchozím roce si po patnácté hodině připomeneme, že právě o Velkém pátku zemřel Ježíš Kristus. Poneseme jeho kříž ulicemi našeho města a připomeneme si, že on spolu s námi nese každodenní starosti (Mt 11,28).  A až otevřeme Bibli a budeme číst slova o jeho utrpení, připomeneme si, že tam, kde se sejdou lidé v jeho jménu, je přítomen i on sám (Mt 18,20).
 
Pro ty, kteří se chtějí připojit
VEŘEJNÉ ČTENÍ BIBLE A VELIKONOČNÍ CESTA
♣  společně pořádají Církev bratrská a Církev římskokatolická v České Třebové s podporou místní skupiny České křesťanské akademie
♣  čtení proběhne na Starém náměstí v České Třebové v pátek 3. dubna 2015 od 10.00 do 15.00
♣  na začátku v 10.00 krátce promluví P.Jindřich Tluka
♣  každý si může přečíst svůj kousek Bible!
♣  v 15.00 ze stejného místa vyjde Velikonoční cesta, při které se ulicemi města ponese kříž a na různých místech se bude číst z Bible - všichni jste srdečně zváni!
♣  při cestě se bude zpívat ze zpěvníku Koinonia
♣  cesta skončí asi v 17.00 v rotundě svaté Kateřiny
♣  na obě akce zveme všechny lidi dobré vůle
 
            Za přípravný tým Jakub Brdíčko

Čtení bible v loňském roce 2014 - ZDE