Českotřebovský deník 100/2015 (4.května)                           
Oblastní charita - OBČANSKÁ  PORADNA UŽ TAKÉ V ČESKÉ TŘEBOVÉ       

Slavnostní zahájení provozu
Občanská poradna Ústí nad Orlicí 4. 5.2015 slavnostně otevřela svoje kontaktní místo v České Třebové. Každé pondělí dopoledne od 9 - 12 hodin bude zřízeno v předsálí obřadní síně v přízemí radnice. Poradna  tak zakotvila také v našem městě, jako šestém městě okresu. Otevření poradny v České Třebové bylo slíbeno při letošní Tříkrálové sbírce.
V současné době provozuje své služby v Ústí nad Orlicí, Letohradě, Králíkách, Lanškrouně, Vysokém Mýtě a od května též v České Třebové. V České Třebové bude pro veřejnost poprvé otevřeno 11. 5. od 9 do 12 hodin.  Naše služby jsou bezplatné.
Oblastní charita je člen asociace občanských poraden  (odborné sociální poradenství dle zák. č. 108/2006 Sb.)
 Tel.: 734 281 415 (denně v provozní době)   465 520 520 (Ústí nad Orlicí, záznamník)  468 003 465 (Vysoké Mýto) 
Po zanechání vzkazu na záznamníku voláme zpět.                                     
e-mail: poradna@orlicko.cz
www.uo.charita.cz, www.obcanskeporadny.cz

 

 Do OP Ústí nad Orlicí je možné se objednat. Aktuální provozní dobu si, prosíme, ověřte. 
 OP Ústí nad Orlicí  Oblastní charita Ústí nad Orlicí  17. listopadu 69, 562 01 Ústí nad Orlicí
 OP Česká Třebová  Městský úřad  Staré náměstí 77, 560 02 Česká Třebová
 OP Králíky  Gymnázium a ZŠ Králíky  Moravská 647, 561 69 Králíky
 OP Vysoké Mýto Centrum sociálních služeb  Plk. B. Kohouta 914, 566 01 Vysoké Mýto
 OP Letohrad Oblastní charita Ústí nad Orlicí Na Kopečku 356, 561 51 Letohrad
 OP Lanškroun  Centrum sociálních služeb  Havlíčkova 1129, 563 01 Lanškroun
Zásady Občanské poradny (OP)
OP usiluje o to, aby občané* netrpěli neznalostí svých práv a povinností, neznalostí dostupných služeb nebo neschopností účinně vyjádřit své potřeby, či hájit své oprávněné zájmy. OP je nezávislým místem bezplatné, diskrétní a nestranné pomoci a podpory.
OP přijímá každého občana s každým dotazem, nezaleží na věku, na místě trvalého bydliště, ani na jiných rozdílech.
OP vede své klienty k samostatnosti.  OP neradí a nezastupuje v komerčních či podnikatelských záležitostech.
V OP nepracují právníci ani psychologové. Občané tak mohou být odkázáni na odborníky. Při řešení složitějších dotazů může poradce případ konzultovat s externími specialisty, odborníky a občan tak může být objednán na další termín. ·  Poradci v OP jsou navzájem zastupitelní, tzn., že občan nemá možnost vybírat si poradce.   Délka jedné konzultace je stanovena maximálně do 45 min. Poslední občan je přijat nejpozději 30 minut před koncem provozní doby. Smlouva o poskytování služby je nepsaná. Občan může vypovědět smlouvu bez udání důvodu. Občané se mohou vyjadřovat k práci OP a poradců – mohou využít knihu přání a stížností (v poradně). Stížnost může být podána i anonymně. Podrobnosti k podávání stížností jsou k dispozici v čekárně u vchodu do OP. Služby OP jsou ambulantní, tzn., že OP své klienty nemůže navštěvovat v jejich bydlišti, ani jinde.
 *Především osoby v nepříznivé sociální situaci dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách.
Občanskou poradnu podporují: Ministerstvo práce a sociálních věcí, Pardubický kraj, města a obce Česká Třebová, České Libchavy, Králíky, Lanškroun, Letohrad, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Žamberk
 
Suverénní jízda juniorů z OT! Aneb postupujeme do druhé nejvyšší soutěže

Florbalisté - junioři týmu Orlicko-Třebovsko uzavřeli ligovou sezonu 25. dubna na Svitavské sportovní hale a i přes to, že výsledek byl znám již dva turnaje před koncem soutěže, tak oslavy začaly až po posledním zápase.
V letošní vítězné sezoně za tým juniorů nastupovali tito hráči:
Brankáři Jiroušek Štěpán, Typl Vojta, Hrdlička Jakub, Gorun Matouš
Obránci  Petraš Pavel, Fiala Vojta, Ferkl Ondra, Horák Pavel, Dryml Tomáš, Langer Vojta, Kopecký Tadeáš
Útočníci  Jurco Patrik, Horák Honza, Jaroš Pavel, Langer Tomáš, Tesař Matěj, Marek Jakub, Ezr Olda, John Petr, Blaho Jirka, Jukl Tomáš, Tesař Šimon, Moravec Jakub  Více ZDE
 

Velorex v pořadu České televize "Gejzír"


Zhlédněte reportáž o Velorexech, která byla odvysílána v pořadu Gejzír, premiéra 30.04.2015, 21:10 hodin na ČT1. Víc na odkazu zde: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10805121298-gejzir, v čase 17:45 minut.
 
Loni se na ústecké Umprumce prázdninové soustředění ujalo, chystá se proto repríza

Ústí n. O. – Smělý plán - otevřít školu v čase, kdy po ní většina školáků příliš netouží - vyzkoušela zdejší Střední škola uměleckoprůmyslová v Ústí nad Orlicí. Součástí projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji, který skončí posledního června letošního roku, bylo loni o letních prázdninách premiérové Prázdninové soustředění – setkání s technikou a přírodními vědami. Nebývalý zájem, který mezi žáky základních škol a jejich rodiči vyvolalo, přimělo vedení ústecké „umprumky“ naplánovat soustředění s pořadovým číslem 2.
Nabídli rozmanité aktivity
Po vzdělaných pracovnících v technických profesích je na českém pracovním trhu v posledních letech sháňka, zájem mezi žáky základních škol však ožívá teprve postupně. Ústecká škola proto navázala spolupráci se čtyřmi základními školami, jejich žáci sedmých až devátých tříd absolvovali hned osm projektových dnů a dvě odborné exkurze.
Prázdninové soustředění bylo další z projektových aktivit. „Jednalo se o formu letního příměstského tábora. Na tuto akci se přihlásilo 85 žáků ze základních škol napříč okresem. A nejen přihlásilo, ale také celého tábora zúčastnilo,“ pochvaluje si stoprocentní „docházku“ s odstupem času ředitel školy Zdeněk Rössler a dodává, že jednotliví účastníci byli rozdělení do skupin podle zájmových aktivit, jež si zvolili. Jednalo se mimo jiné o základy programování CNC zařízení, práci s konstrukčním softwarem, robotickými a automatizačními stavebnicemi. Nechyběly ani základy analogové či digitální fotografie nebo obory úzce spjaté s dějinami dříve textilní školy – textilní řemeslné techniky, příprava a výroba jednoduchého oděvu.
Zájem o technické obory stoupl
„Po zhodnocení průběhu soustředění jsme přesvědčeni, že přispělo k výraznému zvýšení zájmu
o technické studijní obory, především Mechanik seřizovač a Nástrojař,“ vysvětluje Zdeněk Rössler důvod, proč ústecká škola uspořádá prázdninový tábor i letos, a to konkrétně ve dnech 2. – 4. a 7. – 8. července. Podstatnou část nákladů spojených se soustředěním hradí škola ve spolupráci se svými sociálními partnery. „Zájmovou nabídku jsme letos poněkud zúžili do devíti bloků, tak aby vznikl větší časový prostor na vybraná témata. Tato plánujeme doplnit odbornými exkurzemi, besedami s odborníky z praxe a také odlehčujícími aktivitami, sportem, soutěžemi, zábavou,“ doplňuje ředitel s tím, že každý z účastníků si může vybrat dvě témata dle vlastního zájmu.