Českotřebovský deník  164/2015 (18/7)                                 
Hledáme stavební firmu, která by nám zateplila 1 vchod (3 strany)pětipatrového bytového domu včetně projektové dokumentace.Volejte mob.739 67 47 62
 
Novinové stánky ve městě ubývají   

Dříve byla ve městě spousta novinových stánků a trafik. Vzpomínám  na posledních 25 let od tzv. "malé privatizace", do které byly  trafiky dříve patřící podniku Potraviny zařazeny. Jako první vůbec byla dražena trafika v hale českotřebovského nádraží a to její pronájem.  V dražbě uspěl tehdy vydražitel za částku 360 tisíc korun. Nyní je na nádraží všechno jinak, o pronájmech rozhodovala RSM Hradec Králové a ceník je nastavený opravdu vysoko. Přesto jsou  všechny prostory na nádraží pronajaty. Trafiku ve velkém zde nyní provozuje firma RELAY, vlastně HDS Retail Czech republic, která  obsadila všechna větší nádraží a další lukrativní místa např. v Metru v Praze. V Hýblově ulici nelze vynechat firmu Lukašovská, ovšem manželé Kyselovi zde museli rozsah prodeje podstatně rozšířit, trafika by je neuživila. U sídliště Křib naproti stejnojmenné restauraci je trvalé místo pro další českotřebovskou trafiku p. Buiniaka, dřívě ji provozoval p. Šimek.
Na Novém náměstí byly trafiky dvě. Ta první u hotelového domu padla společně s uzavřením prodejny Hejl - potraviny a resuscitace se dočkala až v podobě pizzerie.  Druhá trafika stála úhlopříčkou přes náměstí na konci bloku vedle čp. 1744, dříve vedle zeleniny.  Byla uzavřena začátkem července po těžké zdravotní indispozici prodavače. Rodinná firma z Dlouhé Třebové rozhodla stánek  definitivně uzavřít a nabídnout jej k prodeji.  Je to asi nejvýhodnější místo ve městě s určitou šancí na resuscitaci, takže není vyloučeno, že zde ještě bude stánek obnoven.
Další slušně zavedená trafika byla nedaleko nádraží u tunelu do Dílen ČD. Už dlouho také není, především proto, že se majitel o provoz stánku příliš nestaral.  Připomeňme ještě trafiku u vchodu do Primony, jejíž obrat rychle klesal s klesajícím počtem zaměstnanců v této akciové společnosti. Stánek zanikl ještě dříve než samotná Primona.
Další zavedená trafika byla  rodinném domě Špačkových na Farářství v Masarykově ulici, měla název Ester. I když byla dobře vedena a postupně rozšířila svůj repertoár, tak před 3 lety  byla uzavřena s odchodem majitelky do důchodu. Další trafiky se neudržely dlouho, neměly velký obrat. Určitou dobu byla trafika paní Křížové ve Slovanské ulici v zatáčce  u Korada, předtím také na Parníku blízko Restaurace Lhotka U Fraidlů. V Brázdově u Orlíku a slévárny J. Jindry  byla trafika p. Koníčka. A ještě předtím byla krátce také trafika naproti českotřebovské armaturce v Litomyšlské ulici a následně také trafika pana Petružely v ulici Českých bratří. Trafika paní Novotné byla také zřízena na Tyršově náměstí, která byla dříve náhradou trafiky v domě čp. 100 na světelné křižovatce u Dobravových. Boudička trafiky na Tyršově náměstí stále stojí nevyužitá, není příliš velkou okrasou prestižního prostoru před budovou gymnázia. Stálo by za zvážení její odstranění, i když je jistě umístěna legálně. Co na to říká komise městského architekta?
Trafiky ničí  supermarkety a hypermarkety, kde se také prodávají noviny a cigarety, tento trend se nedá zastavit. Navíc rabat u novin a cigaret byl omezován, nebylo to k přežití. Přitom ve stánku musíte být brzo ráno, pak přes den už mnoho neprodáte. V zimním období zde musíte topit a v létě se zde nedá vydržet pro velké horko. Po počátečním rozvoji proto nastává úbytek trafik. Udržují se jen na zavedených místech, také v některých kamenných obchodech.
Zbývají ještě trafiky v hypermarketech. V největším rozvoji je jistě trafika  brněnského řetězce VALMONT, která sídlí v obchodní zóně OD Kaufland, kudy chodí asi nejvíce kupujících a trafiku nevynechají. Je nakonec otevřená 7 dní v týdnu.  Obdobná trafika je také v obchodní zóně OD TESCO, provozuje ji řetězec GECO, podobně jako v dalších  hypermarketech v ČR  (mm)
 
Prodám chalupu ve Svinné (3+1).
Kontakt v době 16 - 18 hod. na čísle 274 772 537 nebo 606 415 070
 
Týden sportu 2015 - stručné ohlédnutí

Týden sportu se konal již po sedmnácté. I letos se konal v režii firmy AMS Luboše Vašiny. Pro uspořádání této akce zastupitelstvo města schválilo stejně jako v minulých letech individuální dotaci ve výši 535 tisíc korun, rozpočet akce se vyšplhal podle údajů organizátora na 800 tis. Kč.  Musí pomáhat sponzoři. Ti velcí chybí nebo nemají vždy dostatek sponzorských prostředků Letos tak např. mezi významné sponzory patřila akciová společnost  CZ LOKO, nově společnost MARO, ale sponzorskou spoluúčast odřekla proti loňsku  firma METRANS. Do programu Týdne sportu bylo zařazeno 81 sportovních disciplín, 35 tanečních vystoupení, představilo se 22 kapel, uváděli opět tradiční moderátoři vysoké úrovně..
Luboš Vašina se mohl opřít o tradičně silný kolektiv spolupracovníků a také získal pro organizaci v letošním roce spolupracovníky nové.  Byl to především předseda sportovní komise Jaroslav  Badzik, který vzal na starosti zorganizování náročné akce - závod o Železného kohouta.  Více ZDE
Výsledky závodu o železného kohouta 2015 ZDE
 
Svinná připomíná 130 let školní budovy - poznáme dokumenty z doby výstavby?

Toto významné výročí se připomíná v letošním roce a není to jen nostalgie. Škola ve Svinné sice dnes už původnímu účelu neslouží, ovšem stala se centrem společenského života v obci, byl jí vdechnut nový život. Bylo to právě před 5 lety. To však nebyl ještě čas na velkou slávu, ta přichází až s letošním 130. výročím. Na výstavce k výročí školy bylo možné nalézt informace o položení základního kamene, který se dodnes zachoval, je označen a je relativně dobře přístupný. Právě uvnitř mají být uschovány dokumenty datované k roku 1885, kdy obec Svinná žila úplně jiným životem a rozhodla se postavit novou budovu školy. Právě to přivádí členy osadního výboru ve Svinné na myšlenku otevřít schránku s uloženými dokumenty,  přečíst si je, zdokumentovat jejich obsah a spolu s  dalšími z dnešní doby je opět uložit na svoje původní místo, aby byly zachovány pro budoucnost. Občasné současné Svinné se mají čím pochlubit a tak by to nebyla jen formální událost, ale historická událost hodná zaznamenání. Kdy jindy to  uskutečnit než v letošním jubilejním roce!
Vzpomínám si na obdobnou událost z roku 1996, kdy se za přítomnosti starosty města Ing. Zdeňka Langa a faráře P. Kettnera a dalšího početného davu uskutečnila v zasedací síni radnice slavnost otevření mosazné plechové schránky z báně kostela sv. Jakuba.  Staré dokumenty pak byly spolu s dalšími novými dobovými materiály  znovu do báně v roce 1997 umístěny a dodnes čekají na tomto nehostinném místě vysoko nad městem na své nové objevitele. Přál bych všem patriotům ve Svinné, aby se letos k výročí školy také podobný ceremoniál podařil.  (mm)

Vzpomínka

Odešla jsi, jak bůh si přál,

však v našich srdcích žiješ dál…

Dne 5. srpna 2015 vzpomínáme nedožitých 100. narozenin naší milované maminky, babičky a prababičky, paní Ludmily Šplíchalové, rozené Paukertové. Rodačka z Parníka prožila velmi chudé dětství naplněné tvrdou prací, neboť otec jí padl v první světové válce necelé dva měsíce po jejím narození a matka ji i její dvě starší sestry vychovávala sama v době, kdy neexistovaly žádné sirotčí důchody a sociální dávky. V 18 letech se provdala do České Třebové, a tak převážnou část svého života spojila s místní částí U Kostelíčka. Aktivně se zapojila do kulturního života této třebovské čtvrti, mimo jiné v 60. letech minulého století vydatně pomohla s organizací jabkancových poutí.

S manželem Josefem Šplíchalem vychovali čtyři dcery a postupně se dočkali osmi vnoučat. Když v roce 1980 ovdověla, žila u své nejmladší dcery a těšila se z návštěv rodiny, která se během let rozrostla o 14 pravnoučat. Po dlouhém, prací, starostmi o své blízké a láskou naplněném životě odešla v necelých devadesáti šesti letech. Chybíš nám, babičko. Vzpomínáme.