Českotřebovský deník 184/2015 (8.8.)                                    
Zahájeno veřejné bruslení na zimním stadionu

Zveme všechny nedočkavé bruslaře na veřejné bruslení sezony 2015/2016. Přijďte se v těchto letních dnech, kdy panují tropické teploty, příjemně ochladit na první veřejné bruslení, které bude zahájeno v sobotu 8.8.2015 od 13.00 hod. Další využití zimního stadionu najdete na stránkách www.zimak-trebova.cz v záložce ROZPIS VYUŽITÍ.
Tak brzy v létě se ještě na českotřebovském zimním stadionu nikdy nebruslilo.
Těší se na Vás kolektiv zimního stadionu.
 
Veřejné bruslení v srpnu je na vedlejším rozpisu
 
Ročenka městského muzea

V těchto dnech vychází III. Ročenka městského muzea pro léta 2008 - 2013, sborník dokumentů, které přináší zajímavé odborně historické články se vztahem k České Třebové. Najdeme zde především výroční zprávy městského muzea ředitelky městského muzea Mgr. Jany Voleské ze zmíněného období  2008 - 2013, barevnou přílohu s fotografiemi z expozic nového městského muzea otevřeného 30. září 2012 a články Františka Johna (K autorství zvonů z roku 1609 v České Třebové a Semaníně), Ludmily Kesselgruberové (Českou Třebovou křížem krážem), Milana Skřivánka (Náboženští blouznivci ve Svinné a v Kozlově), Radima Urbánka (Přívratská záhřivka), Štěpána Gilara (Diplomat Jaroslav Novák (1894 - 1942) a další.  Publikace má 96 stran a barevnou přílohu. Ročenka bude v nejbližších dnech v prodeji v Městském muzeu, cena dosud nebyla stanovena.
 
Staví se nový chodník ve Slovanské ulici.

Bude mít kvalitní povrch ze zámkové dlažby, bude to poslední úsek ve Slovanské ulici, na kterém byla ještě stará dlažba. Navíc naváže  na další moderně vdlážděné úseky na náměstí Jana Pernera v Nádražní a Sadové ulici, město v těchto ulicích vypadá upraveně.  V této souvislosti je dláždění velmi pozitivní zprávou.
Ještě k vedlejší fotografii, pořízené v noční době. Dodavatel stavby zde skladuje palety se zámkovou dlažbou bez osvětlení v jízdní dráze Slovanské ulice, která je poměrně frekventovaná. palety nejsou nijak označené a při nepozornosti řidiče mohou být příčinou nehody. Přitom se zde  kolem víkendu tři dny nepracuje a palety s materiálem zde překážejí.  několik metrů před staveništěm je sice značka zúžená vozovka, ale i tak by měla být překážka označena....
 
Ad. Studánky západně od České Třebové

K seriálu Petra Vomáčky jsme do redakce obdrželi poznámky od našeho čtenáře Jaroslava Rybky z České Třebové, které zveřejňujeme a připravíme také reakci Petra Vomáčky
"V údolí chatové oblasti Presy je mnoho studánek s výbornou vodou (tento nadstandard" je možná zdejšími chataři nedoceněný). Studánky jsou zřejmě bezejmenné.
Studánka na Volavkách - bývala dříve daleko vydatnější než je dnes. Upozorňuji, že je v mapce chybně lokalizována - je zaměněna s Jasanovou studánkou, hlavním zdrojem vody pro potok v chatové oblasti, který se v přívratském Dolním rybníku spojuje s potokem z velkého přívratu. Malý Přívrat - Presy se dříve označoval také jako Přívrat - Mokré. V Dolním rybníce stávala kdysi tvrz, po které zbyl ostrůvek, hnízdiště ptáků, který byl bohužel před několika lety odstraněn Zrovna tak byla zcela zlikvidována vegetace puškvorce a orobince, která doplňovala rákos. 
Pramen Čechačka se nachází vysoko ve svahu Okrouhlice při lesní cestě po žluté turistické značce směrem od Presů ke sv. Antoníčku. Potok se ztrácí v průsaku a objevuje se znovu pod svahem pod cestou spojující Presy s chatovou oblastí.
Studánka "Vanclička" je v textu označena jako "Na Presích" s chutnou vodou má dle mého názoru nevhodnou úpravu s kohoutkem. Nachází se na pomezí Přívratu a Řetové.
Zmíním ještě Parník, jehož název se vztahuje k párám a mlhám vycházejících ze zdejších údolí.  Jaroslav Rybka
 
Jaroslav Rybka připomíná ještě další studánky, které byly většinou popsány v jiných částech seriálu o studánkách)

Studánky na Jelenici:
Nad Habeší - pod cestou -pramen vody - potok je posílenn vodou ze dvou studánek u Habeše a pod bývalou lyžařskou chatou.
Nad Březinou u lesní cesty jedna studánka a několik pramen - potok je nad parnickým hřbitovem posílen  vodou bz další studánky
Vydatný pramen pod parnickým hřbitovem. Potok tvořil v místech dnešních rodinných domků tůně, ve kterých žili čolci.. Za tratí potok tvoří pěkné kaskády, poté u nové parnické školy mizí v potrubí.
Studánky poblíž poutních míst v okolí:
Studánka u kaple P. Marie Pomocné na Horách
Studánka u kapličky P. M. Ustavičné Pomoci v Klopotech - u Bezpráví.
 
Z fotbalu:

Přípravná utkání "A" mužstva:
Dolní Újezd - FK Česká Třebová                       3 : 3
Žichlínek - FK Česká Třebová                           1 : 7 - pohár
Ústí nad Orlicí B - FK Česká Třebová               2 : 2
Vrchovina - FK Česká Třebová                         7 : 0
Rychnov nad Kněžnou - FK Česká Třebová      3 : 5
FK Česká Třebová - SK Slavia Praha U18       6 : 2
 
Přípravná utkání dorostu:
Litomyšl - FK Česká Třebová                           1 : 2
Libchavy - FK Česká Třebová                        11 : 3
 
Přípravná utkání starších žáků:
Lanškroun - FK Česká Třebová                       2 : 3
Letohrad - FK Česká Třebová                         7 : 1
Dukla Praha - FK Česká Třebová                    2 : 1
 

Vylosovaná čísla pro Podzim 2015 Dospělí – Krajský přebor


L č

Přesný název oddílu - klubu

Den

Čas

Poznámka (hřiště)

1

FK Přelouč

SO

UZ

 

2

FC Hlinsko

HL

 

 

3

SK Spartak Slatiňany, z.s.

SO

UZ

 

4

SKP Slovan Moravská Třebová

HL

 

 

5

SK Holice          

SO

10,15

 

6

FK Česká Třebová

SO

UZ

 

7

MFK Chrudim B

HL

HL

UMT

8

ŽSK Třemošnice

HL

 

 

9

FK Agria Choceň s.r.o.

SO

UZ

 

10

Lanškroun, fotbalový oddíl

NE

UZ

 

11

TJ Sokol Moravany

NE

UZ

 

12

TJ Svitavy

HL

UZ

 

13

FK Pardubice B

HL

 

č.2

14

Sportovní kluby Polička

NE

UZ

 

15

FK Letohrad B

NE

10,15

UMT

16

1. FC Žamberk

SO

UZ

 

 
Na fotbalovém webu Pardubického kraje se stále neobjevuje rozpis utkání podzimní části. Vzhledem k dnešnímu datu 8.8. to je dost zvláštní a svědčí o tom, že někdo zodpovědný spí. Jediné co lze získat je rozpis vylosovaných čísel pro nový ročník soutěže, který je uveden dole v tabulce. Podle něho lze usuzovat, že soutěž bude zahájena doma  se Sokolem Moravany, ale kdo ví. A družstvo bude hrát Krajský přebor dospělých a přívlastek "Áčko" je nyní již bezpředmětný, neboť béčko či další již neexistuje, bylo zrušeno. Snad tedy jen ze setrvačnosti.  Zrušením B týmu totiž byla zmařena práce mnoha lidí z předchozí doby, svým působením dokázali se z poslední okresní třídy vyšplhat až do krajské I.A třídy a ještě před rokem jsem si pochvalovali, že to bude znamenat i zkvalitnění možností pro mládež (dorost) a také kvalitní podmínky pro další hráče, kteří zatím v A týmu hrát nemohou nebo nechtějí. Místo toho bylo pouze uvedeno, že "Náš klub z mnoha vážných důvodů zrušil „B“ mužstvo dospělých a utvořil spolupráci s mužstev TJ Sokol Němčice, který bude splňovat pro sezónu 2015/2016 funkci farmářského poddílu. "Vážné důvody" si lze spekulativně odvodit, ale  myslím, že měly být vyřešeny v nějaké tiskové zprávě FK, kde by byla poskytnuta vlastní objektivní  informace. Nové uspořádání bude prostě levnější. Fotbalisté vykročili ve stopách hokejistů, kteří také B tým zrušili zejména pro vysoké náklady a minimální zájem sponzorů.  Více v článku "O sportování v České Třebové" ZDE