Českotřebovský deník 213/2015 (9.9.)                                    
OTEVŘENÍ NOVÉHO TANEČNÍHO STUDIA

Taneční škola Česká Třebová otevírá nové taneční studio.
Dva sály se nachází na adrese Podbranská 971, Česká Třebová (nad Domem barev)
V sobotu 12.9.2015 v době od 15:30 - 17:00 probíhá neformální prohlídka prostor.
 
Obec  Přívrat

dle § 39 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích ve znění pozdějších předpisů
 tímto zveřejňuje svůj záměr pronajmout k provozování hostinské činnosti
následující prostory v budově č.p. 39 v Přívratě: 
restauraci a přilehlé prostory cca 150 m2.
Na pronájem je vypsáno výběrové řízení.                        
Ing. Jan Stránský,  starosta obce v.r.            

 
Nejvíce fanoušků má zatím rozhledna Mariánka

Pardubice (9. 9. 2015) – Zatímco odborná porota Stavby roku 2015 v Pardubickém kraji vyhlásí vítěze jednotlivých kategorií soutěže až 17. září, hlasování veřejnosti je v plném proudu. Nejvíce fanoušků má zatím rozhledna Mariánka v Horní Čermné. Obec s tisícovkou obyvatel si nové stavby na svém katastru váží zřejmě více než obyvatelé leckterého většího města.
„V letošním roce hlasovalo do současné doby už šest tisíc lidí.  Za rozhlednou Mariánka je v závěsu Revitalizace Zámeckého návrší v Litomyšli a rekonstrukce Regionálního muzea v Litomyšli,“ řekl Radim Loukota z České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Hlasování na stránce http://stavbaroku.pardubickykraj.cz/anketa/ bude otevřené do 15. září do 24 hodin.
Odborná porota tento týden pod vedením náměstka hejtmana Romana Línka ukončila svou práci. Rozhodovala v pěti kategoriích - rodinné a obytné domy, stavby občanské vybavenosti, stavby průmyslu, zemědělství a vodního hospodářství, stavby inženýrské a dopravní, veřejná prostranství – dopravní stavby a obnova nemovitých kulturních památek. „Pamatuji všechny předchozí ročníky, ale ten letošní mně připadá nejvyrovnanější,“ komentoval rozhodování porotců Línek. „Bez přehánění má téměř každá nominovaná stavba svou přitažlivost a je zajímavá i ze stavbařského hlediska,“ dodal.
Přesvědčit se o tom bude moct i široká veřejnost, a to na výstavě, kterou připravuje Krajský úřad Pardubického kraje v předsálí Jana Kašpara v budově bývalé reálky od 18. do 28. září.
 
Kde je Mariánka
V září 2014 byla otevřena nová rozhledna na vrchu U Kříže (503 m) v katastru obce Horní Čermná. Nese jméno Mariánka, protože se nachází v těsném sousedství poutního kostela na Mariánské hoře.
Rozhledna Mariánka je dřevěná s ocelovými prvky a schodištěm, vyhlídková plošina je umístěna ve výšce 18,8 m. Autorem je ing. Martin Novák, který projektoval i několik rozhleden v oblasti Toulovcových maštalí, a finanční zdroje doputovaly do Horní Čermné z evropských fondů.
Mariánka stojí poněkud kuriózně přesně na rozvodí Černého a Severního moře (v Podorlické pahorkatině, pozn. red.) a výhledy z ní jsou famózní. Uvidíte Zábřežskou vrchovinu s nevyšším kopcem Lázkem, Korunu zemskou (Lanškrounsko), hlavní hřeben Orlických hor a jejich podhůří, polské Bystřické hory a zejména jihovýchodní výběžek Orlických hor - Bukovohorskou hornatinu. Za dobré viditelnosti by měly být vidět i Krkonoše.
 
Výjezdní zasedání vedení poslanecké sněmovny ČR
bude na Dolní Moravě

v pondělí 21. září 2015 navštíví Pardubický kraj v rámci výjezdního zasedání vedení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (PSP ČR). Zástupci PSP ČR - předseda sněmovny Jan Hamáček, místopředsedové Jaroslava Jermanová, Vojtěch Filip, Petr Gazdík, Jan Bartošek a předsedové poslaneckých klubů - se nejdříve setkají se členy Rady Pardubického kraje a následně se starosty obcí.   Setkání se starosty obcí se koná ve Wellness hotelu Vista v obci Dolní Morava od 14 hodin.
 
Město Letohrad nabízí zájemcům o stavební pozemky výhodnou stotisícovou půjčku z FRB

Již od loňského roku mají občané  - zájemci o koupi stavebního pozemku v Letohradu  možnost půjčky ve výši až 100 000 Kč s velmi výhodnými podmínkami z městského Fondu rozvoje bydlení. Půjčka má odloženou splátkovou povinnost a není určena jen na koupi  městského pozemku, ale kteréhokoliv stavebního pozemku v katastru města Letohrad a jeho městských částí.  Tato možnost je v běhu asi jeden rok.  Podle informace z MěÚ se však dosud o takovou půjčku nikdo nepřihlásil.  Také v našem městě máme zřízený Fond rozvoje bydlení, který není několik let využívaný, Část jeho vkladu byla v roce 2012, kdy byl největší problém s naplněním městské pokladny, dokonce převedena do městského rozpočtu, stále tam je však dostatek prostředků na to, aby pomohly stabilizovat počet obyvatel města, který se dlouhodobě snižuje.
 
O pozemky v rozvojové zóně města Litomyšl se bude losovat.

 Město Litomyšl připravilo pozemky pro stavbu rodinných v lokalitě směrem na Českou Třebovou, k Vlkovu, ale za tržní ceny je prodávat nemá. Má pocit, že by měli dostat šanci i ti, kteří by za normálních okolností na pozemky neměli dost peněz. Kupní cena pozemku je tedy stanovena na 840 korun za metr, ale kdo do čtyř let rodinný domek na zakoupeném pozemku, bude muset zaplatit městu pokutu 350 korun za metr.  „Tato cenová hladina by měla dát možnost střední vrstvě. Mohou požádat o pozemky a pak je šance, že budou vylosovaní,“ uvedla mluvčí Litomyšle Jana  Bisová.  Někteří zastupitelé města Litomyšl to kritizují. Především proto, že losování mezi zájemci nedokáže oddělit ty, o jejichž setrvání město stojí, od investorů, pro něž nákup pozemků bude jen dobrým způsobem zhodnocení peněz. O koupi pozemků se může ucházet kdokoliv, tedy i neobčan města, právnická osoba i developer. Ti všichni také dostanou cenové zvýhodnění 350 korun za metr. Je pravděpodobné, že o kupujícím bude rozhodovat los.  kritici navrhují  prodej obálkovou metodou.  Město losování provede veřejně na zastupitelstvu za dohledu kamery.  (Podle idnes.cz)
 
Mikulovice: Charita otevřela další školku pro seniory z Pardubicka

Pardubice (9. 9. 2014) – Splněným snem pro ředitelku Oblastní charity Pardubice Marii Hubálkovou se včera stalo otevření rekonstruované fary v Mikulovicích pro účely odlehčovacích služeb pro seniory. Novou „školku pro seniory“ obdivoval také 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Pardubický kraj totiž oblastní charity v kraji dlouhodobě a pravidelně podporuje.
Pardubická charita provozuje odlehčovací služby a denní stacionář už v Třebosicích a rodinná centra v Holicích a v Luži. „Dříve senioři často odcházeli do domovů důchodců, dnes si je ale mnoho rodin chce nechat doma a starat se o ně. Při tom jim pomáhají právě denní stacionáře, kde senioři mohou být v době, kdy je rodina v práci, nebo pobytové služby v době dovolených, nemocí a podobně,“ vysvětlila potřebu těchto zařízení Marie Hubálková.
„Velmi si vážím toho, že Charita je schopná reagovat na poptávku po těchto službách. Na opravu fary dlouho sbírali prostředky, také prostřednictvím Tříkrálové sbírky, a jsem moc rád, že se jim to nakonec podařilo. Přeji všem seniorům, kteří tu budou trávit čas, aby se jim tady líbilo, našli nové přátele a mohli tu zajímavě trávit dobu, kdy rodina nemůže být s nimi,“ řekl Roman Línek.
 
Návštěva ze Slovenska a Ukrajiny viděla podkarpatský kostelík i muzeum karosářství

Pardubice (9. 9. 2015) – Zástupci partnerských regionů Pardubického kraje – Prešovského samosprávného kraje a Zakarpatské oblasti – zavítali v úterý do Dobříkova u Chocně, Vysokého Mýta a Moravské Třebové. Svůj poslední den návštěvy Pardubického kraje věnovali především poznávání nových či rekonstruovaných kulturních pamětihodností včetně památek, které spojují historii Čechů, Slováků a Ukrajinců.
Podkarpatský kostelík nechal do Dobříkova převézt tehdejší senátor Václav Klofáč v roce 1931. Původně stál ve Velké Kopani na Podkarpatské Rusi a převoz jej zachránil před jistou zkázou. „Kostelík je nádherně zachovaný a je památkou na naši společnou historii. Tehdy se u nás vybudovaly silnice, vznikla samospráva a mnoho dalšího. Naši občané tento dvacetiletý úsek dějin vnímají tak, že v roce 1946 nás Češi a Slováci ´zapomněli´ v Sovětském svazu. Nyní je pro nás hlavní úkol vrátit se do Evropy, do Evropské unie,“ uvedl Volodymyr Čubirko, předseda Zakarpatské oblastní rady. V Muzeu V. Klofáče si hosté ze Slovenska a Ukrajiny promluvili s Klofáčovou vnučkou Milenou Kolářovou a společně zavzpomínali nad kronikou mapující období první republiky.
V loni otevřeném Muzeu karosářství ve Vysokém Mýtě si obě delegace prohlédly expozici slavné karosářské historie města. Jednali tu se starostou Františkem Jiraským a místostarostou Romanem Baťou, kteří je doprovodili také na zámek Nové Hrady. „Zámek Nové Hrady jsme do programu zařadili jako příklad rekonstrukce, kterou manželé Kučerovi provádějí už více než 20 let převážně vlastními silami, přičemž nevyužívají žádné financování z grantů nebo fondů. Výsledek je ohromující,“ vysvětlil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický důvod návštěvy tohoto zámku.
Den uzavřelo setkání se starostou Moravské Třebové Milošem Izákem, který hosty provedl jak po historické radnici, tak po nedávno zrekonstruovaném zámku a sportovním areálu města.

 

Spojili své síly. Do Maďarska povezou pomoc pro uprchlíky

Ústí n. O./Brno – Co mají společného brněnská organizace Archa community sdružující tělesně hendikepované s ústeckým gymnáziem, červeným křížem, Malou scénou, sdružením Spousti a jednotou bratrskou? Všem těmto organizacím není lhostejný osud tisíců uprchlíků, kteří v obavách o život opouštějí své domovy a bezpečí hledají ve státech Evropské unie. Do jižního Maďarska, kde je z důvodu vysokého počtu imigrantů a necitlivého přístupu tamních úřadů situace velmi vážná, chtějí orlickoústečtí a brněnští dobrovolníci nasměrovat první pomoc již tuto sobotu. Do sbírky se můžete zapojit i vy!
Sběrná místa: Malá scéna, jednota bratrská
Čas do odjezdu první dodávky se krátí a vědí to i pořadatelé akce, kteří prostřednictvím internetových stránek www.spousti.cz a facebookového profilu „Rychlo-sbírka“ v Ústí nad Orlicí pro uprchlíky v jižním Maďarsku rozjeli intenzivní kampaň. „Sběrná místa jsou od středy do pátku celkem dvě. V budově jednoty bratrské zajišťuje přebírání darů její pastor Daniel Dostrašil vždy od 8 do 17 hodin, koordinaci sběrného místa v Malé scéně od 17 do 22 hodin má na starost pedagožka zdejšího gymnázia Lenka Janyšová, která zároveň požádala o dobrovolnickou pomoc studenty školy,“ říká předseda organizačního spolku Spousti Petr Kulhavý.
Pro všechny, kdo by chtěli pomoci, přidává další důležitou informaci: pořadatelé přesně vymezili materiál přijímaný do sbírky. Jedná se konkrétně o: strany, spacáky, karimatky, polní kuchyni (zejména kotlíky), teplé oblečení všeho druhu a všech velikostí (ponožky, bundy, svetry), pevné boty (všech velikostí), pláštěnky, dětské pleny, nosičky, vlhčené ubrousky, dámské vložky, léky (zejména proti bolestem a nachlazení), obvazy, náplasti a dezinfekce.
„Já zaplatím benzín. A já bych jel!“
Pozoruhodný projekt Spolku pro organické Ústí (Spousti) s dalšími partnery pomáhá organizačně zajišťovat Robert Osman. Ústecký rodák, který působí jako pracovník Geografického ústavu Masarykovy univerzity Brno, oslovil v krátkém času skupinu svých přátel a dočkal se pozitivní odezvy. „Je to taková sněhová koule. Jednomu řekneš, co sháníš a potřebuješ, a on ti řekne, co může zajistit sám a co by mohl někdo jiný. Jedná se vlastně o samoorganizaci. Já už vlastně ani nevím, kolik lidí je v tom zapojeno! Mám ale zkušenost, že lidé chtějí pomáhat, že jim často chybí jen nějaký prvotní impulz,“ zní z úst Roberta Osmana.
Samotný nápad vznikl podle něj v Brně víceméně spontánně. „To je vlastně strašně vtipná záležitost. Archa community je organizace, která je složena z tělesně postižených lidí a jejich přátel - organizují tábory, divadlo, volnočasové aktivity pro lidi s hendikepy i bez nich. Jeden jejich člen mi napsal, zda neznám někoho zodpovědného, kdo by jel do Maďarska, že by půjčil auto a zaplatil benzín. Řekl jsem mu, že bych jel, a tak to vzniklo.“

I vy se můžete zapojit se do materiální sbírky pro uprchlíky. Využijte této možnosti!