Českotřebovský deník 214/2015 (10.9.)                                  
Jiří Dědeček, český písničkář, básník, spisovatel, autor četných televizních i rozhlasových pořadů, překladatel a především slušný člověk. Přijel na pozvání občanského sdružení Ruka 8 a alternativní ZŠ Na rovině Česká Třebová do našeho regionu a vystoupil v naší malé scéně odpoledne veřejnost, ale především pro děti, rodiče a přátele zdejší alternativní školy a večer ještě potom v sále orlickoústecké ZUŠ pro tamní veřejnost. Koncert uvedla předsedkyně sdružení RUKA 8 Jana Chaloupková z Rychnova nad Kněžnou, potom již Malá scéna patřila oblíbenému písničkáři. Měl ztíženou roli v tom, že dělil svoje zaměření na přítomné děti  ZŠ a také pak na jejich rodiče. Svého úkolu se zhostil velmi dobře, bylo znát, že doménou jeho působení je dnes působení na školní i předškolní mládež, se kterou dokáže velmi dobře spolupracovat.  Rád přislíbil opakovanou návštěvu přímo za dětmi v alternativní škole, kde si  rád prohlédne dětské práce a společně si s nimi zazpívá.  Pro dospělou část publika přednesl některé své písně, které byly uvedeny třeba již v sedmdesátých letech obsahující tehdy schvalovacími komisemi nepochopené jinotaje, nebo i překlad francouzské písně.  Jiří Dědeček je nejen autorem téměř třech desítek knih pro děti i dospělé, ale i překladatelem z francouzštiny, vydal dvacet CD, je obratným textařem a především sympatickým člověkem. Rádi si jej v České Třebové znovu poslechneme.
Koncert v Malé scéně měl ještě jednu zajímavost. Poprvé zde byl v provozu nově zařízený bufet, který provozuje již osvědčená kavárna Café 59 na dobré úrovni. Na jeho služby si návštěvníci kulturních akcí v Malé scéně jistě rychle zvyknou.  (mm)
 
Jiří Dědeček (*1953 v Karlových Varech ) žije v Praze. Po maturitě roku 1971 a roce studia žurnalistiky přešel na obor knihovnictví a vědecké informace na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, který absolvoval v roce 1976; v letech 19831987 vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Jeho diplomová práce měla název Společenské funkce vědecko-fantastické literatury.]
Po roční vojenské službě pracoval v letech 19771983 v Pražské informační službě jako tlumočník z francouzštiny, od té doby je ve svobodném povolání. Roku 1984 se oženil s publicistkou a spisovatelkou Terezou Brdečkovou, s níž má dvě dcery: Viktorii a Antonii. V letech 1973 až 1985 vystupoval po celé republice jako člen divadla malých forem Burian a Dědeček. Od roku 2001 externě vyučuje tvůrčí psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Dne 25. dubna 2006 byl zvolen předsedou Českého centra Mezinárodního PEN klubu

Potvrzeno: Košické SC Pendolino bude zastavovat v České Třebové 

V novém jízdním řádu mají plánováno zastavení v České Třebové spoje SC 240 Pendolino a SC 241 Pendolino, které jedou mezi Prahou a Košicemi. Přejeme Vám hezký den...  Elektronická odpověď na přímý dotaz našeho čtenáře byla doplněna tím, že "Nemáme zatím žádné informace, že by mělo docházet k nějakým zásadním změnám v rámci povinných rezervací a jejich cen. V případě změn informace včas zveřejníme"...   Teď ještě aby to dobře dopadlo se zastávkami  EC vlaků směr Bratislava - Budapest....
 
Škody na automobilech parkovaných v Chorinově ulici

Jako reakci na zveřejnění výsledku působení "siláků", kteří se poměřovali s nově instalovaným zábradlím u domu v Podbranské ulici jsem získal další informaci o tom, jak v posledním měsíci řádí podle všech indicií  zřejmě dvojice vandalů v Chorinově ulici a škodí na zde zaparkovaných automobilech. Důsledkem jsou ulámaná zpětná zrcátka nebo stěrače, vzniklá škoda není vůbec nepatrná a tak logicky zní požadavky zde bydlících občanů na zvýšený dohled této lokality nebo využití kamerového systému. Do Chorinovy ulice by mohla dohlédnout kamera umístěná na budově radnice, frekvence zde není v noci nijak velká. Případy poškozování cizího majetku v této lokalitě již šetří policie ČR. 
Hledají se (nejen) pacienti s roztroušenou sklerózou

Místní pacientské sdružení Roska Ústí nad Orlicí zve na setkání s putovní expedicí neziskové organizace Nadační fond IMPULS. Expedice dorazí ve čtvrtek 8. října ve 14 hodin do Ústí nad Orlicí na Mírové náměstí. V rámci celorepublikové akce „Hledá se 16 000“ povzbuzuje lidi s roztroušenou sklerózou k pravidelnému pohybu a zve k účasti na 5. ročníku cvičebního maratonu MaRS 2016, který podporuje právě nemocné s touto chorobou.  Celý článek ZDE
 
V Brandýse postaví rehabilitační bazén, léčebný ústav v Jevíčku opraví silnici

Pardubický kraj (10. 9. 2015) – Zadání veřejné zakázky na stavbu rehabilitačního bazénu v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí dnes schválila Rada Pardubického kraje. Odhadovaná cena je více než 35 milionů korun. Rada také rozhodla také o opravě zdevastované silnice v areálu Odborného léčebného ústavu Jevíčko.
„Nová přístavba propojí areál Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí s parkem. Bazén o rozměrech osm krát devět metrů bude spolu s budovou částečně zapuštěný do terénu a zvenku splyne jeho zelená střecha s parkem,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který má v krajské radě na starosti zdravotnictví. „Stávající rehabilitační bazén je z roku 1960 a neodpovídá potřebám a lůžkové kapacitě ústavu. Není vhodně umístěn, nemá bezbariérový přístup a nesplňuje mikroklimatické a technologické požadavky platné legislativy,“ dodal Roman Línek.
V novém objektu budou také šatny, toalety, sprchy a technické zázemí s úpravnou bazénové vody a vzduchotechnikou. Prostor stávajícího bazénu projde rovněž stavebními úpravami a bude nadále užíván pro rehabilitaci pacientů.
 
Stará silnice ničí suterén OLÚ

V Odborném léčebném ústavu Jevíčko se dočkají obnovy páteřní komunikace. „Tato silnice je téměř 100 let stará, s různými vysprávkami a překopy, bez jakéhokoliv funkčního systému odvodnění. Při velkém dešti tak zaplavuje suterén léčebných pavilonů,“ vysvětlil Roman Línek. „Chceme proto obnovit tuto komunikaci v kontextu historického vzhledu areálu, provést odvodnění, ale také zlepšit dopravní obslužnosti pro sanitní vozidla a zásobování a vytvoření rovných ploch pro nakládku a vykládku pacientů s využitím kolečkových vozíků,“ dodal 1. náměstek hejtmana. Náklady se odhadují na 6,4 milionu korun.
 
Kraj i jeho organizace ušetří při nákupu kancelářských potřeb

Pardubický kraj (10. 9. 2015) – Centrální nákupy šetří finance Pardubickému kraji už řadu let. Nově bude krajský úřad i zřizované a zakládané organizace kraje šetřit náklady centrálním nákupem kancelářských potřeb.
„Kromě centrálního nákupu elektřiny, plynu, telefonování mobilního i z pevných linek, pojištění a softwarových licencí pro školy budeme nyní tímto způsobem nakupovat i kancelářské potřeby. Kromě finanční úspory pro Pardubický kraj i jeho příspěvkové organizace získáváme i další výhodu – zjednodušení objednávek díky nákupu přes e-shop,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „V rámci organizační struktury Pardubického kraje existuje vedle Krajského úřadu celkem 125 organizací, které nakupují materiál, výrobky a služby. Prostřednictvím elektronického nakupování tak kraj ušetří nezanedbatelné částky," sdělil Línek. Nabídky byly hodnoceny formou elektronické aukce. Nejvýhodnější nabídku v hodnotě 11,7 milionu korun (bez DPH) podala firma Lento, s. r. o.

 

Únos a odsouzení estonského policisty je dalším dějstvím hybridní války,

kterou vede Rusko proti Evropě


EP dnes hlasuje o rezoluci na podporu Estonce Estona Korvera a Ukrajinců Olega Sencova a Alexandra Kolčenka - politických vězňů putinovského Ruska. "Jsem přesvědčen, že EU nesmí mlčet a musí se všemi svými silami a prostředky zasadit o propuštění všech tří politických vězňů. V prvé řadě má tuto povinnost v případě Estona Korvera, který je nejenom občanem Estonska, ale i Evropské unie, a tedy i naším spoluobčanem, kterého ruské tajné služby unesly z území členského státu EU", uvádí k těmto třem případům europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09/STAN), který je členem výboru pro zahraniční věci a na vypracování rezoluce se podílel.

Eston Kohver byl letos obviněn ze špionáže a ruským soudem ve Pskově odsouzen na 15 let vězení.  Estonská media spekulují, že únos zorganizovala ruská Federální služba bezpečnosti, aby mohla Kohvera vyměnit za Alexeje Dressera, bývalého důstojníka estonských tajnýh služeb, který pracoval pro FSB. Dresser byl v Estonsku odsouzen na 16 let za zradu. "Na první pohled se to může jevit jako souboj dvou tajných služeb. Ve skutečnosti sledujeme další dějství hybridní války, kterou proti Estonsku a celé Evropské unii vede Ruská federace. Neštítí se přitom používat metody banditů, jako jsou únosy, zastrašování a lež", uzavírá svůj komentář k případu Estona Korvera europoslanec Štětina.

 

17. září se rozhodne o nejlepších podnikatelích Pardubického kraje

Deset nejúspěšnějších firem a deset nejúspěšnějších živnostníků regionu bude bojovat v soutěžích Vodafone Firma roku 2015 a Česká spořitelna Živnostník roku 2015. Odborná porota vybere vítěze ze 448 firem a živnostníků z nejrůznějších oborů. V rámci celé České republiky zaznamenaly podnikatelské soutěže velký úspěch. Přihlásilo se opět více než 6 600 firem a podnikatelů.
Slavnostní vyhlášení regionálních vítězů se koná v AFI Paláci (Pardubice, Masarykovo náměstí 2799) od 18:00.
Nejlepší firmou Pardubického kraje se loni stala společnost Contipro Pharma a.s., která působí na poli biotechnologie. Titul nejlepšího živnostníka regionu si odnesl Petr Novotný, který navrhuje dopravní stavby ve městech a obcích.
Vítězové krajského kola postupují do celorepublikového finále, které se koná 9. prosince v Praze na Žofíně a bude jej živě přenášet Česká televize. V rámci finálového večera bude oceněn také celorepublikový vítěz kategorie Vodafone Odpovědná Firma roku. V této kategorii jsou oceňovány firmy, které podporují společensky odpovědné aktivity a zohledňují dopady svého podnikání na životní prostředí.  Součástí soutěží je také anketa Absurdita roku, která upozorňuje na nesmyslná byrokratická nařízení, která podnikatelům komplikují. Právě díky této anketě bylo v minulosti odstraněno již několik nesmyslných pravidel.

 

Mezi finalisty soutěže Vodafone - Firma roku nechybí ani v letošním ročníku úspěšná českotřebovská firma IMS - Drašnar, s.r.o., která uspěla v minulém i předminulém ročníku a získala vždy druhé místo. Patří tedy opět mezi favority soutěže.
 

HARMONOGRAM SOUTĚŽÍ

Krajské kolo

17. 9. 2015

Volba Živnostníka roku 2015 v SMS hlasování veřejnosti

1. 11. - 18. 11. 2015

Volba Firmy roku 2015 - finálová porota

4. 11. 2015

Volba Živnostníka roku 2015 - finálová porota

26. 11. 2015

FINÁLE - Galavečer v Praze na Žofíně

9. 12. 2015

 
Léčebnu v Rybitví cvičně evakuovali

Pardubice /Rybitví (10. 9. 2015) – Za plného provozu Léčebny dlouhodobě nemocných Rybitví se minulý týden uskutečnilo metodické cvičení evakuace objektů spojené s nácvikem ošetření simulovaných traumatických a akutních stavů. Bylo jedním z přípravných kroků na takzvanou akreditaci léčebny.
„Taková reálná cvičení jsou pro personál často nenahraditelná. Nikdo si nepřejeme, aby se v našich zdravotnických zařízeních stala nějaká krizová situace, ale zaměstnanci by měli vědět, jak se při podobných problémech rychle rozhodovat a co dělat,“ řekl 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.
Při nácviku byla na jednotlivých stanovištích připravena simulovaná zranění nebo akutní stavy, které by v případě evakuace objektů mohly zkomplikovat a narušit průběh přesunu. Úkolem účastníků rozdělených do jednotlivých týmů bylo posoudit závažnost dané situace, vyhodnotit jí, navrhnout řešení a poskytnout efektivní první pomoc. Na venkovních prostorách areálu si jednotlivé skupiny v praxi vyzkoušely zvládnutí malých požárů pomocí hasicích přístrojů pod dohledem zaměstnanců společnosti Hastex & Haspr s. r. o.
Na dalším stanovišti se členové jednotlivých týmů seznámili s možnostmi vyhledávání ztracených osob. Prakticky si to vyzkoušeli v blízkém lesíku, a to jak za pomoci technických prostředků, tak i pátracích psů ve spolupráci s členy Lokalizační záchranné služby ČR v Pardubicích.
Na koordinaci cvičení s LDN Rybitví spolupracovali členové Městské policie Lázně Bohdaneč i členové republikové policie. Celý metodický nácvik proběhl v režii profesionálů od společnosti AZ-Medica Educa s. r. o. Praha. „Výsledky cvičení poslouží po odborné analýze managementu ke zkvalitnění interních předpisů a postupů zařízení,“ uvedla ředitelka LDN Rybitví Jana Tomšů.