Českotřebovský deník 225/2015 (22/9)                                  
Krajské silnice kolem České Třebové a jejich opravy

Nový povrch silnice získala silnice Česká Třebová (mosty) - Semanín , úprava končí na křižovatce směr Zádolka. Bude však dále pokračovat, silnice na Zádulku byla objížďkou  těžkých vozidel poškozena. Uzavírka tunelů v polovině září skončila, ale jen dočasně, na jaře bude pokračovat náročnou rekonstrukcí úseku pod mosty (v tunelech), kde budou nové piloty, překládka (zahloubení potoka) a snížení vozovky o 60 cm tak, aby se zde mohly míjet kamiony. Takže provoz kamionů na silnici do Zádolky se ještě vrátí. 
Další silnice, která dostane ještě letos nový povrch, bude II/ 3568 v úseku Česká Třebová - Zhoř. Byl vybrán dodavatel stavby a vše se připravuje k realizaci. Měla se také opravovat silnice do Skuhrova v úseku most Lidická ul po lesní úsek, opravovaný loni.  Rekonstrukci silnice se letos však již realizovat nepodaří, potíže vznikly po vyhlášené soutěži na dodavatele stavby, které zdrží definitivní výběr  firmy.  Akce je proto přeložena na další rok 2016.   (mm)
 
ZŠ praktická Česká Třebová hledá učitelku  pro předškolní vzdělávání v přípravné třídě. Kvalifikační předpoklady dle zákona o pedagogických pracovnících č. 563/2004 Sb., §6  - Učitel mateřské školy. Nástup: říjen 2015. Nabídky se strukturovaným životopisem zasílejte na  adresu : ZŠ praktická Česká Třebová, Nám.17. listopadu 2060, 56002 Česká Třebová nebo zspr.ceskatrebova@seznam.cz.  Uzávěrka nabídek je 25.9.2015 
 
Dopravní konference v Pardubicích

První pátek v měsíci září se v Pardubicích konal další ročník Dopravní konference, zaměření především na problémy našeho Pardubického kraje.  Konference se pravidelně účastní důležité kapacity z oblasti dopravního stavitelství, na konferenci navazuje Silniční veletrh v Pardubicích.  Byl zde např. generální ředitel ŘSD Ing. Jan Kroupa,  náměstek ministra dopravy Ing. Tomáš Čoček, PhD., Ing. Mojmír Nejezchleb, náměstek ředitele SŽDC,  Ing. Zbyněk Hořelica, ředitel SFDI atd. Konferenci zajišťovala letos Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice, v její gesci byl především první dopolední blok konference.
Dopravní konference byla určena pro odborníky, ale i pro zástupce samospráv obcí, které sem poslaly své odborníky. Např. z Litomyšle tradičně navštěvuje dopravní konferenci několik pracovníků vč. vedení města. Je zde možné získat ucelený přehled o   možnostech  investic na další léta, jejich směrování a podle toho zajistit např. vlastní strategii pro zajištění potřeb města.  Z České Třebové se konference zúčastnili  jako odborníci Prof. Ing. Václav Cempírek,  Ing. Jiří Peringer a jako Třebováka je jistě možné označit  i Jiřího Kapouna, bývalého ředitele Správy a údržby silnic  (bydlí v Chrudimi, ale také na chaloupce v České Třebové). O České Třebové se také na konferenci mluvilo  i vícekrát.  Ředitel SUS Pardubického kraje ing. Miroslav Němec ve svém vystoupení popisoval připravované investice v kraji a mezi nimi i poměrně podrobně unikátní chystané dílo (na rok 2016), kterým je rekonstrukce tzv. "tunelů" pod železničním tělesem směr Semanín s tím, že bude navazovat na kruhovou křižovatku na silnici I/14, která je však již investicí ŘSD. Důležitá je také informace o realizaci rekonstrukce železničního koridoru "Průjezd uzlem Česká Třebová", která má přijít do realizace v letech 2018 - 2021. Má se jednat o práce ve velkém rozsahu cca 2,5 mld . Kč.  Přestavba železniční trati v úseku mezi Chocní a Ústím n. O. se třemi tunely má přijít do realizace až následně, tedy  v letech 2020 - 2022. (mm)

Obec  Přívrat

dle § 39 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích ve znění pozdějších předpisů
 tímto zveřejňuje svůj záměr
pronajmout k provozování hostinské činnosti
následující prostory v budově č.p. 39 v Přívratě: 
restauraci a přilehlé prostory cca 150 m2.
Na pronájem je vypsáno výběrové řízení.                        
Ing. Jan Stránský,  starosta obce v.r.            
 
Pozvánka na koncert Řetůvanky

Vážení přátelé, vážení příznivci dechové hudby!
Dovolujeme si Vás co nejsrdečněji pozvat na náš koncert, na koncert dechové hudby Řetůvanky, který se uskuteční ve spolupráci s Kulturním centrem Česká Třebová dne 2.října 2015 v 19 hodin. Jako obvykle vystoupíme v koncertním sále Kulturního centra. Budete si moci poslechnout skladby jak českých velikánů dechové hudby, tak skladby moravských autorů. Velice se těšíme na Vaši návštěvu a jak se říká, na koncertě s Vámi všemi na viděnou.
Muzikanti dechové hudby Řetůvanka
 
Zastavování vlaků vyšší kvality v České Třebové zatím není rozřešeno

Zatímco se můžeme těšit na to, že podle nového grafikonu bude v České Třebové zastavovat první souprava pendolina SC240/241 (zatím tento spoj jezdí z Prahy do Košic  se soupravou s lokomotivou, neboť pendolino této linky bylo poškozeno ve Studénce). Oprava se má do Vánoc stihnout a pak  bude spoj zajištěn touto opravou soupravou. O zastávkách EC vlaků směr Bratislava - Budapest však zatím nebylo rozhodnuto. Přes slib ministra, že připraví nezávislý posudek, byl  jen oprášen starý pro nás nijak potěšující. Pravda je ovšem na naší straně: zastávka v České Třebové se do grafikonu  vejde, neohrozí taktovost dopravy, pozitivní rozhodnutí ministra by tedy nestálo nikoho ani korunu a nikoho by nepoškodilo.  Na to  se staví další úsilí, na kterém spolupracuje celý region.  Snaha je tedy veliká, do programu se dobře hodilo setkání starostů  z regionu, které se konalo včera 21.9. v Dolní Moravě. Zde byly i takové kapacity, které pochopily problém a snadnou možnost jeho rozřešení.  Necháme se tedy překvapit, jak to nakonec dopadne.... (mm)
 
Do České Třebové přijíždí cirkus Carini. 

Své šapitó postaví na tradičním místě u benzínky naproti Koradu. Návštěvníci se na jeho představení mohou těšit od čtvrtka 24. do neděle 27. září.  Toto místo je však ohroženo brzkým převodem pozemku na nového majitele. Zastupitelé schválili 21.9. prodej parcely pro využití soukromému vlastníkovi za účelem poskytování služeb. A tak si budeme muset pro cirkusové produkce najít další místo. Dříve měly cirkusy produkce např. v Benátkách, nyní tam už asi dost místa není.
 
Fotbalový klub Tísek přišel o všechno, pomozte

V noci na pátek 11. září roku 2015 neznámý žhář zapálil objekt na sportovišti Fotbalového klubu Tísek. Přes rychlou a profesionální reakci hasičů z celého okolí celá dvoupodlažní budova šaten s klubovnou, technickým zázemí a terasou shořela a to včetně veškerého vnitřního vybavení.  Zveřejněné prohlášení doplňují autentické fotografie, které byly zaslány a některé z nich zveřejňuji. Svědčí o tom, že situace opravdu vyžaduje začít znovu a bez sbírky na to těžkou bude dost  prostředků. Řešil to již také českotřebovský Fotbalový klub, který v rámci meziklubové solidarity pošle postiženým fotbalistům do Tísku  částku 2000 Kč.  Nebylo by špatné, kdyby následovali ještě další dárci z České Třebové, k tomu je také tento příspěvek určen. Nikdy nevíte, kdy budeme třeba zase pomoc potřebovat sami. Vzpomeňte, že jsme dokázali pomoci i jinde.    Více ZDE
 
,,NESEĎTE DOMA A PŘIJĎTE TANCOVAT“

V neděli 4. října 2015 od 19.30 hod  zahajujeme
Taneční kurz pro dospělé, manželské a přátelské páry, na tanečním sále restaurace
,,POD SKALKOU“ v České Třebové
10 lekcí od základů k dalším tanečním variacím
Info na tel. 733706123.  Srdečně zve učitel tance Jan Bílek

Nabízím k pronájmu od 1.11.  kancelář v centru města.
Web: http://185.antee.cz  Info na telefonu: 608 517 681
skypec2c://r/204
608 517 681

 
Starostové se ptali poslanců na financování obcí, silnic či zadávání veřejných zakázek

Dolní Morava (21. 9. 2015) – Předsednictvo Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (PSPČR) na svém výjezdním zasedání navštívilo Pardubický kraj. Zástupci dolní komory parlamentu v čele s předsedou Janem Hamáčkem diskutovali s více než stovkou starostů z Pardubického kraje o dopravní obslužnosti, financování silnic nižších tříd, změně rozpočtového určení daní či celé řadě konkrétních problémů jednotlivých obcí a měst. Jedná se o druhé setkání tohoto druhu od počátku funkčního období Poslanecké sněmovny.
Velice kvituji nápad setkávání zákonodárců se starosty obcí jednotlivých krajů. V rámci diskuze bylo jasně vidět, že starostové chtějí upozornit na celou řadu problémů, které je trápí, a není možné je řešit na území kraje. Byť se v rámci Asociace krajů ČR snažíme na tyto problémy upozorňovat zástupce státu, je vždy lepší, když jsou artikulované přímo starosty obcí a měst,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
„Formát výjezdních zasedání je stále jistým experimentem. Pardubický kraj je po Zlínském kraji druhým v pořadí. Do konce volebního období chceme navštívit všechny kraje, jelikož se domníváme, že tento druh setkávání je velice přínosný nejen pro nás, ale především pro starosty, jelikož mají možnost diskutovat o problémech, které se jich přímo dotýkají, ale často se rozhodují v Praze,“ shodl se s hejtmanem předseda dolní komory parlamentu Jan Hamáček.
Ve financování silnic nižších tříd musí být systémovost
Přítomní členové předsednictva se společně s hejtmanem Martinem Netolickým a dalšími členy Rady Pardubického kraje shodli, že financování silnic nižších tříd, které má kraj ve svém vlastnictví, musí být systémové. V letošním roce získali kraje poprvé finanční částku ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na modernizace těchto silnic. O financích na následující rok však není prozatím stále rozhodnuto. „Jsem jednoznačně pro systémové řešení financování silnic nižších tříd tak, aby kraje měly jistotu, že mohou připravovat další záměry,“ řekl Jan Hamáček. „Je nutné si uvědomit, že silnice nevlastní ta či ona vládnoucí garnitura nebo dokonce já. Musíme vnímat, že jsou nás všech, kteří po nich jezdíme, a je nutné zajistit, aby bylo možné silniční síť neustále obnovovat,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Novela zákona by měla jít v nejbližší době do prvního čtení, tak abychom financování měli zajištěné v zákoně. V letošním roce tomu tak nebylo. Hlavním kritériem pro přerozdělení financí bude délka silnic v rámci jednotlivých krajů tak, jak tomu bylo jednorázově letos,“ uvedl poslanec Martin Kolovratník.
Rozpočtové určení pro kraje bude navýšeno. Obce zůstávají v nejistotě
Jedním z důležitých témat jednání bylo plánované navýšení rozpočtového určení daní (RUD) pro kraje a obce na následující rok. Mělo by tak dojít k navrácení financí, které odebrala vláda premiéra Petra Nečase. Návrh se v současné době nachází ve třetím čtení v dolní komoře parlamentu. „Mohu přislíbit, že do konce září bude tento návrh projednán. Zatímco nad RUD pro kraje panuje koaliční shoda a návrh bude bez problémů přijat, tak pro obce bude návrh ještě projednáván s ministrem financí Andrejem Babišem,“ informoval místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík.
Zadávání veřejných zakázek musí být jednodušší
Jedním z palčivých problémů, se kterými se jednotlivé obce, ale i kraj potýkají, je současné znění zákona o zadávání veřejných zakázek. „Obce při každé zakázce musejí přihlížet pouze k nabídnuté ceně. To však způsobuje, že jsme vždy v napětí, jaká firma nakonec dorazí, a jak bude výsledné dílo vypadat. Nemůžeme nijak přihlédnout k předchozím zkušenostem s danou firmou, která například zná region a komunikace s ní je bezproblémová,“ uvedla starostka Morašic u Litomyšle Hana Štěpánová. Novela zákona je v současné době v připomínkovém řízení na Ministerstvu pro místní rozvoj, přičemž návrh by měl být zařazen na jednání vlády 30. záři s projednáním v Poslanecké sněmovně v průběhu října. „Zvednutí limitu zakázek malého rozsahu by znamenalo lepší přístup k zakázkám pro místní firmy. Neuspěchávejme však novelizaci, jelikož mám obavu, aby poté nevznikl zákon, který nás bude znovu dále trápit. Zákon musí být pečlivě projednán nejen v rámci koalice, ale i s opozicí, a následně diskusí v rámci druhého čtení. Nesmí být dán přílišný prostor lidové tvořivosti,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Splavnění Labe je mezinárodní otázkou
Mezi jednu z priorit Pardubického kraje patří také splavnění Labe, To je však složitou mezinárodní otázkou, která je řešena mimo jiné na nejvyšších setkáních premiéra Bohuslava Sobotky se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou. „V Německu jsou momentálně tlaky, aby se celý tok řeky Labe dostal do režimu ochrany, což by znamenalo výrazné omezení plavby. Jedná se o další problém z mnoha, ale velmi závažný. Pokud nebude možné splavovat Labe na německém území, nemá celá stavba na území České republiky většího významu,“ konstatoval Jan Hamáček.
 
Obec Vysočina je druhá nejlepší v republice

Pardubice/Luhačovice (21. 9. 2015) – V rámci Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem byly o víkendu v Luhačovicích vyhlášeny výsledky jedenadvacátého ročníku soutěže Vesnice roku. Zvítězila obec Krásná z Karlovarského kraje, na druhém místě se umístila obec Vysočina z Pardubického kraje a třetí místo získala obec Černotín z Olomouckého kraje.
„Gratuluji obci Krásná, nicméně pro mne jsou všichni  finalisté vítězi. Jsem ráda, že Ministerstvo pro místní rozvoj může každoročně jako hlavní partner a vyhlašovatel tuto prestižní akci podpořit třiceti až čtyřiceti miliony korun,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a dodala: „Považuji tuto soutěž za velmi přínosnou a motivační i pro dosud nezúčastněné obce. Cílem Vesnice roku totiž není předvádění co nejhezčích ulic či domů, ale stmelování života v obci. Nechť jsou všechny zúčastněné vesnice inspirací i pro ostatní. Už nyní se těším na příští ročník. Ten zážitek stojí za to!“
Konkurence třinácti obcí byla velmi vyrovnaná. Obec Vysočina zaujala porotu svým bohatým společenským životem a také tím, že má už od roku 2011 vypracovanou architektonickou studii rozvoje veřejných prostranství. „Podle toho každý rok přidáváme jednotlivé projekty a postupně pokračujeme,“ řekl starosta Tomáš Dubský. Spolu s ním bylo na vyhlášení výsledků v Luhačovicích asi 50 občanů z jednotlivých částí obce Vysočina. „Atmosféra tam byla úžasná, myslím, že na to budeme dlouho vzpomínat a druhé místo je navíc třešinkou na dortu,“ dodal pan starosta. Radost z výsledku měl i krajský radní pro rozvoj venkova Václav Kroutil: „Vysočina spojuje několik menších obcí v nádherné krajině, které se výborně doplňují a vědí, co chtějí. Moc jim to přeju.“
V letošním roce se do soutěže přihlásilo celkem 210 obcí ze třinácti krajů České republiky. Komisaři postupně navštívili a hodnotili všechny přihlášené vesnice. Obec, která ve svém kraji získala prvenství, a tím také Zlatou stuhu, postoupila do celostátního kola. 
"Všichni finalisté měli na prezentaci své obce čtyři hodiny. Nesmírná vyrovnanost a vysoká úroveň prezentací, tak by se dal krátce shrnout letošní ročník. Krásná je nejzápadnější obcí České republiky a přes svůj poválečný hendikep přesídlení, směle soupeří s vnitrozemskými vesnicemi. Péče o obyvatele od mladých až po nejstarší je samozřejmostí pro občany i vedení obce. Areál mateřské školy, parčíky, hřiště jsou intenzivně užívány i návštěvníky z blízké Aše. V obci nezapomínají na dřívější obyvatele a obnovili hřbitov zaniklé části obce. Intenzivní je spolupráce s bavorskými a saskými sousedy," řekl předseda celostátní komise Vojtěch Zubíček a zároveň starosta obce Kateřinice (Vesnice roku 2014). 
Společný nákup zlevní krajským školám využívaný software

Pardubice (22. 9. 2015) - Školy a školská zařízení zřizovaná Pardubickým krajem budou mít možnost od října 2015 využívat licence k programovým produktům společnosti Microsoft Corporation levněji, umožní to společný dodavatel. Vítězem veřejné zakázky na dodavatele těchto licencí po dobu následujících tří let se stala společnost SoftwareONE Czech Republic s.r.o, která nabídla cenu necelých 12 milionů korun.
Součástí balíčku jsou licence Windows Enterprise upgrade, Microsoft Office Professional Plus and Office for Mac či Microsoft Core CAL Suite. Licence budou moci užívat zaměstnanci škol i ve vlastních počítačích. Velmi zajímavým benefitem pro žáky a studenty bude program Office 365 ProPlus Subscription v hodnotě 25 EUR na rok, který jim bude zpřístupněn zcela zdarma.
Úspory, kterých jednotlivé školy dosáhnou hromadným nákupem licencí, jsou skutečně významné. Střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola Chrudim ušetří více než 130 tisíc korun, svitavské Gymnázium téměř 385 tisíc a pardubické Gymnázium v Dašické ulici bezmála 160 tisíc korun. „Úspora škol bude stoprocentní, neboť školám bude poskytnut příspěvek ve výši pořizovací ceny balíčku licencí z rozpočtu Pardubického kraje. Školy budou navíc využívat vždy aktuální software, dodavatel se ve smlouvě uzavřené s každou školou zavazuje poskytovat komplexní poradenství k zakoupeným produktům formou konzultací v oblasti technické a licenční podpory a poskytování služby Helpdesk,“ říká náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.