Českotřebovský deník 268/2016 (19/10)
Varhany v kostele sv. Jiří v Třebovici                                  

Na snímku Michala Horáka se vracíme ještě k sobotnímu externímu koncertu  mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka v kostele sv. Jiří, který byl současně ukázkou potřeby rekonstrukce zdejšího varhanního nástroje. Že je to nástroj zajímavý, historický,  a vybavený měli po koncertě možnost shlédnout  návštěvníci přímo na kůru, kde jim Václav Uhlíř ochotně vysvětlil funkci a možnosti nástroje. Kostel sv. Jiří v Třebovici  má upravený interiér, dobrou kapacitu a po opravě varhanního nástroje bude pro další koncerty festivalu jako stvořený.
Před pěti lety byl ve Třebové otevřen Kaufland

Česká Třebová  – Ve čtvrtek 6. 10. 2011 v 7.00 hodin se otevřel (po dvou letech příprav) novou prodejnu Kaufland v České Třebové, v ulici Dr. E. Beneše. Otevřením prodejny Kaufland v České Třebové byly vytvořeny desítky pracovních míst, zaměstnanci pocházejí převážně z České Třebové a nejbližšího okolí. Společnost Kaufland tak znovu potvrzuje, že patří dlouhodobě k největším a nejstabilnějším zaměstnavatelům v České republice. Všichni zaměstnanci prodejny Kaufland v České Třebové mají jediný cíl – postarat se o požadavky zákazníků ohledně služeb a zboží k jejich maximální spokojenosti. Nabídka prodejny Kaufland v České Třebové je umístěna na více než 3 000 m2 prodejní plochy. Kaufland nesporně prosperuje.  Mohu to soudit např. z prodeje Českotřebovského zpravodaje, kde se prodá v trafice VALMONT v pasáži Kauflandu stále větší část nákladu. Je to jistě i tím, že se sem přesunul prodej z uzavřených podejen a prodejních stánků. To je druhá stinná stránka otevření tohoto obchodního centra.  Kaufland se podepsal na změně mapy obchodů v České Třebové a u těch, co zůstaly omezil jejich obrat.  Zcela jasně to ukázal příběh (bývalé) prodejny Konzumu na Skalce...
 
V Čenkovicích před pěti lety dokončovali výstavbu „Třebovské dvojky“

Výstavba lanové dráhy „Třebovská dvojka“ v Čenkovicích vstoupila na podzim 2011 do závěrečné etapy. V měsíci říjnu byla dokončena výstavba horní stanice „Bukovka“ a začala kompletace technologických celků pohonu a řízení. Po dokončení montáže přišly na řadu zátěžové zkoušky. Zahájení provozu se uskutečnilo v první polovině měsíce prosince.  Pro lyžaře je k dispozici jedna lanovka a 6 vleků s celkovou přepravní kapacitou přes 5 tisíc osob za hodinu. Lanová dráha je dlouhá 945 metrů. Celková délka sjezdovek v obtížnosti červená a modrá převyšuje 4 km.  Areál Čenkovice ale během let srostl s nově  postaveným areálem v Červené vodě. Ukázalo se, že úvěr na stavbu lanovky je nad síly českotřebovského Skiklubu.  Následoval prodej silnějšímu partnerovi a to se projevilo i ve vztazích uvnitř Skiklubu, který prakticky rezignoval na sportovní činnost běžeckou i sjezdové lyžování. Opustil také areál v České Třebové na Horách. Zůstala mu jen "vedlejší činnost", spojená s pronájmem a užíváním nemovitostí. Ta se stala zničeho nic činností hlavní, což je ovšem problém, který nebude možné dlouhodobě přehlížet, neboť dle stanov jde o sportovní klub.  To je ovšem jiný přiběh. Postavená lanovka v Čenkovicích zůstala a slouží...

MAMINKY POZOR-   podzimní vítr v našich skříních, prodáme veškeré oblečení do velikosti 122 po dvojčatech (dívky) NEXT atd. hračky a další,  věci lze zakoupit i pro jednoho prcka, vytočte prosím číslo  605454606 a rádi se s Vámi domluvíme

Nebezpečný pozměňovací návrh paní poslankyně Heleny Válkové

Jde o sněmovní tisk č. 642 - pozměňovací návrh se týká § 971 odst. 4 obč. zákona. O odebrání dítěte rodičům a o svěření tohoto dítěte do péče jinému subjektu i o změnách takové péče musí rozhodovat opatrovnický soud v jednom řízení. To vyplývá z platného znění § 971 odst. 4.
V pozměňovacích návrzích se ovšem navrhuje, aby o svěření dítěte do péče konkrétního ústavu ve všech nebo ve většině případů opatrovnický soud vůbec nerozhodoval a nesměl rozhodovat, ale aby to naopak prováděl až následně a mimosoudně ředitel diagnostického ústavu správním rozhodnutím. Taková úprava by byla nepřijatelná, neboť zejména ODPORUJE LISTINĚ ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD (o základních právech, tedy i o poměrech rodičů a dětí v souvislosti s odebráním dítěte rodičům) musí rozhodovat pouze soud, a to soud opatrovnický a ODPÍRÁ DĚTEM A RODIČŮM PRÁVO NA SOUDNÍ OCHRANU. Tento pozměňovací návrh je protiústavní!
 
Finanční gramotnost - 1. díl nového seriálu  - najdete ZDE
Výsledky městské hokejové ligy - zápasy k 17. říjnu 2016 - najdete ZDE
Litomyšlský zámek informuje:

Z technických důvodů musely být zrušeny Kastelánské prohlídky na Litomyšli dne 28. 10.2016, v nabídce zůstává možnost prohlídky zámeckého divadla a reprezentačních prostor a také prodloužená prohlídka Celým zámkem od 11 hodin. (www.zamek-litomysl.cz)
 
V listopadu za památkami v Pardubickém kraji

Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko – Živá historie. Speciální programy pro školy i veřejnost. Je nutné objednat se předem. (www.betlem-hlinsko.cz)
17. září – 6. listopadu: Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko – Střípky z historie. Výstava v Pickově domě č. p. 178 přibližující osudy obyvatel hlineckého Betléma. (www.betlem-hlinsko.cz)
 
Svitavská poliklinika je nová i uvnitř
Budova svitavské polikliniky se za poslední rok změnila k nepoznání. Poté, co v loňském roce oblékla nový plášť, pustili se do ní v uplynulých měsících stavebníci i uvnitř. Celková rekonstrukce vnitřních prostor v současné době končí a poliklinika může opět naplno sloužit občanům. Dokončovací práce si spolu s ředitelem Pavlem Kunčákem prohlédl i 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
„Prostory polikliniky zase trochu prokouknou, v celé budově jsou mimo jiné nové dveře čekáren a ordinací, v čekárnách a na chodbách jsou nové podlahové krytiny a proměnou prošla i sociální zařízení.  Důležité bylo také to, co není vidět - rekonstrukce pátečních rozvodů vody, odpadů a topení. O náklady v hodnotě 7 milionů 860 tisíc se podělil Pardubický kraj s Ministerstvem zdravotnictví,“ uvedl Roman Línek. Stavební práce provedla firma Profistav Litomyšl.
 „Zlepšili jsme prostředí pro pacienty i pro personál. Budova je nyní přátelská a komfortní nejen zvenku, ale i uvnitř,“ uvedl ředitel Pavel Kunčák. Novou fasádu včetně zateplení a výměny oken dostala poliklinika v roce 2015.
 „Stavební práce sebou nesly určitá omezení a hluk a tím i snížení komfortu při vyšetření v ordinacích. Děkujeme pacientům i zdravotnickému personálu za trpělivost,“ uvedl Pavel Kunčák.
Některé prostory (například ORL ambulance a neurologická ambulance) se budou upravovat až při plánovaném přemístění lékárny do přízemí ze třetího podlaží budovy.