Českotřebovský deník 279/2016 (2/11)
Peklák infoservis si Vás dovoluje pozvat na již jedenáctou zimní sezónu

Veškeré technologie jsou již připraveny,
zima může dorazit.
Pokud rádi trávíte čas na svahu,
máme pro Vás nabídku
zimní brigády
v naší lyžařské škole
Těšíme se na Vás,
snad již brzy na kopci na shledanou.
 
CHL bude o jeden tým chudší 
Pořadatel městské hokejové ligy dostal oficiální email o odstoupení týmu HC Černovír ze soutěže, tento tým alespoň dohraje 1. část soutěže, která se pomalu chýlí ke konci. Po ukončení 1. části bude vyhlášeno, jak se situace vyřeší.. Tým HC Černovír je zatím na posledním devátém místě III. ligy, ze sedmi sehraných zápasů zatím všechny prohrál a má skóre 6 : 59. Poslední utkání prohráli kontumačně, nepřijeli. Celkem hraje letos CHL 26 týmů rozdělených na první, druhou a třetí ligu. Během soutěže se po ukončení každé části řeší postupy a sestupy. Rozdělení do tří skupin bylo provedeno podle umístění v loňském ročníku CHL, do třetí ligy pak byly také přidány nově přihlášené týmy.
 
Krajská hokejová liga : Kohouti poprvé prohráli (na samostatné nájezdy)

 
Týden italského filmu pokračuje

Promítá se v přednáškovém sále ekocentra Podorlicko. Dnes ve středu 2/11 se promítal zajímavý dokument o pobytu genia Leonarda da Vinci v Miláně a byl dobře navštíven. Zajímavostí je slosovatelná vstupenka v ceně pouhých 49 Kč. 
Ve čtvrtek se hraje opět od 17 hodin  italsko-americký film Otcové a dcery: Jack Davis (Russell Crowe) se musí po tragické smrti své manželky sám postarat o jejich pětiletou dcerku Katie (Kylie Rogers). Jack je slavný spisovatel, držitel Pulitzerovy ceny, který trpí depresemi a duševní poruchou. Po smrti ženy svádí boj nejen sám se sebou, ale i s výchovou Katie. O 25 let později. V dospělosti Katie (Amanda Seyfried) žije se svým přítelem Cameronem (Aaron Paul) na Manhattanu. Jejich vztah se potýká s problémy. Amanda bojuje s vnitřními démony, kteří ji pronásledují od jejího problematického dětství. Film Otcové a dcery zachycuje vztah dítěte a rodiče, kteří se v průběhu let odcizili. Film měl v ČR premiéru v listopadu 2015, trvá 116 minut.

Kraj převzal litomyšlské Portmoneum

Pardubický kraj se stal vlastníkem další zajímavé kulturní památky.  Je jí litomyšlské  Portmoneum – Museum Josefa Váchala. Klíče a příslušné dokumenty převzali dnes hejtman kraje Martin Netolický a 1. náměstek Roman Línek od dcer bývalého majitele domu, zakladatele nakladatelství Paseka, Ladislava Horáčka Anny Rezkové Horáčkové a Kamily Horynové Horáčkové. Portmoneum bude spravovat a provozovat Regionální muzeum v Litomyšli.
„Portmoneum je ojedinělá památka evropského významu a teprve díky Ladislavu Horáčkovi se stala také ohromnou turistickou atrakcí.  Bylo jasné, že podobně osvícený soukromý majitel a filantrop jako pan Horáček se bude hledat jen těžko, a proto jsem navrhl Zastupitelstvu odkoupení Portmonea. Koupě byla letos 22. září na jednání schválena a já doufám, že dnešním dnem začíná další etapa v historii tohoto domu, která ho ještě více otevře naší i zahraniční veřejnosti,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Že je Pardubický kraj solidním správcem mnoha budov s vysokou kulturní hodnotou, dokazují mnohé další příklady. „Vlastníme především areál Zámku Pardubice, do jehož rekonstrukce bylo investováno už přes 200 milionů korun, historické domy na Pernštýnském náměstí v Pardubicích, kde sídlí Krajské knihovna a Dům u Jonáše, ale také památkově chráněné budovy našeho krajského úřadu, některých středních škol, anebo sociálních ústavů. Mezi nimi jsou i hradní a zámecké areály v Bystrém, Rychmburku, Chroustovicích, na Žampachu a další,“ podotkl Roman Línek, který nyní zodpovídá za majetek kraje, investice a kulturu.
Jak to všechno vzniklo
Malíře a spisovatele Josefa Váchala (1884-1969) do svého domu v Litomyšli pozval místní městský úředník Josef Portman (1893-1968). Byl vášnivým sběratelem bibliofilií, výtvarného umění a také amatérským tiskařem. Váchala si zvláště oblíbil a jeho velkým snem bylo sesbírat od Josefa Váchala všechny jeho díla a otevřít mu muzeum - Váchaleum. Výmalba místností měla být jen jednou z přípravných fází. Následoval vyřezávaný nábytek, ovšem vytoužené sošky do výklenku, u níž Portman požadoval „ďábelsky svítící oči“ se již od malíře nedočkal. Oba muži byli vznětlivých a umíněných povah a po několika roztržkách přestal Váchal s Portmanem komunikovat. I tak ale Portman sbíral dál jeho práce. Jde tedy o další zajímavou skutečnost – soukromník, sám takřka bez prostředků, vynakládal peníze na výmalbu, nábytek a nákup děl malíře, kterého obdivoval. Sám, ač podivín a člověk bedlivě si střežící své sbírky pod zámkem, plánoval otevřít muzeum. Bohužel se mu to nikdy nepodařilo. Muzeum otevřel až roku 1993 Ladislav Horáček, zakladatel nakladatelství Paseka, kterému se tak podařilo nejen splnit sen Josefu Portmanovi, ale uskutečnit i Váchalovu románovou vizi – muzeum nazval Portmoneum.

 

ČD zavede nová pravidla pro cestování seniorů


Zatímco dnes se důchodci pobírající starobní, invalidní důchod nebo vdovský důchod ve vlaku prokazují papírovým průkazem, který stojí 50 korun, od 1. července 2017 už tyto průkazky nebudou platné a penzisté si budou muset pořídit zákaznickou kartu Českých drah, In Kartu. Tu budou potřebovat také senioři starší 70 let, kterým k prokázání nároku na slevu dnes stačí občanka.
Aplikace IN Důchodce bude stát 100 korun na 1 rok nebo 250 korun na tři roky. Cestující starší 70 let si ji budou moci pořídit za 100 korun na 6 let. "S touto aplikací budou mít nadále slevu ve výši 25 % z obyčejného jízdného a nově budou moci využívat také výhodnější ceny jízdenek z nabídky dalších slev, například z nabídky Včasná jízdenka Česko," hájí změny Šťáhlavský.
Pro cestující nad 70 let zůstane nadále v platnosti aplikace IN Senior. Za 1 490 Kč na rok nebo za 3 990 Kč na tři roky mohou její držitelé cestovat zdarma osobními a spěšnými vlaky a v případě ostatních jízdenek budou mít slevu 50 %.
 
Noví radní již pracují na krajském rozpočtu. Bude znovu ve znamení investic

Pardubice (2. listopadu 2016) – K podzimu na krajském úřadě neodmyslitelně patří sestavování rozpočtu na následující rok. Pardubický kraj chce pokračovat v nastoleném trendu a díky dobrému hospodaření bude moci i nadále značnou část finančních prostředků investovat do projektů ve všech oblastech. Realizace těch největších se dočká zdravotnictví, dostane se však i na projekty léta odkládané.
„Příprava rozpočtu je prvním krokem, který jsem slíbil, že po mém znovuzvolení provedu. Vzhledem k tomu, že jsem se nepotřeboval seznamovat s chodem úřadu, mohl jsem již zahájit jednání s kolegy o podobě krajského rozpočtu, abychom vše zvládli do prosincového jednání zastupitelstva a nemuseli tak řešit rozpočtové provizorium. Díky konzervativnímu nastavení rozpočtu lze očekávat, že budeme moci převést 200 milionů z letošního roku, což společně s připravenými 300 miliony činí až půl miliardy z vlastního rozpočtu na investice. Zároveň však v rozpočtu držíme dostatečné rezervy,“ uvedl hejtman Martin Netolický a zmínil některé ze stěžejních investic v příštím období: „Mezi největší investiční akce, které v tomto volebním období plánujeme, je vybudování centrálních příjmů v Pardubické a Ústeckoorlické nemocnici. Nemocnice ve Svitavách by se měla dočkat přestavby své centrální části.“
Pardubický kraj v současnosti zažívá velmi úspěšné období. Díky dobrému hospodaření se postupně dostává také na investiční akce, které byly v minulosti odkládané. Pokračujeme také v přípravách projektů, které budou spolufinancované z evropských fondů,“ doplnil hejtman Netolický.
 
Řešíte konflikt v rodině? Amalthea nabízí rodinnou mediaci

Co si představit pod pojmem mediace? Slovo mediace pochází z latinského slova mediare a znamená „být uprostřed“. Je to pokojný způsob řešení sporů a konfliktů za pomoci třetí strany - mediátora. Cílem je jasně formulovaná, srozumitelná a uskutečnitelná dohoda mezi dvěma stranami.
V neziskové organizaci Amalthea z. s. využíváme tento účinný nástroj řešení konfliktů od roku 2014. Službu nabízíme rodinám s nízkými příjmy bezplatně a diskrétně v prostorách organizace – v Chrudimi a České Třebové.
Konflikty jsou součástí našeho každodenního života. Mnohé z nich dokážeme zvládnout sami, některé se nám však nedaří dlouhodobě vyřešit a přinášejí nám trápení, napětí a obavy z budoucnosti. Nejvíce se nás konflikty dotýkají, pokud je zažíváme s nejbližšími lidmi. V případech sporů mezi rodiči trpí nejvíce děti.
Z hlediska dítěte je mediace nesmírně cenným nástrojem. Pomáhá nastavit pravidla, která vyhovují oběma partnerům. Tím se situaci rodiny zklidňuje. Dítě pak zůstává v kontaktu s oběma rodiči a navíc získá cennou zkušenost, že je možné a reálné těžkosti v životě díky společnému úsilí vyřešit.
A které jsou konkrétní situace, ve kterých může mediace pomoci? Nejčastěji řešíme spory rodičů, kteří se nemohou domluvit, kdo bude jejich děti po rozchodu vychovávat a jaké bude stanoveno výživné. Dále se u nás mohou rodiče domluvit na tom, jak si budou předávat o dítěti informace, podle jakých výchovných principů své dítě chtějí vést, jak to bude v případě, že dítě onemocní, s návštěvami u prarodičů, jakou školu nebo kroužky svému dítěti vyberou nebo jaké budou dítěti pořizovat dárky.
Služba je určena rodinám s nízkými příjmy a je poskytována bezplatně. Finančně je služba podpořena z prostředků MPSV Rodina.

Pokud jste z Pardubického kraje a řešíte rodinný konflikt, obraťte se s důvěrou na nás.
Kontakt: Gabriela Pavlíková, tel.: 774 452 077,
gabina@amalthea.cz.