Českotřebovský deník 71/2016 (15/3)   
Zimní stadion končí o víkendu ledovou sezónu

Veřejné bruslení dne 19. 3. 2016 je z provozních důvodů posunuto na 14:30 - 15:45 hodin. Jedná se zároveň o poslední veřejné bruslení v sezoně 2015/2016. Nedělní veřejné bruslení je zrušeno. 20. 3. 2016 je také poslední den v sezoně 2015/2016 s ledovou plochou. Všem příznivcům ledního hokeje, krasobruslení a bruslení děkujeme za přízeň. Těšíme se na Vaši návštěvu při letním provozu, nebo v další sezoně 2016/2017.
 
Spolek Lingvia Goup má za sebou první velmi úspěšnou letošní akci 

V neděli jsme vařili po italsku a akce se vydařila!... Společně s vedením spolku Lingvia zahajoval akci i náš host - kuchař Peppe, původem z Neapole, v současné době provozovatel restaurace v Pardubicích
Tentokrát Peppe vařil Paccherini... typické pro chladnější dny v Neapoli... Bylo to výborné!!!
Bylo nás hodně... malý sál Národního domu praskal ve švech a není divu, že na některé ( třeba na nejmladší členku Lingvie) se Peppeho chuťovka ani nedostala. Příště budeme zvažovat větší prostory... Věříme totiž, že i za rok budeme vařit a zase si to v hojném počtu pořádně užijeme!!!
Kdo chtěl, mohl si odnést domů i recepty... Dozvěděli jsme se také pár zajímavostí z italské kuchyně... Svými poznatky přispěl Peppe i samotní návštěvníci. K ochutnání ale byly také výtvory členů Lingvie... i ti se snažili a po občerstvení se jen zaprášilo.
Také se soutěžilo o stylové ( italsko-kulinářské) ceny... A pokud vás zajímá, co že jsme to jedli... tak zde je recept:
Nakrájená cibule s česnekem se osmaží společně s drobně nakrájeným italským špekem (pancettou) /u nás lze zaměnit s anglickou slaninou/, následně se přidá drobně nakrájená bazalka s rozmarýnem (pro úžasnou vůni), dostatečně se podlije červeným vínem, vmíchají se drobná konzervovaná rajčátka a směs se podává s těstovinami Paccheri (velké tlusté těstoviny ve tvaru krátkých dutých trubek).   Více najdete ZDE
 
SBĚR OŠACENÍ PRO DIAKONII BROUMOV

Místo sbírky:   v ulici Havlíčkova 223, Česká Třebová paní  Balcarová tel. 737 768 330
ve dnech 11. ----- 17.4.  2016 vždy od 9.00   do 18.00
Ošacení musí být čisté, zabalené v pevnem obalu
Sběr  je  určen pro diakonii  Broumov
Všem, kdo přispějí do sbírky předem děkujeme

 

Vzpomínky probuzené na "vzpomínkovém" koncertu


Ve vzpomínkách se rád vracím k "vaníčkovskému" koncertu. V posledních dvou letech jsem byl motivován díky výročím Antonína Šimečka, Jindřišky Vaníčkové, českotřebovské hudební školy a Edy Vaníčka vrátit se mnohokrát do svých dětských a mládežnických let a zavzpomínat na roky, které jsem v prostředí třebovské hudebky prožil. I když se profesionálně živím hudbou, respektive vyučuji několik hudebních disciplín budoucí učitele hudební výchovy, jsem na rozdíl od mnohých kolegů v orchestru houslistou po mnoho desetiletí "v důchodu"; housle spočívají na skříni, a vítám proto každou příležitost, kdy je mohu (resp. musím!) sundat, naladit a pozvolným cvičením se zase dostat do formy. Chci i touto cestou poděkovat paní Jitce Novákové a všem dalším zainteresovaným za to, že nezapomínají na osobnosti, které tady byly před námi, a že motivují bývalé smyčcaře vzít nástroj do ruky a sejít se k společnému muzicírování. Těším se na případné další setkání, i když o nějakém dalším blížícím se kulatém výročí prozatím nevím.
PhDr. Stanislav Pecháček, profesor Pedagogické fakulty UK v Praze.

 
František Bečka bude hostem v ústecké Malé scéně 

V neděli 17. dubna od 18 hodin bude v orlickoústecké Malé scéně beseda s Františkem Bečkou. Pokračuje zde seriál, ve kterém se představila řada dalších ústeckých osobností různého zaměření. Je to sympatický projekt, který stojí za úvahu realizovat třeba v komornějším provedení   také u nás v České Třebové. František bečka je vlastně Třebovák, narodil se v Chorinově ulici, jeho otec byl učitel na českotřebovské železniční průmyslovce. Nyní sice bydlí v Ústí nad Orlicí, ale v České Třebové má stále spoustu přátel a také svoji kovárnu na Lhotce. Další informací o Františku Bečkovi je jeho účast na výstavě "Dalmacénská ocel", která je otevřena až do 17. dubna v Hernychově vile, kde nyní sídli ústecké Městské muzeum.  je to výstava zapůjčená z Technického muzea v Brně, která  představuje nože a další výrobky z damascénské oceli. Tuto sérii doplňují ukázky řemeslného zpracování kovů místních autorů, konkrétně kovářů Františka Bečky, Lubomíra Hamříka a Adama Langra. Nedávno také františek Bečka vystavoval v ústecké galerii Pod radnicí.
"Na stará kolena"  se František Bečka přiřadil k motorkářům a vlastní zajímavý stroj, který si "nadělil" při dosažení důchodu.  Loni v červnu ve své kovárně zorganizoval Křest motorek a letos bude akce opět zopakována. je připravena na 17. května ve 13. hodin. Možnost nechat si požehnat svůj stroj O. Milošem Kolovratníkem nabízí František Bečka  také všem, kteříé projeví o akci zájem . Loni se sešly k požehnání na prostranství u lhotecké kovárny dvě desítky strojů....
 
Shromáždění starostů svazku obcí Lanškrounsko

Shromáždění starostů Lanškrounska na svém prvém jednání v roce 2016 odsouhlasilo rozpočet Lanškrounska pro rok 2016 a zabývalo se plánem činnosti Lanškrounska na rok 2016.
K největším připravovaným akcím v roce 2016 patří cyklostezky z Lanškrouna do Sázavy a do Žichlínka. U obou cyklostezek je vydáno územní rozhodnutí a zpracovává se dokumentace pro stavební povolení. Současně svazek pracuje na podání žádosti o podporu obou cyklostezek  z Integrovaného regionálního operačního programu. V případě úspěšné žádosti by stavba cyklostezka proběhla v roce 2017.
Lanškrounsko v tomto roce počítá s podporou občanského veřejného života ve svých obcích. Jednak finančně podporuje v rámci svého dotačního programu významná výročí svých členských obcí, jednak v průběhu roku pořídí zařízení  pro pořádání veřejných akcí - podium a sestavy stolů a lavic. Toto zařízení bude k dispozici zejména členským obcím a spolkům v obcích Lanškrounska.   
Shromáždění starostů Lanškrounska se také zabývalo otázkou energetického managementu obcí Lanškrounska, což je aktivita navazující na společné nákupy energii na komoditní burze a jejím cílem je dosáhnout další úspory obcí ve výdajích na energie.
Starostové obcí Lanškrounska odsouhlasili nákup defibrilátoru pro potřeby Hasičského záchranného sboru v Lanškrouně.   
Z dalších akcí se Lanškrounsko zabývalo obnovou odpočinkového místa v Sázavském údolí,   které bude rekonstruováno s podporou dotace z Pardubického kraje, pořádáním vzdělávacích akcí pro starosty a zaměstnance členských obcí či zpracováním studie likvidace biologicky rozložitelných odpadů. 
Mgr.Radim Vetchý, předseda svazku obcí Lanškrounsko
 
Zrekonstruovaný kladrubský hřebčín se v dubnu otevře veřejnosti

Pardubice (15. března 2016) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil zrekonstruovaný areál Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Za doprovodu ředitele Jiřího Machka si prohlédl nejen stáje, ale také prostory, ve kterých v minulosti opakovaně přespával císař František Josef I. s císařovnou Alžbětou Bavorskou, známou spíše jako Sisi.
„Hřebčín prošel velmi náročnou rekonstrukcí, která trvala několik let a byla podpořena z evropských fondů. Opět se tak ukazuje, že evropské fondy pomohly zachránit jednu z významných památek a skvostů našeho kraje, na který můžeme být náležitě pyšní. Přestože nejsme zřizovatelem hřebčína, tak si vážíme intenzivní spolupráce, kterou bychom do budoucna rádi i nadále posilovali, a proto připravujeme také společné projekty,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Prohlédl jsem si chystané expozice a je evidentní, že se návštěvníci hřebčína mají skutečně na co těšit. Ať je to zámek a expozice císařských pokojů, ve kterých přespával během parforsních honů či Velké pardubické císař František Josef I. s císařovnou Sisi, tak také další objekty, které přinesou seznámení s výchovou starokladrubáků a s historií hřebčína jako takového,“ dodal hejtman Netolický.
Kromě stávajícího prohlídkového okruhu stájemi připravil hřebčín také nové prohlídkové trasy pro své návštěvníky. „Jedná se o okruh kočárovnou, kde je možné vidět kočár, který při svém pobytu v Lánech používal prezident T. G. Masaryk, ale také kočár, který byl využit v pohádce Tři oříšky pro popelku. Kromě toho přidáváme okruh postrojovnou a rozšiřujeme stávající prohlídkový okruh zámkem,“ uvedl ředitel hřebčína Jiří Machek, který upozornil na blížící se významné akce. První z nich bude tradiční Rudolfův pohár, který se uskuteční od 21. do 24. dubna. Následovat bude Den Starokladrubského koně 28. května a Velký jezdecký den 26. června.
Pardubickým hřbitovem zněly čestné salvy na památku tureckých vojáků

Velvyslanectví Turecka v České republice ve spolupráci s Armádou České republiky, městem Pardubice a Pardubickým krajem pořádá každoročně v polovině března vzpomínkový akt u hrobu tureckých vojáků na pardubickém hřbitově.  Více než pětistovku zde pohřbených obětí z 1. světové války připomenul velvyslanec Turecka Ahmet Necati Bigali. Věnec k památníku padlým položil za Pardubický kraj 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
„Turečtí vojáci se z haličské fronty dostali v letech 1916-1917 zranění do Pardubic, kde byla velká vojenská nemocnice, takzvaná Karanténa. Zabírala území dnešního sídliště Dukla. Zemřelo jich zde celkem 508 a všichni byli pochování právě na našem hřbitově,“ uvedl Roman Línek.
Turecká republika vybudovala v Pardubicích v roce 2000 památník, který byl nedávno renovován a doplněn seznamy pochovaných vojáků. Další jsou pohřbeni také v Hodoníně a Vlašském Meziříčí.
Účast tureckých vojáků v bitvách na haličské frontě (dnešní polsko-ukrajinská hranice) je téměř zapomenutá. Německo spolu s Rakousko-Uherskem požádaly počátkem roku 1916 Turecko o pomoc v bojích proti Rusku. Turecká pomoc pak skutečně umožnila Němcům, aby soustředili své síly na ostatních bojištích. Bylo to poprvé, kdy turecká armáda bojovala na cizí půdě, pod velením spojeneckých sil. Turečtí vojáci jasně prokázali hrdinství a houževnatost, což byly hlavní faktory v úspěšném výsledku. Turecký XV. armádní sbor utržil během celého působení v Haliči ztráty v počtu 25.000 mužů.
 
Alfred Strejček přijíždí na hudební festivalů do Skutče s poselstvím pravdy

Na programu festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč se již několikátým rokem objevují společné autorské pořady herce, moderátora a recitátora Alfreda Strejčka a kytaristy a skladatele Štěpána Raka. Tito dva významní umělci spolupracují už od roku 1988 a za tu dobu vytvořili již dvacet koncertních projektů, s nimiž absolvovali přes 1 500 vystoupení ve 32 zemích.
Koncerty s jedinečnou atmosférou bývají věnovány významným osobnostem (Karel IV, J. A. Komenský, K. J. Erben, K. H. Mácha a další), nebo jde o pořady zamýšlející se nad vírou, láskou, humánností apod.
„Alfred Strejček se Štěpánem Rakem mají ve Skutči své stálé publikum a na jejich pořady se sjíždí i návštěvníci ze širokého okolí. I letos tyto mimořádné umělce přivítáme v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Skutči,“ říká Lenka Frídlová z pořadatelského týmu.
V neděli 20. března od 16 hodin uvede shora jmenovaný festival pořad nazvaný Pocta mistru Janovi. Alfred Strejček pořad napsal za použití citací z Bible, spisů Jana Husa, Johna Viclifa, Petra z Mladenovic a Jana Karafiáta. Příběh člověka hledajícího pravdu a dobrovolně podstupujícího na cestě za ní těžké osudové zkoušky emotivně doplní hudba Štěpána Raka.