Českotřebovský deník 106/2016 (22/4) 

"Nemyslím, že by svět mohl být kdy naprosto dobrý,  jsem si však jist, že by mohl a musí být nepoměrně lepší".   
Josef Čapek
Na pátek 22. dubna připadl Den Země. Na otázku: „Děti, co víte o Zemi a co ji popřejeme k svátku?“.
Děti odpovídaly:
·        „Země je kulatá, tak na ní nesmíme dávat žádné odpadky, aby nebyla šišatá.“
·        „Musí na ní svítit sluníčko, aby všechno kvetlo.“
·        „Nesmíme kouřit, aby kosmonauti ve vesmíru viděli.“
Je vidět, že děti o naší planetě Zemi vědí hodně.
A jak jsme oslavovali u nás v mateřské škole?
Byli jsme se podívat v parku Javorka na líheň pstruhů. Vyprávěli jsme si, co je to modrá planeta a jak se o ni staráme, co je pitná voda a k čemu ji potřebujeme. Úklidem zahrady, hrabáním suché trávy a pletím záhonků. Na zahradě děti plnily úkoly. Například určování a poznávání rostlin a stromů, poznávání živočichů, třídění odpadků do popelnic podle barev. Samozřejmostí pro děti je třídění odpadu do barevných tašek přímo ve třídě nebo šatně. Celoročně sbíráme PET víčka, ze kterých si děti staví barevné obrázky a nejen to. Při pracovních činnostech využíváme i odpadový materiál. Učíme se starat o rostliny – dětí vědí, co k růstu potřebují. Čeká nás ještě Den Země v parku Javorka, kterého se také zúčastníme. Na měsíc červen máme naplánováno vyprávění s panem včelařem s nahlédnutím do včelího života. Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště

Stravování našich předků a válečné události v České Třebové

Městské muzeum Česká Třebová ve spolupráci se ZŠ Ústecká a ZŠ Habrmanova zve širokou veřejnost na prezentaci projektu Z dějin mého města, která proběhne ve středu 11. května 2016 od 17 hodin v přednáškovém sále muzea. Žáci výše zmíněných základních škol návštěvníky seznámí se svými pracemi na téma Stravování našich předků a Válečné události v České Třebové.
Během dopoledne budou probíhat prezentace určené žákům základních škol. Vstup na akci je volný.
 
Upozornění na časové omezení návštěvnosti areálu rotundy sv. Kateřiny

Vzhledem k tomu, že neznámí vandalové neustále poškozují a znehodnocují prostředí nejvýznamnější kulturní památky našeho města – rotundy sv. Kateřiny doporučil orgán státní památkové péče městského úřadu s odvoláním na §9 zákona č.20/1987 Sb. O státní památkové péči městu jako vlastníku památky časové omezení přístupu do areálu. Areál rotundy bude volně přístupný v  období :
duben  –  září      7.00  -  19.00 hod.  říjen, březen      8.00  -  18.00 hod   listopad  –  únor  8.00  -  16.00 hod
Vstup do areálu bude neustále monitorován průmyslovou kamerou a po skončení otevírací doby bude areál uzamčen. Toto opatření vstoupí v platnost od 1.6.2016.  Více ZDE
 
Taneční škola Knířovi informuje – květen 2016 

ZÁKLADNÍ TANEČNÍ PRO MLÁDEŽ podzim 2016 – v květnu zahajujeme předprodej za VÝHODNÉ CENY.
Poskytujeme individuální výuku tance dle Vašich přání. Těšíme se na Vás.
Aktuální informace a podrobnosti k akcím se dozvíte na www.knirovi.cz nebo na Facebooku (Taneční škola Knířovi), případně na telefonu 606 223 070.
 
Živný: Významným přínosem kraje je přeznačení dálkových cyklotras

Pardubice (22. 4. 2016) – Pardubický kraj se dlouhodobě snaží zpříjemnit cestování cyklistům, kteří projíždějí krajem po dálkových cyklotrasách. Je to nenápadné úsilí, za kterým stojí spolupráce s Klubem českých turistů, hodně práce, peněz a strategických rozhodnutí. I pro letošní rok schválilo Zastupitelstvo Pardubického kraje další dotace pro přeznačení dálkových cyklotras, tentokrát trasy Eurovelo 4 a úsek zcela nové dálkové trasy Svitava číslo 24 ze Svitav do České Třebové v celkové částce téměř 650 tisíc korun. Pardubický kraj každoročně investuje do údržby, značení a přeznačení cyklotras nemalé finanční prostředky. Jenom na vyznačení dálkových cyklotras na území kraje se jedná od roku 2013 o částku kolem 1 milionu korun.
„Dálkové cyklotrasy slouží prioritně pro cyklisty s velkou bagáží k vícedenním cyklocestám za poznáváním krajiny, její historie, kultury a tradic. Představují něco jako „dálniční síť“ cyklistických tras, které jsou ale využívány i k běžné dopravě do práce nebo do školy,“ uvedl René Živný. Každá dálková cyklotrasa má své jedno až dvoumístné číslo a takových cyklotras vede Pardubickým krajem celkem sedm. V rámci projektu „Česko jede“ probíhá v současnosti optimalizace vedení dálkových cyklotras v celé České republice. „Realizace vyznačení obou dálkových, letos podpořených, cyklotras je plánována již na letní sezónu 2016 ve spolupráci Pardubického kraje a Klubem českých turistů“ doplnil radní.
Mezinárodní trasa Eurovelo s číslem 4 (EV4) vede střední Evropou z Německa na Ukrajinu a měří celkem 4000 kilometrů, naším krajem vede 64,5 kilometrů, z převážné části v souběhu s dálkovou cyklotrasou číslo 1 a částečně s dálkovou cyklotrasou číslo 16. Do Pardubického kraje vstupuje EV4 ze Středočeského kraje mezi obcemi Zehuby a Biskupice, vede po silnici III/33735 do Ronova nad Doubravou, pokračuje do Hlinska a dále do Herálce, kde opouští území Pardubického kraje. Cyklotrasa bude vyznačena podle metodiky značení dálkových cyklotras v ČR včetně mezinárodního loga.
Dálková cyklotrasa číslo 24 se v České Třebové propojuje s dálkovou cyklotrasou číslo 18, jejíž etapa mezi Chocní a Žamberkem byla v loňském roce díky finanční podpoře Pardubického kraje přeložena a přeznačena z komunikací II. třídy do uzlu Orlického cyklo&in-line království, do hvězdicové sítě cyklostezek s kvalitním asfaltovým povrchem podél řek Tichá Orlice a Třebovka s vyloučením běžné motorové dopravy. Dálková cyklotrasa č. 18 vede z Hlinska do Českých Petrovic/Kamienczyku (CZ/PL), nově přes Choceň – Ústí nad Orlicí – Letohrad - Žamberk. „Cílem této změny bylo převést cyklisty ze silnic na vybudované cyklostezky a tím zvýšit jejich bezpečnost i komfort a zároveň jim také umožnit příjemný zážitek, jet malebným údolím podél meandrující Tiché Orlice. Zkuste se po nich projet také a uvidíte, že se tam vrátíte!“ vysvětlil a doporučil radní Pardubického kraje René Živný. 
Cyklotrasa číslo 2 Labská stezka byla přeznačena za finanční podpory Pardubického kraje již v roce 2013, takže nyní se jede po dvojce z Vrchlabí až do Hamburku. „Na dobudování cyklostezky z Pardubic směrem na Hradec Králové i na Přelouč, která je součástí Labské stezky, se projekčně pracuje a hledají se vhodná řešení,“ dodal radní Živný.