Českotřebovský deník 88/2016 (4/4)    
Výstava abstraktních obrazů Vladimíra Hanuše zahájena 

Vernisáž se konala v pondělí 4. dubna 20126  ve Výstavní síni KC za přítomnosti autora. Výstava je otevřena do 24.4. Více ZDE

Českotřebovští judisté zahájili obhajobu titulu

V sobotu 2. 4. 2016 jsme s 10 judisty vyrazili do Nového Bydžova na 1. kolo Regionálního poháru Královéhradeckého, Pardubického a Libereckého kraje, kde jsme zahájili obhajobu loňského a předloňského vítězství. V konkurenci 91 dětí se naši mladí judisté neztratili a vybojovali 9 cenných kovů a aktuální 4. místo v celkovém pořadí družstev. 2. kolo nás čeká začátkem května v Semilech a věříme, že v silnějším složení stáhneme manko na vedoucí JC Liberec.
Konkrétní umístění našich judistů a judistek je uvedeno ve stručném přehledu.
 
STRUČNÝ PŘEHLED: (zápasy celkem/vítězné/prohrané – 28/13/15)
1. místo:            Petra Karastojanová (2/2/0)
2. místo:            Matěj Řezníček (3/2/1), Alexandr Pataki (4/3/1), Anastázie Sýkorová (2/1/1),
                         Zora Zemánková (2/0/2), Adéla Borovičková (2/0/2)
3. místo:            Dominik Řehák (5/3/2), Vladimír Synek (3/2/1) Maxim Chromý (2/0/2),
Starosta Olawy na zahajovacím koncertu Festivalu Antonína Bennewitze

Ve dnech 1. – 3. dubna 2016 navštívil naše město při příležitosti zahajovacího koncertu Antonína Bennewitze starosta polského partnerského města Olawy, pan Tomasz Frischmann. Návštěva se uskutečnila na pozvání vedení českotřebovské radnice a při této příležitosti byly projednány nejbližší výměnné akce mezi našimi městy. Pan starosta s chotí si prohlédl českotřebovské muzeum, rotundu sv. Kateřiny a kulturní centrum, které mohl porovnat s nově zrekonstruovaným Kulturním centrem v Olawě. V nejbližší době odjedou do Olawy zástupci našeho města na závody dračích lodí na Odře – Piana Bosmana
 
Veřejná vyhláška

Opatření obecné povahy
Městský úřad v České Třebové, odbor dopravy a silničního hospodářství jako věcně a místně příslušný správní úřad dle § 124 odst. 6 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o silničním provozu“) a podle ust. § 171 a ust. §173 zákona č.  500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, na základě řízení o návrhu opatření obecné povahy  zahájené na základě žádosti Města Česká Třebová, IČ: 00278653, sídlem Staré nám. 78, Česká Třebová podané dne  09.10.2015, spočívající v umístění dopravního značení v České Třebové“, a po předložení písemného vyjádření  příslušného orgánu Policie České republiky, Krajského ředitelství policie Pardubického kraje, dopravního inspektorátu v Ústí nad Orlicí, vydané pod č.j. KRPE-81603-1/ČJ-2015-171106 ze dne 29.10.2015,
vydává
podle ust. § 77 odst. 1 písm. c) zákona č. 361/2000 Sb. zákona o silničním provozu, a vyhlášky č. 30/2001 Sb., kterou se provádí zákon o silničním provozu  opatření obecné povahy – stanovení místní úpravy provozu  na ulici Husova, a to umístěním trvalého dopravního značení:

 

• Instalace dopravní značky B 20a „Nejvyšší dovolená rychlost “ 30 km na vjezdu do ul. Husova od  křižovatky s ul. Kyralova.
• Instalace dopravní značky IP 4b „Jednosměrný provoz“ na vjezdu do ul. Husova od křižovatky s ul.  Kyralova.
• Instalace dopravní značky E 12a „Jízda cyklistů v protisměru“ na vjezdu do ul. Husova od křižovatky  s ul. Kyralova.
• Instalace dopravní značky IP 10a „Slepá komunikace“ na vjezdu do ul. Husova od křižovatky z ul. Palackého.
• Instalace dopravní značky B 2 „Zákaz vjezdu všech vozidel“ 50 m za vjezd do ul. Husova od  křižovatky s ul. Palackého
Celý článek ZDE
 
Nemocnice drží zodpovědný kurz

Pardubice (4. 4. 2016) – Rada Pardubického kraje v roli valné hromady akciové společnosti Nemocnice Pardubického kraje projednala neauditovaný výsledek hospodaření.
„Už druhý rok se podařilo udržet nemocnice při čtyřmiliardovém obratu celkově v kladných číslech. To bylo v minulých letech naprosto nedosažitelným cílem,“ konstatoval 1. náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek. Vedení společnosti drží nastoupený trend zodpovědného hospodaření, které nevyžaduje mimořádné provozní dotace z krajského rozpočtu. „Původně schválenou ztrátu 20 milionů korun se podařilo eliminovat a hospodaření skončilo 400 tisíc korun v plusu, a to i přesto, že v loňském roce nadstandardně vzrostly osobní náklady o 145 milionů korun kvůli navýšení mezd o pět procent,“ řekl Línek.
I ostatní ukazatele hospodaření jsou pozitivní, společnost de facto nemá pohledávky po splatnosti, má dostatek hotovosti na účtu k hrazení svých závazků. Jako příklad lze uvést, že bez problému finančně i organizačně zvládla velké investice do nových přístrojů za 272 milionů korun. Ty musela nejprve zaplatit dodavatelům a teprve potom obdržela dotaci z Regionálního operačního programu Severovýchod. 
„I nadále stojí před managementem hodně náročných úkolů, se kterými se musí v dalším období vypořádat tak, aby mohlo dlouhodobě platit, že společnost Nemocnice Pardubického kraje je ekonomicky a personálně stabilizovaný celek. Chceme, aby pacienti společnost vnímali jako profesionální a skutečně přátelskou nemocnici,“ dodal Roman Línek.
 
Kraj podpoří Ekoncentrum PALETA téměř 300 tisící

Pardubice (4. 4. 2015) – Pardubický kraj podpoří pardubické Ekocentrum PALETA dvěma dotacemi v celkové hodnotě přesahující 280 tisíc korun. První z nich je zaměřena na podporu environmentální výchovy dětí a mládeže v kraji a druhá na specializační studium pedagogů v oblasti environmentálního vzdělávání.
„Dotace je určena především na mzdy lektorů Ekocentra PALETA, kde se koná až 90 procent všech ekovýchovných programů pro žáky a studenty v našem kraji. Ročně se těchto programů zúčastní kolem 25 000 dětí, což je úctyhodné číslo, a proto přistupujeme k této finanční podpoře. Je nutné, abychom ve studentech podněcovali ekologické myšlení a chování,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Druhá z dotací je zaměřena na pedagogy pracující v oblasti environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO). „Přes 100 tisíc korun je určeno na specializační studium v rozsahu 250 vyučovacích hodin, což odpovídá Standardu dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků EVVO,“ uvedl radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil s tím, že se jedná o společné studium organizované a financované účastníky a třemi kraji rovným dílem (Královéhradecký, Liberecký a Pardubický kraj).
 
Mezinárodní den památek a sídel (18. 4.) i
Budou zpřístupněny běžně nepřístupné prostory, rozšířené prohlídky....

V roce 1982 UNESCO vyhlásilo 18. duben za Mezinárodní den památek a historických sídel, jenž má upozornit a zvýšit povědomí o památkách a péči o ně, připomenout jejich hodnotu a význam z hlediska jak historického, tak kulturního, společenského a vzdělávacího. U příležitosti tohoto dne budou na objektech ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově, zpřístupněny prostory, kam se běžně veřejnost nepodívá – na zámku v Opočně pánská koupelna, na Náchodě se chystají prohlídky půd bez výběru vstupného, na Grabštejně bude přednáška pro dospělé o Jiřím Mehlovi, ale také interaktivní prohlídka pro dětské návštěvníky, Frýdlant odkryje tajemství Jantarové komnaty. Na Lemberku čeká návštěvníky i procházka spolu s povídáním zaměřeném na výročí 260 let od zahájení sedmileté války, jež významně zasáhla do historie Lemberka, zpřístupněna zde bude i věž. Milovníky architektury jistě osloví nabídka Hrubého Rohozce, neboť budou moci zámek prozkoumat od sklepů až po půdu. V podobném duchu se ponesou prohlídky na Slatiňanech, kde kromě běžně nepřístupných prostor budou moci návštěvníci nahlédnout i do stavebních plánů.
Příznivce ratibořického zámku čekají 16. dubna rozšířené prohlídky, kdy průvodce svůj výklad doplní o méně známé příběhy  a osudy obyvatel tohoto panství.
Kromě akcí, jež se váží k Mezinárodnímu dni památek a sídel, je dubnová nabídka zacílená i na rodiny s dětmi – již tento víkend proběhnou na Sychrově oblíbené pohádkové prohlídky, tentokrát s názvem Princezniny hádanky. Pohádkový příběh se odehraje v zámeckých komnatách a děti budou do poslední chvíle napnuté, zda opravdu všechno dobře dopadne – tak, jak to má v pohádkách být. Zamilované páry zve k návštěvě zámek v Litomyšli, kde se 16. – 17. dubna koná Svatební veletrh. Kromě přehlídky šatů, účesů, líčení, květin a dalších doplňků nutných pro svatební den čeká návštěvníky i ochutnávka vína a další doprovodný program.
23. dubna zahajuje sezónu Veselý Kopec ze Souboru lidových staveb Vysočina. Připraveny jsou ukázky lidových řemesel, tvořivé dílny pro malé i velké a také možnost zúčastnit se neobvyklého obyčeje - stavby velikonočního stromu a Věnečku. (www.vesely-kopec.eu)