Českotřebovský deník 119/2016  (10/5)

Výměnný pobyt žáků ZŠ Nádražní s polským Josefówem

Letos poprvé jsme se zúčastnili výměnného pobytu žáků.  ZŠ Nádražní zahájila spolupráci se základní školou v polském Josefówě. V týdnu od 18. 4. 2016 do 23. 4. 2016 k nám přijelo 10 dětí z páté a šesté třídy a dvě paní učitelky, aby si vyzkoušely jeden týden žít v českých rodinách, navštěvovat výuku v české škole a společně si užít volnočasové aktivity.   Více zde
Pohárová soutěž Hronovské jablíčko 2016

V sobotu 7. května se výprava 50 tanečníků z Taneční školy zúčastnila mezinárodní taneční soutěže Hronovské jablíčko. 15 let láká tato soutěž nejenom tanečníky z celé republiky, ale získává si i čím dál větší oblibu i u tanečníků v zahraničí (Polsko). Taneční škola se již tradičně účastní, bohužel však změna termínu konání soutěže, znemožnila některým našim složkám účast. Za Taneční školu o medaile bojovaly celkem 3 soutěžní formace a tentokrát se bez vytoužených medailí nevrátila žádná.
Výsledky:
1. místo (z 5) –
Diablos (streetdance mládež)
2. místo (z 10) –
Spiders (streetdance junioři)
3. místo (z 5) –
Gold Girls (discodance junioři)
Výstava Cestujeme aneb italský kufr snů  bude otevřena v pátek  v Ekocentru Podorlicko

V pátek v 17. hodin se koná v Ekocentru Podorlicko vernisáž výstavy s názvem CESTUJEME ANEB ITALSKÝ KUFR SNŮ.  Výtvarné práce posoudí porota ve středu odpoledne.  Podle  výtvarných prací, které mají pořadatelé k dispozici lze soudit, že i  letošní ročník výtvarné soutěže bude úspěšný a děti budou spokojeny, protože pro všechny jsou připraveny drobné dárečky. 
 
Railjet stál - chyběly klíče od lokomotivy  (co se všechno může stát) 

Stalo se to o víkendu v Pardubicích. Strojvedoucí vlaku musel odejít z mašiny na WC a zavřel (zabouchl) si dveře lokomotivy tak nešťastně, že klíče zůstaly uvnitř a nebyl nikdo, kdo by dveře otevřel. Pro další jízdu  "supervlaku" to mělo ale katastrofální následky stejně jako pro cestující, kteří museli ze soupravy vystoupit a využít jiný spoj. Rezervní klíče zůstaly v Praze, náhradní lokomotiva byla připravena v České Třebové, ale nakonec použita nebyla.
 
Vzpomínka

Byla jsem zasažena velmi smutnou zprávou o náhlém úmrtí kolegyně, paní MUDr.,Hany Pekárkové, lékařky interního oddělení nemocnice v  Ústí nad Orlicí, která také pracovala v revmatologické ambulanci, Generačně jsem si byly blízké.  Paní doktorky Pekárkové jsem si velice vážila jako velmi vzdělané a laskavé lékařky. Vždy jsem s ní velmi ráda jednala pro její profesionalitu, pracovitost a jemné chování, skromnost a ušlechtilou povahu.Vždy, když jsem ji potkala nebo slyšela její příjemný  hlas v telefonu, byla jsem si jistá, že vše vyřešíme.Milá Hanko, moc budeš mnoha lidem scházet. Mně taky. MUDr. Hana Fialová.
MUDr. Hana Pekárková, původem z Kostelce nad Orlicí, zemřela nešťastně a náhle ve věku 62 let, právě dnes, v úterý 10. května 2016 se konalo poslední rozloučení v Rychnově nad Kněžnou. Čest její památce !
 
Další podzemní kontejnery budou na Trávníku

Lidé zde budou moci třídit sklo, papír a plasty. Kontejnery v podzemí mají v našem kraji zatím jen v Pardubicích. v roce 2014 radnice umístikla první kontejnery současně s rekonstrukcí Nádražní ulice  na Starém náměstí,  kde však jako součást klidové zóny nejsou příliš akceptovány, třeba i proto, že se do těchto nádob odpad špatně vkládá. Nyní mají být "nekonečné" nadzemní koše mít dostatečně široké otvory, aby do nich šlo vložit nejen jednotlivosti, ale i objemnější odpad, např. papírové kartony apod. S náklady na pořízení kontejnerového stanoviště   v hodnotě 780 000 korun počítá i letošní rozpočet města.  Vybraná lokalita na Trávníku si nějakou úpravu rozhodně zasluhuje. Instalace podzemních kontejnerů ovšem neznamená, že odtud zmizí všechny kontejnery, neboť  v podzemí skončí jen papír, sklo a plasty. Bude žádoucí zajistit, aby se našla vhodná úprava i po umístění dalších  kontejnerů, které zůstanou na povrchu. Práce na novém podzemním kontejnerovém stanovišti zahájí v krátké době. Podobná "kontejnerová hnízda" plánují např. v Hlinsku a to dokonce ve velkém (12 hnízd), kde má 15ti milionové investici napomoci dotace z EU.
 
MČR zrakově postižených kuželkářů - doplněny výsledky  českotřebovského zápolení dne 7. května ZDE
 
Život vtištěný do barev 

To je název nové výstavy výtvarných a dílenských výrobků obyvatel Domova pod hradem Žampach, která byla otevřena v závěru měsíce dubna ve výstavních prostorách městského muzea v České Třebové v Klácelově ulici čp.11. Vernisáž se konala 28. dubna s vystoupila zde hudební skupina Barbušáci ze Žampachu. V Domově pod hradem Žampach žijí obyvatelé se zdravotním postižením. Jsou mezi nimi přes svůj handicap ovšem i obyvatelé neuvěřitelně výtvarně nadaní.  Vznikají zde  výrobky, které svoji mimořádnou originalitou  zaujaly i návštěvníky českotřebovské výstavy. Není to však první expozice, vytvořena pod hradem Žampachem.  jsou zde především obrazy, a také práce z  keramiky a skla. Jsou plné barev a osobité fantazie svých tvůrců. Součástí výstavy je projekce žampašského filmu "Doteky", oceněného na filmovém festivalu  před dvěma lety Výstava v  městském muzeu potrvá do neděle 5. června 2016 a je otevřena
denně mimo pondělí, v době od 8 - 17 hodin.
 
JE BIBLE PRAVDIVÁ?

Může být Bible zkoumána, nebo jí musíme věřit? Obsahuje historicky věrohodné údaje?
 
Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 12. května 2016
od 17.00 v přednáškovém sále Městského muzea v České Třebové (v Klácelově ulici).
 
Doc. PhDr. Tomáš Petráček, Ph.D., Th.D je katolický kněz, teolog a historik církevních dějin.
 
Kraj v minulém roce hospodařil s přebytkem téměř 260 milionů

Pardubice (10. května 2016) – Rada Pardubického kraje schválila na svém posledním jednání návrh účetní závěrky a závěrečný účet Pardubického kraje za rok 2015. Hospodaření kraje skončilo v loňském roce v kladných číslech, a to ve výši téměř 260 milionů korun. Přebytkové hospodaření pozitivně ovlivnil především zlepšený výběr sdílených daní i vyšší plnění nedaňových a kapitálových příjmů.
 „Podařilo se nám dosáhnout úspor ve výdajích, které činily přes 90 procent z navrženého objemu, což nám umožňuje tyto prostředky dále investovat do rozvoje území,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Značných úspor jsme dosáhly také v oblasti investic, jelikož se nám jednotlivá díla dařilo soutěžit za výrazně nižší ceny, než jsme původně předpokládali. Proto jsme mohli realizovat investice, na které mělo původně dojít například až v letošním roce,“ dodal hejtman Netolický.
Účetní uzávěrka a závěrečný účet kraje budou předloženy ke schválení na nejbližším jednání zastupitelstva, čímž bude splněna povinnost daná vyhláškou. Závěrečný účet za rok 2015 bude po odsouhlasení Zastupitelstvem Pardubického kraje zveřejněn na úřední desce Pardubického kraje a na webových stránkách www.pardubickykraj.cz.
Cyklopecky 2016 odstartují společnou jízdou do hřebčína v Kladrubech

Již popáté zve Pardubický kraj všechny milovníky turistiky a poznávání atraktivních míst v regionu k letní soutěži. Tentokrát jsou ve hře horské kolo Merida, wellness pobyt nebo digitální fotoaparát. Opět pod hlavičkou Cyklopecek je pro cyklisty, koloběžkáře, bruslaře i pěší turisty připraveno 15 cyklotras v Pardubickém kraji. Hned na čtyřech z nich se mohou zájemci projet hromadně při společné jízdě. Ta první do Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem se jede v sobotu 14. května, kdy také soutěž začíná. K účasti v ní je třeba absolvovat alespoň tři trasy a na každé z nich si vyžádat razítko do Vandrovní knížky.
„Cyklopecky jsou tu proto, abychom lidem trochu jiným, ale zároveň zajímavým způsobem představili krásy Pardubického kraje. Po zkušenostech z minulých ročníků jsme vybrali ty nejoblíbenější trasy a přidali také některé nové, takže i tradiční účastníci se mají znovu na co těšit,“ uvádí radní Pardubického kraje zodpovědný za sport a cestovní ruch René Živný a zároveň zve na první společnou cyklojízdu, která Cyklopecky odstartuje. „Vyjíždíme v sobotu v 10 hodin od Cyklo Pointu vedle benzinky Albert za nádražím v Pardubicích.  Cílem je zrekonstruovaný hřebčín v Kladrubech, kam mají všichni účastníci společné jízdy vstup zdarma. Trasa je to poměrně nenáročná, takže mezi sebou rádi uvítáme celé rodiny,“ doplňuje radní Živný.
I další trasy a především jejich cíle slibují příjemný zážitek. Turisté se mohou vydat například za záhadami kolem Sečské přehrady nebo k Betlému v Hlinsku, který poutá krásnými lidovými stavbami. Jedna z tras vede dokonce přes Neratov a Orlické Záhoří až do Polska. Ze sedla kol i koloběžek je možné obdivovat také nejvyšší horu Pardubického kraje – Králický Sněžník.
Program první společné cyklojízdy (orientační)
9:45 – Registrace účastníků (pro volný vstup do hřebčína) u prodejny Cyklo Point vedle benzinky Albert
10:00 – Odjezd od Cyklo Pointu směr Buňkov
11:30 – Zastávka v kempu Buňkov. Slavností předání doplňkového vybavení, které umožní vozíčkářům vstup do vody.
11:45 – Registrace dalších účastníků (rodiny s dětmi, vozíčkáři)
12:00 – Odjezd směr Kladruby nad Labem
12:30 – Pro registrované účastníky vstup do Národního hřebčína Kladruby nad Labem ZDARMA.
Společné cyklojízdy
14. května z Pardubic do Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem
5. června z Chrudimi ke Švýcárně ve Slatiňanech
26. června z Ústí nad Orlicí k Tvrzi Orlice v Letohradě
4. září z Litomyšle k Prvnímu českému muzeu cyklistiky v Nových Hradech
Jak soutěžit?
Základem je Vandrovní knížka, kterou si turisté mohou vyzvednout na všech informačních centrech v kraji nebo si ji stáhnout z internetu. Na každé z cyklotras jsou dvě místa, kde lze získat razítko do Vandrovní knížky. K zařazení do slosování o ceny je potřeba ulovit alespoň tři razítka ze tří cyklotras. Stačí absolvovat i jen část cyklotrasy a nezáleží na tom, jestli na kole, pěšky nebo jiným způsobem. Vyplněnou zadní stranu Vandrovní knížky s alespoň třemi razítky je pak nutné odeslat poštou na adresu Destinační společnosti Východní Čechy nebo vyfocenou či naskenovanou na e-mail dsvc@vychodnicechy.info do 21. října 2016.
 
O co se hrajeO CO SE HRAJE:
1. cena › HORSKÉ KOLO MERIDA
2. cena › DVOUDENNÍ WELLNESS POBYT pro dvě osoby v Hotelu Tvrz Orlice v Letohradě
3. cena › DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT
4. cena › MOBILNÍ TELEFON
5. cena › KOLOBĚŽKA
6. a 7. cena › CYKLISTICKÁ PŘILBA
8. cena › STOJANOVÁ PUMPA
9. a 10. cena › CYKLOLÉKÁRNIČKA A SADA NÁŘADÍ
11. až 20. cena › DÁRKOVÉ PROPAGAČNÍ PŘEDMĚTY A VSTUPENKY na vybrané kulturní, společenské a sportovní akce v Pardubickém kraji
Podrobné informace k soutěži jsou k dispozici na www.vychodnicechy.info/cyklopecky a www.pardubickykraj.cz/cyklopecky.
Poznámka:

Ve vandrovní knížce je celkem 15 dobře popsaných cyklotras a výletů v našem Pardubickém kraji, ovšem žádná z nich neprochází Českou Třebovou. Myslím, že to je spíš chyba, proč nezapojit do této akce čtvrté největší město v našem kraji.   Je zde např. popsána kraťoučká trasa č. 10 vedená z Chocně po cyklostezce Ústí nad Orlicí -Letohrad. Vůbec nic by se nestalo, kdyby start této trasy začínal v druhé alternativě také v České Třebové na terminálu Jana Pernera, kde je jak úschovna, tak půjčovna kol, a kde vlastně začíná cyklostezka, po které se do Letohradu  a na zdejší tvrz snadno dostanete.  Nebo to co vede z České Třebové do Ústí nad Orlicí snad není  cyklostezka ? Tak co jsme to před lety budovali a na co stále ještě přispíváme? Nebo opravdu žijeme v tak nezajímavé lokalitě ?
 
Týden  knihy
na Tvrzi Orlice

Týden knihy, který se uskuteční od 23. - 28. 5. 2016 na Tvrzi Orlice.
Je to naprosto jedinečná akce ideální pro výlet.
V týdnu od 23. - 27. 5. mohou program navštívit pouze předem objednané skupiny (především školy).
V sobotu 28. 5. je akce přístupná veřejnosti i jednotlivcům. Během 2,5 hodinového programu nejen uvidíte, jak se kniha vyrábí, ale sami si knihu vlastnoručně vyrobíte a odnesete domů.
Nejen uvidíte, ale si vyzkoušíte i některé historické stroje, nahlédnete do Ďáblovy bible a zalistujete v Mattioliho herbáři.  Jak si vyrobit knihu Vám předvedou studenti a učitelky ze SOŠ a SOU Lanškroun z oboru Knihař.
 
Z důvodu omezené kapacity doporučuji rezervaci předem (28. 5. není nutná).
Pro rezervaci volejte
na tel. číslo: 774 000 309
nebo pište na email:
vstupenky@eywan.cz