Českotřebovský deník 131/2016 (22/5)

Sběrové soutěže na „Července“

Již od roku 2012 probíhají na naší škole soutěže třídních kolektivů ve sběru odpadů. Snažíme se žáky motivovat ke správnému třídění a nakládání s odpady jako jsou např.: baterie, drobné elektrozařízení, mobilní telefony, tonery, úsporné zářivky, víčka od PET lahví, pomerančová kůra, staré pečivo a papír. To, že se naši žáci a často i celé jejich rodiny zapojují do těchto aktivit, dokazuje množství odevzdaného odpadu v letošním školním roce: 22 tun papíru 460 kg baterií, 380 kg drobného elektrozařízení, 140 kg víček od PET lahví, 250 mobilních telefonů a 98 tonerů. Nejpilnější jednotlivci i třídy jsou odměněny drobnými cenami.
Děkujeme, že se chováte šetrně k životnímu prostředí.   Petr Doseděl
 
Taneční škola Knířovi informuje – červen 2016

ZÁKLADNÍ TANEČNÍ PRO MLÁDEŽ podzim 2016 – zahájili jsme předprodej za VÝHODNÉ CENY.
Poskytujeme individuální výuku tance dle Vašich přání. Těšíme se na Vás.
Aktuální informace a podrobnosti k akcím se dozvíte na www.knirovi.cz nebo na Facebooku (Taneční škola Knířovi), případně na telefonu 606 223 070.
 
50 let od otevření Malé scény v České Třebové

Píšeme rok 2016, díváme se dopředu a málokdo se ohlédne.  Českotřebovský zpravodaj ovšem pátrá také v dokumentech ze starší doby a zpravidla nalézá.  Málem nám nyní uniklo docela významné výročí a to 50 let od slavnostního otevření Malé scény, které se uskutečnilo v sobotu 12. března 1966. Na tento večer byli pozváni ti, kteří se o vybudování Malé scény nejvíce zasloužili....  
Více v samostatném článku v tištěném vydání Českotřebovského zpravodaje na červen 2016
 
Kynologická soutěž v Javorce - najdete ZDE
 
Rybářský svátek na Pařezáku - najdete ZDE
 
Z českotřebovského sportovního programu  

1.6. Pekelný kilometr – 3. běh bez vyhlášení. Pořádá ISCAREX Česká Třebová
4.6. Peklák kvalifikace na ME. Pořádá ISCAREX Česká Třebová
12.6. Seriál Obedience – Jarní závod. Pořádá ZKO Javorka.
20.-24.6. Týden sportu 2016. Pořádá Agentura malých sportů.
24.6. Turnaj partnerských měst (ročník 2004 a ml.). Pořádá Fotbalový klub.
25.6. Letní Čistírna Cup – 7. ročník turnaje v malé kopané. Pořádá futsalový oddíl Čistírna Č. Třebová.
26.6. Běh na Kozlovský kopec. Pořádá ISCAREX Česká Třebová.
26.6. Memoriál Daniela Nováka. Pořádá Fotbalový klub.
15.7. Svinský Iscarex kros. Pořádá ISCAREX Česká Třebová.
16.7. Streetball Cup – Memoriál mistra Jana Husa. Pořádá futsalový oddíl Čistírna Č. Třebová.
20.7. Pekelný kilometr – 4. běh bez vyhlášení. Pořádá ISCAREX Česká Třebová.
23.7. Jazz rock festival. Pořádá Kulturní centrum.
7.8. 8. ročník VC Č. Třebové v cyklomaratonu hor. kol o pohár starosty města. Pořádá Vaněk Agency
 
40. jubilejního ročníku Putování za třebovským kohoutem se zúčastnilo celkem 1683 turistů - pěšky i na kole

Většina již prošla připravení turistické trasy v sobotu, kdy prošlo celkem 1332 turistů.  Nejvzdálenější 4 účastníci byli z Polska z oblasti Katowice, také ze známého lázeňského města Duszniki Zdrój.  Do České Třebové také zavítal zástupce  turistů z Horní Lhoty u Opavy, který také přijel uctít památku Miloslava Nerudy, který pro rozvoj spolupráce turistů z Horní Lhoty a České Třebové hodně udělal.  Náročnou přípravu na tuto akci českotřebovských turistů se letos podařilo přeměnit na velmi dobrou účast turistů. Za poctivou přípravu a nezištnou spolupráci je třeba všem turistům, kteří spolupracovali  v týmu, především pak výboru KČT vedenému Ivetou Patkovou a Rudolfem Fibigarem poděkovat.
 
Aktuálně z fotbalu (Krajský přebor dospělých)

Sobota 21. 5. 2016 10:15
Holice - Chrudim B 6:0 (3:0)
Branky: 16. Václavek Jindřich, 27. Václavek Jindřich, 45. Kopřiva Tomáš, 55. Hanč Lukáš, 71. Chvála Miloš, 63. Václavek Jindřich  Rozhodčí: Bednář Jaroslav - Valenta Jan, Mrkvička Martin. Delegát: Sůra Pavel.
 
Sobota 21. 5. 2016 17:00
Žamberk - Česká Třebová 1:0 (0:0)
Branky: 86. Rudolecký Jakub  Rozhodčí: Vaško Milan - Jelínek Jiří, Komínek Lukáš. Delegát: Baťa Tomáš.
 
Sobota 21. 5. 2016 17:00
Slatiňany - Choceň 2:0 (1:0)
Branky: 27. Trňák Vladislav, 62. Vladyka Petr  Rozhodčí: Hořínek Lukáš - Štěrba Jaroslav, Halva Radek. Delegát: Reinberg Pavel.
 


Podněty od občanů město vyřizuje
Podnět od: Vohralíková Vojtěška
Nepořádek v parku Na Zámostí - okolí lavičky. Plastové lahve jsem odnesla, ale ostatní nepořádek a rozbité sklo ne. Nepořádek je tam je stále, fotit to už nemá cenu. Chybí výchova mládeže k pořádku, což by bylo nejllépe úklidem. Nepořádek není jen v parku, ale po celé Třebové. Týká se to i vajglů. Školní ulička, Staré náměstí před radnicí, restaurací... V neděli jsem uklidila Chmelnici, za půl hodiny tam byly obaly od potravin opět a další den znovu. Odpadkové koše tam jsou na parádu. Někteří je prostě ignorují.
Odpověď:
Vážená paní Vohralíková,
děkujeme za váš zájem o čistotu města a aktivní přístup k jejímu udržení. Průběžný úklid ve městě zajišťuje společnost Eko Bi s.r.o. Na problém ve vámi uvedených lokalitách byli upozorněni s důrazem na častější dohled.
Přeji pěkný den.
Lenka Špaisová, odbor životního prostředí MÚ Česká Třebová

Kouření na nádraží

Podnět od: Eva BednářováU obou vchodů do nádražní budovy jsou místa pro kuřáky. Každý tak musí projít "páchnoucím špalírem", kdy mu je mnohdy kouř foukán přímo do obličeje. Doporučuji návštěvu zejména před 7 hod. ranní. V prostoru je přes častý úklid sposta nedopalků, zejména v záhonu u bezbarierového vchodu, je nutné míjet odpadkové koše poseté nedopalky.
Také v prostoru autobusových nástupišť se vesele kouří - speciální odpadkové koše k tomu přímo vyzývají, zato upozornění na zákaz (dle zákona) zde není.  Je to velmi nepříjemné pro pravidelné cestující a hrůzné uvítání návštěvníků na našem pěkném terminálu.

Odpověď:  Vážená paní Bednářová,
úklid prostoru pro kuřáky provádí personál ČD. Úklid celého Terminálu pak provádí společnost Eko Bi s.r.o., dle jejího vyjádření i několikrát denně. Smutnou pravdou je bohužel to, že přes častý úklid není v silách kohokoli udržet na těchto místech trvalý pořádek, pokud se sami lidé chovají takto nezodpovědně. Zákaz kouření na zastávkách je dán zákonem a tento fakt je všeobecně známý.
Přeji pěkný den   Lenka Špaisová, odbor životního prostředí MÚ Česká Třebová