Českotřebovský deník 140/2016 (30/5)

Konkurs na ředitele ZŠ Habrmanova

Dnes v pondělí 30. května se v malé zasedačce  rady města na českotřebovské radnici  konalo dopoledne výběrové řízení na uvolněné místo ředitele ZŠ Habrmanova, do kterého se přihlásili tři uchazeči, dva muži a jedna žena. Uzávěrka přihlášek do konkurzu byla již koncem dubna t.r. Konkurzní komise byla schválena radou města  dne 18. dubna. Předsedkyní sedmičlenné komise byla Jaromíra Žáčková. Dalšími členy konkurzní komise byli: Mgr. Karel Honl – člen určený zřizovatelem, Mgr. Hana Pochobradská – člen určený Krajským úřadem, Mgr. Eva Škodová – člen určený Českou školní inspekcí,  Mgr. Radim Kolář – ředitel Základní školy Česká Třebová, Nádražní ulice, Mgr. Simona Dolečková – pedagogický pracovník Základní školy Česká Třebová, Habrmanova ulice, Mgr. Pavlína Vomáčková - členka školské rady.  Na výsledku konkurzu jistě hodně záleželo nejen rodičům žáků školy, ale také především samotným pedagogickým pracovníkům, kteří si přáli, aby dobré kolegiální vztahy a intenzivní zapojení pedagogů do výchovného procesu i nadále pokračovalo. Možná byla také cítit i určitá nervozita, alespoň podle vyslovené žádosti na změnu ve složení konkurzní komise, kterou ovšem rada města neakceptovala. Konkurzní komise došla po vyhodnocení k závěru, který bude nyní předložen radě města. Podle neoficiálních zpráv by na této největší základní škole v našem městě mělo všechno dopadnout dobře, nejlepší hodnocení získal právě kandidát, který byl navržen pedagogy a lze věřit, že se i rada města s hodnocením komise ztotožní, vždyť předsedkyní komise byla místostarostka města,  která za oblast školství odpovídá.... Oficiální zpráva bude sdělena v rámci usnesení z další schůze rady města.
O návrhu jednala již v pondělí odpoledne rada města a potvrdila, že ředitelem ZŠ Habrmanova bude Mgr.Tomáš Starý.
Cyklostezka do Rybníka se opět vzdaluje

Církevní restituce  na malinké pozemky, stojící v cestě důležité cyklostezky do Rybníka se zdály již vyřešeny, na stole byla téměř hotová dohoda o finančním narovnání, která by umožnila podání žádosti o dotaci a tedy i realizaci cyklostezky, na kterou se již několik roků čeká. Dotace na cyklostezky má v programu SFDI  a lze soudit, že by podaná žádost měla velkou šanci na schválení.  Jenže dohoda se vzdaluje, neboť zasáhl také Pozemkový úřad a výsledkem je podaná žaloba, kterou bude třeba řešit soudně což všechno hatí a realizaci vzdaluje na termín, který není možné zatím ani odhadnout.
 
Pošta z Klácelovy ulice se měla stěhovat k Bille?  Nakonec návrh pošta neodsouhlasila !

Na tiskové konferenci dne 30/5 informoval starosta Jaroslav Zedník o jednání s oblastním ředitelem pošty o možnosti stěhování pobočky Pošty Česká Třebová 01 z Klácelovy ulice do uvolněných prostor v pasáži TEZA u supermarketu Billa. Prohlídka nabízených prostor dopadla ke spokojenosti nájemce, velikost odpovídá požadavkům, také umístění pobočky na mapě města je dobré, navíc je zde dobrá možnost parkování zákazníků, takže by zde umístěná pobočka mohla být dobře využita.  Zbývá tedy dojednat vlastní nájemní smlouvu mezi majitelem objektu, tedy obchodní společností TEZA a Českou poštou, na akceptování nájemného atp.  V Klácelově ulici dosud sídlí poště v domě čp. 7 v majetku města, který nutně potřebuje řádnou rekonstrukci. Bez pošty by šla provést bez problémů, město by také mohlo objekt v případě zájmu prodat. Přitom bychom o třetí pobočku pošty ve městě  nepřišli a vznikla by v dobré lokalitě. 
To všechno platilo až do úterního rána 31. května, kdy byla informace z MěÚ opravena.  K dohodě mezi společností TEZA a Českou poštou nedošlo, pošta nakonec pronájem prostor neodsouhlasila, zdá se mi ke škodě města... 
 
Českotřebovský zpravodaj 6/2016 v prodeji a ve schránkách

V červnovém vydání představuje Českotřebovský zpravodaj nositele nových cen města Kohout 2015, vrací se k poslednímu jednání zastupitelů 25/4, hodnotí práci seniordopravy v uplynulých letech s jakýmsi srovnáním.  V historické části připomíná 50. výročí otevření malé scény,  uvádí nekrolog zesnulého Třebováka Miroslava Maršála. Ve sportovní části si ještě připomíná 10. výročí dokončení I. etapy výstavby zimního stadionu a uvádí všechny peripetie spojené s jeho přípravou. Řada článků  z tištěného vydání nebyla na webových stránkách zveřejněna....
 
Rekonstrukce "tunelů" má začít až o prázdninách

To ovšem jen v případě, pokud  se nikdo z účastníků výběrového řízení  neodvolá, což by mohlo všechny termíny opět posunout. Práce nebudou jednoduché a nelze tedy ani s jistotou napsat, zda se do zimy všechno stihne, protože vlastně existuje i možnost že se práci sotva podaří zahájit. Více zde
 
Devatenáct klenotů mezi městy v reálce

Pardubice (30. 5. 2016) - O kráse a rozmanitosti devatenácti městských památkových zón v našem kraji se můžete přesvědčit ve foyer sálu Jana Kašpara na Komenského náměstí na putovní výstavě V náruči památkové péče. Městské památkové zóny Pardubického kraje až do 4. července. Připravilo ji pardubické pracoviště Národního památkového ústavu. Klenoty mezi městy jsou v našem kraji chráněny už více než 25 let a některé 20 let. Jsou to sídla s různou historickou důležitostí a urbanistickou formou – od přemyslovských královských měst po podhradské osady a agrární trhová městečka.
Tato putovní výstava vznikla v loňském roce jako součást série akcí pořádaných k výročím vyhlášení městských památkových zón pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a díky finanční podpoře Pardubického kraje. Cílem aktivit, které pokračují i v dalších letech je prezentovat účel, výsledky a smysluplnost soustavné památkové péče v památkově chráněných sídlech. Představena je proto v prvé řadě historie a vývoj jednotlivých zón, stejně jako jejich památkové hodnoty a dominanty. Prezentovány jsou však i vybrané pozitivní příklady obnovy a restaurování památek či nezastupitelná role dotačních programů.
Na výstavu navazují další tematické aktivity památkářů jako  komentované prohlídky jednotlivých zón, přednášky a programy pro dětské kolektivy, vše je vždy přizpůsobeno lokaci výstavy v jednotlivých zónách.

Dotační program „Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností".

Finanční prostředky z tohoto programu jsou určeny na zachování a obnovu nemovitých kulturních památek, které se nalézají mimo městské památkové rezervace a zóny, nejsou národními kulturními památkami a ani nejsou ve vlastnictví České republiky. Stanovená finanční kvóta pro správní území obce s rozšířenou působností Česká Třebová činila pro loňský rok 118 000,- Kč. Program byl realizován ve druhém základním kole. Díky finančním prostředkům z tohoto programu se podařilo realizovat výměnu dalších 5 kusů špaletových okenních výplní na budově Gymnázia na Tyršově náměstí  - významné kulturní památky  a jedné z dominant našeho města. Díky tomuto programu ministerstva kultury se daří zachovávat a postupně obnovovat kulturní dědictví i mimo chráněná území památkových zón.