Ohlédnutí za dubnovým jednání zastupitelstva města       

Zastupitelé se v dubnu sešli k jednání dne 25. 4. v počtu 25 z 27 zastupitelů. Omluveni byli Lenka Slavíková a Ing. Petr Skopal. Na počátku jednání zastupitelé uctili památku zemřelého radního  PaedDr. Zbyňka Slavíka, který v zastupitelstvu města působil několik funkčních období.  Slib zastupitele pak složil první náhradník z kandidátky ČSSD Josef Kyncl. Ten se pak stal jediným kandidátem na obsazení uvolněného místa člena rady města. Jeho kandidaturu přijali všichni přítomní zastupitelé. Jediným, kdo se zdržel hlasování byl Josef Kyncl sám. 

Majetkové záležitosti:  vedoucí odboru majetku Ing. Jiří Smrčka předložil zastupitelům jednoduché záležitosti, nad kterými nebyla zapotřebí žádná velká diskuze nebo vysvětlování. Všechny návrhy rady města byly přijaty, jejich popis je obsažen ve zveřejněném usnesení.

Schválení investičního projektu "Podpora bezpečnosti dopravy a cyklodopravy při silnici I. třídy v České Třebové.  Projekt představil Ing. Karel Švercl, který jej popsal také na iČTZ v samostaném článku ZDE. Žádost o dotaci je směrována na Integrovaný regionální operační program - Výzva č. 18 "Podpora bezpečnosti dopravy a cyklodopravy", která byla vyhlášena 11. 12. 2015. s termínem podání do 29. 4. 2016. Celkové předpokládané finanční náklady dle projektových dokumentací činí 23 776 227 Kč. Podle dodaných příloh z této částky je 2 710 tis.Kč nákladů pro uvedenou dotaci nezpůsobilých. Podíl financování způsobilých výdajů je určen 85% z fondů EU, 5% státní rozpočet a 120% příjemce, tedy Město Česká Třebová. projekt obsahuje rekonstrukci chodníků a rekonstrukci veřejného osvětlení od hranice katastru města tedy lokality Na Špici až po světelnou křižovatku na Tyršově náměstí.. Dle náplně dotačního titulu jsou prioritou chodníky. Realizace akce se předpokládá v roce 2017, případně 2018. Město by po realizaci projektu získalo nové řešení chodníků a nové osvětlení na bázi LED diod vedené po jedné straně vozovky (blíže železniční trati).  Podle vystoupení starosty by město v projektu poté pokračovalo rekonstrukcemi od světelné křižovatky ke Koradu  a jako třetí etapa vy měla být rekonstrukce chodníků kolem Litomyšlské ulice.

Důležitou částí jednání zastupitelů bylo schválení dotací z rozpočtu města. Zastupitelstvo schvaluje  dotace vyšší než 50 tisíc korun, udělení  dotací v nižší  hodnotě je v pravomoci rady města.  Nejprve byly schváleny dvě individuální dotace. první z nich je schválena na opravu střechy chaty Svazu tělesně postižených na Studené hůře ve výši 117 685  Kč, druhá ve výši 92 tisíc Kč na obnovu sedmi oken na kostele sv. Jakuba Většího pro Římskokatolickou farnost - děkanství v České Třebové. Tyto prostředky byly poskytnuty v rámci Programu regenerace městské památkové zóny. Další individuální dotace byly schváleny  pro místní pobočku FbK Orlicko-Třebovsko ve výši 60 tisíc Kč za účelem realizace sportovní akce Deset dní florbalu v České Třebové a Panu Lubomíru Vašinovi ve výši 535 tisíc Kč za účelem realizace sportovně-kulturní akce Týden sportu 2016. V tomto případě byla podpora poskytnuta v režimu de minimis. V rámci Programu na podporu sportovní činnosti mládeže a odměn trenérům mládeže pro rok 2016 byly poskytnuty dotace podle tabulky zveřejněné za tímto článkem.  V letošním roce byl výpočet dotací proveden podle návrhu sportovní komise poněkud jiným způsobem než v minulých letech. Dotace jde za sportovcem, příspěvek na neregistrovaného sportovce se nemění (400 Kč), u registrovaných sportovců je pak rozlišena dotace podle věku sportovce. Do věku 10 let je dotace 1328 Kč, pro starší mládež nad 10 let byla schválena dotace vyšší (2900 Kč).  V této částce jsou letos obsaženy i odměny pro trenéry tak, že činí 40% poskytnuté dotace. Rozdělení částky trenérům mládeže je nyní již v kompetenci sportovních oddílů.

Různé. V části "Různé" byla schválena nová zřizovací smlouva městské knihovny, která byla doplněna o  vydavatelskou činnost a smlouva po převodu movitého majetku  v ceně 3209 tis. Kč  pořízená městem z dotace MF ČR při  dokončení výstavby tělocvičny ZŠ Nádražní v roce 2004. Vzhledem k tomu, že jde o vybavení, používané výhradně žáky základní školy, byl uvedený majetek převeden  ZŠ Česká Třebová Nádražní 200. Zastupitelstvo města dále po diskuzi a úpravách schválilo statut nového periodika  s názvem "Českotřebovské noviny", které bude od července t.r. vydávat pro českotřebovskou radnici městská knihovna a také jednací a organizační řád redakční rady. Po diskuzi byl  návrh "Pravidel periodika Českotřebovské noviny" předložený radou města upraven. Například tak, že Českotřebovské noviny nebudou poskytovat prostor pro placenou inzerci. Českotřebovský zpravodaj bude vycházet nadále jako nezávislý kulturní a společenský měsíčník bez podpory města, zachycující jako dosud pokud možno co nejúplněji dění nejen v České Třebové, ale i v okolním regionu. Stejně jako dosud bude také pokračovat "Českotřebovský deník" denně aktualizovaný na webové stránce www.zpravodaj.probit.cz/.

V rámci programového bodu "Různé" dále proběhla diskuze o návrhu zastupitele Ing. Petra Skopala podporovaného zastupiteli za Koalici pro Českou Třebovou na projednání  a schválení obecně závazné vyhlášky o problematice omezení hazardu a gamblerství v České Třebové. Bylo dohodnuto, že k této problematice bude vytvořena pracovní skupina, která připraví návrh pro projednání na dalším červnovém jednání zastupitelstva města tak, aby se k návrhu mohla také vyjádřit rada města. 

Foto Luboš Kozel