Českotřebovský deník 141/2016 (1/6) 
Služby pro sluchově postižené 

Služby pro sluchově postižené pro občany České Třebové poskytuje Audiohelp, z.s. v Domově seniorů od 13.00 h do 14.30 h a od 14.30 h do 16.30 h v DPS Žluťák. Nejedná se ale o přednášku, ale poskytování služeb jak jsem uvedl již dříve t.j. odborné sociální poradenství a drobné opravy sluchadel, jejich nastavování,výměny hadiček, filtrů a prodej drobných dílů jak pro sluchadla tak pro kompenzační pomůcky pro sluchově postižené. Termíny služeb : 2.5. ; 7.6. ; 27.7. ; 6.9. ; 4.10. ; 1.11. ; 6.12. 2016. 
Původně uvedený termín 28.7. byl změněn na 27.7.2016
AUDIOHELP z.s. ved. střediska Ústí n. Orl. Král Vladimír (tel.602 957 243)

Zdravíme všechny zájemce o výtvarné umění a zveme VÁS mezi NÁS.
Tvoříme akrylem, pastelem, tužkou…
Scházíme se v prostorách Gymnázia Česká Třebová každé pondělí od 17:00 hod.
a další rok začínáme 12.9.2016. Bližší informace: vs.maxmilian@seznam.cz 
Na nové členy a členky se těší Váš MAXMILIÁN

Čápi na ZŠ Ústecká

V polovině května přiletěli čápi bílí a to k Základní škole Ústecká v České Třebové. Čápi se usídlili na našem komíně, kde si také začali stavět své hnízdo, a tak žáci naší školy pilně pozorují čápy, co tam dělají. Těšíme se na to, až budou mít svoje první mládě, protože ho budeme moci pozorovat, jak se vyvíjí.  Více ZDE
Koncert v evangelickém kostele na Trávníku

FS ČCE v České Třebové srdečně zve na koncert, k oslavě 70. výročí osamostatnění sboru, který se koná ve čtvrtek 23.6.2016 v 19 h v evangelickém kostele na Trávníku.
 
Rozvoj tvrze Bouda pokračuje. Dočkala se elektrifikace

Pardubice (31. května 2016) – Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden elektrický proud. Text písničky Svěráka a Uhlíře si od dnešního dne mohu zpívat také provozovatelé tvrze Bouda, která patří mezi důležité a turisticky hojně navštěvované součásti pevnostní oblasti na Králicku. Pardubický kraj jako její vlastník se proto rozhodl k rozsáhlým investicím, které mají za cíl ještě více zatraktivnit toto místo pro návštěvníky. Celkové investice do objektu přesahují 30 milionů korun. První z dokončených je napojení na elektrickou rozvodnou síť za částku přesahující 11 milionů korun.
„Absence napojení na elektrickou rozvodnou síť byla pro zajištění provozu a dalšího rozvoje muzea velmi limitující, jelikož proud dodávaly dva dieselové generátory, jejichž provoz byl příliš nákladný. Tyto finance bude nyní možné věnovat na další rozvoj a zlepšování návštěvnického komfortu. Tvrz Bouda je jedním ze symbolů pohraničního opevnění a významnou památkou v České republice a bez debat nejvýznamnější vojensko-technickou památkou v našem kraji, a proto chceme zajistit její další rozvoj,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Mezi nejbližší investiční akce bude patřit stavba provozní budovy, do které se následně přesune zázemí tvrze a uvolní se tak prostor pro další historické expozice,“ dodal hejtman Netolický.
Dělostřelecká tvrz Bouda, kterou ročně navštíví 14 tisíc turistů, je jedním z mnoha objektů československého opevnění, jež bylo budováno ve třicátých letech minulého století. Je jednou z pěti stavebně dokončených tvrzí a jako jediná z nich je dnes ve své původní podobě přístupná veřejnosti. Tvoří ji pět objektů (srubů), postavených v nejvyšším stupni odolnosti. Stropy a stěny orientované směrem k nepříteli jsou tvořeny vrstvou železobetonu o tloušťce 3,5 metru. Měly odolávat účinkům všech tehdy známých zbraní.
 
7. místo na mistrovství republiky starších žáků pro Sokol Č. Třebová II. 

Ve dnech 06.–08.05.2016 se v Jindřichově Hradci, konalo mistrovství republiky starších žáků ve volejbale. 
Předpokladem pro účast ve finálové části, tzn. na turnaji 16 nejlepších družstev v republice, bylo projít kvalifikačním sítem. To se povedlo a cesta na finálový turnaj byla otevřená. Chlapci odehráli 8 kvalitních utkání. Všechna utkání byla poměrně vyrovnaná, pouze v zápase s pozdějším mistrem ČR, týmem ČZU, byla na straně soupeře patrná převaha a vyšší herní kvalita. V zápase o konečné 7. místo s Kometou Praha jsme soupeře v prvním setu jasně převálcovali a v setu druhém chlapci předvedli obrovskou bojovnost a chuť zvítězit, když v koncovce otočili nepříznivý vývoj a nakonec vyhráli 26:24.
Sedmé místo na MČR opět potvrdilo, že mladí volejbalisté ze Sokola II patří do republikové TOP desítky, a to ještě s rezervou a je příslibem do příští sezóny, a to i proto, že družstva soupeřů byla letos s převahou složena z koncových ročníků (r. n. 2000) na rozdíl od našeho družstva, které bude mít tuto výhodu až v sezóně příští.
TJ Sokol Česká Třebová II a město Česká Třebová reprezentovali Jaško Daniel, Jirásek Jiří, Kaška Petr, Olejár Adam, Tecl Vojtěch, Unzeitig Ondřej, Vovk Robert. 
Trenéři: Vašina Lubomír, MUDr. Olejár Marko.  (podle webu MěÚ)
 
Explosia již není bezpečnostním rizikem

Pardubickou společnost na výrobu trhavin a střelivin Explosia navštívil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Zajímal se nejen o stávající výrobu a zabezpečení firmy, ale také o její plány do budoucnosti.
Návštěva hejtmana se uskutečnila necelý půlrok po té, co se v médiích objevila informace o nedostatcích v zabezpečení areálu pardubické společnosti. Hejtman dnes po osobní prohlídce kritizovaných míst ujistil, že obyvatelé Pardubic se mohou cítit bezpečně. „Musím konstatovat, že tak, jak jsem mohl tentokrát vidět, je těch opatření mnoho. Jsou standardní, dlouhodobá a tak jak to v tuto chvíli vypadá, žádné nebezpečí obyvatelům Pardubic pochopitelně nehrozí“. Hejtman Netolický navštívil například modernizovanou linku na výrobu sférický prachů používaných do nábojů pro pistole ráže 9 mm, ale tako do samopalů nebo kulometů. Návštěvu přivítal generální ředitel společnosti Explosia Josef Tichý: „Jsem rád, že si pan hejtman v nabitém programu našel čas a přijal naše pozvání. Můžeme mu tak osobně ukázat, kam směřují investice a jakým směrem se chce naše společnost do budoucna ubírat.“
 
Je důležité využít potenciálu společnosti pro český průmysl
Hejtman navštívil také oddělení likvidace odpadů, kde měl možnost dálkově zažehnout několik kilogramů střelného prachu. „Samotná výroba je velmi zajímavá. A pochopitelně i ukázky, které laikovi přijdou mimořádné, takže z tohoto pohledu odjíždím určitě se zážitkem“, prozradil hejtman. Zároveň upozornil na postavení společnosti Explosia coby strategického podniku státu. „Očekávám, že ministerstvo průmyslu a obchodu, ale i ministerstvo obrany a Armáda ČR, coby potencionální zákazníci, tak že se postaví i k zakázce vyzbrojování české armády, protože bych byl velmi rád, aby vyzbrojování bylo svěřeno české společnosti a neodcházelo do zahraničí. Já si totiž myslím, že stát by neměl podléhat nejrůznějším populistickým tendencím a skutečně pokud máme na našem území odborníky a kvalifikované lidi, tak bychom je měli využít“, řekl hejtman při odjezdu ze společnosti.
 
Návštěva v Synthesii Semtín

 Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s generálním ředitelem společnosti Synthesia Josefem Liškou. Hlavním tématem jednání byl především aktuální stav odstraňování starých ekologických zátěží v areálu společnosti, ale také činnosti spojené s demolicí nevyužívaných budov či o aktuálních problémech dopravní infrastruktury v okolí areálu a situaci s dostupností pracovních sil v pardubickém regionu.
 „V roce 2005 byla zahájena sanace laguny železitých kalů, ale z důvodu vyčerpání finančních prostředků schválených pro tuto sanaci, byly práce přerušeny s tím, že pokud vše půjde dle plánu, měla by tato zátěž být odstraněna do konce roku 2018,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který společně s generálním ředitelem Liškou některá místa osobně navštívil. „S koncem roku 2014 byla dokončena sanace laguny betasmoly o celkové hmotnosti 120 tisíc tun materiálu. Byl jsem ujištěn panem ředitelem, že průsaky do půdy jsou v ostatních zatím neřešeným případech naprosto minimální“ dodal hejtman Netolický. Ten se seznámil také s některými výrobky z portfolia společnosti a problematikou dopravní infrastruktury v okolí areálu.
V roce 1997 byla uzavřena ekologická smlouva mezi Fondem národního majetku a společností Synthesia na základě provedené analýzy rizik, která byla následně aktualizována, načež byl v roce 2002 uzavřen dodatek ekologické smlouvy, ze které vyplývá státní garance ve výši 3,12 miliard korun. V současné době zbývá ze státní garance cca 2,7 miliard korun.
 
V Bille mají nový "regionální regál"

společnost BILLA Česká republika dlouhodobě staví svou filozofii na bohaté nabídce kvalitních a čerstvých potravin. Tato myšlenka v sobě přirozeně nese zájem o co nejširší podporu tuzemských producentů. Kvalitní domácí potraviny, které již nyní tvoří v BILLE většinu sortimentu, dostávají nový rozměr. V roce 2015 BILLA totiž spustila unikátní projekt na podporu lokálních výrobců, jimž nabízí možnost prezentovat své produkty ve speciálním regionálním koutku přímo v prodejnách. Dosud byl projekt spuštěn v sedmi krajích ČR. Dnešním dnem přibývají další dva – Zlínský a Pardubický.
Seznam prodejen BILLA s regionálním regálem od 1. 6. 2016

město

adresa

Pardubice

Náměstí Republiky 1400  

Pardubice

Na Spravedlnosti 

Česká Třebová

Tkalcovská 350    

Litomyšl

Mařákova 1198 

Chrudim

Rooseveltova 47

Žamberk

Divišova 1500  

Hlinsko

Poličská 1561 

Přelouč

Sokolovské Nám. 1557

Moravská Třebová

Marxova 136/21