Českotřebovský den 150/2016  (10/6) 
Volné pracovní místo na pozici

Pracovník v sociálních službách - pečovatel, pečovatelka.
Nástup možný ihned.Platové zařazení dle Katalogu prací.  Nepřetržitý provoz.
Dobrý zdravotní stav, flexibilita, znalost práce na PC.
Kontakt: Drvoštěpová Dagmar zdravotni@socialnisluzbyct.cz, 739 344 576

David Moješčík  sochy - výstava v Kulturním centru do konce června 

Sochař Davis Moješčík (*1974, Frýdek Místek)  je absolventem střední odborné učiliště kamenickho v Žulové  SPŠ sochařské a kamenické v Hořicích a studium ukončil na fakultě výtvarných umění VUT v Brně v ateliéru sochařství u prof. akad. soch. Vladimíra Preclíka a Michala Gabriela. V roce 1999 byl na stáži u prof. Jana Hendrycha na pražské AVU. V roce 2002 získal Cenu Josefa Hlávky.  Zajímá se především o figurativní tvorbu. Spolupracuje na projektech do veřejného prostoru (např. úpravy interiéru v Činoherním klubu v Praze).  Mojda = David Moješčík náleží k těm nemnoha sochařům střední generace, kteří nepůsobí pedagogicky na vysokých školách, nepracují beze zbytku jako síla pro druhé, ale zato raději naplňují programy vlastní. Jeho myšlení i tvůrčí práce jsou ovlivněny fenoménem fin de siçle – oné kdysi liberálně mocné tvůrčí epochy, projevující se na způsob delty mocné řeky, v níž vyplouvají z mentálních hlubin často protichůdné proudy – jen aby se v zápětí ponořily či navždy zmizely v zapomnění, či jen mělce vegetovaly v (sub)prostředí tůně slepého ramene. Zde je autor někdo jako rybář: vybírá si příhodné vize a nápady a ty zavržené odhazuje zpět. Přitom je David Moješčík obratný modelér, bytostný figuralista, který pracuje s postmoderními syžety a symbolickými vizemi jogínské spirituality. Zázemí mu již od dětství určovala rodina. 
Výstava v českotřebovské výstavní síni vzbudila slušný ohlas, na prezentování sochařského  umění nejsme  zvyklí, ale výstava Davida Moješčíka byla osvěžením . Postavy, které jsme nečekali byli doplněny zajímavou projekcí. Na vernisáži výstavu uvedl ředitel Kulturního centra Josef Kopecký a velmi krásným hudebním doprovodem doplnily učitelky ZUŠ. Více ZDE
 
Střední zdravotnická a sociální škola Ústí nad Orlicí
Pořádá 12. 10. 2016  VIII. odbornou konferenci
ZÁVISLOST A JEJÍ PODOBY
Konference je určena pro zájemce z řad zdravotníků, pedagogů a sociálních pracovníků.
Přihlášky a informace naleznete na webových stránkách školy www.szsuo.cz    E-mail: szsuo@szsuo.cz
SLEVA - 20% - pátek 17.6. 2016

Oslavte s námi 24 let knihkupectví Paseka v Č. Třebové

Nalévat budeme víno a k tomu podávat koláčky a jednohubky. Těšíme se na vás a děkujeme za přízeň

20% sleva na všechny tituly v pátek 17.6. 2016
 
Pro další rozvoj Smetanovy Litomyšle je nutné její stabilní financování

Litomyšl (10. června 2016) – V rámci úvodních dní hudebního festivalu Smetanova Litomyšl se za přítomnosti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického uskutečnilo jednání podvýboru pro kulturu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Hlavním tématem jednání bylo zajištění stabilního financování nejen tohoto předního hudebního festivalu, ale živé kultury obecně.
„V minulosti nebyla situace ohledně financování festivalu jednoduchá, jelikož nebylo jasné, jakou částku festival získá nejen dlouhodobě, ale ani z roku na rok. Chceme proto nalézt systémové řešení financování, a to jak litomyšlského festivalu, tak obecně živé kultury u nás. Pardubický kraj v minulosti podporoval Smetanovu Litomyšl ze svého rozpočtu částkou 1,5 milionu korun, přičemž nyní jsme na částce 1,65 milionu korun, což dokládá, že festival je pro nás velmi významnou akcí a vrcholem kulturní sezony v kraji,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Osobně řadím festival na druhé místo za Pražské jaro, ale jeho výhodou oproti Pražskému jaru je nezpochybnitelný genius loci v podobě nádherného prostředí zámeckého areálu. Byť to může být mnohými vnímáno kontroverzně, tak velkou zásluhu na jeho současné podobě mají nejen manželé Piknovi, Vojtěch Stříteský či Miroslav Brýdl, ale také Zdeněk Nejedlý,“ řekl hejtman Martin Netolický.
„Podvýbor pro kulturu se živou kulturou dlouhodobě zabývá, jelikož nám je jasné, že pokud má být festival kvalitní a úspěšný, tak potřebuje stabilnější financování, a to ne z roku na rok, ale z dlouhodobého hlediska, jelikož programová skladba se připravuje dlouho dopředu,“ uvedl předseda podvýboru Roman Procházka, který také dodal, že by měl být vytvořen národní seznam nejvýznamnějších akcí, kterým bude toto dlouhodobé financování zaručeno.
„Chceme i nadále budovat naší značku, která si zakládá na umělecké kvalitě.  Ambicí našeho festivalu je stát se mimopražským Pražským jarem, což vyžaduje dlouhodobé a stabilní financování ze strany státu, jelikož od kraje a města máme tyto finance na delší dobu garantované,“ uvedl ředitel festivalu Jan Pikna.
Hovořilo se také o financování ze strany soukromého sektoru a dalších partnerů. „Pro privátní sektor je při úvahách o sponzoringu nějaké akce velmi důležitá spolupráce s místní a krajskou samosprávou, která je v tomto případě vzorová. To byl také důvod, proč v minulosti Česká spořitelna, ve které jsem působil, začala finančně podporovat Smetanovu Litomyšl,“ uvedl nově ustanovený prezident festivalu Pavel Kysilka.
 
Závěrečné zkoušky začaly i v Praktické škole Svítání

Pardubice (9. 6. 2016) – Atmosféra je slavnostní jako před začátkem maturit, šest mladých lidí většinou s kombinovaným postižením si losuje úkoly na praktickou část své závěrečné zkoušky na dvouleté Praktické škole Svítání v Nemošicích. Žádná tréma není vidět, jsou zvyklí, že život jim přináší překážky takřka nepřetržitě. Podpořit je přišel i radní Pardubického kraje Pavel Šotola, patron třídy P5, který je provází od začátku studia.
Úkoly jsou ryze praktické – příprava pokrmů od naplánování jídla, nákupu až po vaření, praní v pračce, žehlení, věšení prádla, přišívání knoflíku, jednoduché práce v dílně, někteří žáci zvládnou i vyhledat vlakové a autobusové spojení na internetu. „Známe se už delší dobu, a tak vidím, jaké jste udělali pokroky. Přeji vám všem, aby se vám v životě dobře vedlo a abyste tyto dovednosti mohli dobře uplatnit, ať už v práci nebo v domácnosti. Velký dík patří určitě také celému učitelskému sboru,“ řekl Pavel Šotola.
Škola Svítání má pro uplatnění svých absolventů vlastní sociální podnik a spolupracuje také s řadou osvícených zaměstnavatelů, kteří mladým lidem s kombinovaným postižením nabízejí různé pomocné práce.