Českotřebovský deník 161/2016 (23/6)
Úmrtí v červnu
Anna Strániková  nar. 1929  Semanín
Evžen Mrštný nar. 1935  Česká Třebová
Zdeňka Kubátová  nar. 1941  Česká Třebová
Vojtěch Kozempel  nar. 1932  Česká Třebová
Zdeněk Pour  nar. 1932  Česká Třebová
Eva Kubištová nar. 1938 Česká Třebová
Josef Hubálek  nar. 1928  Česká Třebová
Ilona Papáčková  nar. 1964  Česká Třebová
Karel Jiroušek  nar. 1974  Česká Třebová
Františka Dohnalová  nar. 1931  Česká Třebová
Antonín Kubica nar. 1940  Česká Třebová
Andrej Barinec  nar. 1985  Rybník
Zdenko Cibuľa nar. 1959  Česká Třebová  Čest jejich památce !
Ke zmizení rotundy z očí Třebováků

Majitel a zároveň investor, kterým je spolek Přátelé Jeunesse Lumiere z.s. přestavuje tento dům z darů jednotlivců, nemá na ně žádné dotace a přestavuje ho mimo jiné s tím záměrem, aby v části domu vzniklo zázemí sloužící pro významnou kulturní památku, rotundu svaté Kateřiny, která v současné době žádné zázemí nemá. Více ZDE
 
Velký zájem o studium na českotřebovské Základní umělecké škole 

Zápis do nových žáků se konal v uplynulém týdnu a doprovázel jej velký zájem rodičů. Pro školu to lze chápat jako velká pochvala za její soustavnou práci s mládeží. Zvláště to ej poznat na hudebním oboru, kde byl zájem tak velký, že bude v příštím školním roce zřejmě nutné otevřít čtyři paralelní třídy přípravné hudební výchovy.
 
České Třebové se nechce do zákazu hazardu, bojí se výpadku příjmů

Článek v krajské mutaci MF DNES ze dne 22.6, najdete ZDE

Výběrové řízení  v Dlouhé Třebové

OBEC DLOUHÁ TŘEBOVÁ Ústecká 235, 561 17 Dlouhá Třebová
Rada obce v souladu se zákonem č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů,  a vyhláškou č. 54/2005 Sb., o náležitostech konkursního řízení a konkursních komisích vyhlašuje
konkurs
na pracovní místo ředitele/ředitelky
Základní školy a mateřské školy Dlouhá Třebová okres Ústí nad Orlicí

 

Předpokládaný nástup na pracovní místo – 1. září 2016
 
Požadavky:
 
-          odborná kvalifikace a předpoklady pro výkon činnosti ředitele/ředitelky v souladu
s § 5 zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
-          znalost školských předpisů a školské problematiky
-          občanská a morální bezúhonnost
-          dobrý zdravotní stav
-          organizační a řídící schopnosti
 
K přihlášce přiložte:
-          úředně ověřené kopie dokladů o nejvyšším dosaženém vzdělání
-          přehled o průběhu předchozích zaměstnání
-          strukturovaný životopis v českém jazyce
-          koncepce dalšího rozvoje základní školy (max. 5 stran strojopisu A4) v českém jazyce
-          výpis z rejstříku trestů ne starší 3 měsíců
-          lékařské potvrzení o zdravotní způsobilosti pro výkon činnosti ředitele/ředitelky základní školy (ne starší 2 měsíců)
-          písemný souhlas se zpracováním osobních údajů pro účely tohoto konkurzního řízení ve smyslu zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů
Přihlášku včetně všech výše uvedených příloh zašlete nejpozději do 25.07.2016 na adresu:
             Obec Dlouhá Třebová, Ústecká 235, 56117 Dlouhá Třebová  
           
Obálku označte heslem „KONKURS ZŠ a MŠ Dlouhá Třebová - neotvírat“

Francouzi mají se sociálním podnikáním velký náskok

Pardubice (22. 6. 2016) – Mezinárodní konference na téma sociálního podnikání v Pardubicích byla tento týden vyvrcholením několikaletého snažení odborníků z Pardubického kraje o to, aby tady i tento specifický byznys zdomácněl a našel ukotvení. Pardubickému kraji v tom pomáhají svými dlouholetými zkušenostmi partneři z francouzského Regionu Centre – Val de Loire.
"Sociální podnikání má několik přidaných hodnot – sociální, ekonomickou i environmentální. Pracuje s lidmi znevýhodněnými na trhu práce, kteří musí tvořit alespoň 30 procent všech zaměstnanců podniku, generuje zisk, který z velké části znovu investuje do rozvoje podniku a svých zaměstnanců, a využívá místní zdroje, to znamená, že je i šetrné k životnímu prostředí,“ vysvětluje radní Pavel Šotola, který se touto problematikou začal zabývat v roce 2013. „Přelomová pro nás byla právě studijní cesta do Francie, kde jsme se seznámili s tím, jak může sociální podnikání fungovat. Od té doby se snažíme inspiraci získanou v našem partnerském regionu uplatnit i v našich podmínkách,“ konstatuje Šotola.
Vzhledem k tomu, že Česká republika ještě nezakotvila sociální podnikání legislativně (je vypracován věcný záměr zákona), hledá Pardubický kraj zatím jako jeden z prvních v naší republice vlastní cestu.  Ta začala nejprve semináři o sociálním podnikání a odpovědném zadávání veřejných zakázek ve všech částech našeho kraje. Pracovníci odboru sociálních věcí se setkávali s prvními podnikateli, kteří zareagovali na výzvy z evropských programů podporujících lidské zdroje a zaměstnanost v sociálním podnikání, a ptali se jich, jak jim mohou pomoci na regionální úrovni. Na základě tohoto průzkumu byl v roce 2015 vyhlášen první krajský dotační program na podporu a rozvoj sociálního podnikání. V prvním roce pomohl celkem dvaceti projektům a letos na jaře bylo ve druhém ročníku vybráno dalších sedmnáct.
„Jedná se o efektivní nástroj, díky kterému dokáží sociální podniky získat s nízkou administrativní zátěží potřebné prostředky, a to ve výši 10 – 200 tisíc korun za jeden projekt. Firmy je většinou využívají jako podporu pro rozjezd podnikání a přípravu na čerpání evropských dotací. Díky krajské podpoře zpracovávají byznys plán, který je základem všeho a také si dovybaví potřebné zařízení,“ říká radní Šotola. Takto bylo například podpořeno vybavení Centra praktické výuky v Dřevovýrobě Otradov nebo v Hlinsku podpořen vznik Cukrárny Ludmilka.
To sociální podnikání ve Francii má díky legislativní opoře nejenom dlouhou historii, ale zaznamenává také dynamický vývoj. „Je to vynikající nástroj pro podporu zaměstnanosti, což se nám osvědčilo i v době hospodářské krize, kdy bylo tímto způsobem vytvořeno na 40 000 nových pracovních míst,“ uvedl Charles Fournier, radní Regionu Centre – Val de Loire.
Zástupci francouzské delegace v souvislosti s tématem sociálního podnikání vidí potenciál pro spolupráci jak mezi partnerskými regiony, tak mezi zastřešujícími organizacemi z komerčního i neziskového sektoru, například formou výměnných stáží a dalších společných projektů.
Na konferenci představila bohaté zkušenosti se zaměstnávání znevýhodněných osob na trhu práce Jarmila Menšíková z Ergotepu Proseč a s novými zkušenostmi ze sociálního zemědělství se pochlubil Antonín Nekvinda ze Sdružení Neratov. Zájemci dostali také aktuální informace z Úřadu práce a Ministerstva práce a sociálních věcí.