-
Francouzi mají se sociálním podnikáním velký náskok
-
Pardubice (22. 6. 2016) – Mezinárodní
konference na téma sociálního podnikání v Pardubicích byla tento
týden vyvrcholením několikaletého snažení odborníků z Pardubického
kraje o to, aby tady i tento specifický byznys zdomácněl a našel
ukotvení. Pardubickému kraji v tom pomáhají svými dlouholetými
zkušenostmi partneři z francouzského Regionu Centre – Val de Loire.
-
"Sociální podnikání má několik přidaných
hodnot – sociální, ekonomickou i environmentální. Pracuje s lidmi
znevýhodněnými na trhu práce, kteří musí tvořit alespoň 30 procent
všech zaměstnanců podniku, generuje zisk, který z velké části znovu
investuje do rozvoje podniku a svých zaměstnanců, a využívá místní
zdroje, to znamená, že je i šetrné k životnímu prostředí,“
vysvětluje radní Pavel Šotola, který
se touto problematikou začal zabývat v roce 2013. „Přelomová pro
nás byla právě studijní cesta do Francie, kde jsme se seznámili
s tím, jak může sociální podnikání fungovat. Od té doby se snažíme
inspiraci získanou v našem partnerském regionu uplatnit i v našich
podmínkách,“ konstatuje Šotola.
-
Vzhledem k tomu, že Česká republika ještě
nezakotvila sociální podnikání legislativně (je vypracován věcný
záměr zákona), hledá Pardubický kraj zatím jako jeden z prvních
v naší republice vlastní cestu. Ta začala nejprve semináři o
sociálním podnikání a odpovědném zadávání veřejných zakázek ve všech
částech našeho kraje. Pracovníci odboru sociálních věcí se setkávali
s prvními podnikateli, kteří zareagovali na výzvy z evropských
programů podporujících lidské zdroje a zaměstnanost v sociálním
podnikání, a ptali se jich, jak jim mohou pomoci na regionální
úrovni. Na základě tohoto průzkumu byl v roce 2015 vyhlášen první
krajský dotační program na podporu a rozvoj sociálního podnikání.
V prvním roce pomohl celkem dvaceti projektům a letos na jaře bylo
ve druhém ročníku vybráno dalších sedmnáct.
-
„Jedná se o efektivní nástroj, díky
kterému dokáží sociální podniky získat s nízkou administrativní
zátěží potřebné prostředky, a to ve výši 10 – 200 tisíc korun za
jeden projekt. Firmy je většinou využívají jako podporu pro rozjezd
podnikání a přípravu na čerpání evropských dotací. Díky krajské
podpoře zpracovávají byznys plán, který je základem všeho a také si
dovybaví potřebné zařízení,“
říká radní Šotola. Takto bylo například podpořeno vybavení Centra
praktické výuky v Dřevovýrobě Otradov nebo v Hlinsku podpořen vznik
Cukrárny Ludmilka.
-
To sociální podnikání ve Francii má díky
legislativní opoře nejenom dlouhou historii, ale zaznamenává také
dynamický vývoj. „Je to vynikající nástroj pro podporu
zaměstnanosti, což se nám osvědčilo i v době hospodářské krize, kdy
bylo tímto způsobem vytvořeno na 40 000 nových pracovních míst,“
uvedl Charles Fournier, radní Regionu Centre – Val de Loire.
-
Zástupci francouzské delegace v
souvislosti s tématem sociálního podnikání vidí potenciál pro
spolupráci jak mezi partnerskými regiony, tak mezi zastřešujícími
organizacemi z komerčního i neziskového sektoru, například formou
výměnných stáží a dalších společných projektů.
-
Na konferenci představila bohaté
zkušenosti se zaměstnávání znevýhodněných osob na trhu práce Jarmila
Menšíková z Ergotepu Proseč a s novými zkušenostmi ze sociálního
zemědělství se pochlubil Antonín Nekvinda ze Sdružení Neratov.
Zájemci dostali také aktuální informace z Úřadu práce a Ministerstva
práce a sociálních věcí.