Českotřebovský deník 204/2016 (11/8) 
Hokejbal: montáž mantinelů provedena

Práce na obnově hokejbalové arény opět pokročily, byla provedena montáž mantinelů, očíslované díly jsou umístěny přesně tak, jak byly předtím. Ještě je nutné dokončit jejich pevné uchycení, instalovat sítě, nalajnovat hřiště. Celý areál by si zasloužil oplocení a úpravu, před šatnami  zde zůstala část odfrézovaného asfaltu, zřejmě právě za tímto účelem.

CHL 2016 / 2017 bude hrát 26 týmů

Do uzávěrky dalšího 11. ročníku CHL (sezona 2016/2017) se přihlásilo 26 týmů, toto je konečný stav.
Je to o jeden více než loni proto opět rekordní počet. Hrací systém bude následující:
Budou vytvořeny 3 ligy
1. liga začíná s 8 účastníky, 2. liga začíná s 9 účastníky a 3. liga začíná s 9 účastníky, sestupovat budou vždy 3 nebo 2 týmy tak aby se pro druhé kolo 8 účastníků posunulo do 2. ligy a pro třetí kolo do 3. ligy.
Budou se hrát 3 kola (3 části), každý tým má garantováno odehrání 23 zápasů, PLAY – OFF nebude
Hrací doba jak bylo dohodnuto 3 x 14 minut čistého času, budou se střídat strany.
Výsledná cena je stanovena na 32 600,- Kč CHL + 1 000,- Kč startovné.
Ceny jsou včetně DPH na každý přihlášený tým.
Cena je složena následovně: 22 x 1 450,- + 1 x 700,- zápas navíc proti loňskému roku je za 50% ceny + 1 000,- startovné).
Zahájení CHL je plánováno na 16. 9. 2016, zahajovat bude jako v předešlých ročnících vítěz loňského ročníku PROPLAST Ústí nad Orlicí.  Rozlosování první části bude zveřejněno během týdne. Nasazení do jednotlivých lig je uvedeno v přehledu, vychází z výsledků loňského ročníku se změnami podle přihlášených nových týmů a vynechání nepřihlášených týmů.
Slavnostní jízda "osmdesátileté" Slovenské strely 

Ve středu 13. července uplynulo již 80 let od zahájení provozu dnes již legendárního vlaku Slovenská strela, který se na tehdejší československé železnici na trase Praha - Bratislava objevil v roce 1936. Slavnostní jízdy se jako jediný zástupce českých krajů zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který cestoval z České Třebové do Prahy.
„Považuji za důležité se této prestižní akce zúčastnit, protože vnímám nezastupitelnou úlohu národního dopravce v rámci regionální dopravy objednávané českými kraji. České dráhy vždy byly, jsou a doufám, že i budou nadále partnerem při zajišťování dopravní obslužnosti v regionech. Původně stát krajům přispíval na základě memoranda, které však vyprší v roce 2019. Nyní již máme jistotu, že nám stát bude přispívat na objednávky osobních a spěšných vlaků až do roku 2035,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Na lukrativních tratích umí jezdit každý dopravce, ale na méně frekventovaných regionálních tratích plní České dráhy nezastupitelnou úlohu, kterou není podle mého názoru nikdo jiný schopen dostatečně nahradit,“ dodal hejtman Martin Netolický.
 Předválečný motorový expres se stal železniční legendou v Čechách, na Moravě i na Slovensku díky neobvyklému aerodynamickému tvaru, komfortu i desítky let nepřekonanému rychlostnímu rekordu na trati Bratislava – Praha. Ten překonaly až vlaky EuroCity. České dráhy u příležitosti výročí 80 let Slovenské strely během léta opatřily jednu z lokomotiv řady 380 mimořádným výročním nátěrem s vizualizací legendárního motorového expresu.  Více ZDE
 

VÍTĚZSTVÍ ČP U 20 V BEACHVOLEJBALU SI Z KARLOVÝCH VARŮ PŘIVEZLA DVOJICE Z ČESKOTŘEBOVSKÉHO SOKOLA II

Vítězství v beachvolejbale pro Českou Třebovou získala dvojice Lukáš Vašina – Lukáš Kittel
 Další vítězství  v Českém poháru juniorů U 20 vybojovala dvojice startující pod hlavičkou Sokola II., Lukáš Vašina – Lukáš Kiitel v Karlových Varech – Chodově. V pěkném prostředí beachvolebalového areálu a bezproblémové organizaci si bez porážky připsala naše dvojice plný počet bodů a z turnaji ČP si odvezla cenné vítězství. Po vítězství v Praze nemusela projít naše dvojice kvalifikačními boji a byla nasazena do hlavní soutěže. Nastřádané síly se v závěrečných bojích určitě hodily. Ve finálovém duelu porazili dvojici specialistů Havlín – Knápek a odvezli si 1. místo z turnaje Českého pohárů juniorů U 20.
Konečné pořadí:
1.      Lukáš Vašina, Lukáš Kittel   (S. Česká Třebová II.)
2.      Štěpán Havlín – Jan Knápek (Beach Praha - Strahov)
Vojtěch Bauman – Domink Stasiowski ( složená dvojice Ostrava - Pardubice
II. kolo kotlíkových dotací vyhlášeno

Krajští radní dnes na svém jednání potvrdili, že druhé kolo oblíbených kotlíkových dotací vypukne v pondělí 3. října. Žadatelé mezi sebe rozdělí až 60 milionů korun. O příspěvek na výměnu stávajících ručně plněných kotlů na pevná paliva za nové nízkoemisní zdroje se budou moci ucházet jak neúspěšní žadatelé z prvního kola, tak i noví zájemci. Cílem programu je snížit emise z lokálního vytápění domácností ve všech městech a obcích Pardubického kraje.
„V prvním kole jsme schválili přes tisíc žádostí, což jednoznačně předčilo všechna naše očekávání. Částku, která byla schválena pro náš kraj, jsme však nevyčerpali v jedné vlně. Proto vyhlašujeme ještě před zahájením topné sezony druhé kolo, ve kterém mezi žadatele rozdělíme až 60 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Pardubický kraj přijímal žádosti pro první výzvu v lednu tohoto roku a během tří dnů zaevidovali pracovníci úřadu celkem 1054 žádostí. Původně plánovaná částka 100 milionů korun byla navýšena tak, aby došlo na všechny žadatele v první výzvě. Zájemci mohou získat dotaci ve výši 70 až 85 procent nákladů na pořízení nového zdroje tepla dle typu zdroje a lokality.
 
TJ Sokol Česká Třebová II. hledá další šikovné chlapce a dívky, kteří se chtějí naučit jeden z nejoblíbenějších a nejúspěšnějších sportů v České Třebové v oddílu, který mimo jiné zaznamenal velké úspěchy i v minivolejbale (volejbal pro nejmenší) „Mistr ČR“ a je také „Mistrem ČR“ v kategorii mladších žáků“, 2. místo v ČR – starší žáci, mladší žáci, extraliga kadetů, 1. liga juniorů

SPORTOVNÍ TRÉNINKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2016 – 2017
Sportovní pohybová přípravka (základy pohybové přípravy) zaměřená na míčové hry (volejbal)
Ročníky narození 2008 – 2006    16.00 – 17.00     pondělí, čtvrtek                               ZŠ Nádražní
Ročníky narození 2005– 2003     16.00 – 17.00     pondělí, úterý, čtvrtek                     ŽŠ Nádražní
Ročníky narození 2002 – 2001    16.00 – 17.00     pondělí, úterý, čtvrtek                     ZŠ Nádražní
Ročníky na doplnění mládežnických družstev hrajících soutěže ČR – Extraliga – kadeti, I.liga ČR -  junioři, juniorky
Ročníky narození 2000 – 1997    17.00 – 19.00, 19.00 – 21.00, úterý, středa, čtvrtek   ZŠ Nádražní
Kontakt: Lubomír Vašina: mobil: 605 415 868 email: ams-lubomir.vasina@seznam.cz
                Martin Knížek: mobil: 606 623 412 email: knizci@email.cz

Chtěli byste řídit lokomotivu?

O profesi strojvedoucího panuje mnoho zkreslených, zavádějících nebo i romantizujících představ. Jen málo kdo  z těch, co tuto profesi nevykonávají, však ví, jak je to doopravdy. Firma LokoTrain si pro všechny fanoušky, zájemce o profesi strojvedoucího i studenty, kteří by se jednou strojvedoucím chtěli stát, připravila blok přednášek nazvaný Od šotouše ke strojvedoucímu, na který si Vás tímto dovolujeme pozvat. Přednášet budou strojvedoucí – instruktoři a lidé z vedení firmy LokoTrain.
Víte co vše musí uchazeč o práci strojvedoucího splňovat a čím se řídit? Jak se stát strojvedoucím? Kolik stojí zkoušky, abych mohl vykonávat práci strojvedoucího? Jak se řídí lokomotivy Vectron? Jak vypadají a jak se řídí polské lokomotivy ET22/ET41? Jak tyto lokomotivy fungují a jaké jsou podstatné odlišnosti od jejich českých vrstevnic? Jaké všechny lokomotivy jezdí po českých kolejích? Jak probíhá směna strojvedoucího a co vše musí dnes sám znát, umět a vykonávat? Co se strojvedoucím také přihodí při výkonu jejich povolání? Pokud chcete znát odpovědi nejen na tyto otázky, přijďte 22. 8. 2016 v 10.00 do školícího centra LokoTrain v České Třebové na ulici Školní 353. Přednášky jsou pro všechny zájemce zdarma. Jestliže Vás nabídka přednášek oslovila a chtěli byste se zúčastnit, tak se prosím pro zajištění dostatečné kapacity přednáškové místnosti, předem přihlaste na e-mailu andrea.simkova@lokotrain.eu.
 Společnost LokoTrain s.r.o. je součástí skupiny Energetického a průmyslového holdingu a zaměřuje se na poskytování komplexních služeb v oblasti drážní dopravy. Cílem společnosti je poskytovat služby dopravcům na vysoké úrovni, s využitím nejmodernějších lokomotiv, odborného personálu a moderního dispečerského aparátu.  (zelpage.cz)
 
Začíná příprava stavby nové psychiatrie v Pardubicích

Radní Pardubického kraje dnes dále posunuli realizaci nové psychiatrie v Pardubické nemocnici. Po nedávném schválení investičního záměru spustili dnes proces na zajištění projektové dokumentace. Na projekt počítají s částkou přibližně pěti milionů korun.
„Vedle centralizace akutních oborů a centrálního příjmu to bude v následujících letech v Pardubické nemocnici druhý největší projekt,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek. „Nová psychiatrie v Pardubicích je součástí krajské koncepce rozvoje psychiatrické péče, která by se mohla začít uskutečňovat jednak tímto velmi potřebným posílením lůžkových a ambulantních kapacit v západní části kraje, a pak také vznikem Centra duševního zdraví.“
Nový pavilon psychiatrické péče zahrnuje jednu stanici s dvaceti lůžky v uzavřeném režimu a durhou se třiceti lůžky v otevřeném režimu. Dále tu bude denní stacionář pro 25 klientů a velká ambulantní část. „Dočkáme se také rozšíření stávajících oborů psychiatrie o velmi potřebné specializace na děti a seniory, které v nemocnici dosud chyběly a přibude také dětská klinická psychologie,“ dodal Línek.
V současné době jsou pracoviště psychiatrie v Pardubické nemocnici ve třech vzdálených budovách bez přímého propojení. Kapacita lůžek se oproti současné zdvojnásobí. Pavilon by měl stát nedaleko vodárenské věže.
V příloze: Studie nové psychiatrie