Českotřebovský deník 242/2016 (20/9)
Barevný den s odpady zaplnil Staré náměstí

Byla to akce nejen pro školy, ale i pro veřejnost. Náměstí nezaplnil odpad, ale atrakce, které měly napomoci co největšímu třídění odpadu. Byla to především osvěta určená z větší části školní mládeži, ale přišly i děti z mateřských škol. Možná škoda, že  zde nebyla osvěta vede k užitečnosti třídění v tom smyslu, že by byly prezentovány technologie zpracování a výrobky, které jsou právě z recyklovaného materiálu, Z dřívější doby pamatujeme že při podobných příležitostech se konaly soutěže škol  v množství získaného tříděného odpadu... Fotografie z 20. září.  Po úspěšném Světovém dni první pomoci to byla již druhá zářijová akce na Starém náměstí. Přinesla však současně naprostý celodenní chaos do parkování v centru města.

Cechovní ulice letos rekonstruována nebude

Vzhledem k tomu, že nedošlo k dohodě mezi investorem - Městem Česká Třebová a občany, kteří v ulici bydlí, nebude zatím rekonstrukce této nyní jednosměrné komunikace v poměrně prudkém kopci nad Domovem pro seniory provedena, i když finanční prostředky na tuto akci byly v rozpočtu města vyčleněny.  Někteří sousedé v ulici preferují stávající situaci s malou úpravou, projekt byl koncipován na velkou rekonstrukci ulice. Škoda že město nebylo na takový případ připravena a nemůže tak zařadit další úpravu ulice z těch, které dosud na úpravu čekají. Kdyby byl vytvořen "zásobník připravených rekonstrukcí" pro určitý časový předstih, nebylo by to problémem. Opoždění akce může být způsobeno třeba odvoláním firem po výběrovém řízení. Takto to má zajištěn např. Pardubický kraj. 
 
Parkoviště Billa bude mít závoru

Plochu parkoviště parkuje mnoho vozidel s dlouhodobým stáním a samotní zákazníci prodejny Billa nebo návštěvníci objektu TEZA nemají kde zaparkovat.  O placeném stání se mluví řadu let, nyní věc spěje k realizaci.  PO dobu jedné hodiny bude stání na aprkovišti bezplatné. město jedná o prodloužení této doby na dvě hodiny, vzhledem k tomu že řada občanů navštěvuje zdejší lékařské ordinace a zde se snadno může stát že doba parkování po dobu jedné hodiny stačit nebude. Definitivní soud ještě nepadl.
 
Předán Otevřený dopis skupiny 44 signatářů ve věci "Křivolík". 

Dopis určený zastupitelům města vyzývá  zastupitele a radní města k tomu, aby opravdu dobře vážili, zda je opravdu nutné v Křivolíku zasahovat  do stávající souvislé plochu, v územním plánu města určenou pro sport a relaxaci, na které je např. Rybníček Panamák, Pivovarský rybníček,  parcely opuštěného koupaliště a další okolní pozemky. O část pozemků včetně rybníčku Panamák má zájem  místní podnikatel k rozšíření plochy pro svou průmyslovou výrobu.   Více ZDE
 
Chystá se poslední etapa rekonstrukce silnice 31512 na Skuhrov

Jde o  úsek Lidická - Podbranská - Hýblova.  První jednání odborníků, kteří budou tento investiční projekt zajišťovat se uskuteční 29.9. na naší radnici.  Bude se jednat o akci Pardubického kraje, podílet se bude také město Česká Třebová, protože na trase v uvedených ulicích bude třeba vybudovat odpovídající kvalitní chodníky, které jsou již nyní převedeny do majetku města. Realizace akce se připravuje pro příští rok 2017.
 
MF ČR vydalo novou vyhlášku o daňových koeficientech pro příští rok 2017.

Podle ní se určuje podíl na dani z přidané hodnoty a dani z příjmů. Tento podíl je určen započteným počtem trvale hlášených obyvatel města, katastrální rozlohou měst a a také počtem žáků navštěvujících školy spravované městem.  Podle přílohy k této vyhlášce má započteno Česká Třebová 15710 obyvatel, rozlohu 4101 ha a 1850 žáků škol. Pro Ústí nad Orlicí je započteno 14226 obyvatel,  plochu katastru 3637 ha a 1782 žáků škol. Na velikost podílu daně z příjmu má vliv i počet zaměstnanců. Ten má Česká Třebová 8300, menší než Ústí nad Orlicí 9363, Vysoké Mýto 9015 i  Lanškroun (8302).  Z přílohy můžeme také vyčíst počty obyvatel v obcích v okolí České Třebové: Dlouhá Třebová 1274, Rybník 827, Semanín 632, Přívrat již 353 a Třebovice 776 obyvatel.
 
Motokrosový Opatov

V neděli, 18.09.2016, se stal nedaleký Opatov dějištěm dalšího dílu Mezinárodního mistrovství ČR v motokrosu. Poprvé v historii a po obrovském množství práce se pořadatelé dočkali zasloužené odměny a mohli na své krásné trati přivítat nejlepší  motokrosaře nejen z České republiky, ale i  z Francie, Itálie, Slovenska, Maďarska atd.
V nabité konkurenci se velké množství fanoušků těšilo na výkon Českotřebováka  Denise Dvořáka, který využil možnosti změřit si své síly s naší motokrosovou „dospělou“ špičkou.  Náš závodník, který je v současnosti na deváté pozici  MMČR Juniorů, všechny přítomné namlsal již  v kvalifikaci, kdy se umístil na čtrnáctém místě z osmatřiceti startujících.
První jízda pro něho však, bohužel, skončila  zhruba v polovině, kdy měl defekt zadní pneumatiky a ze závodu musel odstoupit.
S velkým odhodláním ukázat své umění všem příznivcům, kteří ho do Opatova přijeli podpořit, nastoupil do druhé jízdy, a bylo opravdu na co koukat. Po již tradičně špatném startu, kdy se pohyboval kolem třiadvacátého místa začal neuvěřitelnou stíhací jízdu. Postupně se prodíral přes daleko zkušenější soupeře a po více než třiceti minutách ukončil své představení na neskutečném dvanáctém místě! Pro teprve osmnáctiletého Denise to je obrovský úspěch a po zásluze sklidil po příjezdu do depa potlesk od svých fandů. V ideálním počasí, na krásné trati a před zraky mnoha tisíců diváků tak náš jezdec  předvedl skvělý výkon  a my, jeho příznivci, mu za něj děkujeme. Přejeme hodně úspěchů ve dvou zbývajících závodech juniorského mistrovství. V. a M. Peterkovi
 
 Už máme lavičky

V červnu loňského roku jsem prostřednictvím Českotřebovského zpravodaje požádala Koalici pro Českou Třebovou otevřeným dopisem o podporu v zastupitelstvu města k prosazení požadavku malé odpočinkové zóny u DPS - žluťáku. Povedlo se a i s přispěním zastupitelů i z jiných stran. Líbila se nám zveřejněná studie zahradního architekta Ing. Davida Smyčky (zveřejněná v červencovém zpravodaji 2015)  dokonce i s návrhem rozpočtových výdajů. Bez napojení vody kolem 1560 tisíc Kč.
Říká se "Kdo si počká, ten se dočká. Nic se dlouho nedělo. Jednoho rána se začalo rychlým tempem pracovat a my z balkonů jen zírali, jak se obyčejný trávník mění na parkovou úpravu. Sázelo se, sázelo a když se začalo sázet i v půlkruhu, kde měly být podle našeho názoru (a požadavku) lavičky, šla jsem za inženýrkou Burkoňovou a hodně zostra jí řekla - za což se dnes omlouvám - že v těch místech jsme chtěli 4 lavičky na zámkové dlažbě a okolo jen keře podle jiného projektu. Bránila se tím, že oni pracují podle jiného projektu, ať si zavolám na životní prostředí. To jsem hned udělala Načeš jsem se pohádala s paní inženýrkou Vrbickou, ale té se omlouvat nebudu, protože i ona na mně byla hodně nepříjemná. Řekla mi, že byl vybrán jiný projekt, který všichni schválil za 370 tisíc korun. Řekla jsem proč dělají věci, které po nich nikdo nechtěl a ona na to, že se studie Ing. Smyčky líbila jen mně. Na takové arogantní řeči jsem už nebyla zvědavá a ukončila hovor pořádně naštvaná. Po dotazu  na p. Mgr. Milana Mikoleckého jsem zjistila, že zastupitelé schvalovali jen peníze na tuto akci v rozpočtu města, vybraný projekt nebyl zveřejněn.
Dalo by se říci, že jsme na tom vlastně vydělali, když místo 4 laviček máme nyní 5 hezkých nových, ale jen vedle sebe u chodníku. Ale sluší se poděkovat všem, kteří se zasloužili o lepší posezení v hezčím a klidnějším prostředí, než na ulici před domem Děkuji za obyvatele DPS čp. 2100.  Jarmila Korejtková
 
Ministerstvo obrany ocenilo krajské obce pečující o válečné hroby

Pardubice (20. září 2016) – Není to tak dávno, co po celém světě zuřily války, a v nelítostných bojích umírali lidé, kteří bránili svou vlast. Na jejich památku by se nemělo zapomínat. Důstojná vzpomínka na padlé je totiž nejen projevem zasloužené úcty, ale také výstrahou před útrapami války. Obce, které si význam válečných hrdinů uvědomují a o jejich hroby náležitě pečují, ocenili zástupci Ministerstva obrany České republiky.
„Může se zdát, že téma válečného hrdinství patří především minulosti, ale není to vůbec pravda. I dnes čeští vojáci nasazují svůj život na zahraničních misích, kde bojují za klidný život lidí v naší zemi. A bohužel i umírají. Na tyto lidi by se nemělo zapomínat, a proto všem obcím a lidem, kteří si význam péče o válečné hroby uvědomují, patří náležité poděkování,“ řekl na setkání plk. gšt. Eduard Stehlík, ředitel Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany České republiky.
Z jeho rukou přebrali zástupci čtyř vybraných obcí – Staré Město, Rozstání, Kunvald a Těchonín – plaketu oceňující příkladnou a záslužnou práci v oblasti péče o válečné hroby.
 
Obec Staré Město
Za příkladnou péči a opravu válečného hrobu padlým v 1. světové válce. Jedná se o památník k uctění padlých vojáků z 1. sv. války umístěný v části obce Radišov. Obec Staré Město v předešlých letech památník udržovala čištěním a snažila se neúspěšně získat finanční příspěvek na jeho celkovou rekonstrukci, a proto památník zrekonstruovala z vlastních zdrojů v celkové výši 69 333 Kč.
 
Obec Rozstání
Za rekonstrukci památníku z 1. sv. války. Jedná se o památník, který byl po 2. sv. válce znehodnocen a do Centrální evidence válečných hrobů byl zařazen po opětovném nalezení kamenné desky se jmény padlých vojáků. Dle zachovalé fotodokumentace se obec Rozstání rozhodla uvést památník do původní podoby. Celkové náklady na rekonstrukci památníku činily 479 606 Kč, podíl obce byl 229 606 Kč.
 
Městys Kunvald
Za restaurování pomníku a za příkladnou každoroční péči o válečný hrob obětí 1. světové války. Pomník padlých obětí v 1. sv. válce byl zhotoven v r. 1926 a je umístěn uprostřed křižovatky v centru obce. Pomník byl restaurován v r. 2005 nákladem 45 000 Kč a v roce 2010 byl v průběhu oprav okolí pomníku poškozen a musel být opětovně restaurátorem uveden do původního stavu. Další oprava ve výši 47 000 Kč byla hrazena pojistným plněním.
 
Obec Těchonín
Za rekonstrukci památníku padlým občanům Celného v 1. sv. válce a za příkladnou každoroční péči o všechny válečné hroby v obci. Kamenný památník byl v neutěšeném stavu bez pamětní desky. Pomník byl restaurován a byl doplněn pietní deskou s nápisem: ,,Na
památku občanů Celného, kteří padli v první světové válce 1914–1918.“ Obec příkladně pečuje o další tři válečné hroby v místě.

Jak dobře umí kraje zadávat veřejné zakázky

Výzkumníci spolku EconLab na webu zindex.cz zveřejnili žebříček, který z tvrdých dat hodnotí, jak si krajské úřady v posledních letech vedly při zadávání zakázek. Z žebříčku například vychází, že kraje v průměru ruší každou čtvrtou zakázku, u řady dalších zakázek pak opakovaně mění zadání tak dlouho, až nezbude kdo by se o ně ucházel. Vítězem se stal Jihočeský kraj, propadl kraj Zlínský, kompletní výsledky najdete zde na webu zIndex. Zde je vidět, že náš Pardubický kraj si nevede špatně a je na 3 místě žebříčku  zIndex je nástroj na porovnávání zadavatelů veřejných zakázek. S pomocí reálných dat měří, jak konkrétní zadavatel postupoval transparentně, hospodárně a zda mu nevznikala korupční rizika.