Českotřebovský deník 275/2017 (11/10)

Slavnostní otevření rekonstruované silnice v tunelech (podjezdech) u Rybníka se bude konat v úterý 17. října


AŤ SE DĚJE, CO SE DĚJE,

KDO HRAJE PRŠÍ, TEN SE SMĚJE!


V duchu tohoto hesla "Klub Hliníky" pořádá již 8.ročník karetní hry "PRŠÍ"!
Turnaj se koná ve spolkové chatě "Hliníky" v sobotu 11.11.2017.
Prezentace od 9.00 hodin, začátek v 10.00 hodin.
Turnaj je určen dívkám od 18 let, maminkám, babičkám, sestrám, sestřenicím, švagrovým, snachám, tetičkám, sousedkám, kamarádkám, přítelkyním, prostě všem ženám, které mají radost ze hry i ze života.
Startovné 150,- Kč, teplý oběd zajištěn, po vyhlášení výsledků a předání cen všem účastnicím turnaje je zajištěna hudba a s tancem. Srdečně Vás všechny zve krásnější polovina "Klubu Hliníky"."

Výstavní síň KC po rekonstrukcí: Lucie Anna Přerovská - Mezi námi
V KC byla včera 10. října zahájena nová sezóna výstavní síně po letní rekonstrukci výstavou fotografií Lucie Anny Přerovské "Mezi námi". Přišlo minimum lidí, je to škoda. Možná bylo třeba napsat do propagace více a lépe než dva řádky, které na výstavu nikoho nepřilákaly. Třeba to, že autorka působící na Ostravsku (Havířov) má široké pole působnosti a její výstavy budí ohlas, vystavuje akty, částečně i na naší výstavě. A vždy není pochopena. Vyplývá to např. z přístupu městského kulturního střediska v Havířově, ač své akty vystavovala na jiné výstavě a nikdo s tím problém neměl. Když však chtěla svou tvorbu vystavit ve výstavní síni Maryčka v KD Petra Bezruče, narazila. Vedení Městského kulturního střediska (MKS) její výstavu nezařadilo do plánu výstav s odůvodněním, že není vhodná pro tuto konkrétní výstavní síň... Třebováci tu možnost mají až do konce října.
Ještě k nově upravené výstavní síni. Úprava byla nakonec dražší, než se původně plánovalo a není vlastně ani zcela dokončena. Výstavní prostor se však změnil nad očekávání. Sám jsem byl při shlédnutí prací, při kterých se přestavovala "výstavní síň na výstavní síň" dosti skeptický, ale  změna je opravdu patrná pro všechny, prostor se sjednotil, opticky zvětšil, je zde nové výstavní osvětlení.  Co ještě chybí - postupně bude zde ještě budou instalovány další posuvné panely, pomocí kterých bude možní ještě připravit výstavní plochu na straně oken (a okna tak třeba i vlastně zakrýt), Další panel odstíní dveře do skladu  v polovině delší stěny (byť jsou dveře natřeny na bílo a by se stěnou co nejvíce splynuly).  Aby prostor pro výstavy byl opravdu sjednocen. Tím se výstavní síň dostane na úroveň specializovaných galerií.  Úpravy stěn, odstranění složeného podhledu a nové panely zakrývající např. instalovaný Unzeitigův pohyblivý betlém ovšem podstatně změnily akustiku místnosti, prodloužily dozvuk, mluvené slovo se stává méně srozumitelným. Tomu napomáhá úprava stěn, ale především také dlažba na podlaze. Předělat podlahu z gruntu je nad investiční možnosti, jistě by ovšem bylo možné instalovat vhodný zátěžový koberec, to by akustiku, ale i podmínky pro skutečně kulturní využití podstatně vylepšilo. Nejde jen o výstavy, ale i o vernisáže s mluveným i hudebním projevem a další možnosti, je to přece prostor variabilní.....
Pamětníci si připomenou původní výstavní síň vybudovanou v osmdesátých letech v podzemním krytu na Novém náměstí, která byla svědkem zajímavých výstav, pořádaných tehdy okresním kulturním střediskem. byla však opakovaně vyplavena díky nedostatkům v kanalizaci. Kdybychom tehdy dokázali kanalizaci opravit a zachovat výstavní síň dodneška, měli bychom velký prostor hodný galerie a navíc bez přerušení vybudovaný vztah k výtvarnému umění, který se dnes postupně snažíme znovu vytvářet.  Dnes již není vyplavována, můžeme zde v podzemí lacino nakoupit alkohol a jiné pochutiny...
Příští listopadová výstava  ve Výstavní síni v Kulturním centru bude  patřit Bohuslavu Špačkovi a jeho manželce Adéle, tedy místním umělcům.
Bude proto jistě v daleko větším centru pozornosti  než  je zatím (jistě neoprávněně) výstava Lucie Anny Přerovské, Třebováci jsou zvyklí chodit na "svoje" umělce, ale to přece neznamená, že by nemohli zajít i na další, kteří k nám přijedou a obohatí náš zájem a vkus. 

Výstavy Třebováků jsou v plánu i pro další období.  Pro jarní sezónu jde např. o výstavu Marty Demelové, nebo výtvarné skupiny Maxmilián



Nákupy v Litomyšlské nemocnici v letech 2008 - 2014 prověřuje policie

Podle informací, které v současné době máme, šetří Národní centrála proti organizovanému zločinu v Litomyšlské nemocnici centrální nákupy a problematiku takzvaných zpětných bonusů v období let 2008 až 2014, tedy dobu, kdy každá z nemocnic byla zcela samostatnou akciovou společností. Pro nás je to další jednoznačný argument, že fúze do jedné akciové společnosti, proti které řada lidí brojila, má svůj smysl, jelikož jedině tak je možné jednotně řídit investiční činnost a nákupy v rámci regionálního zdravotnictví,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „V současné době se celá záležitost nachází ve fázi výslechů svědků. Podle našich informací se jedná o členy bývalého managementu Litomyšlské nemocnice a.s. v letech 2008-2014,“ sdělil hejtman. „Otázka zpětných bonusů je v současné době tématem, kterým se zabývají kontrolní orgány státu u poskytovatelů zdravotní péče bez ohledu na jejich zřizovatele,“ dodal hejtman Netolický.
Nový dotační program Pardubického kraje na dopravní hřiště

Není pochyb o tom, že nejvhodnějším místem pro dopravní výchovu, jsou dětská dopravní hřiště. To si uvědomují i krajští radní, kteří na svém včerejším jednání schválili vyhlášení dotačního programu „Podpora výstavby a rozvoje dětských dopravních hřišť v Pardubickém kraji“, předložený náměstkem pro dopravu Michalem Kortyšem. Předpokládaný objem peněžních prostředků vyčleněných na program činí 5 milionů korun.
Základní školy mají povinnost učit děti, jak se pohybovat v silničním provozu. Jedná se však pouze o teoretickou část, kterou je nutné doplnit praxí, což jde v normálním provozu velmi těžko. Nejvhodnějším místem jsou proto dětská dopravní hřiště, jejichž výstavbu chceme dotačním programem podpořit,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že program přispěje ke zvýšení bezpečnosti a ochrany dětí v reálném silničním provozu.
V současné době se na území našeho kraje nachází 15 dopravních hřišť, která ale neslouží jen dětem ze základních škol. „Finanční prostředky, které jsou doposud do hřišť vkládány, však nezajišťují pravidelnou obnovu nebo modernizaci jejich zařízení. Stávající učebny dosluhují nebo dokonce chybí úplně. Také stavební řešení hřišť je třeba postupně modernizovat, tak, jak se modernizuje i naše reálná dopravní infrastruktura,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš a dodal, že stávající hřiště budou vybavena novým dopravním značením, moderními typy křižovatek, kruhovými objezdy, přenosnými semafory nebo oblíbenými dopravní prostředky, jako jsou koloběžky nebo in-line brusle. Z dotace lze také nakoupit kompletní přenosná dopravní hřiště.
O dotaci mohou žádat obce, svazky obcí nebo fyzické i právnické osoby, a to od 11. listopadu 2017 do 31. ledna 2018. Výše dotace na jednu žádost činí minimálně 10 tisíc korun a maximálně může dosáhnout 400 tisíc. Poskytnutí dotace je vždy vázáno na finanční spoluúčast žadatele ve výši minimálně 30 % z poskytnuté dotace.