Českotřebovský deník 300/2017 (3/11)
Skvělá zpráva z městské knihovny pro studenty (i jejich učitele):
stahujte zdarma a legálně elektronické knihy

Mezi naše služby již delší dobu patří i půjčování elektronických knih, které poskytujeme ve spolupráci s eReading.cz, kde si naši čtenáři mohou půjčit 3 e-knihy na 31 dní.  Také ale nabízíme e-knihy, které si naši uživatelé mohou stáhnout zcela zdarma, a to bez jakýkoliv omezení, bez předchozí registrace a bez osobní návštěvy v knihovně. Jedná se o produkci Městské knihovny v Praze, které postupně digitalizuje díla, která již nejsou zatížena autorským právem. Nabídka se týká zejména dokumentů, které studenti potřebují ke studiu a jsou velice často nedostupné. Například knihy od Karla Čapka, Karla Hynka Máchy, Karla Poláčka nebo od Boženy Němcové. Celkem naše knihovna nabízí přes tisíc e-knih zdarma ke stažení. Jak na to? Podívejte se do našeho online katalogu, klikněte na záložku E-kniha ke stažení zdarma a vybírejte.  Konkrétní knihu si pak jednoduše stáhnete do vašeho zařízení (pc, čtečka, tablet) a podle toho, v jakém zařízení budete e-knihu číst, si můžete zvolit vhodný formát (epub, html, pdf aj.). Číst školní povinnou četbu nebylo nikdy jednodušší. https://vufind.katalogknih.cz/
Městská knihovna Česká Třebová, Mgr. Jana Jakeschová
 
Mám na občany České Třebové velkou prosbu

V našem městě žije pán bez domova, jmenuje se František Kovář a často ho vidíme v černé bundě, má na zádech batoh s karimatkou. Bydlel na Lidické ulici. Je to slušný člověk, nikdy nežebrá, a když mu nabízím pár drobných na jídlo, tak odmítá. Co vím, tak pracoval, později se staral o rodiče. Nejspíš peníze za péči o rodiče ani nepožadoval a  ani nepobíral od státu žádné dávky. Nějaké peníze dlužil, přišel o dům, ale podle něho to nebyla taková částka, aby mu ""ukradli"" dům. Ten člověk nemá z čeho žít a nemá kde spát. Shání podpisy svědků, nejlépe sousedů, kteří by mu potvrdili, že se o rodiče staral. Touto cestou bych za něho chtěla poprosit, jestli by se našel někdo, kdo by mu toto na úřadě potvrdil, nebo kdo by mi poradil, jak mu více pomoci, poskytl bydlení, sociální pomoc. Možná v minulosti špatně jednal, ale každý děláme chyby a měl by dostat šanci na slušnější život. Teď nutně potřebuje pomoc!   Moc děkuji Jana Vavřínová (jane.vavrinova@seznam.cz) (ilustrační fotografie)
 
Zemřel Gaetano Bardini, italský tenorista spojený také s Českou Třebovou

Dnes den po svátku všech svatých  jsem se prostřednictvím rodiny doc. Františka Preislera dozvěděl smutnou zprávu o úmrtí vynikajícího italského tenoristy Gaetano Bardini (*8.10.1926). S Českou Třebovou byl spojen jednak opakovaným koncertním vystoupením a jednak prostřednictvím rodiny Preilerovy. Gaetano byl manželem dcery Vlasty Preislerové - Ployharové".
"Jsem rád, že tomu tak bylo a velmi se tím pyšním. Díky tomu jsem se mohl stát  dobrým znalcem italské hudby, ale také životních osudů Gaetana  Bardiniho. Znám jej tedy nejen z literatury a novinových kritik, ale jeho život mohl v posledních desetiletích sledovat skutečně zblízka. Gaetano Bardini byl po několik desetiletí miláčkem světových metropolí. Od roku 1966, kdy debutoval v newyorské Met vystoupil na nejprestižnějších  evropských a operních scénách, ale také v České Třebové na mimořádném koncertu Kruhu přátel hudby. Jeho koncert a tedy možnost vidět světového umělce "naživo" tehdy překvapil  a výsledkem byl do posledního místa zaplněný sál a vřelé přijetí, na které se vzpomínalo hodně dlouho.   Bylo to dva měsíce před tím, než se Vlasta Ployharová stala mojí ženou, v době  tuhé normalizace, kdy naše kontakty ze západním světem a uměním se pevně uzavíraly. A přesto měla tehdy Česká Třebová jako zázrakem možnost přivítat  na jevišti  kina Svět světaznalého špičkového italského tenoristu.  Na programu koncertu  byly slavné árie a dueta z italských a světových oper, které přednesl se společně s Vlastou Ployharovou - Preislerovou (soprán) a s klavírním doprovodem mého otce, dirigenta olomoucké opery a českotřebovského rodáka Františka Preislera. Právě ten měl tehdy největší podíl na tom, že jsme mohli v České Třebové přivítat jednoho z nejslavnějších světových zpěváků," řekl doc. František Preisler.  A  nebyla to tehdy jeho jediná návštěva v České Třebové...  Celý článek a fotografie ZDE
 
Interaktivní ručně malovaná pohledová mapa regionu Orlickoústecko

Pro stáhnutí mapy kliknětě ZDE
 
GENERÁLNÍ REKONSTRUKCE ORLICKústeckého AQUAPARKU

Z důvodu havarijního stavu keramických obkladů a značné ztráty vody uniklé netěsností dna bylo přistoupeno k celkové rekonstrukci van aquaparku. Stávající tělesa bazénů jsou stará 17 let. Nyní probíhají demolice částí bazénů, konkrétně žlabů a odkrytí technologických rozvodů včetně výkopů rozvodů kolem bazénů a navážení a příprava nerezových segmentů stěn. Následovat bude instalace kompletních nerezových van včetně nových brodítek a doplnění atrakcí. Nerezová konstrukce bude mít výrazně vyšší životnost než keramický obklad. Celková investice do opravy je vysoutěžena ve výši 29,2 milionu korun bez DPH.
Práce by měly být kompletně dokončeny do 15. 5. 2018 se záruční dobou 5 let. Oprava bude hrazena z úvěru prostřednictvím městské společnosti TEPVOS.

Výstava čajových přebalů & sběratelská výměnná burza

ZO ČSOP Podorlicko vás zve na výstavu ze sbírek místních sběratelů čajových přebalů. Vystaveny jsou nejzajímavější kousky, součástí výstavy je možnost nahlédnout i na nevystavené přebaly přímo ve sbírkách.
Součástí budou i ukázky ze sbírky čajových visaček, krabiček a další drobnosti. Budete mít možnost prohlédnout a vyzkoušet si čajové skládání - teabags folding.
Výstava probíhá 18. a 19. listopadu vždy od 9:00 do 17:00 v Ekocentru Podorlicko.
Plakátek k výstavě si můžete prohlédnout zde. Vstupné dobrovolné.
ZO ČSOP Podorlicko vyhlašuje  korespondenční soutěž pro středoškoláky:

Téma: Chráněná území Pardubického kraje
Podmínky soutěže jsou zveřejněny na přihlášce
 a www.ekovychova.cz a budou zaslány na zúčasněné školy.
Přihláška k nahlédnutí i stažení je zde 
Termín podávání přihlášek je do 20. 11. 2017
Věcné ceny obdrží úspěšní řešitelé v průběhu prosince 2017.
 
AMERIKA - 20 dní v autě

Vyprávění Lukáše Gerly,
který se rozhodl, že stráví celé léto na severoamerickém kontinentě.
 
Nejprve si zajistil práci v kempu, vydělal nějaké peníze a poté dvacet dní cestoval.
O svých nejen cestovních zážitcích rád povypráví.
 
Pátek 24. 11. 2017 od 17:00, vstupné dobrovolné.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko
 
Co pro sebe mohu udělat v zímě (labyrint světa a ráj srdce)

Dílna nejen pro ženy
Čtvrtek 30. 11. 2017 od 17:30
Pod vedením zkušené lektorky Mgr. Lenky Svobodové zjistíte, které orgány jsou oslabené v zimě, jak oslabení předcházet, jaké jsou vhodné potraviny a cviky, objevíte kouzlo afirmací a zklidnění a další tipy na šťastně prožitou zimu.
Cena 250,-Kč. V ceně jsou materiály dílny a nápoje.
Na dílnu potřebujeme pohodlné oblečení, podložku na cvičení, případně lehkou svačinku.
Pořadatel: Mgr. Lenka Svobodová.
Přihlášky na e-mail lenka6311@seznam.cz nebo telefon 776 035 864 do 23. 11. 2017
 
Perníkový advent - Tradiční předvánoční akce

Můžete si přijít postavit z perníku voňavou chaloupku nebo betlém, nazdobit si drobné perníkové ozdoby. Perníky budou připraveny pro přihlášené.
Co je potřeba: do 19.11.2017 se přihlaste na adrese pernicky.csop@seznam.cz, nahlaste počet účastníků, pro které organizátoři napečou díly na chaloupky a betlémy.
Co si přinést: podložku z kartonu obalenou pečícím papírem (nebude k dispozici) a barevné zdobení (lentilky, perličky, atd.).
K dispozici bude poleva na ozdobení a slepení perníků a napečený perník.
Příspěvek na materiál - medovné - je 60,- Kč  Podpořeno Městem Česká Třebová
 
Kohouti po desátém kole krajské hokejové ligy na třetím místě tabulky

Skončila první část krajské ligy, Kohouti dosud odehráli deset utkání, v nichž vybojovali 19 bodů. Utkali se již tedy se všemi soupeři z jedenáctičlenné tabulky. V tabulce patří Kohoutům po první části třetí místo  za letos vynikající Chotěboří a týmem Chrudimi. Tým nastřílel 56 gólů, o které se podělilo třináct hráčů. Tabulku střelců vedou Marek Hemský a Tomáš Prachař, v kanadském bodování jsou na čele Jaroslav Moučka a Marek Hemský.
Střelci: 10 – Hemský, Prachař, 8 - , Jindřich, 6 - Křečan, Jaroslav Moučka, 4 – Pejcha, 3 – Kavalír, Vlček, 2 - Šejba, 1 – Šimončič, Pirkl, Jan Moučka, Fúzik.
Asistence: 13 – Jaroslav Moučka, 9 - Škvor, Hemský, 7 - Šejba, Prachař, 9 – Jindřich, 7 - Vlček, 5 - Šimončič 4 - Kavalír, Pejcha, Křečan, 3 - Procházka, Pražák, 2 - Jan Moučka, Lesák, Fúzik, 1 - Krejnus, Pirkl, Urban, Zadina.
Kanadské bodování:  19 – Jar. Moučka (6+13), 19 - Hemský (10 + 9), 17 – T. Prachař (10+7), 17 – Jindřich (8+9), 10 – Křečan (6+4), 10 - Vlček ( 3+7), 9 - Šejba (2+7), 8 – Pejcha (4+4), 7 - Kavalír (3+4), 6 – Šimončič (1+5), 3 - Jan Moučka (1+2), 3 – Fúzik (1+2), 3 - Procházka (0+3), Pražák (0+3), 2 - Pirkl (1+1), Lesák (0+2), 1 – Veselý (0+1), Krejnus (0+1), Urban (0+1).
 
Kraj rozšiřuje účast na veletrzích, pomohou i nové letecké linky do Pardubic

Praha je stejně jako další turisticky proslulá místa v Evropě přetížená, turistické kanceláře hledají nové cíle v regionech. Tuto snahu podporuje i CzechTourism a mohl by z ní profitovat i Pardubický kraj. Proto připravil ve spolupráci s Destinační společností Východní Čechy zatím pracovní verzi účasti na turistických veletrzích, která bere v potaz zejména rozvoj nových leteckých spojení na pardubické letiště. 
„Na některé veletrhy míříme společně s Královehradeckým krajem pod značkou VÝCHODNÍ ČECHY, účast na polských veletrzích budeme hradit z česko-polských přeshraničních programů, Barcelonu zaplatí Czech Convention Bureau a pro vzdálenější veletrhy v Moskvě, Londýně či Tel Avivu využijeme dotovaných cen CzechTourismu. Díky tomu nás v konečném důsledku vyjde účast na všech veletrzích jen v řádově desítkách tisíc korun,“ řekl René Živný.
V souvislosti s těmito plány se radní Živný vydal podívat na aktuální stav nového terminálu pardubického letiště těsně před zahájením předávání jednotlivých částí stavby. „Již jsem z pardubického letiště letěl několikrát na dovolenou a musím říci, že se konečně rýsuje terminál evropské úrovně. Ve starých prostorách nebylo mnoho místa. V novém je ho dostatek pro odbavení i několika letadel za sebou. Komfort pro cestující je na úplně jiné úrovni. Díky sportu jsem mohl v minulosti navštívit již přes sto letištních terminálů a pardubický patří v porovnání se stejně velkými letišti k opravdu velice přívětivým pro cestující,“ sdělil Živný své dojmy. 
Pracovní verze plánu veletrhů  2018:

Regiontour Brno

18.01. - 21.01.

IMTM Tel Aviv

06.02. - 07.02.

Holiday World Praha

15.02. - 18.02.

MTT Wroclaw

23.02. - 25.02.

ITB Berlín

07.03. -11.03.

Infotour Hradec Králové

09.03. - 10.03.

Regionpropag Pardubice

23.03. - 24.03.

Tourism Expo Olomouc

06.04. - 07.04.

Targi turystyczne Opole

25.05. - 27.05.

Otdych Moskva

19.09. - 21.09.

WTM Londýn

listopad

IBTM Barcelona

listopad

TC Lipsko

21.11. - 25.11.

 

 

Slavnostní vyhlášení soutěže Cyklopecky Pardubického kraje 2017 

Uskuteční ve čtvrtek 9. listopadu v 16 hodin na Krajském úřadu v Sále Rady Pardubického kraje. Vyhlášení se zúčastní radní Pardubického kraje zodpovědný za sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatiku René Živný a zástupci Destinační společnosti Východní Čechy a partnerů soutěže.  Soutěž letos vyhrál dvanáctiletý účastník, který přijede s rodinou i partou přátel, kteří pravidelně na kolách po Pardubickém kraji jezdí, budete mít možnost si je vyzpovídat. Přítomni budou také výherci druhého a třetího místa.
 
Národní konference  Venkov 2017 v Dříteči na Pardubicku

Na slavnostním večeru u příležitosti celostátní konference Venkov 2017 předali současný hejtman Pardubického kraje Martin Netolický spolu s předcházejícím hejtmanem a nyní senátorem Radko Martínkem poděkování starostům vítězných obcí krajského kola soutěže Vesnice roku za dobu existence kraje. Konference se v letošním roce konala v Dřítči u Pardubic a večerní program s velkým úspěchem provázely hudební soubory z holické Základní umělecké školy a z Horní Rovně.
„Chtěli jsme ukázat propojenost témat, o kterých se na konferenci hovoří, se soutěží Vesnice roku a zároveň zhodnotit 17 let Pardubického kraje a této soutěže. Vítězní starostové se takto ještě nikdy nesešli. Pozvali jsme jak ty současné, tak i bývalé, kteří titul s obcí získali, a pro všechny to bylo velmi milé. Obdivuji lidi, kteří pracovali a pracují na tom, aby se venkov v Pardubickém kraji rozvíjel a aby tam občané rádi žili. Ostatně to je to nejdůležitější, co k práci starosty patří,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Mnohé z oceněných samospráv obcí dobře pamatuje i nynější senátor Radko Martínek: „Je úžasné, že starostové vítězných obcí jsou pořád stejní, jako v době, kdy získali ocenění Vesnice roku, to znamená, že jsou plní nadšení, optimismu a nápadů. Hodně jich vydrželo ve funkci dlouhá léta a to je známka toho, že jsou výborní. Byl jsem téměř na všech Venkovech roku a musím říct, že v Dřítči to je nachystáno opravdu skvěle a ten nápad shromáždit všechny zlaté vesnice Pardubického kraje je perfektní.“
 
Setkání územních partnerů
„Diskuse územních partnerů se v současné době točí především okolo nastavení čerpání evropských fondů po roce 2020. Proto jsme se společně s hejtmanem Plzeňského kraje Josefem Bernardem rozhodli obnovit tato setkávání se zástupci Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv, Spolku pro obnovu venkova či Národní sítě Místních akčních skupin. Debata o čerpání evropských prostředků po roce 2020 musí být směřována tam, kam chtějí zástupci místních a krajských samospráv,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Musíme si jednoznačně říci, že máme několik úrovní podpory v území. Pakliže není možné na některou z priorit čerpat z evropských fondů, musí na řadu přijít stát a až následně regiony. Bohužel nyní musíme neustále se státem debatovat například o financování silnic nižších tříd. V současné době je možné pro čerpání zahrnout pouze silnice nižších tříd, které navazují na evropsky významné dopravní cesty. Pokud se nám podaří pro příští programové období zajistit, aby bylo možné čerpat na dopravní infrastrukturu i v periferních oblastech, pomohlo by nám to zaplnit bílá místa financovaná z krajského rozpočtu,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že v průběhu prosince budou definována stanoviska územních partnerů a ještě do konce roku by se mělo v této věci uskutečnit jednání se zástupci Evropské komise v Bruselu.
V rámci dopoledního programu se uskutečnilo první plenární zasedání, v rámci kterého se účastníci konference seznámili s několika odbornými příspěvky. S tématikou duchovního rozměru obnovy venkova vystoupil biskup královéhradecké diecéze Jan Vokál. Konference se zúčastnil také ministr zemědělství Marian Jurečka, který přítomné seznámil s politikou venkova v Programu rozvoje venkova. Následoval vstup hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, jehož tématem byla subsidiarita a víceúrovňová správa. Ve druhém dopoledním bloku vystoupil také radní Pardubického kraje Václav Kroutil s tématem Agroturistika a podnikání na venkově. Na něj navázal Pavel Šotola, radní zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor, který hovořil o problematice sociálního podnikání v Pardubickém kraji.
 
Je smutné, že budeme muset státu vysvětlovat, k čemu kraje slouží, říká hejtman Netolický
Hejtman Martin Netolický v rámci svého příspěvku hovořil mimo jiné o víceúrovňové správě a fungování regionů v kontextu posledních parlamentních voleb. „Mám obavu, že vzhledem k výsledkům voleb budeme muset zřejmě obhajovat, proč jako kraje existujeme a jakou činnost vykonáváme pro stát. My jsme připraveni dále pracovat pro území, pro naše regiony, ale někdo nám musí říci, zda vůbec chce, abychom tuto činnost vykonávali. Je nutné si položit otázku: Není zastupitelský princip a hledání kompromisů lepší než neomezený car? Osobně jsem přesvědčen, že je. Stát rozhodně nemůže rozhodovat o všem, ale pokud chce například Ministerstvo dopravy rozhodovat o rekonstrukci mostu v Dříteči, tak samozřejmě - prosím. Budu proto pečlivě sledovat programové prohlášení české vlády, protože se bohužel budeme muset s nově zvolenými zákonodárci bavit o základních tématech fungování státu a rozdělení kompetencí mezi centrem, regiony, městy a obcemi,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Kroutil: Agroturistika je příležitostí pro další rozvoj venkova
Radní Pardubického kraje pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil hovořil v rámci svého panelového vystoupení o problematice agroturistiky. „Agroturistika je jednoznačnou příležitostí pro náš venkov. Musíme však k půdě a venkovským oblastem přistupovat s maximální možnou úctou, abychom se nedostali zpět do 90. let, kdyby byla řada zajímavých venkovských oblastí poškozena špatnými hospodáři,“ uvedl radní Václav Kroutil.
„Agroturistika nemá v současné době dobré postavení v rámci cestovního ruchu ČR, její rozvoj není zatím tak dynamický, ale máme řadu příkladů dobré praxe, kterými se můžeme inspirovat,“ dodal radní Václav Kroutil, který přítomným představil také krajský Program obnovy venkova s novým dotačním titulem pro MAS.
 
Šotola: Podpora sociálního podnikání může venkovu pomoci
Posledním ze zástupců kraje, kteří v rámci konference prezentovali svá témata, byl radní pro sociální oblast a neziskový sektor Pavel Šotola, jenž představil problematiku sociálního podnikání. „Před třemi lety jsme vytvořili dotační program na podporu sociálního podnikání, jehož cílem je podpora vzniku nových sociálních podniků a rozvoj již existujících. Je to příležitost pro lidi, kteří jsou znevýhodnění na trhu práce, a umožňuje jejich lepší začleňování do veřejného života. Zároveň podporou této formy podnikání chceme pomáhat i lokální ekonomice a využívat místní zdroje,“ uvedl radní Pavel Šotola s tím, že z krajského dotačního programu bylo již za 3
roky poskytnuto 4,5 milionu korun na realizaci 40 projektů.
 
Návštěvnost objektů NPÚ v letech 2014 - 2017 v Královéhradeckém kraji   

měsíc Hrádek u Nechanic Kuks Náchod
2014 2015 2016 2017 Rozdíl 2014 2015 2016 2017 Rozdíl 2014 2015 2016 2017 Rozdíl
I. 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 96 0 20 30 10
II. 0 0 0 0 0 0 0 46 86 40 0 0 10 10 0
III. 0 704 3598 0 -3598 0 2 063 3 166 1 718 -1448 135 22 603 6 -597
IV. 3522 2 937 1 104 3 571 2467 0 14 277 6 365 7 592 1227 1 035 1 411 1 485 1 812 327
V. 2 668 2857 2490 2 983 493 0 19630 13829 12 253 -1576 3 610 5031 3504 3 505 1
VI. 2 318 2969 2 780 2 893 113 0 14853 14 421 14 879 458 4 126 4327 4 571 4 146 -425
VII. 7 259 6340 7 259 9 402 2143 0 26 656 25 982 26 916 934 8 656 12374 14 148 13 260 -888
VIII. 7 653 6 147 6 939 8 355 1416 0 29 638 25 254 22 600 -2654 10 138 11 482 13 032 10 839 -2193
IX. 1 715 2 702 3 228 3 118 -110 0 18569 13 413 13 713 300 3 387 4161 4 481 4 330 -151
X. 1 047 1206 1 100 1 026 -74 0 11092 8 893 9 364 471 1 833 2025 1 640 1 413 -227
XI. 4201 1326 1 631   0 0 2 139 1 757   0 735 949 530   0
XII. 2991 6757 4 583   0 0 99 236   0 26 0 118   0
součet 33374 33945 34712 31348 2850 0 1E+05 ##### 109121 -2248 33777 41782 44142 39351 -4143
Další objekty
  Opočno Ratibořice
měsíc 2014 2015 2016 2017 Rozdíl 2014 2015 2016 2017 Rozdíl
I. 0 0 0 0 0 0 0 0 4 4
II. 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
III. 0 0 1496 72 -1424 0 0 2527 5 -2522
IV. 3 298 2 316 1 917 4 697 2780 4 311 3 149 1 188 3 558 2370
V. 6 677 6234 4048 5 029 981 7 155 7758 7631 6 928 -703
VI. 6 232 5665 5 103 5 742 639 13 518 13110 14 609 12 158 -2451
VII. 14 353 14023 18 413 17 066 -1347 17 350 19 088 21 955 17 691 -4264
VIII. 17 863 14 115 16 926 14 004 -2922 21 699 21 364 21 216 16 048 -5168
IX. 5 076 5215 6 094 5 707 -387 3 997 7 567 5 256 4 119 -1137
X. 2 394 2312 2 806 1 920 -886 3 015 1890 1 971 2 520 549
XI. 93 135 26   0 0 310 0   0
XII. 0 0 0   0 6256 6976 5 676   0
součet 55986 50015 56829 54237 -2566 77301 81212 82029 63031 -13322