Českotřebovský deník 307/2017 (10/11)
Den veteránů 2017

V České Třebové bude je tento výroční den, kdy skončila v roce 1918 I. světová válka, příležitostí pro mezinárodní setkání mládeže, do města přijeli studenti a dobrovolníci z partnerských měst: italského Agrate Brianza, polské Olawy a slovenského Svitu. Společně s českotřebovskými studenty sestaví prezentace pro žáky základních a středních škol s tématem období válek. Každá skupina si připravila prezentaci na volné téma, které se vztahuje k první nebo druhé světové válce. Prezentace pro školy proběhla v angličtině s překladem pak pro veřejnost v sobotu 11.11. od 13:30 hodin  Medailonek připomene i poslední žijící ženu z československé samostatné paradesantní brigády v Sovětském svazu Českotřebovačku Boženu Ivanovou.  Studenti také navštívili obec Ležáky vypálenou za druhé světové války a v pátek 10. 11. od 16 hodin se u ZŠ Habrmanova zúčastnili pietního aktu u památníku obětem  II. světové války v Habrmanově ulici. Tento pietní akt proběhl za účasti zástupců Čs. armády, skautů a dalších složek a především dechové hudby Řetůvanka s dirigentem Jiřím Zemanem. Pietní akt měl i letos vysokou úroveň a zúčastnila se jej početná veřejnost. Hlavní projev přednesla ředitelka Městského muzea Mgr. Jana Voleská a vystoupil také zástupce Čs. obce legionářské.  Po minutě ticha na památku padlých ve válkách slavnost skončila  uvedením italské, polské, slovenské a české hymny.
11. listopadu 1918 byla ukončena první světová válka podepsáním příměřím ve francouzském Compiègne. Na památku této události a miliónů obětí je datum 11. listopadu každoročně slaveno jako „Den vzpomínek“ nebo „Den veteránů“. Více ZDE
 
V blátě
vyšlapaný chodník
je nejlepší

Půjdete -li od farářství nakupovat do Billy, pak nejkratší cesta vede ulicí F. V. Krejčího k Teze a pak k prodejně Billa.  
Ještě kratší to je pak tehdy, když kašlete na zpevněné cesty a pravé úhly napřímíte si to šikmo přes trávník. Tak to také dělají studenti VDA, kteří  parkují své automobily na sousedním parkovišti.
Nyní, když je deštivé počasí, tak tato šikmá zkratka
(viz vedlejší fotografie z dnešního dne)
prakticky neschůdná, utopíte se v blátě.
Člověk by si myslel, že nyní tudy nikdo chodit nebude. Není to pravda, i při dnešním skoro celodenním dešti zde bylo našlapáno hodně bláta. A není tu ani osvětlení. Zřejmě tomu nejde zamezit, bude nejlepší zde vybudovat upravený zpevněný chodník.
 
Nakonec tak zní i návrhy  architektů:
Chodníky dělat  až po zimě, kdy vyšlapané cestičky ukážou, které směry jsou občany preferovány.
Nechť to platí i tady.
Počkejme do jara a pak se do úprav tohoto frekventovaného úseku pusťme...

Zaslouží si to. (mm)

 
Filmaři obhlíželi
lokace v našem kraji 

 Co může nabídnout Pardubický kraj filmařům?  Téma nedávné obhlídky pro takzvané lokační manažery mělo název Východočeská moderna a účastníci z řad filmových a televizních štábů navštívili řadu zajímavých míst v oblasti Pardubic, Hradce Králové a Litomyšle.
„Náš region se díky založení kanceláře East Bohemia Film Office a její pomoci filmařům řadí k těm, které jsou producenty oblíbené. Například nedávno se na Veselém Kopci natáčela vánoční televizní pohádka,“ říká radní pro sport a cestovní ruch René Živný. „Díky tomuto lokačnímu turné měli účastníci možnost si prohlédnout i místa, do kterých by se běžně nedostali, a mohli si rovnou ověřit podmínky natáčení na daných lokacích přímo s jejich majiteli nebo správci.“
Filmová kancelář připravila pro lokační manažery pestrou modernistickou nabídku. V Litomyšli upoutala budova městského plaveckého bazénu od architektů Antonína Nováka, Petra Valenty, Radovana Smejkala a Radka Štefky, dále nová modlitebna Církve bratrské, kterou navrhl architekt Zdeněk Fránek, a bývalý zámecký pivovar, ve kterém je Evropské školící centrum zrekonstruované na základě projektu od Josefa Pleskota. Nemohl chybět chrám Nalezení sv. Kříže a renesanční zámek Litomyšl, který je zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO spolu se zámeckým sklepením se stálou expozicí soch Olbrama Zoubka. Třešničkou na dortu bylo určitě  Portmoneum - Museum Josefa Váchala, které je unikátní evropskou památkou.
Prohlídka pardubických zajímavostí z modernistického období začala u areálu Automatických Winternitzových mlýnů, které byly vystavěny dle návrhu Josefa Gočára. Přes historickou část města se filmaři dostali k bývalému hotelu Grand a do Machoňovy pasáže, která byla v roce 2013 zrekonstruována a mohla by také sloužit k případnému natáčení.  Obrazově zajímavé je rozhodně pardubické krematorium, které bylo postaveno ve stylu rondokubismu dle architekta Pavla Janáka. Poslední zastávkou byla budova hlavního vlakového nádraží, které projektoval Karel Řepa. Hlavní nádraží má rozsáhlé podzemní prostory, v nichž je bývalé kino Sirius, sklady civilní obrany a čtyři protiatomové kryty s velitelským stanovištěm, které nejsou pro veřejnost běžně přístupné.
Výstavba nové výjezdové stanice zdravotnické záchranné služby v Moravské Třebové

"Většina výjezdových základen záchranné služby je dnes nových a na další již máme připravené projekty a vyčleněné finance v návrhu krajského rozpočtu. V Moravské Třebové se jedná o přemístění stanice z budovy polikliniky. Co se týká velikosti, tak naše představa odpovídá parametrům výjezdové stanice v Hlinsku. Náklady na výstavbu očekáváme okolo 12 milionů korun, avšak jedná se o první hrubý odhad. Město je myšlence velmi nakloněno, a proto jednáme o vhodném pozemku v majetku města. V příštím roce bychom připravili projekt a vyřešili majetkoprávní otázky včetně převodu pozemku na kraj. V roce 2019 bychom následně rádi zahájili stavbu samotnou,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
„Současné podmínky v budově polikliniky jsou již nevyhovující a dlouhodobé setrvání zde není možné. Pokud bude možnost uvažovat o přesunu, tak za naši organizaci toto vítám. Důležité je pro nás rychlé napojení na obchvatovou nebo páteřní komunikaci, což by nám usnadnilo a urychlilo výjezdovou dobu,“ řekl Igor Paar, ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, který byl jednání také přítomen.
V rámci návštěvy města navštívil hejtman v doprovodu místostarosty Václava Mačáta společnost OR-CZ, která je dodavatelem komplexních informačních a komunikačních technologií a systémů. Se zástupci společnosti OR hejtman debatoval problematiku eHealth a eGovernment. „V současné době je v rámci zdravotnictví řada různých informačních systémů i v rámci jednoho zdravotnického zařízení. To samozřejmě zhoršuje možnost komunikace nejen v rámci nemocnice, ale i s ostatními subjekt,  jako jsou zdravotnické pojišťovny, Státní ústav pro kontrolu léčiv nebo Ústav zdravotnických informací a statistiky. V momentě, kdy budou veškeré informace v rámci zdravotnických zařízení sdílené, je možné snížit také množství potřebného zdravotnického personálu při některých výkonech nebo při vizitách a konzultacích,“ uvedl hejtman Martin Netolický při návštěvě společnosti, která dodává zdravotnické informační systémy například pro Fakultní nemocnici v Motole.
 
Ideon Pardubice - ještě v sobotu 11/11  Schola Bohemia 2017

Jaké jsou možnosti studia na středních školách, gymnáziích, středních odborných školách i učilištích v regionu Pardubického kraje a okolí? To mohou zjistit žáci, rodiče i široká veřejnost na XXV. ročníku východočeské výstavy škol a vzdělání Schola Bohemia 2017, která probíhá 10. a 11.11.  v pardubickém Ideonu.  „Akce Schola Bohemia se účastní přes sedm desítek vystavovatelů. Věřím proto, že tato bohatá nabídka pomůže žákům základních škol i dalším zájemcům se dobře rozhodnout, kam se vydat na střední školu. Návštěvníci mohou na výstavě spatřit ukázky kadeřnických dovedností, zdravotní sestry jim změří tlak, tesaři a zedníci předvedou svůj um a barmani namíchají drink. Žáci uvidí také květinovou výzdobu od studentů zahradnických oborů nebo se mohou seznámit s telekomunikační technikou či obsluhou počítačů. Vystavovatelé rádi odpoví na dotazy a seznámí s možností a podmínkami studia, popřípadě s pracovním umístěním po absolvování školy či učiliště.  Výstavu je možné navštívit ještě v sobotu 11. listopadu od 8 do 12 hodin.


  • Klub esperanta "Amikeco" Česká Třebová připravuje kurz Esperanta pro začátečníky v 1. čtvrtletí 2018. Zájemci se mohou hlásit u Ing. Ladislava Kováře, tel. 602483265 nebo e-krouzek.ctrebova@seznam.cz

  • CFS ČESKÁ TŘEBOVÁ hledá spolupracovníky             

    Pro nové logistické centrum sháníme na hlavní pracovní poměr zaměstnance na pozici:
    SKLADNÍK / MANIPULANT VZV
    Požadujeme: Oprávnění k řízení VZV, spolehlivost, preciznost, manuální zručnost, trestní bezúhonnost,
    dobrý zdravotní stav, fyzickou zdatnost.
     
     
     
    Náplň práce: naskladňování a vyskladňování materiálu, podpůrné skladové služby,
    2 směnný provoz (ranní, odpolední)
    Možnost práce v novém logistickém centru s unikátním konceptem a plánem dalšího rozvoje. Nové, čisté pracoviště s moderním zázemím. Pro uchazeče se zájmem o dlouhodobou spolupráci. Náročná práce se zajímavým ohodnocením.
    V případě zájmu zašlete svůj životopis na info@cfsct.cz nebo volejte 725 243 144

    Skleněné obaly do koše nepatří! Kam s nimi?

    Víte, že sklo se dá recyklovat takřka donekonečna a že do tříděného odpadu je možné dát i skleněný obal nevymytý a s kovovým víčkem? Při dalším zpracování to nevadí a víčko se oddělí pomocí magnetu.
    Proč recyklovat sklo?  Jako obalový materiál patří sklo z hlediska vztahu k životnímu prostředí a recyklaci k těm nejšetrnějším. Sklo lze recyklovat prakticky donekonečna. Tříděním a recyklací skla šetříme nejen energii, ale i přírodu kolem sebe. Vytříděným sklem se dá nahradit až 65 % sklářských písků, přičemž hlavní výhodou výroby nového skla ze starého je ohromná úspora energie - ta může činit až 90% oproti výrobě ze sklářských písků.
    ·         skleněné obaly je možné třídit i se zbytky obsahu, recyklaci to nevadí. Stačí obsah dojíst, vyškrábnout, nemusí se vymývat
    ·         do tříděného odpadu je možné dát i obal s kovovým víčkem, oddělí se pomocí magnetu
    ·         díky třídění odpadu a jeho recyklaci vznikají nové produkty (sklo lze recyklovat v podstatě donekonečna)
    ·         tříděním skla umožňujeme jeho recyklaci, a tedy snížení spotřeby energií při výrobě
    (až 90%), úspory surovin (65%)
    ·         sklo se rozkládá tisíce let – jeho tříděním šetříme přírodu

    Do kontejneru Na sklo patří

    ·         barevné sklo a čiré sklo   lahve od vína, jiných alkoholických i nealko nápojů     tabulové sklo z oken nebo dveří

    Do kontejneru Na sklo nepatří

    ·         keramika a porcelán   zrcadla, autosklo, drátované sklo   varné sklo nebo zlacené sklo  

    72 % obyvatel ČR třídí odpad (sklo z nich třídí 83 %)
    Barevné neboli směsné sklo se v ČR třídí do kontejnerů zelené barvy, na sklo čiré jsou pak určeny bílé kontejnery. Důvod tohoto rozdělení je prostý – z barevného skla se totiž čiré již nevyrobí. Vytříděné sklo z kontejnerů se sveze na třídící linku, kde se odstraní případné nežádoucí příměsi. Poté se nadrtí a pomocí dopravníků a vibračních sít se dále dotřiďuje. Nakonec se dočistí na požadovanou vysokou kvalitu pomocí optoelektrických čidel. Nečistoty jako kamínky nebo kousky porcelánu či keramiky, by se totiž mohly dramaticky projevit na zhoršených vlastnostech nových skleněných výrobků  Nejčastěji se z recyklovaného skla vyrábí opět lahve na minerálky a pivo. Ve specializovaných továrnách se z odpadního skla vyrábí také tepelné izolace – skelná vata a tzv. pěnové sklo, což je materiál, který je vhodný jako izolační zásyp okolo domů, nebo jako izolace pod základovou desku místo kamenného štěrku. Nadrcené sklo se může použít i bez nutnosti tavení jako přísada do speciálních druhů betonů a brusných hmot.  Předností skleněných obalů je velká chemická odolnost, dobrá omyvatelnost, průhlednost, možnost sterilace, vícenásobné použití a opětovné zpracování. Nejčastější druhy skleněných obalů jsou lahve od piva, vína, nápojů, zavařovací sklenice, sklenice od kečupů, marmelád, kompotů, flakonky od parfémů, lahvičky od léků. Více o třídění skla www.samosebou.cz/extra/sklo.