Den veteránů 2017 za účasti zástupců čtyř států

V České Třebové bude je tento výroční den, kdy skončila v roce 1918 I. světová válka, příležitostí pro mezinárodní setkání mládeže, do města přijeli studenti a dobrovolníci z partnerských měst: italského Agrate Brianza, polské Olawy a slovenského Svitu. Společně s českotřebovskými studenty sestaví prezentace pro žáky základních a středních škol s tématem období válek. Každá skupina si připravila prezentaci na volné téma, které se vztahuje k první nebo druhé světové válce. Prezentace pro školy proběhla v angličtině s překladem pak pro veřejnost v sobotu 11.11. od 13:30 hodin  Medailonek připomene i poslední žijící ženu z československé samostatné paradesantní brigády v Sovětském svazu Českotřebovačku Boženu Ivanovou.  Studenti také navštívili obec Ležáky vypálenou za druhé světové války a v pátek 10. 11. od 16 hodin se u ZŠ Habrmanova zúčastnili pietního aktu u památníku obětem  II. světové války v Habrmanově ulici. Tento pietní akt proběhl za účasti zástupců Čs. armády, skautů a dalších složek a především dechové hudby Řetůvanka s dirigentem Jiřím Zemanem. Bez dechovky by tato slavnost neměla tu slavnostní hodnotu a je třeba si považovat, že se daří tuto dechovku na slavnost zajistit. 
Pietní akt měl i letos vysokou úroveň a zúčastnila se jej početná veřejnost. Hlavní projev přednesla ředitelka Městského muzea Mgr. Jana Voleská a vystoupil také zástupce Čs. obce legionářské. Po minutě ticha na památku padlých ve válkách slavnost skončila  uvedením italské, polské, slovenské a české hymny.
11. listopadu 1918 byla ukončena první světová válka podepsáním příměřím ve francouzském Compiègne. Na památku této události a miliónů obětí je datum 11. listopadu každoročně slaveno jako „Den vzpomínek“ nebo „Den veteránů“. Více ZDE