Českotřebovský deník 30/2017 (31/1) 
Sněhová nadílka ochromila dopravu ve městě i okolí

Sněhová nadílka byla poslední lednový den  velkou překážkou v dopravě a zejména projíždějící kamiony měly na každém stoupání velké problémy. Také v České Třebové, která má i na hlavním tahu slušné kopečky a tedy i problémy. Také šířka komunikace je nedostačující. A tak nebylo divu, když řidiči hlásili, že odjet na Litomyšl je holé bláznovství a že cesta z Borku ke Kauflandu zabrala dvě hodiny. Projet město v odpoledních hodinách byla opravdu náročná vyjížďka. Naštěstí se řidiči navzájem chovali ohleduplně a byli trpěliví. Ukázalo se co to znamená, když je díky kamionu omezena propustnost světelné křižovatky.  Fronta vozidel po Litomyšlské i v dalších ulicích. A to vyjížděli jen ti řidiči, kteří museli. Také výjezd od Rybníka do kopečka k Sintexu každý kamion nezvládl. Uznání patří všem řidičům sněžných pluhů, i třeba traktorů  pomáhajících udržet sjízdnost komunikací. Právě za takové situace se ukazuje, jak velkým problémem jsou zaparkované vozy blokující průjezdnost  zejména těch důležitých komunikací, po kterých je vedena autobusová doprava.  (Foto ze světelné křižovatky s blokujícím kamionem kolem 15. hodiny)
 
Demolice žádoucí

Jedná se objekty pod budovou ZUŠ v Kozlovské ulici, které mají dosud svá čísla popisná 800 a 801. Jde o domy určené k demolici, demoliční výměr je vydán  a dokonce již byla v roce 2014 (v závěru minulého volebního období) navržena zastupitelům. To bylo v době, kdy zde byl zájemce o vybudování novostavby s využitím jako lékařské ordinace.  Ta  se nyní dokončuje jinde (nad poštou  na roku Broulíkovy ulice) a tak se zatím  demolice objektů pod Zuškou nekoná.
Podle dřívějších názorů by město mělo s tímto prostorem počítat pro případnou dostavbu základní umělecké školy, které nemá vlastních prostor nazbyt. Je však otázkou, zda by nebylo lepší postavit Zušku úplně celou znovu jinde, např. v návaznosti na areál škol, protože případná nákladná přístavba v Kozlovské ulici dále jen prodlouží stávající provizorium, kdy je  škola rozdělena ve dvou budovách.  Pro novou školní budovu by navíc bylo ještě možné požádat o dotaci z integrovaného operačního programu, což je ve skutečnosti jediná reálná možnost jak takovou stavbu zrealizovat. 
Účelem těchto řádků není spekulovat o třeba vzdálené budoucnosti zušky, ale připomenout, že "zdravotní stav" domů čp 800 a 801 není dobrý, což dokazuji fotografií portálu domu čp. 801, jehož statika je skutečně narušena. Oba domy určené k demolici nedělají městu ani žádnou ozdobu, mají např. dílem rozbitá a dílem zatlučená okna. Domnívám se, že by se obě budovy měly demolovat bez dlouhého přemýšlení.
Přitom prostor, který by vznikl po demolici objektů by se dal vhodně využít alespoň zatím pro parkování vozidel, neboť právě  v této lokalitě je parkování vozidel obyvatel sousedního domu 2013 - 2015 velmi složité. Bydlí zde 69 rodin a řada z nich má i dva automobily. A parkovacích míst na Trávníku je všeobecně velmi málo. U Zušky musí parkovat také učitelé  školy a také alespoň krátkodobě rodiče žáků, kteří sem jezdí a vozí své děti třeba ze vzdálených částí města nebo i z okolí a obvykle je zde plně obsazeno... (mm)
 
Pozvánka na sokolské šibřinky

Zveme všechny příznivce T.J. Sokol Česká Třebová 25. února 2017  na ŠIBŘINKY PRO DĚTI
zahájení 14, 00 hod., vstupné dobrovolné
- soutěže, cvičení, tanec, tombola, tradiční občerstvení (domácí zákusky) pro děti je vhodná obuv do tělocvičny
e-mail: l.strouhalova@seznam.cz  mob: 607 206 012  http://sokol-ceskatrebova.webnode.cz/
 
Nová výstava v městském muzeu 

Poklidnou atmosféru čtvrtečního večera narušily v České Třebové tóny loveckých signálů. Ty mohli obyvatelé města zaslechnout po páté hodině večerní v okolí městského muzea. Ne, nezačínal zde hon ani žádná z mysliveckých akcí, avšak místní muzeum zahajovalo vernisáž s názvem „Lovecké zbraně východočeských puškařů“.  Více ZDE
 
Městská knihovna upozorňuje na uzavírku 15. - 18. února

Ve dnech 15.-18. února 2017 bude uzavřena celá knihovna včetně pobočky Parník z technických důvodů. Děkujeme za pochopení, pro vracení knih můžete využít bibliobox před knihovnou.
 
Čtyři nové sanitky 

Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje převzala do užívání čtyři nové sanitní vozy, které budou sloužit na stanicích v Moravské Třebové, Litomyšli, Poličce a Hlinsku. Jeden kompletně vybavený vůz stojí více než dva miliony korun, celkově tedy záchranka zaplatila přes osm milionů korun. Předávání se uskutečnilo v rámci pracovního setkání krajského radního pro zdravotnictví Ladislava Valtra s ředitelem záchranky Pavlem Svobodou a dalšími záchranáři v Moravské Třebové a Litomyšli. Nové sanitky si ve svých městech prohlédli rovněž starostové Radomil Kašpar a Miloš Izák.
„Sanitky budou na všech čtyřech stanicích v ostrém provozu už od 1. února. Některé starší vozy, u kterých je vyšší riziko poruchy, tak může záchranka vyřadit a bude možné je využít pro další účely v jiných krajských organizacích,“ uvedl radní Ladislav Valtr. „V nadcházejícím období nás čekají postupné zásahy do struktury akutní lůžkové péče v kraji. I z tohoto důvodu je posílení akceschopnosti záchranné služby velmi důležité,“ sdělil Ladislav Valtr záchranářům při předávání.
Záchranka převzala čtyři nová sanitní vozidla značky Volkswagen Transporter T6 o výkonu 150 kW. Jedná se o nejvýkonnější typy těchto sanitek, starší vozy měly 132 kW. Pořizovací cena včetně nosítek, scooprámu, schodolezu, odsávačky a injekčního dávkovače dosáhla částky 8.028.040 korun, jedna sanitka tak vychází na 2.007.010 korun. Celou sumu hradila Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje bez využití dotací.
V Moravské Třebové se také projednala možná spolupráce samospráv při hledání potřebného pozemku pro plánovanou výstavbu nové výjezdové základny. Za několik let by se tak místní záchranka mohla po vzoru Skutče, Hlinska či Poličky dočkat nového a moderního zázemí pro své posádky.
 
V Česku vzrostl zpětný odběr elektroodpadu o 1,4 kg na osobu.

V roce 2015 vzrostlo v České republice množství zpětného odběru elektrozařízení a odděleného sběru elektroodpadů o 1,4 kg na osobu, což je o 15 703 tun více než v předchozím roce. Vyplývá to z nejnovějších dat Ministerstva životního prostředí. Největší podíl odevzdaného elektroodpadu tvořily velké domácí spotřebiče a spotřebitelská zařízení, které dohromady představují více jak dvě třetiny celkového sběru.
Ačkoliv množství vyrobených elektrozařízení hmotnostně za posledních deset let v České republice kolísá, zpětný odběr elektrozařízení a oddělený sběr elektroodpadů zaznamenává rostoucí trend. Zatímco v roce 2006 bylo na trh uvedeno 196 967 tun elektrozařízení a zpětný odběr včetně odděleného sběru činil 22 170 tun, tedy 11,3 % z celku, v roce 2015 se vyrobilo 182 025 tun nových elektrozařízení a odevzdalo 74 288 tun. To znamená 40,8 % všech uvedených elektrozařízení na trh.
K tomuto nárůstu přispělo podle odborníků několik faktorů,  Elektrozařízení tak již méně̌ než v minulosti končí v rozporu se zákonem v odpadovém režimu, jako kovový, stavební a demoliční odpad,”Roli hraje také nízká cena výkupu kovů, díky které lidé nemají takovou tendenci elektrozařízení demontovat a odevzdávat součástky jako kovové odpady. Neodborně demontované a nekompletní elektrozařízení navíc negativně ovlivňují nejen proces zpracování, ale i celkově životní prostředí. S vyšším povědomím o zpětném odběru totiž dochází k lepším výsledkům ochrany životního prostředí.