Českotřebovský deník 4/2017 (4/1)      

Ski areál Peklák informuje (více viz http://www.peklak.cz/)

Běžný provoz:                    Pondělí až neděle                                   9:00 – 17:00 hod.
Večerní lyžování:               Neděle až čtvrtek                                17:00 – 20:00 hod.
                                            Pátek, sobota                                       17:00 – 21:00 hod.                Foto Milana Soukupová
Kohouti v Moravské Třebové neuspěli

Slovan Moravská Třebová - HC Kohouti Česká Třebová 8 : 1   Více ZDE

Smutný konec Saidovy chaty

V minulých dnech došlo k požáru známé Saidovy chaty, na půli cesty od Semanínské kapličky k Serpentinám. Ohnivé jazyky dokonaly v pondělí 2. ledna 2017 dílo zkázy a dřevěná chata vyhořela do základů. Čtyři nejbližší stromy jsou pořádně ožehnuté. První foto ukazuje její původní podobu, další současný stav. Vomáčka Petr, vomacka.p@atlas.cz
V souvislosti s požárem se objevila i zpráva na serveru idnes, celá událost měla kriminální pozadí.

·        Nečekané odhalení přineslo vyšetřování požáru chatky v obci Semanín u České Třebové. Jednou z trojice lidí, která včas utekla před plameny, totiž byla žena celostátně hledaná kvůli vysokému dluhu na výživném.
Trojice se chtěla v zahradní chatce schovat před chladným večerním počasím. Jenže při topení začala chatka hořet, a tak ji museli všichni narychlo opustit. „Pravděpodobně od vypadlého komínového tělesa vypukl požár, který se po chvíli rozšířil na celý objekt. Tři osoby, které oheň vyhnal, se ho snažily uhasit, to se ale podařilo až přivolaným hasičům,“ popsala pondělní událost policejní mluvčí Lenka Vilímková. Zatímco chatka byla zcela zničená, její osazenstvo uniklo bez zranění.  „V souvislosti s touto událostí jsme vypátrali hledanou dvaatřicetiletou ženu z Pardubic, na kterou 26. září 2016 vydalo Okresní státní zastupitelství v Pardubicích souhlas se zadržením. Ženu jsme na místě zadrželi a v úterý jsme jí sdělili obvinění pro přečin zanedbání povinné výživy,“ uvedla Vilímková.
Podle dosavadních zjištění policie žena dluží na výživném skoro 60 tisíc. Hrozí jí tak až dvouleté vězení.Škoda na chatce zatím vyčíslená nebyla.

Seznam skokanů českého internetu, který každoročně vydává společnost Seznam.cz

Seznamu skokanů (neboli dotazů, které byly hledané mnohem více než v předchozím roce) vévodí program sportovní akce Olympijský park, která se loni v Pardubicích konala vůbec poprvé. Žebříček hledaných slov na Seznam.cz je v Pardubickém kraji oproti ostatním krajům velmi rozličný. Lidé se zajímali nejen o sportovní akce, ale také o volební výsledky, novoroční ohňostroj, internetový týdeník, festival klasické hudby nebo o akci Vojenského muzea Králíky zaměřenou na vojenskou historii a techniku. 

Jaká témata rezonovala konkrétně v Pardubickém kraji? Olympijský park Pardubice program - Výsledky voleb Pardubický kraj - Pardubický vinařský půlmaraton 2016 - Zlatá přilba - Týdeník Pernštejn - Smetanova Litomyšl - Ohňostroj Pardubice 2016 - Cihelna Králíky 2016 Lanškrounská kopa  - Ski Hlinsko

Výjezdy hasičů HZS Pardubického kraje  


Díky nepřetržitému sněžení, velkému větru a náledí vyjížděly jednotky HZS Pardubického kraje od půlnoci do dnešní 14. hodiny k pětapadesáti případům dopravních nehod a technických pomocí. Nejčastěji v okrese Chrudim 19x, na Pardubicku 8x a hasiči z Ústí nad Orlicí zasahovali 12x a na Svitavsku 16x. Jednalo se většinou o vozidla zapadlá v závějích, uvízlá v příkopech a nehody více vozidel najednou v důsledku nedobrždění na špatně sjízdných vozovkách.
Požár v kotelně v přívratu
Dne 4/1 odpoledne po 15. hodině vyjely do Přívratu k požáru kotelny v přízemním domě jednotky hasičů z SŽDC Česká Třebová, SDH Česká Třebová a ze stranice Ústí n.O:, zasahovali také přívratští hasiči. Požár byl zlikvidován.
 
Občané podali v roce 2016  na MěÚ 19 žádostí o informace

Výroční zpráva za rok 2016
vydaná v souladu s § 18 odst. 1, zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů
Na základě zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, zveřejňuji Výroční zprávu za předcházející kalendářní rok, tj. rok 2016, z oblasti poskytování informací:
a) počet podaných žádostí o informace 19 počet vydaných rozhodnutí o odmítnutí žádosti 0, počet vydaných rozhodnutí o odmítnutí části žádosti 5,     b) počet podaných odvolání proti rozhodnutí 0 c) opis podstatných částí každého rozsudku soudu ve věci přezkoumání zákonnosti rozhodnutí 0 d) výčet poskytnutých výhradních licencí, včetně odůvodnění nezbytnosti poskytnutí výhradní licence, 0 e) počet stížností podaných podle § 16a, důvody jejich podání a stručný popis způsobu jejich vyřízení 1
Důvodem podání byla absence poučení o možnosti podat stížnost k nadřízenému orgánu proti výši nákladů stanovené podle „Sazebníku úhrad za poskytování informací“. Podané stížnosti bylo v souladu s ustanovením § 16a odst. 5) vyhověno. f) další informace vztahující se k uplatňování tohoto zákona 0.
Pro srovnání lze uvést, že za předchozí rok 2015 bylo na MěÚ Česká Třebová podáno takových žádostí dvacet, žádné nebyly odmítnuty ani z části a nebyly podány žádné stížnosti.
 
Přijmeme cvičitelku /cvičitele/ plavání na zkrácený pracovní úvazek.
Nabízíme pracovní dobu v dopoledních hodinách a velmi dobré finanční pomínky.
Práce je vhodná pro ženy a muže, kteří mají rádi sport a práci s dětmi.
Předpokládaný nástup je leden - březen 2017.
Veškeré informace podá: R.Klaclová, tel. 731131818, TJ Plavecké středisko Česká Třebová.

Na Nový rok na Andrlův chlum vystoupalo 1142 pěších a cyklistů

Nejstaršímu účastníkovi z České Třebové bylo 93 let. Užili si zimní atmosféru, mráz krásně ozdobil stromy, slunce svítilo. Mnozí účastníci vystoupali i na rozhlednu, nakonec jako v České Třebové. Novoroční výstup na Andrlův chlum připravil Klub českých turistů v Ústí n.O. vedený Milanem Richtrem již po osmnácté. Tradičně byl spojen i s Novoročním čtyřlístkem, projektem KČT na podporu aktivit pro zdravotně hendikepované spoluobčany. Letos sbírka vynesla 4900 korun
Tříkrálová sbírka České Třebové v plném proudu  

Dobročinnou Tříkrálovou sbírku pořádá Charita ČR již posedmnácté a její výtěžek je určen především na podporu charitních služeb v našem regionu. Oblastní charita Ústí nad Orlicí  zaměstnává cca 120 lidí a v celém okrese poskytuje už 25 let více než desítku služeb lidem  všech generací. V letošním roce podpoří dárci Tříkrálové sbírky konkrétní služby Charity na Orlickoústecku:
- Domácí hospicová péče
- Pečovatelská služba
- Rodinná centra
- Sociálně-aktivizační služby pro rodiny s dětmi
- Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež
- Občanská poradna
- Zařízení pro osoby bez přístřeší
Část výtěžku bude věnována na realizaci humanitárních projektů v Indii.  Ve sbírce za rok 2016 se v orlickoústeckém okrese vybralo 2.439.598 Kč. 65 % výtěžku použila Oblastní charita v souladu se záměry zejména na zajištění domácí hospicové péče, pečovatelské služby, automobil pro pečovatelky a další charitní služby. Další podíl z výtěžku je určen na projekty Diecézní charity HK (15 %), na zahraniční humanitární fond CHČR (10 %), na režii TS (5 %) a projekty CHČR (5 %). /zdroj:http://uo.charita.cz/trikralova-sbirka/  V České Třebové bude sbírka tradičně ukončena Tříkrálovým koncertem. Ten se uskuteční dne 14. ledna 2017 od 17:00 hod. v kostele sv. Jakuba.
Dům bratří Čapků v Budislavi bude od března sloužit svému účelu

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s Jiřím Dědečkem z Českého centra Mezinárodního PEN klubu o pokračování rekonstrukce domu bratří Čapků v Budislavi u Litomyšle. Ten byl již koncem roku zkolaudován a nyní jsou dokončovány vnitřní úpravy, aby mohl být plně využíván již v jarních měsících.
„V minulosti jsme podpořili rekonstrukci tohoto významného objektu dvěma miliony korun a musím uznat, že je skutečně zdařilá. Nyní je nutné objekt vybavit a připravit nejen na expozice věnované dílu bratří Čapků, ale také lůžkovou část objektu, aby jej bylo možné již na jaře využívat,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V letošním roce bychom z rozpočtu kraje chtěli podpořit nejen úpravy okolí domu, ale také vytvoření informačních panelů, které by návštěvníkům přiblížily jak samotnou budovu, tak dílo bratří Čapků,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Dům bratří Čapků v Budislavi byl postaven v roce 1938 z podnětu Karla Čapka podle projektu architekta Stanislava Tobka, který byl žákem Josefa Gočára. Od roku 2000 je budova na seznamu kulturních památek.

 

Úklidová firma přijme zaměstnance v České Třebové na zkrácený prac. úvazek.
Pracovní místo je vyhrazeno pro OZP, OZZ. V případě zájmu volejte tel.: 773 790 887 
 
Záměna plakátků na akce ochránců přírody napravena

Hory v okolí Bajkalu a nikoliv Rusko z vlaku. Přednáška "Rusko z vlaku" se konala v ekocentru Podorlicko v podobném lednovém termínu v roce 2012, tedy před pěti lety. Nyní v lednu se bude konat akce podobného typu, také zaměřená na Rusko současnosti, která se jmenuje Hory v okolí Bjkalu.  Bude jistě zajímavá. Se svými dojmy se s účastníky besedy podělí cestovatel Jiří Pesan Pavloušek. při přípravě plakátku došlo k záměně  a tak se na webu objevil 2. ledna na jeden den nesprávný plakátek, který zval na "Rusko z vlaku" V Českotřebovském deníku 2/2017, však v již byl zařazen správný text, který nyní ještě zopakujeme: 
ZO Českého svazu ochránců přírody Podorlicko v České Třebové vás zve na přednášku
 
HORY V OKOLÍ
BAJKALU aneb
CHAMAR – DABAN
Povídání cestovatele Jiřího Pesana Pavlouška o pěších turistických toulkách v okolí Bajkalu.
Tipy na netradiční dovolenou s čistou hlavou.
Koná se ve  čtvrtek 12. 1. 2017
v 18:00 hodin   
 
Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959, Česká Třebová  Vstupné dobrovolné