Českotřebovský deník 9/2017 (9/1)       

Závislost na hazardu  je možné léčit a prevenci této závislosti je možné vyřešit jen tím, že nebude kde hrát


K tomuto závěru došel  6. ledna v televizní talk show  Karel Šíp v rozhovoru s psychiatrem MUDr. Karlem Nešporem, který zde sice humornou, ale i vážnou formou ukázal na velkou společenskou nebezpečnost hazardu nejen pro hráče samé, ale pro okolí, vlastně celou obec, kde se automaty vyskytují. Bylo ukázáno, že ti, kteří vidí jen možný zisk z heren nevidí, že to je zisk z neštěstí druhých a že to poškozuje celou obec. "Odpovědní radní a zastupitelé by nikdy neměli zřízení heren ve své obci dovolit," říká psychiatr Nešpor. "Tam, kde jsou herny je hned vyšší kriminalita a klesají (i díky tomu) ceny nemovitostí. Lidé kteří nemají kde hrát nemohou prohrávat vysoké čistky. V hernách je všechno nachystáno tak, aby se zde hráč udržel co nejdéle a utratil co nejvíce. Nebude-li toto prostředí k dispozici, bude to prospěšné pro všechny", říká MUDr. Karel Nešpor. Přesvědčit se o tom můžete zde na záznamu uvedeného pořadu, kde  se problematice závislosti na hazardu věnuje český významný psychiatr  cca v 11. minutě pořadu...
https://www.youtube.com/watch?v=a2hKe9FIVuQ
 
Pro studentku hledám podnájem 1 místnosti s příslušenstvím, cena dohodou, tel. 607 521 709
 
Úklidová firma přijme zaměstnance v České Třebové na zkrácený prac. úvazek.
Pracovní místo je vyhrazeno pro OZP, OZZ. V případě zájmu volejte tel.: 773 790 887 
 
Uzavření Domova pro seniory pro návštěvy
Z důvodu chřipkové epidemie bude Domov pro seniory uzavřen pro návštěvy od 09.01.2017 do odvolání.
 
Zákaz návštěv v nemocnici: 
Na základě rozhodnutí generálního ředitele Nemocnice Pardubického kraje byl vyhlášen zákaz návštěv z důvodu počínající chřipkové epidemie. Toto opatření platí od úterý 10. ledna 2017 a bude v platnosti až do odvolání.
 
Nové (další) vozidlo pro senior dopravu v Ústí n.O.

Oblastní spolek Českého červeného kříže v Ústí nad Orlicí nabízí obyvatelům v regionu možnost využít tzv. senior dopravu. Na konci roku 2016 spolek pro tyto účely získal další vozidlo, které bude využíváno pro potřeby senior dopravy v Ústí nad Orlicí, tzn. k dopravě seniorů a dětí ze sociálních škol. Vlastně jenom další auto pro tuto službu využívanou v Ústí nad Orlicí. Senior doprava je v Ústí nad Orlicí zavedena již roku 2005. Taxík Maxík jezdí od roku 2015 již v Liberci a Prachaticích a od roku 2016 je k dispozici ještě občanům v Kutné hoře, Praze 5 a nyní právě v Ústí nad Orlicí. Přesto je třeba znovu uvést, že se nejedná o provozování veřejné dopravy, ale o smluvní dopravu určenou určité cílové skupině, která bude služby přepravy využívat opakovaně.
 
Přijmeme cvičitelku /cvičitele/ plavání na zkrácený pracovní úvazek.
Nabízíme pracovní dobu v dopoledních hodinách a velmi dobré finanční pomínky.
Práce je vhodná pro ženy a muže, kteří mají rádi sport a práci s dětmi.
Předpokládaný nástup je leden - březen 2017.
Veškeré informace podá: R.Klaclová, tel. 731131818, TJ Plavecké středisko Česká Třebová.

Pozvánky do Kulturního centra:

10. 1. 2017 19:00 - Malá scéna
KPH - 55. Koncertní předplatné, 491. hudební večer - Boris Krajný a Nostitzovo kvarteto
Klavírní virtuos a smyčcové Nostitzovo kvarteto složené z členů České filharmonie přednesou mj. Haydnův koncert D dur a Mozartův koncert Es dur. Vstupné: 100 Kč.  Na tento koncert platí abonentní průkazky, zbývající vstupenky v předprodeji v Inf. centru MěÚ a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
 
11. 1. 2017 9:00 - 5. 2. 2017 výstavní síň Kulturního centra
TOMÁŠ MIRO ZÁHOŘÍK - MALBY
Vernisáž v úterý 10. 1. 2017 v 17.00 hod.   Otevřeno denně od 9-12 hod. a 14-17 hod. Vstupné dobrovolné
 
Hledáme dobrý podnájem 2+1  za méně než 8000 Kč.  Volejte 739 214 477 (mimo sídliště Borek)

Vedení Nemocnice Pardubického kraje se dohodlo s odbory na navýšení mezd

Vedení společnosti Nemocnice Pardubického kraje, a. s. a zástupci všech odborových organizací v rámci kolektivního vyjednávání ve čtvrtek 5. ledna 2017 dospěli ke shodě na znění nové kolektivní smlouvy pro letošní rok 2017. Součástí dohody je i navýšení tarifních mezd.
„Úhrady od pojišťoven bohužel v Pardubickém kraji ani zdaleka nepokrývají vládou avizované navýšení mezd a zohledňují pouze 6,5 procenta. Jsem proto velmi rád, že dohoda vznikla. Nezadržujeme ani korunu, naopak veškeré navýšení úhrad dostanou zaměstnanci našich nemocnic,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Základní tarifní mzdy zaměstnanců budou navýšeny o 10 procent. Pro zaměstnance se smluvními mzdami je připraven nárůst v objemu 7 procent. „V následujícím období bude finalizována textová forma kolektivní smlouvy a předložena k podpisu oběma stranám. Navýšení mezd bude v platnosti od 1. března 2017,“ řekl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.
„Je potřeba si uvědomit, že současná personální situace ve zdravotnictví není snadná, a to nejen v našem kraji. Jsem přesvědčený, že personál nemocnic si vyšší ohodnocení zaslouží, mnozí z nich musí sloužit i mnoho hodin přesčas. Dohoda o navýšení mezd je pozitivní zprávou pro všechny zainteresované strany a věřím, že tento krok přispěje ke stabilizaci a uklidnění situace,“ podotkl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.
Další článek na téma zdravotnictví našeho kraje ZDE: Iktové centrum v Litomyšli ohroženo
 
Alej roku 2016 roste v Hradci Králové a hrozí jí kácení.
Na čtvrtém místě skončila Alej na Mariánské hoře

R/KRAJE – Kaštanová alej „Kaštanka“ táhnoucí se podél Opatovické ulice na okraji Hradce Králové si vysloužila přízeň 1 262 lidí a stala se tak jednoznačně Alejí roku 2016. Šestá držitelka tohoto titulu má přitom stále nejasnou budoucnost. Hrozí, že bude muset ustoupit nové železniční trati. Na skvělé druhé místo s 923 hlasy dosáhla Alej v Pivovarské ulici v Lysé nad Labem. Třetí místo pak uhájila Březová alej u Jilemnice (788 hlasů). Těsně pod stupni vítězů skončila Lipová alej na Mariánské hoře nedaleko Lanškrouna (471 hlasů), která se stává Alejí roku Pardubického kraje. Vynikající umístění v tradiční anketě prokázalo, že je lidé vnímají jako významnou součást svého životního prostředí. Na nich a na místních samosprávách záleží, zda aleje zůstanou součástí krajiny jejich domova.
Pořadí alejí nominovaných v Pardubickém kraji:

LIPOVÁ ALEJ NA MARIÁNSKÉ HOŘE

Pardubický kraj

471

SLATIŇANSKÁ KAŠTANKA

Pardubický kraj

310

ALEJ HORY MATKY BOŽÍ

Pardubický kraj

131

ALEJ U POSTOLOVA

Pardubický kraj

21

LESNÍ ALEJ

Pardubický kraj

10

Všechny nominované aleje naleznete na stránkách www.alejroku.cz



Opera, opereta a balet – pilíře festivalu Hudební Skuteč 

Vedle různých forem klasické hudby patří k pilířům festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč opera, opereta a balet. Také 14. ročník, který proběhne v období od 12. března do 7. května 2017 nabídne atraktivní tituly těchto oblíbených uměleckých disciplín.
O úspěchu festivalu rozhoduje jeho program. Snažíme se při jeho sestavování reagovat především na přání a vkus návštěvníků,“ říká o dramaturgii festivalu starosta města Skuteč Pavel Bezděk. „Samozřejmě i v tomto případě, stejně jako u divadel, kolegové z odboru kultury pečlivě vybírají, jezdí po republice, aby představení zhlédli a nezklamali tak festivalové publikum,“ dodává Pavel Bezděk. Opera a opereta se v programu skutečského festivalu objevují od roku 2009, baletní představení od roku 2011. Ne každý kulturní dům si může jejich zařazení do programu dovolit.
 „Po technické stránce jde zpravidla o velmi náročná představení. Předně bylo nutné v tehdy rekonstruovaném kulturním klubu vybudovat orchestřiště. Před dvěma a půl lety jsme s ohledem na náročné požadavky baletu rekonstruovali podlahu jeviště a pro nadcházející ročník jsme doplnili scénické osvětlení,“ popisuje provozní záležitosti Lenka Frídlová z pořadatelského týmu festivalu.
Příznivce operety letos ve Skutči potěší humorná opereta J. Offenbacha Rytíř Modrovous v provedení Moravského divadla Olomouc. Slezské divadlo Opava uvede slavnou operu G. Pucciniho Tosca a klasický „bílý“ balet bude reprezentovat představení Giselle romantického skladatele A. CH. Adama v podání souboru Severočeského divadla Ústí nad Labem.
Podrobnosti o programu naleznete na stránkách: www.festival-hudebni.skutec.cz
Aktuální nabídka Cestovní agentury CAM
zájezdy s odjezdy z Č. Třebové 

Cestovní agentura CAM s.r..o., Ústí nad Orlicí, M.R. Štefánika 234  tel.: 606 748 616   www.ckm-tour.cz
vás zve na autobusové zájezdy s odjezdem z ČT
Maďarské termály - BUKFURDO hotel Répce Gold 4*
termín: 16.2. - 19.2.2017   Kč 4 350,-/osoba  cena zahrnuje: 3x ubytování s polopenzí, neomezený vstup do lázní, zapůjčení županu, pobytovou taxu, dopravu
CHORVATSKO, Baška Voda, Makarska, Tučepi
termín: 28.6.-9.7.2017 /10dní u moře/ Kč 6 950,-/osoba  ubytování v apartmánech 150m od moře
cena zahrnuje: 9x ubytování, povlečení, pobytovou taxu, doprava autobusem
J.Mánková - Agentura CAM Ústí nad Orlicí