Českotřebovský deník 70/2017  (12/3)  
Pneuservis Habrman se rozvíjí, aneb Ratzingerovi by své stavení nepoznali

Na Lhotce u Transformátoru stále ještě ne tak dávno Razingerova chalupa čp. 60, kde byla v poslední době také např. prodejna lahůdek, potom zhde poskytoval své služby i pneuservis patra Habrmana.  Jeho rozvoj můžeme pozorovat v posledních letech při jízdě okolo po hlavní silnici. Po několika investičních etapách zde vznikl prosperující závod, který mimo  tradičních služeb pneuservisu také poskytuje stále širší spektrum dalších služeb pro automobilisty a motorkáře.  Tak se před očima kolemjedoucích pneuservis postupně mění na rychlý autoservis, jehož služby již vyzkoušela spousta automobilistů... Poslední změny se daly očekávat po zbourání zmíněné Ratzingerovy chalupy čp. 60.  Letos především v února a v březnu se lokalita  u lhoteckého transformátoru  dále proměňuje....
Fotografie původní Ratzingerovy chalupy čp. 60 - snímky z archivu Martina Šebely. Více o tomto stavení ZDE

Pronajmu garáž v Lukách. MOBIL 725 648 231


První finále na domácím ledě se Kohoutům nevydařilo: HC Kohouti - Světlá nad Sázavou 2 : 3  Vice ZDE

 
Studenti vymalují podchod na ousteckém nádraží

Nadšenci, kteří v květnu minulého roku koupili zachráněnou historickou nádražní budovu v Ústí nad Orlicí, iniciovali výmalbu zdejšího podchodu. „Hodně cestujících nám říkalo, že se v podchodu cítí stísněně. Je sice čistý, ale je šedivý, sterilní. Na lidskou duši je to moc betonu najednou. A tak jsme si řekli, že by studenti mohli podchod vymalovat,“ říká Martin J. Kadrman, jednatel společnosti Oustecké nádraží.
Nápad, který se zrodil před více jak rokem, se setkal u vedení města s nadšením. Starosta Petr Hájek tehdy navrhl, aby výmalbu provedli studenti zdejší Střední školy uměleckoprůmyslové.  Iniciátoři se proto s nápadem obrátili na vlastníka pochodu, Správu železniční dopravní cesty(SŽDC). „V říjnu minulého roku jsem se setkal s náměstkem generálního ředitele Tomášem Drmolou, který vede odbor správy majetku. S návrhem okamžitě souhlasil a řekl, že bude rád, když podchod bude vymalován organizovaně. Většinou jsou sprejery pomalovány tak, že jejich výtvory musí SŽDC nákladně odstraňovat,“ vzpomíná Kadrman. První konkrétní jednání o termínu i podmínkách realizace se uskutečnilo v pátek 10. března 2017 na radnici v Ústí nad Orlicí. SŽDC zastupoval Vladimír Brzek, který přítomným oznámil, že státní organizace projekt podporuje a nemá žádné zásadní požadavky nebo podmínky realizace. Starosta města Petr Hájek sdělil, že město je připraveno projekt podpořit grantem na nákup barev. O grant si požádá uměleckoprůmyslová škola. O výši grantu bude ještě hlasovat rada města.
Bohuslav Špaček z uměleckoprůmyslové školy sdělil, že s ohledem na velkou rozlohu podchodu bude jeho výmalba realizována na etapy. Ta první by měla být hotova do června tohoto roku a bude představena veřejnosti v rámci oslav sto dvacátého pátého výročí založení školy.  „Naši studenti jsou nápadem nadšeni a na malbu se vyloženě těší. Je to pro ně výzva. Nejdřív si ale musíme vyjasnit téma a rozsah. Od něho se bude odvíjet nákladovost. Termín zahájení výmalby odhaduji na květen,“ řekl při jednání Bohuslav Špaček.
 
Sociální služby Česká Třebová hledají zdravotní sestru

Domov pro seniory příjme do nepřetržitého provozu všeobecnou zdravotní sestru, režim práce dvanáctihodinový.
Požadavky: platná registrace bez odborného dohledu, flexibilita, dobrý zdravotní stav, samostatnost, organizační schopnosti,  Kontaktní osoba: Dagmar Drvoštěpová vedoucí zdravotního úseku tel.739344576 email:
zdravotni@socialnisluzbyct.cz  Nástup od poloviny dubna 2017.  Plat dle Katalogu prací .
Poslední volná místa

Střední škola zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí  zahájí od 24. 4. 2017 rekvalifikační kurz
Chůva pro děti do zahájení školní docházky, který připravuje jednotlivce pro práci v rodinách i mateřských školách. Přihlášku najdete na www.szsuo.cz
 
Ostatek svaté Zdislavy bude trvale uložen v Radhošti u Vysokého Mýta

Kostel sv. Jiří byl v neděli 12. března zaplněn do posledního místa a další desítky lidí museli stát. Malá obec nedaleko Vysokého Mýta dnes zažila významný den. Historicky poprvé zdejší kostel navštívil královéhradecký biskup, který vedl slavnostní mši při příležitosti uložení ostatků české světice, svaté Zdislavy z Křižanova z Lemberka. Vojenskému a špitálnímu řádu sv. Lazara jeruzalémského ostatek daroval litoměřický biskup Jan Baxant. Strážcem ostatků je velitel Východočeské komendy sv. Zdislavy Augustin Karel Andrle Sylor. Ten také získání ostatku inicioval a rozhodl, že bude trvale uložen v kostele sv. Jiří v Radhošti.
„Před patnácti lety se uvažovalo, že bude kostel stržen. Byl v zoufalém stavu. A podívejte se dnes. Se synem Richardem jsme před lety iniciovali jeho záchranu, na kterou přispěla obec Radhošť a farnost Horní Jelení, kterou vede Páter Jan Kunert. O kostel dnes pečují děti z tamního dětského domova Markéta. Chlapci ministrují a děvčata kostel okrašlují. K tomu je vedou jejich „rodiče" manželé Ochovi. Pro mnoho lidí je zvlášť v dnešní době důležité mít místo, kde mohou rozjímat a kde najdou odpovědi na své otázky. Věřící, ale i vedení obce do něho vrátili život a farnost vzkvétá. Rozhodl jsem proto, že ostatek uložíme sem. Bude to velká duchovní posila nejen pro místní farníky, ale věřím, že ostatek pomůže nemocným z širokého okolí. Mnoho zázraků, které jsou svaté Zdislavě připisovány, církev uznala,“ říká Augustin Karel Andrle Sylor.
A velký význam celé události přikládá i sama katolická církev. Mši totiž vedl 25. biskup královéhradecký, Mons. Jan Vokál. Ten vyzdvihl její zásluhu na zakládání špitálů, do nichž i přes své společenské postavení docházela a o nemocné se starala.
Z Křižanova, rodiště světice, přijela i Nila Vodičková, z jejíž iniciativy byl v roce 2015 odhalen Zdislavin památník.
 
Přes 800 obcí podepsalo petici proti zákonu o odpadech

Obcím se nelíbí zejména navrhované razantní navýšení poplatků a nákladů na odpadové hospodářství, které by se promítlo do rozpočtu obcí a peněženek občanů. Petice upozorňuje také na nesoulad navrhované normy s připravovanou evropskou legislativou.
Obce nesouhlasí se zbytečným citelným zdražováním, které návrh zákona z dílny MŽP přináší, ale také s tím, aby takto navýšené ekologické daně byly centrálně přerozdělovány a vyváděny mimo odpadové hospodářství obcí. Pro navrhované navýšení poplatků není ve většině obcí reálný prostor. Kritizují rovněž další administrativní zatížení obcí a přehnanou přísnost návrhu, kvůli kterému by podmínky v České republice byly paradoxně přísnější, než příslušná evropská legislativa. Obce se plně ztotožňují s potřebou plnit stanovené evropské cíle, ale není zřejmé, proč by ČR měla mít cíle přísnější než EU.
SMS ČR dále jako podstatné vnímá, že Evropský parlament v současné době projednává nové odpadové směrnice. Hlasování by mělo proběhnout dokonce již v první polovině tohoto roku. Obce vyjadřují logické přání, aby ČR se schvalováním odpadové legislativy posečkala, podobně jako jiné země, do doby, kdy budou tyto nové evropské předpisy schváleny. V opačném případě by se současný návrh zákona – bude-li schválen – musel po roce a půl platnosti opět významně novelizovat, což by znamenalo další zbytečné finanční výdaje. Pokud návrh zákona nebude v tomto volebním období schválen, což se po nedávném vyjádření ministra Brabce jeví jako pravděpodobné, obce apelují na stát, aby jakýkoli budoucí zákon obsahoval pokud možno méně administrativních povinností a aby nebyl postaven na potřebě zvýšení nákladů za odpadové služby. Obce musí řešit širokou a stále se zvyšující řadu různých povinností. Považujeme za nezbytné k nové legislativě přistupovat tak, aby byla v tomto smyslu pokud možno co nejúspornější a zároveň neznamenala pro obce a města potřebu navýšených nákladů.