Českotřebovský deník 82/2017 (23/3)  

Komorní orchestr Jaroslava Kociana oslaví 50 let činnosti 

Půl století své existence si Komorní orchestr Jaroslava Kociana připomene na slavnostním koncertu uspořádaném v rámci letošního 19. ročníku Bennewitz festivalu.  KOJK se na koncertu představí s vynikajícími mladými sólisty    Ondřejem Sejkorou (kontrabas) a Matyášem Kellerem (violoncello) . Koncert se koná o posledním dubnovém víkendu  28. dubna 2017 ve velkém sále Kulturního centra Česká Třebová s tímto programem: 
L.v. Beethoven: Předehra „Egmont“ op. 84
A.Corelli: Concerto grosso F dur, op.6, č.6
G.Bottesini: Fantasia „La Somnambula“ pro kontrabas a orchestr
P Ř E S T Á V K A
A.Dvořák: Violoncellový koncert h moll, op. 104
Sólisté: Ondřej Sejkora – kontrabas  (student konzervatoře Pardubice)
Matyáš Keller – violoncello  (student konzervatoře Praha)
Orchestrální sóla: Zdeňka Felgrová – housle
Jitka Nováková – housle
Jan Lána - violoncello
Cembalo: Miluše Mimrová
Dirigenti: Bohuslav Mimra, Jana Mimrová
Spoluúčinkuje dechová sekce Filharmonie Hradec Králové
Komorní orchestr Jaroslava Kociana byl založen v r. 1967. U jeho zrodu stál vynikající český violoncellista Bohuš Heran a první dirigent orchestru Antonín Šimeček, který jej vedl do r. 1983, kdy převzal taktovku MgA. Bohuslav Mimra. V současnosti patří mezi nejlepší amatérská hudební tělesa v ČR.  (Více ZDE)

KOLEM PASTVINSKÉ PŘEHRADY POJEDOU PO DVAATŘICÁTÉ

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí pořádá v neděli 23. dubna 2017 32. ročník cyklojízdy „Kolem Pastvinské přehrady“.
Start je mezi osmou a devátou hodinou z Mírového náměstí v Ústí nad Orlicí. Trasy 50 a 100 km vedou společně na Hejnice a Žamberk. Padesátka pokračuje na Klášterec, Pastviny, kde obdrží účastníci v restauraci U Dolečka diplom a přes Letohrad pokračují do Ústí nad Orlicí. Cyklisté účastnící se stokilometrové trasy zamíří přes Kunvald do Bartošovic, na Zemskou bránu, Čihák, České Petrovice, Mladkov, Pastviny, Bredůvku, Jablonné nad Orlicí, Horní a Dolní Čermnou (zde obdrží diplom a turistické materiály) a pokračují přes Petrovice a Dolní Dobrouč do Ústí nad Orlicí. Cykloakce není závod, vítězí každý, kdo projede kontrolami v Pastvinách a Dolní Čermné. Samozřejmostí při podobných akcích je dodržování silniční vyhlášky, děti mladší patnáct let jedou v doprovodu dospělé osoby. Za jedenatřicet let trasy kolem Pastvin projelo 8 066 cyklistů, všichni se vrátili ve zdraví domů.. Rekordní účast byla v roce 2002, kdy přijelo 572 cyklistů. Na Vaši hojnou účast se těší pořadatelé z KČT Ústí nad Orlicí. Poděkování Městu Ústí nad Orlicí, které každoročně akci finančně podporuje
Dodržuj zákon 361/2000 o pozemních komunikacích! MR.
 
Cestovní agentura Hana Vraspírová, Na Splavě 53, Česká Třebová nabízí :

Letní dovolená - slevy za včasný nákup  Slevy „last minute“ Egypt, Emiráty, Kuba, Thajsko, Seychely atd.
Autokarový zájezd do Prahy 6.5. na muzikály 
Osmý světadíl za 930,-Kč, Angelika 980,-, Ples upírů 730,-  830,- 1230,-, Bonnie&Clyde 880,-
Rezervace vstupenek do 31.3.
Na Vaši návštěvu se těším v pondělí a ve čtvrtek 9-12   14-16, na telefonu 723226287 a mailu hvtour.ca@quick.cz kdykoliv.
Hana Vraspírová
 
V pátek začíná v Pardubicích výstava Regionpropag 2017

Slavnostní zahájení výstavy RegionPropag 2017 se koná v pátek 24. března 2017 v 10:00 hodin v pardubickém IDEONu.
Na zahájení pokřtí radní René Živný letošní novou vandrovní knížku cestovatelské soutěže Cyklopecky Pardubického kraje 2017.
Výstava je zaměřena na podporu turistického ruchu krajů, regionů, měst a obcí České republiky, prezentaci turistických cílů a významných událostí nejen v Pardubickém kraji. Součástí REGIONPROPAGU 2017 je i výstava SPORT & ADRENALIN 2017 včetně 1. kola ROCK POINT Českého poháru v boulderingu.  (více info na http://www.pvv.cz/regionpropag-sport-adrenalin.html )

Poslední volná místa

Střední škola zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí  zahájí od 24. 4. 2017 rekvalifikační kurz
Chůva pro děti do zahájení školní docházky, který připravuje jednotlivce pro práci v rodinách i mateřských školách. Přihlášku najdete na www.szsuo.cz

 

Michal Kortyš: Ke stávce řidičů autobusů není žádný důvod 

Pardubický kraj se stále staví čelem k nařízení české vlády, které nařizuje autobusovým společnostem navýšit mzdy řidičům autobusů a uvolní z rozpočtu částku přesahující 20 milionů korun. Plní tak podmínky, které svým dopisem prezentoval také předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Ostatní finance nad rámec nařízení musí nést samotní dopravci, kteří si tyto podmínky již dříve vyjednali.
„Naše připravenost dorovnat řidičům autobusů a jejich společnostem částku, kterou svým nařízením stanovila česká vláda, stále trvá. Je nutné upozornit na dopis, který 8. září minulého roku odeslal předseda Odborového svazu dopravy všem předsedům základních organizací. V něm je ve třech bodech uvedeno dohodnuté řešení odměňování řidičů autobusů,“ uvedl hejtman Martin Netolický a konkretizoval body dohody. „Bod A hovoří o přesunu řidičů ze třetí do páté skupiny prací a zaručené mzdě ve výši 98,10 Kč za hodinu, což představuje minimální mzdu 16 400 korun. V našem kraji to dělá jeden milion korun. Bod B stanovuje odměnu za hodinu čekání ve výši 78,48 Kč za hodinu. V našem kraji 15 milionů korun. Bod C zavádí příplatek za ztížené pracovním prostředí v hodnotě 6,60 Kč za každou odpracovanou hodinu. Pro Pardubický kraj částka 4,5 milionu korun. Souhrnně jsme tedy na několikrát zmiňované částce přesahující 20,5 milionu korun. Za náš kraj tedy splněno ve všech bodech. Veškeré další nároky jsou nad rámec tohoto nařízení a musí je nést konkrétní dopravce,“ dodal Netolický.
K možnosti stávky dopravců v regionu se vyjádřil také náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš. „Z mého pohledu není ke stávce žádný důvod. Plníme, co plnit máme. Opět zdůrazňuji, že je nezbytné se zamyslet nad nastavením na dalších deset let. Proto budeme chtít při přípravě nového tendru zapojit všechny dotčené strany, a to jak odbory, tak zaměstnavatele, kteří se budou moc vyjádřit k zadávacím podmínkám. Rozhodně není možné, aby byly ceny nasmlouvané na deset let bez možnosti jakéhokoliv pohybu ve vztahu k vývoji ekonomiky,“ uvedl Michal Kortyš.
 
„Od jeskyně ke katedrále“ ve znamení románského umění

Ústí n. O. – Přednáškový cyklus Nejstarší umění - od jeskyně ke katedrále má za sebou sedmou přednášku z plánovaných deseti. V toku času se návštěvníci posunuli od starověkého umění k artefaktům středověkým. V úterý 21. března přednášela v sále Malé scény Jitka Kuběnková a svým osobitým a poutavým stylem přiblížila románské umění, které Evropě dominovalo od 10. do 12. století, kdy je plynule nahradila gotika. Právě ona bude středem pozornosti dalších dvou přednáškových pořadů. Na dubnovou gotickou architekturu naváže květnové sochařství a malířství. Pomyslnou rozlučku za v pořadí už čtvrtým cyklem udělá speciální přednáška s výmluvným názvem Středověké putování počesku a po Česku, jež je naplánována na polovinu června. Foto: Adam Faltus
 
Natura park v Pardubicích - centrum a koordinátor ekologické výchovy v kraji

Pardubický Natura park stojí na břehu řeky Chrudimky, kde své aktivity provozuje Ekoncentrum Paleta (krajský koordinátor ekologické výchovy). V areálu se seznámil s výukovými programy a dalšími aktivitami v chrudimské a oucmanické pobočce.
„Pardubický kraj přispěl na vznik Natura parku, financovaného převážně z Operačního programu Životní prostředí, částkou 2,5 milionů korun. Se svými 26 tisíci návštěvníky ročně se jedná o jeden z nejnavštěvovanějších objektů, a proto budeme chtít pokračovat v podpoře těchto aktivit, které napomáhají k ekologickému myšlení dětí již od mateřských škol. V rozpočtu kraje se pokusíme najít další prostředky na rozvoj aktivit a především personální zajištění,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že v rámci sítě ekocenter je to pardubické dlouhodobě nejnavštěvovanější. „Samotná budova, která získala speciální cenu v rámci soutěže Stavba roku 2016, je navíc architektonicky velmi zajímavá a výborně zapadá do okolního prostředí v blízkosti řeky Chrudimky,“ dodal hejtman.
Ten také přislíbil řešení pro pobočku ekocentra v Chrudimi. „Nabídneme prostory naší zemědělské školy, kde máme nyní volné kapacity, kam by se mohla pobočka přestěhovat a nadále pokračovat ve svých aktivitách, které by se mohly společně s činností ekoncentra doplňovat,“ sdělil Netolický.  Ve vnitřních prostorách i celém areálu je rozmístěna interaktivní expozice zaměřená na soustavu Natura 2000. Informační centrum nabízí samoobslužné interaktivní výukové sady a pracovní listy různého zaměření jako krajinář, umělec apod.