Českotřebovský deník 146/2017 (26/5)
Bleší trh na Splavě ještě pokračuje v sobotu do 15 hodin


Základní škola je pro Borek důležitá. Kraj a město hledají cesty pro její zachován

Základní škola praktická v České Třebové, která se nachází v lokalitě Borek, se dlouhodobě potýká se snižujícím se počtem žáků. Pardubický kraj nyní společně s městem Česká Třebová připravuje plán jak na záchranu školy, tak další využití budovy, jejíž kapacita je projektována na přibližně 100 žáků. V současné době jich do školy chodí pouze 22 a počty se neustále snižují. V příštím školním roce je očekáván pokles na 12 žáků.
„Současná situace je velmi kritická. Počet žáků, který nyní ve škole máme, je malý i na jednu třídu, natož na celou školu. V posledních pěti letech, také kvůli inkluzivnímu vzdělávání, počet žáků setrvale klesá. Kontaktoval jsem proto starostu města, abychom celou situaci vyřešili, zachránili školu a našli využití pro celou budovu, která potřebuje značné investice. V současné době máme připravený projekt v rámci Operačního programu Životní prostředí na realizaci úsporu energií za necelých 16 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický a přiblížil další plány. „Škola se stane detašovaným pracovištěm praktické školy v Ústí nad Orlicí. Zkusíme tento model a uvidíme, zda bude pro udržení školy dostačující. Město navíc postrádá vhodné prostory pro zajištění předškolního vzdělávání, a proto se tato budova při provedení rekonstrukce nabízí. V případě, že bude nabídka akceptována, budou zde moci fungovat oba stupně vzdělávání,“ řekl hejtman a doplnil možný harmonogram úprav. „Se starostou města jsme se shodli, že pokud bude dohoda na fungování v rámci jedné budovy akceptována, tak v průběhu léta začnou úpravy prostor pro předškolní vzdělávání, aby zde již od září mohly děti být,“ dodal Netolický.
V budově by podle hejtmana mohly vzniknout také navazující sociální služby či nízkoprahové centrum, které by bylo pro tuto sociálně vyloučenou lokalitu velmi vhodné.
 
Smlouvy o dotacích pro dobrovolné hasiče podepsány

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický předal ve čtvrtek odpoledne v Trpišově u Slatiňan smlouvy starostům obcí o poskytnutí dotací na pořízení hasičských automobilů. Podepsány byly také smlouvy pro zástupce ostatních složek integrovaného záchranného systému. Hejtman informoval také o připravovaném dotačním titulu na pořádání různých akcí spojených s hasiči či ostatními spolky v oblasti požární ochrany.
„Dnešním dnem jsme potvrdili finanční podporu jednotek dobrovolných hasičů obcí v rámci dvou dotačních titulů. Prvním je krajský příspěvek ke státní dotaci pro 20 obcí na pořízení nového dopravního automobilu v celkové hodnotě šest milionů korun, přičemž maximální dotace kraje na jednoho žadatele činí 300 tisíc korun. Druhým je krajský dotační titul, v rámci kterého v letošním roce rozdělujeme 6,5 milionu korun. V prvním kole zastupitelstvo schválilo dotace v objemu 4,5 milionu korun pro více jak stovku obcí na pořízení cisternových vozů, dopravních automobilů, ale také dalšího technického vybavení jako dýchací přístroje, kalová a ponorná čerpadla či elektrocentrály,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Půl milionu korun pro ostatní složky integrovaného záchranného systému
Smlouvu potvrzující krajský příspěvek převzali také zástupci ostatních složek integrovaného záchranného systému. Po 30 tisících získá každý ze čtyř oblastních spolků Českého červeného kříže, 100 tisíc korun obdrží Vodní záchranná služba na Seči a na Pastvinách. Stejná částka je z krajského rozpočtu připravena pro Horskou službu ČR. Finanční podporu od kraje získá také Záchranná brigáda kynologů Pardubického kraje, RESCUE Pardubice, 201. Pardubice, Patriot – Klub vojáků v záloze Pardubického kraje a Sirius Rescue Pardubice. Celkově získají ostatní složky IZS částku přesahující půl milionu korun.
Kraj vytvoří nový dotační titul na pořádání hasičských akcí
Hejtman Martin Netolický seznámil starosty s nově připravovaným dotačním titulem. Ten bude sloužit pro podporu hasičům, obcím a dalším složkám, které pořádají různé akce jako požární soutěže, vzdělávací a výchovné aktivity, publikační činnost či různé výroční akce. „Chceme celý systém zpřehlednit, protože do současné doby chodili jednotlivé žádosti průběžně a bylo velmi obtížné porovnat jejich parametry. Žádosti bude posuzovat výbor zastupitelstva pro IZS, který má k hasičským jednotkám a spolkům nejblíže,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že záštity jednotlivých členů krajské rady budou po ukotvení nového dotačního titulu pouze formálního charakteru.
 
Mezinárodní cyklistický závod Regionem Orlicka opět začátkem srpna

Sportovní klub policie Duha Lanškroun připravuje na termín 4.8.–6.8.2017 31. ročník Mezinárodního cyklistického závodu Regionem Orlicka pro kategorii Junior. Hlavním dějištěm závodu bude město Lanškroun.  Jedná se o sportovní akci s dlouholetou tradicí. V minulosti v závodě zvítězili sportovci, kteří nám dělají radost i v současné době. Jen namátkou jména, která se objevují ve výsledkových listinách současných světových soutěží: V ročníku 2005 zvítězil domácí závodník Leopold Konig, o rok později byl nejlepší Slovenský reprezentant Peter Sagan, v ročníku 2011 zvítězil odchovanec našeho klubu Daniel Turek, kterého v roce 2013 nahradil další bývalý závodník našeho klubu Michal Schlégel.
Startují: Závodníci kategorie Juniorů a nejlepší z kategorie Kadetů. Pořadatel pozval závodníky ze sousedních států. V loňském 30. ročníku startovalo 177 sportovců za sedmi zemí. O start v letošním ročníku projevili zájem týmy z Německa, Rakouska, Polska, Slovenska, Švédska, ale i Nizozemí a Belgie.
Pro závodníky je připraveno šest soutěží: Soutěž jednotlivců, Sprinterská soutěž, Soutěž o nejlepšího vrchaře a Soutěž o nejlepšího závodníka roč. narození 2001, Soutěž o nejlepšího kadeta a Soutěž družstev.
Program závodu:
Pátek 4.8.2017 I. etapa „Lanškroun“
16:00 Představení závodníků, zahájení závodu na náměstí M.Marků 17:00 start I. etapy "Rudoltické" 77 km Trať je vedena po okruhu: Start Náměstí M.Marků, dále ul. Nádražní, Kruh. Objezd, dále ulicí Lorencova, dále ul. Husova směr Luková, Damníkov, Damníkov křiž. se silnicí I/35, křiž. Rudoltice, křiž. Ostrov, Lískový kopec, Lanškroun Dvořákova, Lanškroun. Okruh měří 19 km, závodníci jej absolvují 4x a v cíli na náměstí M. Marků jsou očekáváni cca v 18:45 hodin.

Sobota 5.8.2017 II. etapa „Lanškroun“

9:00 start II. etapa "Nepomucká" časovka na 10 km 12:00 cíl. Start a cíl: Lanškroun ul. Kralická u firmy DOTA.
 
Sobota 5.8.2017 III. etapa „Regionem Orlicka“
14:00 Představení závodníků Náměstí Jablonné nad Orlicí 15:00 start III. etapy "Kolem Křížové hory" 90 km: Trať dále vede směrem na Červenovodské sedlo, Červenou Vodu, Bušínov, Klášterec, Zborov, Horní Studénky, Svébohov, Václavov, Růžové Údolí, Drozdov, Jedlí, Crhov, Cotkytle, Lázek, Strážná, Tatenice, Lubník, Sázava, Lanškroun u. Dukelská, Lanškroun křiž. Krčma, ul. Komenského, Lorencova, kruhový objezd vpravo, po ul. Nádražní směr Náměstí M. Marků. Závodníci jsou očekáváni v cíli na Náměstí M. Marků v Lanškrouně v 17:30 hodin.

Neděle 6.8.2017 IV. etapa "Regionem Orlicka" (Lanškroun, Letohrad, Žamberk, Ústí nad Orlicí, Česká Třebová)
9:00 start IV. etapy "Regionem Orlicka" 95 km: Lanškroun Náměstí M.Marků, ulice Dvořákova, trať dále vede směr Ostrov, Horní Dobrouč, Dolní Dobrouč, Petrovice, Dolní Čermná, Verměřovice, Letohrad, Šedivec, Žamberk, Hejnice, Č. Libchavy, Rozsocha, Rviště, D. Libchavy, Ústí n/O. Andrlův Chlum, Řetůvka, Řetová, Přívrat, Kohout, Č. Třebová, Skuhrov, Lanškroun 11:20 cíl na Náměstí M.Marků.
Orientační průjezdové časy IV. etapy: Ostrov 9:06, Dolní Dobrouč 9:24, Petrovice 9:30, Letohrad 9:51, Šedivec 9:55, Žamberk 10:01, Č. Libchavy 10:16, Rozsocha 10:24, Ústí n/O 10:36, Andrlův Chlum 10:40, Řetová 10:46, Přívrat 10,51, Č.Třebová 11:00, Skuhrov 10:08, Lanškroun 11:22
Pořadatel má povolení k pořádání sportovní akce a ke zvláštnímu užívání silnic I. II. a III. třídy v uvedeném regionu. Závod bude probíhat za běžného silničního provozu, regulace dopravy bude prováděna příslušníky policie ČR a pořadateli na motorkách. Další opatření pro bezpečnost a plynulost silničního provozu bude řešena dle požadavků vzniklé situace pořadatelem závodu.
Zveme všechny příznivce cyklistiky ke shlédnutí hodnotné sportovní podívané. Prosíme účastníky silničního provozu, kteří se potkají na silnici s konvojem závodu, aby uposlechli pokynů policie a pořadatelů.